Wyróżnione przepisy na dania słodko-pikantne
-
Sos worcestershire
Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych …
20 + 40 min średni 20 -
Makaron ryżowy smażony
Przepis na makaron ryżowy smażony z kurczakiem i z warzywami to pyszny pomysł na obiad lub na kolację. To aromatyczne …
15 + 30 min łatwy 4 422 kcal -
Surówka z białej kapusty po wietnamsku
Surówka z białej kapusty po wietnamsku to trochę inna wersja naszych tradycyjnych surówek. Ta prosta i szybka wersja zyskała popularność …
20 min łatwy 6 63 kcal -
Kurczak w sosie curry
Kurczak w sosie curry to pyszne danie w sam raz na obiad dla całej rodziny. Przepis na kurczaka w sosie …
35 min łatwy 3 399 kcal -
Kurczak gong bao
Kurczak gong bao jest jedną z najpopularniejszych dań kuchni syczuańskiej. Potrawa składa się z paru prostych składników, które tworzą wyśmienite …
20 + 15 min łatwy 4 255 kcal
Pozostałe przepisy na dania słodko-pikantne
-
Marynata do karkówki na noc
Marynata do karkówki na noc to jeden z kluczowych i najważniejszych elementów, które zapewniają to, że mięso na grilla będzie …
10 min łatwy 1 -
Leczo na zimę
Leczo na zimę to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, którego smakiem …
20 + 30 min łatwy 11 276 kcal -
Leczo z papryki
Leczo z papryki to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 -
Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami to smaczne jednogarnkowe danie, które wykonasz w około pół godziny. Jest to idealne wakacyjne danie, które robi …
15 + 30 min łatwy 4 239 kcal -
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 -
Zupa z dyni na ostro
Pikantna zupa z dyni na ostro to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają …
20 + 40 min łatwy 4
-
Surówka z pora marchewki i jabłka
Domowa surówka z pora, marchewki i jabłka to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Aby ją przygotować …
15 min łatwy 3 140 kcal -
Tradycyjna surówka z pora
Tradycyjna surówka z pora to pomysł na szybki, zdrowy i smaczny dodatek do obiadu, kolacji, czy po prostu samodzielny, lekki …
15 min łatwy 2 -
Curry z kalafiora
Curry z kalafiora z mleczkiem kokosowym to pomysł na pyszne, wegańskie i bardzo pyszne danie idealne na obiad lub kolację. …
30 min łatwy 3 -
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu. …
70 + 70 min łatwy 6
-
Wieprzowina po chińsku z mango
Wieprzowina po chińsku z mango to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie …
20 + 20 min łatwy 2 -
Wieprzowina po seczuańsku
Wieprzowina po seczuańsku to danie łączące dwie odległe kuchnie- polską i chińską. Nie ma nic lepszego niż właśnie takie orientalne …
30 + 20 min łatwy 5 215 kcal -
Fasolka szparagowa po bretońsku
Fasolka szparagowa po bretońsku to sycące danie z dodatkiem boczku i kabanosów. Całość ugotowana w słodkim, pomidorowym sosie jest niezwykle …
20 + 40 min łatwy 10 372 kcal -
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 30 min łatwy 10 -
Cukinia po meksykańsku
Cukinia po meksykańsku to idealne rozwiązanie na zimę. Jeśli chcesz by na Twoim talerzu pojawił się słodko-pikantny dodatek to ta …
20 + 30 min łatwy 5 198 kcal -
Kurczak z brzoskwiniami
Kurczak z brzoskwiniami to świetna opcja dla wszystkich miłośników nowoczesnych dań. Delikatna pierś kurczaka łączy się w nim ze słodkimi …
10 + 20 min łatwy 4 349 kcal
-
Ryba z brzoskwiniami
Ryba z brzoskwiniami to nowoczesny i bardzo prosty sposób na przygotowanie pysznego dania, które skradnie serce każdego, kto tylko go …
7 + 10 min łatwy 4 195 kcal -
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku
Makaron ryżowy z kurczakiem po tajsku to szybki i prosty przepis, który przygotujesz w kilka minut. Jeśli chcesz wykonać przepis …
20 + 20 min łatwy 4 351 kcal -
Zupa krem z dyni Thermomix
Przepis na zupę krem z dyni z Thermomixa potrzebuje dosłownie kilku składników. Mimo to powstaje pyszna zupa idealna na chłodniejsze …
20 + 20 min łatwy 4 386 kcal -
Zupa tajska z kurczakiem i batatami
Zupa tajska z kurczakiem i batatami to pyszna i rozgrzewająca propozycja na obiad w sezonie jesienno – zimowym, ale nie …
