Przepisy słodko-kwaśne
-
Wieprzowina słodko-kwaśna
Pyszna wieprzowina słodko-kwaśna to znakomity pomysł na dobre danie. Smaczne, chrupiące mięso, słodko-kwaśny sos oraz mnóstwo warzyw – oto coś …
25 + 30 min łatwy 4 355 kcal -
Porzeczkowiec
Porzeczkowiec to wyjątkowe ciasto, które zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem. Zrobione na bazie kremu, biszkopta z dużym dodatkiem …
20 + 35 min łatwy 10 720 kcal -
Tarta cytrynowa z bezą
Tarta cytrynowa z bezą to dobry pomysł na podwieczorek w ciepłe dni. Cytrynowy smak (nadzienia i bezy) sprawia, że tarta …
55 + 50 min średni 12 417 kcal
Pozostałe przepisy na dnia słodko kwaśne
-
Beza pavlova
Beza pavlova to bardzo dobry pomysł na idealne ciasto na imprezę. Masa do bezy pavlova to połączenie bitej śmietany i …
20 + 150 min łatwy 10 526 kcal -
Kurczak słodko kwaśny
Kurczak słodko kwaśny to idealny pomysł na obiad w stylu orientalnym dla całej rodziny. Smakuje wybornie, jest bardzo aromatyczny i …
20 + 25 min łatwy 4 484 kcal -
Sałatka z kurczakiem i mango
Szybka sałatka z kurczakiem i mango to przepis na pyszną sałatkę, o zaskakującym aromacie. Słodkie mango, wytrawny kurczak i pikantne …
30 min łatwy 2 455 kcal -
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
Dobry przepis na smaczne filety śledziowe w śmietanie z jabłkiem. Pyszny i prosty przepis, który sprawdzi się na każdą imprezę …
15 min łatwy 6 490 kcal -
Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku to przepis na doskonałą przystawkę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań. W tej …
25 + 10 min łatwy 6 590 kcal -
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
Śledzie po cygańsku z rodzynkami to opcja idealna na imprezy. Tak podane śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również wyglądają. …
25 + 15 min łatwy 6 571 kcal
-
Rolada bezowa z malinami
Rolada bezowa z malinami to zdecydowanie jeden z najpyszniejszych i najsmaczniejszych deserów jakie można sobie tylko wyobrazić. To prawdziwa bezowa …
30 + 40 min średni 10 237 kcal -
Skrzydełka w miodzie i musztardzie
Dobre skrzydełka w miodzie i musztardzie to doskonała propozycja na smaczne danie na obiad. Przepis na skrzydełka w miodzie i …
10 + 40 min łatwy 5 324 kcal -
Kaczka z jabłkami i żurawiną
Kaczka z jabłkami i żurawiną to danie, które przygotowywane jest najczęściej na Święta. Ta pyszna pieczona kaczka wspaniale smakuje ze …
15 + 120 min łatwy 5 409 kcal -
Ciasto cytrynowe wilgotne
Ciasto cytrynowe wilgotne to doskonały pomysł na deser. Smaczne ciasto możesz podać jako dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań …
30 + 50 min łatwy 10 -
Żeberka w miodzie
Żeberka w miodzie są bardzo dobre. Choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się skompilowane do przygotowania, to w rzeczywistości …
20 + 70 min łatwy 3 744 kcal
-
Żeberka w miodzie i ketchupie
Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz …
15 + 70 min łatwy 1 1295 kcal -
Kisiel z żurawiny
Kisiel z żurawiny to danie, które ma swoje początki jeszcze przed wojną. W Polsce, w latach 20. XX w. stanowił …
10 + 20 min łatwy 2 302 kcal -
Ryba w sosie słodko kwaśnym
Ryba w sosie słodko kwaśnym to doskonała propozycja na orientalne danie na imprezę lub na święta. Przepis na rybę w …
20 + 20 min łatwy 6 166 kcal -
Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa z makaronem i z goździkami to doskonała propozycja na smaczny obiad lub przekąskę dla dzieci i dorosłych. Dalszej …
20 + 10 min łatwy 4 492 kcal -
Muffinki cytrynowe
