Przepisy słodko-pikantne
-
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Kurczak gongbao
Kurczak gangbao to tradycyjne danie kuchni chińskiej. Pochodzi z regionu Syczuańskiego, który słynie z bardzo aromatycznych, a zarazem ostrych potraw. …
10 + 20 min łatwy 4 870 kcal
Pozostałe przepisy na dania słodko-pikantne
-
Zupa marchewkowa z imbirem
Zupa marchewkowa z imbirem to dobry pomysł na jesienne danie obiadowe. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie potrzebujesz …
20 + 40 min łatwy 4 152 kcal -
Zupa dyniowa na ostro
Zupa dyniowa na ostro to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa z dodatkiem przypraw jest bardzo …
15 + 20 min łatwy 8 163 kcal -
Makaron sojowy z krewetkami
Makaron sojowy z krewetkami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostych dań. Całość smakuje naprawdę egzotycznie i ciekawie. Sprawdzi się …
15 + 15 min łatwy 3 433 kcal -
Zupa z dyni na ostro
Pikantna zupa z dyni na ostro to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają …
20 + 40 min łatwy 4 -
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal -
Zupa krem z dyni na ostro
Zupa krem z dyni na ostro będzie świetnym wyborem, zwłaszcza dla osób, które kochają potrawy z charakterem. Ze względu na …
20 + 40 min łatwy 8 139 kcal
-
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 246 kcal -
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie …
20 + 20 min łatwy 2 139 kcal -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal -
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle …
20 + 40 min łatwy 10 372 kcal
-
Kurczak z brzoskwiniami
Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi …
10 + 20 min łatwy 4 349 kcal -
Ryba z brzoskwiniami
Ryba z brzoskwiniami to nowoczesny i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego dania, które skradnie serce każdego, kto tylko go …
7 + 10 min łatwy 4 195 kcal -
Makaron ryżowy smażony
Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne …
15 + 30 min łatwy 4 423 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
15 + 40 min łatwy 6 234 kcal -
Ryż po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji …
20 + 25 min łatwy 4 501 kcal -
Indyk po wietnamsku
Indyk po wietnamsku to pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
20 + 20 min łatwy 2 244 kcal
-
Tofu po koreańsku
Dziś prezentujemy przepis na tofu po koreańsku. To pyszne danie wegetariańskie można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do zup. Koreańskie …
10 + 20 min łatwy 3 352 kcal -
Kurczak curry z ananasem
Kurczak curry z ananasem jest popularnym daniem w kuchni indyjskiej. To bardzo pożywny posiłek serwowany przykładowo na obiad lub kolację. …
15 + 15 min łatwy 5 238 kcal -
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten …
20 + 15 min łatwy 6 229 kcal -
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry to pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka w sosie …
35 min łatwy 3 399 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem
Zupa tajska z kurczakiem to klasyczne danie kuchni azjatyckiej i orientalnej. Cechą charakterystyczną dań kuchni tajskiej jest wykorzystywanie świeżych, jak …
45 + 30 min średni 6 236 kcal
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal -
Marynata do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie …
10 min łatwy 1 -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal -
Tradycyjna surówka z pora
Tradycyjna surówka z pora to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, kolacji, czy po prostu samodzielny, lekki …
15 min łatwy 2 152 kcal
-
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu. …
70 + 70 min łatwy 6 373 kcal -
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 30 min łatwy 10 309 kcal -
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta …
20 + 30 min łatwy 5 198 kcal -
Zupa krem z dyni Thermomix
Przepis na zupę krem z dyni z Thermomixa potrzebuje dosłownie kilku składników. Mimo to powstaje pyszna zupa idealna na chłodniejsze …
20 + 20 min łatwy 4 386 kcal -
Tradycyjna marynata do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania …
5 min łatwy 1 404 kcal -