15 + 40 min łatwy 6
-
Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
20 + 30 min łatwy 4 543 kcal -
Ryż po turecku
Ryż po turecku to świetna opcja dla wszystkich miłośników orientalnych dań. Całość jest niezwykle łatwa w przygotowaniu, a przy okazji …
20 + 25 min łatwy 4 -
Tradycyjna marynata do karkówki
Z pierwszymi promieniami wiosennego słońca pojawia się myśl o spotkaniach ze znajomymi na świeżym powietrzu. Takim spotkaniom najczęściej towarzyszą dania …
5 min łatwy 1 404 kcal -
Indyk po wietnamsku
Indyk po wietnamsku to pomysł na pyszny obiad dla Ciebie i całej rodziny, który dostarczy Ci energii na resztę dnia. …
20 + 20 min łatwy 2 244 kcal -
Tofu po koreańsku
Dziś prezentujemy przepis na tofu po koreańsku. To pyszne danie wegetariańskie można zjeść samodzielnie lub jako dodatek do zup. Koreańskie …
10 + 20 min łatwy 3 -
Tofu w sosie sojowym
Tofu w sosie sojowym to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad. Marynata z sosu sojowego, miodu, czosnku i chilli nadaje …
40 + 10 min łatwy 2
-
Chipsy z tortilli
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
5 + 13 min łatwy 1 446 kcal -
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Dobre skrzydełka w miodzie i musztardzie to doskonała propozycja na smaczne danie na obiad. Przepis na skrzydełka w miodzie i …
10 + 40 min łatwy 5 324 kcal -
Sos aioli
Sos aioli to wyśmienity sos pochodzący z południowej części Europy, popularny głównie w Hiszpanii oraz Prowansji. Składa się jedynie z …
10 min łatwy 10 -
Kurczak po tajsku
Kurczak po tajsku jest wyśmienitym daniem kuchni azjatyckiej. Tradycyjne danie przygotowywane jest na wiele różnych sposobów jednak najpopularniejszym jest ten …
20 + 15 min łatwy 6 229 kcal
Przepisy na słodko-pikantne potrawy - zobacz najlepsze pomysły
Słodkie potrawy i różne smakołyki są popularne na całym świecie. Pikantne dania również zyskały ogromne uznanie. Nie dziwi więc, że w niejednej domowej i restauracyjnej kuchni łączy się te akcenty. Ostrość równoważona słodyczą stanowi znakomite, charakterystyczne zestawienie. Warto poznać przepisy, które z niego korzystają. Najlepiej zrobić to zapoznając się z tym i innymi artykułami opublikowanymi na naszej stronie.
Słodycz i ostrość w jednym daniu
Osobom szukającym nowych wrażeń kulinarnych może się wydawać, że słodko-pikantny smak jest nietypowym połączeniem. W rzeczywistości to zestawienie ma wielu miłośników na całym świecie. Oczywiście nie każdemu przypadnie do gustu, lecz warto go spróbować, chociaż raz. Akcenty nadawane przez paprykę i inne ostre produkty spożywcze są równoważone słodyczą. Dopełnia ona całość i zauważanie łagodzi pikanterię potrawy. Trzeba też widzieć, że zestawienie tych dwóch smaków jest obecne w daniach obiadowych, choć pojawia się również w deserach. Smak słodko-pikantny jest istotnym elementem kuchni azjatyckiej.
Smak słodko-pikantny jest ciekawy z jeszcze jednego powodu. Otóż pierwszy jego element jest na liście smaków podstawowych, ale drugi już nie. Słodycz tworzy tę niewielką grupę razem z wersją gorzką, kwaśną, słoną i umami. Wszystkie są rejestrowane przez kubki smakowe znajdujące się na języku. Trzeba jeszcze wiedzieć, że odczuwanie danego smaku wywołują konkretne substancje. W przypadku słodyczy są to węglowodany a w szczególności cukry proste i dwucukry. To one pobudzają receptory. Opisywany smak stymuluje wydzielanie endorfin i powszechnie kojarzy się z przyjemnością. To, dlatego jest tak popularny na świecie.
Smak pikantny, choć bardzo lubiany, to w zasadzie nie jest smak. Dlatego, że nie jest odczuwany przez kubki smakowe. Wrażenie ostrości i pieczenia języka to po prostu podrażnienie zakończeń nerwowych. Bez względu na to, czym dokładnie jest pikantność, ten smak ma wielu miłośników. Wywołuje go przede wszystkim kapsaicyna i piperyna. Pierwsza substancja znajduje się w ostrych papryczkach a jej stężenie jest podawane w jednostkach Scoville’a. Natomiast piperyna jest obecna w czarnym pieprzu stosowanym na całym świecie. Po rozwinięcie poruszonych powyżej tematów odsyłamy na naszą stronę.