Wilgotne muffinki cytrynowe na oleju to doskonała propozycja na pyszne i szybkie w przygotowaniu babeczki. Muffiny z jabłkami sprawdzą się …
15 + 20 min łatwy 6 237 kcal -
Kurczak generała tso
Kurczak generała tso to doskonała propozycja na mięsny dodatek do obiadu. Doskonale smakuje z dodatkiem ryżu, kaszy czy makaronu oraz …
25 + 15 min łatwy 2 547 kcal
-
Ryba po japońsku
Ryba po japońsku jest świetną przekąską, która będzie idealnym pomysłem na imprezy czy uroczystości. Jest niezwykle smaczna, a w dodatku …
20 + 20 min łatwy 6 424 kcal -
Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa, bardzo łatwa, szybka, lekka i orzeźwiająca to jedno z najpopularniejszych letnich ciast. Można przygotować ją na wiele sposobów …
25 + 40 min średni 6 529 kcal -
Sałatka z kurczakiem ananasem kukurydzą jajkiem
Sałatka z kurczakiem, ananasem, kukurydzą, jajkiem to łatwa do przygotowania potrawa, a do tego jej zrobienie nie zajmuje wiele czasu. …
30 + 10 min łatwy 6 308 kcal -
Pleśniak z rabarbarem
Pleśniak z rabarbarem to nic innego jak pyszne, kruche ciasto z bezą i z owocami. Będzie to idealny pomysł na …
40 + 45 min łatwy 10 -
Kruche ciasto z wiśniami
Masz ochotę na słodki deser w rodzinnym gronie, ale brakuje Ci czas na przygotowanie ciasta drożdżowego? Świetnie się składa, dzisiaj …
60 + 45 min łatwy 10
-
Piernik przekładany
Poszukujesz pomysłu na pyszne i smaczne ciasto, które zachwyci Twoich gości? Spróbuj przepisu na najlepszy piernik przekładany z powidłami! Ten …
30 + 60 min średni 3 359 kcal -
Ciasto śliwkowe z kruszonką
Planujesz uroczystość domową? Mam dla Ciebie dobre rozwiązanie na pyszne ciasto śliwkowe z kruszonką. Dodatek śliwek sprawia, że placek jest …
20 + 60 min łatwy 20 270 kcal -
Śledzie w musztardzie
Śledzie w musztardzie to idealne danie na różne okazje - od domowych obiadów po eleganckie przyjęcia. Przepis na te pyszne …
20 min łatwy 6 154 kcal -
Cukinia pieczona
Jeśli szukasz nowego pomysłu na dobry, zdrowy i smaczny obiad, koniecznie wypróbuj najlepszy przepis na cukinię pieczoną faszerowaną. To danie, …
15 + 20 min średni 2 329 kcal -
Spaghetti z warzywami
Spaghetti to śródziemnomorska potrawa pochodząca z Włoch. To jedno z najpopularniejszych włoskich przysmaków znana i lubiana na całym świecie. Można …
10 + 50 min łatwy 4 216 kcal -
Radicchio
Radicchio to po prostu cykoria liściowa. Radicchio jest przysmakiem zimowym. Późną jesienią oraz zimą jej goryczka nabiera bardzo wykwintnego charakteru. …
20 min łatwy 4 325 kcal
-
Mazurek cytrynowy
Mazurek zwykle kojarzy nam się ze słodkim kremem czekoladowym lub toffi. Ten mazurek ma natomiast kwaskowaty krem cytrynowy, z mascarpone …
60 + 40 min trudny 10 474 kcal -
Naleśniki z twarogiem i cynamonem
Naleśniki z twarogiem i cynamonem, śmietaną i cukrem wanilinowym to bardzo łatwy przepis na pyszny podwieczorek lub słodki obiad. Warto …
30 min łatwy 3 486 kcal -
Pierożki dim sum
Pierożki chińskie urzekają delikatnym ciastem oraz aromatycznym nadzieniem. Będą idealną przystawką podczas wykwintnej kolacji, przygotowując podniebienie na eksplozję azjatyckich smaków …
80 + 10 min średni 4 334 kcal -
Papryka w zalewie słodko kwaśnej
Papryka w zalewie słodko kwaśnej to doskonały pomysł na przetwory do słoików na zimę. Papryka w zalewie świetnie sprawdzi się …
30 + 10 min łatwy 7 220 kcal -
Zalewa do sushi
Zalewa do sushi wykorzystywana jest do przygotowania ryżu do sushi. Domowa zalewa jest dobra do wykorzystania bezpośrednio po przygotowaniu. Proporcje …
10 min łatwy 1 255 kcal -
Dżem z jarzębiny