Surówka z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty po wietnamsku to trochę inna wersja naszych tradycyjnych surówek. Ta prosta i szybka wersja zyskała popularność …
20 min łatwy 6 63 kcal -
Tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku i chilli nadaje …
40 + 10 min łatwy 2 229 kcal -
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Dobre skrzydełka w miodzie i musztardzie to doskonała propozycja na smaczne danie na obiad. Przepis na skrzydełka w miodzie i …
10 + 40 min łatwy 5 324 kcal -
Butter chicken
Butter chicken, czyli kurczak maślany po indyjsku, to jedno z najbardziej charakterystycznych i popularnych dań kuchni indyjskiej i hinduskiej. To …
45 min średni 1 508 kcal -
Sałatka z ananasem
Sałatka z ananasem to jednak z najprostszych i najszybszych do wykonania sałatek. Co więcej, jest przepyszna, sycąca i bardzo zdrowa. …
10 min łatwy 1 184 kcal -
Zupa z dyni piżmowej z kokosową nutką i grzankami z tofu
Zupa z dyni piżmowej w tajskim stylu. Jeśli lubisz zaskakujące smaki koniecznie wypróbuj tego przepisu. Lekko pikantna, kremowa i przepyszna …
35 min łatwy 4 173 kcal -
Zupa chili con carne
Zupa chili con carne to pikantne danie, które idealnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Ta zupa jest prosta do przygotowania i …
35 + 45 min łatwy 5 501 kcal -
Zupa krem z kukurydzy
Zupa krem z kukurydzy to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie kukurydzy. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, …
30 min łatwy 4 238 kcal -
Zupa tom yum
Tajska zupa tom yum to pyszna zupa, która jest kremowa, lekka i orzeźwiająca. Mimo tego, że jest pikantna sprawdzi się …
15 + 15 min łatwy 4 127 kcal -
Zupa z batatów
Kremowa, słodka i pełna aromatycznych przypraw zupa z batatów to smaczny i sycący posiłek. Zupa idealnie sprawdzi się jako lunch, …
10 + 15 min łatwy 7 88 kcal -
Zupa curry
Zupa curry jest propozycją kuchni azjatyckiej. Kremowa, pełna smaku i aromatu azjatyckich przypraw zupa idealnie sprawdzi się na obiad lub …
10 + 15 min łatwy 4 180 kcal -
Skrzydełka w sosie bbq
Skrzydełka w sosie BBQ to klasyka tradycyjnej kuchni amerykańskiej, która zyskała popularność już na całym świecie. Trudno wyobrazić sobie sezon …
40 min łatwy 1 -
Marynaty do boczku na grilla
Marynaty do boczku na grilla są świetnym sposobem na pyszne i kruche mięso. Dzięki dużej ilości świeżych ziół i aromatycznych …
20 min łatwy 1 651 kcal -
Zupa krem marchewkowy
Zupa krem marchewkowy to domowa i tradycyjna propozycja na zupę dla dzieci. Przepis na nią jest bardzo prosty i nie …
20 + 40 min łatwy 4 235 kcal -
Zupa marchewkowa
Zupa marchewkowa to idealny pomysł na pyszny obiadek dla dzieci. Ten prosty przepis nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. …
20 + 49 min łatwy 4 150 kcal -
Sałatka z makaronem ryżowym
Sałatka z makaronem ryżowym jest świetnym pomysłem na orientalny posiłek. Przypadnie do gustu miłośnikom kuchni azjatyckiej, lecz także tym, którzy …
20 min łatwy 5 462 kcal -
Żeberka w coli
Żeberka w coli mają bardzo ciekawy smak. Coraz części można spotkać się z takim sposobem na przygotowane żeberek z piekarnika. …
20 + 135 min łatwy 4 537 kcal -
Marchewka po koreańsku
Marchewka po koreańsku to pomysł na pyszną surówką, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni azjatyckiej i ostrych, pikantnych przypraw. …
30 min łatwy 4 173 kcal -
Sos koktajlowy
Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej …
3 min łatwy 0 -
Sos do shoarmy
Sos do shoarmy to obowiązkowy dodatek, który wzbogaca pyszną shoarmą w dodatkowe smaki. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze …
10 min łatwy 1 351 kcal -
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 266 kcal -
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, wegańskie i bardzo pyszne danie idealne na obiad lub kolację. …
30 min łatwy 3 -
Sos worcestershire
Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych …
20 + 40 min średni 20 58 kcal -
Sos aioli
Sos aioli to wyśmienity sos pochodzący z południowej części Europy, popularny głównie w Hiszpanii oraz Prowansji. Składa się jedynie z …
10 min łatwy 10 220 kcal
Przepisy słodko-pikantne - co to jest?
