Przepisy na słodko-pikantne potrawy - zobacz najlepsze pomysły
Słodkie potrawy i różne smakołyki są popularne na całym świecie. Pikantne dania również zyskały ogromne uznanie. Nie dziwi więc, że w niejednej domowej i restauracyjnej kuchni łączy się te akcenty. Ostrość równoważona słodyczą stanowi znakomite, charakterystyczne zestawienie. Warto poznać przepisy, które z niego korzystają. Najlepiej zrobić to zapoznając się z tym i innymi artykułami opublikowanymi na naszej stronie.
Słodycz i ostrość w jednym daniu
Osobom szukającym nowych wrażeń kulinarnych może się wydawać, że słodko-pikantny smak jest nietypowym połączeniem. W rzeczywistości to zestawienie ma wielu miłośników na całym świecie. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, lecz warto go spróbować, chociaż raz. Akcenty nadawane przez paprykę i inne ostre produkty spożywcze są równoważone słodyczą. Dopełnia ona całość i zauważanie łagodzi pikanterię potrawy. Trzeba też widzieć, że zestawienie tych dwóch smaków jest obecne w daniach obiadowych, choć pojawia się również w deserach. Smak słodko-pikantny jest istotnym elementem kuchni azjatyckiej.
Smak słodko-pikantny jest ciekawy z jeszcze jednego powodu. Otóż pierwszy jego element jest na liście smaków podstawowych, ale drugi już nie. Słodycz tworzy tę niewielką grupę razem z wersją gorzką, kwaśną, słoną i umami. Wszystkie są rejestrowane przez kubki smakowe znajdujące się na języku. Trzeba jeszcze wiedzieć, że odczuwanie danego smaku wywołują konkretne substancje. W przypadku słodyczy są to węglowodany a w szczególności cukry proste i dwucukry. To one pobudzają receptory. Opisywany smak stymuluje wydzielanie endorfin i powszechnie kojarzy się z przyjemnością. To, dlatego jest tak popularny na świecie.
Smak pikantny, choć bardzo lubiany, to w zasadzie nie jest smak. Dlatego, że nie jest odczuwany przez kubki smakowe. Wrażenie ostrości i pieczenia języka to po prostu podrażnienie zakończeń nerwowych. Bez względu na to, czym dokładnie jest pikantność, ten smak ma wielu miłośników. Wywołuje go przede wszystkim kapsaicyna i piperyna. Pierwsza substancja znajduje się w ostrych papryczkach a jej stężenie jest podawane w jednostkach Scoville’a. Natomiast piperyna jest obecna w czarnym pieprzu stosowanym na całym świecie. Po rozwinięcie poruszonych powyżej tematów odsyłamy na naszą stronę.
Słodko-ostre dania azjatyckie
Kuchnia azjatycka mocno kojarzy się ze smakiem ostrym. Pojawiającym się samodzielnie lub w towarzystwie kwaskowatości. Ponadto ogromną popularnością, nie tylko w regionie pochodzenia, cieszy się sos słodko-kwaśny. Nieco mniej znany, ale równie ważny jest sos słodko-pikantny i to od niego rozpoczniemy nasze zestawienie. Jego bazą jest przecier pomidorowy zmieszany z wodą, octem ryżowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Listę uzupełnia mąka ziemniaczana a także cukier trzcinowy, czosnek i papryczki chili. Sos przygotowany z wymienionych składników jest podawany z mięsami i makaronami. Pasuje też do ryb i sałatek.
Kolejny przykład zaczerpnięty z kuchni azjatyckie to już właściwe danie słodko-ostre. Mamy tu na myśli najsłynniejszą tajską potrawę, czyli pad thai. Przygotowuje się ją z poniższych składników:
- warzyw – cebuli dymki, kiełków fasoli mung, można dodać ogórki i pęczek szczypiorku,
- makronu ryżowego, czosnku, jajek wbijanych do woka i smażonych razem z makaronem,
- krewetek lub wieprzowiny. Są też wersje dania wykorzystujące mięso kurczaka lub tofu,
- sosu rybnego łączonego z sokiem z limonki, pastą z tamaryndowca, cukrem palmowym i chili.
Pad thai przygotowywane dla obcokrajowców zawiera też imbir, trawę cytrynową i kapustę.
Z Tajlandii przenosimy się do Indii gdzie słodycz i pikantność są chętnie łączone. Dobry przykładem potwierdzającym te słowa jest zupa dhal. Jej najważniejszym składnikiem jest czerwona soczewica. Rzecz jasna nie byłoby zupy bez bulionu, w tym przypadku warzywnego. O niepowtarzalnym smaku potrawy decydują dodatki. Należy do nich mleko kokosowe, sok z cytryny, posiekana papryka, czosnek, cebula. Dalej słodkie, krojone pomidory, świeży imbir, kolendra. Do zupy dodawane są przyprawy, garam masala, pierz cayenne, chili. Po rozwinięcie wspomnianych przepisów i wiele innych zapraszamy na naszą stronę.
Kuchnia azjatycka i nie tylko
Nietrudno zauważyć, że azjatyckie potrawy zawojowały świat. Przyrządza się je niemal na każdym kontynencie. Ich wpływ widać także w prywatnych kuchniach gdzie powstają dania inspirowane smakami orientu. Do takich propozycji bez wątpienia należy kurczak słodko-pikantny. Poza mięsem, podstawowe składniki to czosnek, cebula, papryka. Ważny jest też sos, który można przygotować na bazie miodu i ostrej papryki. Często dodawany jest również sos sojowy. Nic nie stoi na przeszkodzie by eksperymentować. Wzbogacać podstawową wersję ulubionymi warzywami. W przepisie sprawdzi się groszek, marchewka, kolendra, pietruszka.
W temacie dań słodko-pikantnych sporo do powiedzenia ma kuchnia meksykańska. I potrawa mole negro przygotowywana z kurczaka uzupełnianego niecodziennym sosem. Potrzebne składniki to:
- suszone papryczki chili, pomidory, miechunki pomidorowe, cebule, czosnek, bulion, olej,
- migdały a do tego orzeszki ziemne i pekanowe, banany, cynamon i ziele angielskie,
- gorzka czekolada, dzięki której sos zyskuje interesujący ciemny kolor i gęstą konsystencję,
- cukier wzbogacający smak a także goździki, kmin, oregano i garść suszonych pestek dyni.
Mole negro jest rodzinną potrawą podawaną podczas meksykańskiego święta zmarłych.
Mimo tego, że nie są powszechnie stosowane, słodko-ostre połączenia smaków występują w polskiej kuchni. Świetnym tego przykładem są wigilijne ciastka znane, jako tłuczeńce. Były bardzo popularne w XIX i na początku XX wieku. Te słodkie i ostre smakołyki powstają z mąki żytniej, wody i miodu. Z dodatkiem cynamonu, imbiru i pieprzu. Nie można zapominać o migdałach i skórce z pomarańczy. Opisane ciastka z pewnością posmakują rodzinie zgromadzonej przy wigilijnym stole. Na podanych powyżej nie kończą się propozycje potraw słodko-pikantnych. Wiele dobrze i mniej znanych przepisów można znaleźć na naszym portalu.