Dżem z jarzębiny to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Tradycyjny dżem na bazie owoców z jarzębiny możesz dodać …
30 + 120 min łatwy 5 346 kcal -
Papryka marynowana na słodko
Papryka marynowana na słodko to doskonała opcja dla wszystkich miłośników domowych przetworów. Całość da się przygotować w kilka chwil, a …
30 + 15 min łatwy 10 -
Dżem z czerwonej porzeczki
Pyszny, domowy dżem z czerwonej porzeczki to świetny pomysł na pysze przetwory, które idealnie sprawdzą się na zimę. Jest nie …
20 + 120 min łatwy 30 45 kcal -
Konfitura z czerwonej porzeczki
Domowa konfitura z czerwonej porzeczki to pomysł na pyszne, domowe, owocowe przetwory, które fantastycznie sprawdzą się na zimę. Jest bardzo …
35 min łatwy 30 82 kcal -
Cebulka marynowana
Cebulka marynowana to doskonały pomysł na przetargowy do słoików na zimę. Najlepsza cebulka marynowana świetnie sprawdzi się jako dodatek do …
30 min łatwy 5 176 kcal -
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2 169 kcal -
Buraczki z chrzanem do słoików
Buraczki z chrzanem do słoików to doskonały pomysł na smaczne, domowe przetwory. Ćwikła z chrzanem świetnie sprawdzi się na święta …
30 + 60 min łatwy 5 278 kcal -
Buraki kiszone do słoików
Buraki kiszone do słoików to doskonały pomysł na smaczne przetwory na zimę. Przepis na buraki kiszone do słoików jest bardzo …
30 min łatwy 4 221 kcal -
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 80 kcal -
Pomidory w słoikach
Pomidory w słoikach to świetny pomysł na przetwory na zimę. Do ich przygotowania nie potrzeba wielu składników, a ich smak …
20 + 20 min łatwy 1 387 kcal -
Buraczki w zalewie
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
30 + 30 min łatwy 8 285 kcal -
Papryka konserwowa na zimę
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
10080 + 5 min łatwy 5 354 kcal -
Buraki w zalewie octowej
Buraki w zalewie octowej to doskonała propozycja na przetwory na zimę. Buraki to warzywa o wysokiej wartości odżywczej, ponieważ znajdziemy …
30 min łatwy 10 44 kcal -
Cebula marynowana
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
20160 + 5 min łatwy 1 909 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Dżem porzeczkowy
Dżem porzeczkowy charakteryzuje się intensywnym kolorem oraz słodko-kwaśnym smakiem. Z tego powodu świetnie sprawdza się jako dodatek do ciast, który …
30 + 90 min łatwy 15 109 kcal -
Dżem jabłkowy
Dżem jabłkowy to świetny pomysł na przetwory domowe na zimę. Choć świeże jabłka w sklepach dostępne są przez cały rok, …
40 + 15 min łatwy 30 566 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Relisz
Relisz to niezwykle aromatyczny sos ze świeżych warzyw i ziół. Idealnie sprawdza się jako ciekawy dodatek do kanapek, mięs, czy …
15 + 30 min łatwy 1 736 kcal -
Pierś z kurczaka w sosie słodko kwaśnym
Brakuje Ci pomysłów na obiad, a już znudziły Ci się tradycyjne przepisy na kurczaka? Koniecznie poznaj przepis na pierś z …
30 + 20 min łatwy 4 198 kcal -
Barszcz do krokietów
Ten pyszny barszcz do krokietów to obowiązkowy dodatek do wytrawnych naleśników. Krokiety wzbogacone smakiem barszczu przygotowanego ze świeżych buraków to …
20 + 80 min łatwy 8 40 kcal -
Surówka do kaczki
Surówka do kaczki to świetny dodatek to tego smacznego mięsa. Ta surówka z czerwonej kapusty wzbogaci smak nie tylko kaczki, …
30 min łatwy 6 118 kcal -
Makaron udon z kurczakiem
Makaron udon z kurczakiem to pyszne azjatyckie danie, które koniecznie musisz spróbować. Świetnie sprawdzi się na obiad w stylu orientalnym. …
20 + 30 min łatwy 4 412 kcal
Przepisy słodko-kwaśne - co to jest?