Słodko-pikantny smak z początku może wydawać się nietypowym połączeniem. W rzeczywistości ma wielu miłośników na całym świecie. Rzecz jasna nie każdemu przypadnie do gustu, lecz warto go spróbować. Ostre akcenty nadawane przez paprykę czy inne składniki są równoważone słodyczą. Dopełnia ona całość i wyraźnie łagodzi pikanterię potrawy. Zestawienie tych dwóch smaków jest obecne w daniach obiadowych, choć pojawia się też w deserach. Smak słodko-pikantny jest ważnym elementem kuchni azjatyckiej.
Przepisy na słodko-pikantne potrawy - zobacz najlepsze pomysły
Słodkie potrawy i różne smakołyki są popularne na całym świecie. Pikantne dania również zyskały ogromne uznanie. Nie dziwi więc, że w niejednej domowej i restauracyjnej kuchni łączy się te akcenty. Ostrość równoważona słodyczą stanowi znakomite, charakterystyczne zestawienie. Warto poznać przepisy, które z niego korzystają. Najlepiej zrobić to zapoznając się z tym i innymi artykułami opublikowanymi na naszej stronie.
Słodycz i ostrość w jednym daniu
Osobom szukającym nowych wrażeń kulinarnych może się wydawać, że słodko-pikantny smak jest nietypowym połączeniem. W rzeczywistości to zestawienie ma wielu miłośników na całym świecie. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, lecz warto go spróbować, chociaż raz. Akcenty nadawane przez paprykę i inne ostre produkty spożywcze są równoważone słodyczą. Dopełnia ona całość i zauważanie łagodzi pikanterię potrawy. Trzeba też widzieć, że zestawienie tych dwóch smaków jest obecne w daniach obiadowych, choć pojawia się również w deserach. Smak słodko-pikantny jest istotnym elementem kuchni azjatyckiej.
Smak słodko-pikantny jest ciekawy z jeszcze jednego powodu. Otóż pierwszy jego element jest na liście smaków podstawowych, ale drugi już nie. Słodycz tworzy tę niewielką grupę razem z wersją gorzką, kwaśną, słoną i umami. Wszystkie są rejestrowane przez kubki smakowe znajdujące się na języku. Trzeba jeszcze wiedzieć, że odczuwanie danego smaku wywołują konkretne substancje. W przypadku słodyczy są to węglowodany a w szczególności cukry proste i dwucukry. To one pobudzają receptory. Opisywany smak stymuluje wydzielanie endorfin i powszechnie kojarzy się z przyjemnością. To, dlatego jest tak popularny na świecie.
Smak pikantny, choć bardzo lubiany, to w zasadzie nie jest smak. Dlatego, że nie jest odczuwany przez kubki smakowe. Wrażenie ostrości i pieczenia języka to po prostu podrażnienie zakończeń nerwowych. Bez względu na to, czym dokładnie jest pikantność, ten smak ma wielu miłośników. Wywołuje go przede wszystkim kapsaicyna i piperyna. Pierwsza substancja znajduje się w ostrych papryczkach a jej stężenie jest podawane w jednostkach Scoville’a. Natomiast piperyna jest obecna w czarnym pieprzu stosowanym na całym świecie. Po rozwinięcie poruszonych powyżej tematów odsyłamy na naszą stronę.
Słodko-ostre dania azjatyckie
Kuchnia azjatycka mocno kojarzy się ze smakiem ostrym. Pojawiającym się samodzielnie lub w towarzystwie kwaskowatości. Ponadto ogromną popularnością, nie tylko w regionie pochodzenia, cieszy się sos słodko-kwaśny. Nieco mniej znany, ale równie ważny jest sos słodko-pikantny i to od niego rozpoczniemy nasze zestawienie. Jego bazą jest przecier pomidorowy zmieszany z wodą, octem ryżowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Listę uzupełnia mąka ziemniaczana a także cukier trzcinowy, czosnek i papryczki chili. Sos przygotowany z wymienionych składników jest podawany z mięsami i makaronami. Pasuje też do ryb i sałatek.