Słodko-ostre dania azjatyckie
Kuchnia azjatycka mocno kojarzy się ze smakiem ostrym. Pojawiającym się samodzielnie lub w towarzystwie kwaskowatości. Ponadto ogromną popularnością, nie tylko w regionie pochodzenia, cieszy się sos słodko-kwaśny. Nieco mniej znany, ale równie ważny jest sos słodko-pikantny i to od niego rozpoczniemy nasze zestawienie. Jego bazą jest przecier pomidorowy zmieszany z wodą, octem ryżowym, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Listę uzupełnia mąka ziemniaczana a także cukier trzcinowy, czosnek i papryczki chili. Sos przygotowany z wymienionych składników jest podawany z mięsami i makaronami. Pasuje też do ryb i sałatek.
Kolejny przykład zaczerpnięty z kuchni azjatyckie to już właściwe danie słodko-ostre. Mamy tu na myśli najsłynniejszą tajską potrawę, czyli pad thai. Przygotowuje się ją z poniższych składników:
- warzyw – cebuli dymki, kiełków fasoli mung, można dodać ogórki i pęczek szczypiorku,
- makronu ryżowego, czosnku, jajek wbijanych do woka i smażonych razem z makaronem,
- krewetek lub wieprzowiny. Są też wersje dania wykorzystujące mięso kurczaka lub tofu,
- sosu rybnego łączonego z sokiem z limonki, pastą z tamaryndowca, cukrem palmowym i chili.
Pad thai przygotowywane dla obcokrajowców zawiera też imbir, trawę cytrynową i kapustę.
Z Tajlandii przenosimy się do Indii gdzie słodycz i pikantność są chętnie łączone. Dobry przykładem potwierdzającym te słowa jest zupa dhal. Jej najważniejszym składnikiem jest czerwona soczewica. Rzecz jasna nie byłoby zupy bez bulionu, w tym przypadku warzywnego. O niepowtarzalnym smaku potrawy decydują dodatki. Należy do nich mleko kokosowe, sok z cytryny, posiekana papryka, czosnek, cebula. Dalej słodkie, krojone pomidory, świeży imbir, kolendra. Do zupy dodawane są przyprawy, garam masala, pierz cayenne, chili. Po rozwinięcie wspomnianych przepisów i wiele innych zapraszamy na naszą stronę.
Kuchnia azjatycka i nie tylko
Nietrudno zauważyć, że azjatyckie potrawy zawojowały świat. Przyrządza się je niemal na każdym kontynencie. Ich wpływ widać także w prywatnych kuchniach gdzie powstają dania inspirowane smakami orientu. Do takich propozycji bez wątpienia należy kurczak słodko-pikantny. Poza mięsem, podstawowe składniki to czosnek, cebula, papryka. Ważny jest też sos, który można przygotować na bazie miodu i ostrej papryki. Często dodawany jest również sos sojowy. Nic nie stoi na przeszkodzie by eksperymentować. Wzbogacać podstawową wersję ulubionymi warzywami. W przepisie sprawdzi się groszek, marchewka, kolendra, pietruszka.
W temacie dań słodko-pikantnych sporo do powiedzenia ma kuchnia meksykańska. I potrawa mole negro przygotowywana z kurczaka uzupełnianego niecodziennym sosem. Potrzebne składniki to:
- suszone papryczki chili, pomidory, miechunki pomidorowe, cebule, czosnek, bulion, olej,
- migdały a do tego orzeszki ziemne i pekanowe, banany, cynamon i ziele angielskie,
- gorzka czekolada, dzięki której sos zyskuje interesujący ciemny kolor i gęstą konsystencję,
- cukier wzbogacający smak a także goździki, kmin, oregano i garść suszonych pestek dyni.
Mole negro jest rodzinną potrawą podawaną podczas meksykańskiego święta zmarłych.
Mimo tego, że nie są powszechnie stosowane, słodko-ostre połączenia smaków występują w polskiej kuchni. Świetnym tego przykładem są wigilijne ciastka znane, jako tłuczeńce. Były bardzo popularne w XIX i na początku XX wieku. Te słodkie i ostre smakołyki powstają z mąki żytniej, wody i miodu. Z dodatkiem cynamonu, imbiru i pieprzu. Nie można zapominać o migdałach i skórce z pomarańczy. Opisane ciastka z pewnością posmakują rodzinie zgromadzonej przy wigilijnym stole. Na podanych powyżej nie kończą się propozycje potraw słodko-pikantnych. Wiele dobrze i mniej znanych przepisów można znaleźć na naszym portalu.