Słodko-kwaśny smak stanowi połączenie dwóch elementów doskonale do siebie pasujących. Występuje w zupach, daniach mięsnych i rybach, bywa wyczuwalne w deserach. Atrakcyjna, przywodząca miłe skojarzenia słodycz jest w potrawach równoważona przez ożywczą kwasowość. Słodko-kwaśne zestawienia smakowe są charakterystyczne dla krajów azjatyckich. Jednakże nie zostały zarezerwowane wyłącznie dla tej części globu. Stosuje się je niemal na całym świecie, także w kuchni polskiej.
Często zadawane pytania
Przepisy słodko-kwaśne - zobacz najlepsze pomysły na dania słodko-kwaśne
Smaki słodki i kwaśny mocną się od siebie różnią. Pierwszy jest uważany za najprzyjemniejszy i cieszy się ogromnym powodzeniem. Drugi ma wielu miłośników, lecz nie jest aż tak popularny. Czasem potrafi mocno odrzucić i zniechęcić do dalszego jedzenia. Ciekawe, zatem, że połączone w smak słodko-kwaśny zapewniają niezrównane doznania. Wręcz uwielbianie niemal na całym świecie. Warto, zatem poznać pomysły na świetne potrawy korzystające z obu akcentów.
Skąd się bierze smak słodki i kwaśny zarazem?
Słodko-kwaśny smak stanowi połączenie dwóch elementów, które bardzo dobrze do siebie pasują. Dlatego też jest stosowany w zupach, daniach mięsnych i rybach. Często da się go wyczuć w deserach. W opartych na nim potrawach atrakcyjna, przywodząca miłe skojarzenia słodycz jest równoważona przez odświeżającą kwasowość. Słodko kwaśne zestawienia smakowe są charakterystyczne dla wielu krajów azjatyckich. Jednakże nie są zarezerwowane wyłącznie dla tej części świata. Stosuje się je niemal na całym globie. Co może zaskoczyć wiele osób, opisywany smak od wieków jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni.
Smaki słodki i kwaśny należą do grupy pięciu podstawowych. Poza nimi zalicza się do niej wersja gorzka, słona i umami. Podczas jedzenia każdy z akcentów jest wyczuwany przez kubki smakowe znajdujące się na ludzkim języku. Warto wiedzieć, że owe receptory działają dopiero, gdy zostaną pobudzone przez konkretne substancje obecne w pokarmie. Za odczuwanie słodyczy odpowiadają węglowodany. W głównej mierze cukry proste oraz dwucukry. Spożywanie słodkich potraw i przekąsek zachęca mózg do produkcji dopaminy i endorfin. To, dlatego słodycze kojarzą się z przyjemnością oraz szczęściem. Nic, więc dziwnego, że są tak popularne.
Umiejętnie stosowany, kwaśny smak można porównać z powiewem świeżości. Wywołują go kwasy organiczne i nieorganiczne znajdujące się w jedzeniu. Naturalnie zawierają je owoce, cytryny, limonki czy jabłka. Kwaśne są również mleczne wyroby spożywcze takie jak kefiry, maślanki, jogurty. Opisywane akcenty są obecne w kiszonych warzywach, kapuście, ogórkach itp. Trzeba wiedzieć, że wymienione produkty mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pod warunkiem, że spożywa się je w rozsądnych ilościach. W nadmiarze nawet one mogą zaszkodzić. Po rozwinięcie charakterystyki słodyczy i kwasowości, występujących razem i osobno, odsyłamy na naszą stronę.