Kolejny przykład zaczerpnięty z kuchni azjatyckie to już właściwe danie słodko-ostre. Mamy tu na myśli najsłynniejszą tajską potrawę, czyli pad thai. Przygotowuje się ją z poniższych składników:
- warzyw – cebuli dymki, kiełków fasoli mung, można dodać ogórki i pęczek szczypiorku,
- makronu ryżowego, czosnku, jajek wbijanych do woka i smażonych razem z makaronem,
- krewetek lub wieprzowiny. Są też wersje dania wykorzystujące mięso kurczaka lub tofu,
- sosu rybnego łączonego z sokiem z limonki, pastą z tamaryndowca, cukrem palmowym i chili.
Pad thai przygotowywane dla obcokrajowców zawiera też imbir, trawę cytrynową i kapustę.
Z Tajlandii przenosimy się do Indii gdzie słodycz i pikantność są chętnie łączone. Dobry przykładem potwierdzającym te słowa jest zupa dhal. Jej najważniejszym składnikiem jest czerwona soczewica. Rzecz jasna nie byłoby zupy bez bulionu, w tym przypadku warzywnego. O niepowtarzalnym smaku potrawy decydują dodatki. Należy do nich mleko kokosowe, sok z cytryny, posiekana papryka, czosnek, cebula. Dalej słodkie, krojone pomidory, świeży imbir, kolendra. Do zupy dodawane są przyprawy, garam masala, pierz cayenne, chili. Po rozwinięcie wspomnianych przepisów i wiele innych zapraszamy na naszą stronę.
Kuchnia azjatycka i nie tylko
Nietrudno zauważyć, że azjatyckie potrawy zawojowały świat. Przyrządza się je niemal na każdym kontynencie. Ich wpływ widać także w prywatnych kuchniach gdzie powstają dania inspirowane smakami orientu. Do takich propozycji bez wątpienia należy kurczak słodko-pikantny. Poza mięsem, podstawowe składniki to czosnek, cebula, papryka. Ważny jest też sos, który można przygotować na bazie miodu i ostrej papryki. Często dodawany jest również sos sojowy. Nic nie stoi na przeszkodzie by eksperymentować. Wzbogacać podstawową wersję ulubionymi warzywami. W przepisie sprawdzi się groszek, marchewka, kolendra, pietruszka.
W temacie dań słodko-pikantnych sporo do powiedzenia ma kuchnia meksykańska. I potrawa mole negro przygotowywana z kurczaka uzupełnianego niecodziennym sosem. Potrzebne składniki to:
- suszone papryczki chili, pomidory, miechunki pomidorowe, cebule, czosnek, bulion, olej,
- migdały a do tego orzeszki ziemne i pekanowe, banany, cynamon i ziele angielskie,
- gorzka czekolada, dzięki której sos zyskuje interesujący ciemny kolor i gęstą konsystencję,
- cukier wzbogacający smak a także goździki, kmin, oregano i garść suszonych pestek dyni.
Mole negro jest rodzinną potrawą podawaną podczas meksykańskiego święta zmarłych.
Mimo tego, że nie są powszechnie stosowane, słodko-ostre połączenia smaków występują w polskiej kuchni. Świetnym tego przykładem są wigilijne ciastka znane, jako tłuczeńce. Były bardzo popularne w XIX i na początku XX wieku. Te słodkie i ostre smakołyki powstają z mąki żytniej, wody i miodu. Z dodatkiem cynamonu, imbiru i pieprzu. Nie można zapominać o migdałach i skórce z pomarańczy. Opisane ciastka z pewnością posmakują rodzinie zgromadzonej przy wigilijnym stole. Na podanych powyżej nie kończą się propozycje potraw słodko-pikantnych. Wiele dobrze i mniej znanych przepisów można znaleźć na naszym portalu.