Przysmaki słodko-kwaśne cieszące się uznaniem
Potrawy łączące dwa różne smaki są jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni azjatyckiej. Szczególne zasługi dla jej rozpoznawalności na świecie ma sos słodko-kwaśny. Za kraj, w którym go stworzono uważa się Chiny, choć nie jest to pewna informacja. Obecnie sos jest dodatkiem do wielu różnych potraw. Do przygotowania najbardziej znanej wersji potrzebna jest woda, sok z ananasa, cukier lub miód, przecier pomidorowy. Ważna jest mąka i ocet ryżowy, ewentualnie jabłkowy. Sos słodko-kwaśny nie byłby kompletny bez zestawu dodatków. Należy do nich cebula, papryka, ananas, na liście znajdują się również pędy bambusa.
Wiadomo już, z czego powstaje sos łączący słodycz z kwaskowatością. Czas, więc przedstawić potrawy, które wzbogaca. Pierwsza to wieprzowina w stylu chińskim. Do jej przygotowania potrzeba
- mięsa wieprzowego – najlepiej sprawdzają się polędwiczki, ale inne sztuki też się nadadzą,
- często dodawana jest czerwona papryka oraz pieczołowicie posiekana kapusta pekińska,
- niedużej ilości soli, świeżo zmielonego pieprzu i szczypty mąki ziemniaczanej lub innej,
- imbiru, czosnku, cebuli. Ważna jest łyżka stołowa dobrego oleju roślinnego,
Całość jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, ryżem i zazwyczaj orzeszkami ziemnymi.
Potrawą, którą warto przygotować na obiad są żeberka w sosie słodko-kwaśnym. Podobnie jak powyższa propozycja, mają bardzo zachęcający zapach oraz smak. Przed usmażeniem, żeberka należy zamarynować w sosie sojowym lekko przyprawionym pieprzem. Wraz z nimi podaje się uduszone warzywa, cebulę, paprykę, marchewkę. Oczywiście potrawa to nie tylko sos, mięso i warzywa, dodatkiem jest ryż. To jeszcze nie koniec opcji do wyboru. W podobny sposób można przygotować inne mięsa, na przykład kurczaka. Dokładne przepisy na azjatyckie dania i przydatne wskazówki zostały opublikowane na naszej stronie.
Inne smakołyki słodkie i kwaśne jednocześnie
Tradycyjna polska kuchnia słynie z nietypowych na pierwszy rzut oka połączeń smakowych. Zatem i w niej wykorzystywane są akcenty słodkie i kwaśne. Za przykład weźmiemy żeberka opisywane już w poprzednim akapicie. Tym razem jednak chodzi o danie przygotowane w europejskim stylu. Również okraszone słodko-kwaśnym sosem, ale powstającym z zupełnie innych składników. Często jest to przecier pomidorowy, sok z cytrynu i miód. Wszystko to przyprawione majerankiem, bazylią i solą. Cytrynę można zastąpić dżemem z żurawiny albo powidłami. Świetnie sprawdza się także sok z limonki.
W polskiej sztuce kulinarnej słodko-kwaśne zestawienie jest znane od wieków. Bazuje na wykorzystywaniu miodu. Jest on przełamywany sokiem z cytryn i limonek. Te egzotyczne owoce już dawno temu docierały do naszego kraju. Można jednak zastępować je rodzimymi składnikami. Jak chociażby wspomnianą już żurawiną pod różnymi postaciami. Ciekawe walory smakowe oferują jagody, porzeczki czarne i czerwone, agrest, wiśnie. Dzięki tym produktom da się przyrządzać przepyszne potrawy. Naturalnie nie zapominamy o słodko-kwaśnych deserach, bez których obiad w niejednym domu nie jest kompletny.
Sama słodycz w deserze potrafi znudzić a nawet zniechęcić do jedzenia. Dlatego, też warto ją wzbogacić wyrazistymi akcentami. Kwaśny smak pasje tu idealnie. Warto wiec łączyć ze sobą.
- słodkie ciasta i ciasteczka z kwaskowymi galaretkami, musami, przecierami i kremami,
- słodkawe, waniliowe lody z kwaśnymi owocami. Takimi jak jagody, borówki, wiśnie, jabłka,
- wymienione już słodkie ciasta, bitą śmietanę i kwaskowate galaretki o owocowym smaku,
- ciekawym zestawieniem są lody waniliowe lub śmietankowe i kwaśne, owocowe musy.
Dokładne przepisy na desery i słodko-kwaśne dania obiadowe znajdują się na naszej stronie.