Przepisy słodko-kwaśne

Przepisy słodko-kwaśne - zobacz najlepsze pomysły na dania słodko-kwaśne

Słodko-kwaśny smak stanowi połączenie dwóch elementów doskonale do siebie pasujących. Występuje w zupach, daniach mięsnych i rybach, bywa wyczuwalne w deserach. Atrakcyjna, przywodząca miłe skojarzenia słodycz jest w potrawach równoważona przez ożywczą kwasowość. Słodko-kwaśne zestawienia smakowe są charakterystyczne dla krajów azjatyckich. Jednakże nie zostały zarezerwowane wyłącznie dla tej części globu. Stosuje się je niemal na całym świecie, także w kuchni polskiej.

Wyróżnione przepisy słodko kwaśne

Pozostałe przepisy na dnia słodko kwaśne

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy słodko-kwaśne - zobacz najlepsze pomysły na dania słodko-kwaśne

Smaki słodki i kwaśny mocną się od siebie różnią. Pierwszy jest uważany za najprzyjemniejszy i cieszy się ogromnym powodzeniem. Drugi ma wielu miłośników, lecz nie jest aż tak popularny. Czasem potrafi mocno odrzucić i zniechęcić do dalszego jedzenia. Ciekawe, zatem, że połączone w smak słodko-kwaśny zapewniają niezrównane doznania. Wręcz uwielbianie niemal na całym świecie.  Warto, zatem poznać pomysły na świetne potrawy korzystające z obu akcentów.

Skąd się bierze smak słodki i kwaśny zarazem?

Słodko-kwaśny smak stanowi połączenie dwóch elementów, które bardzo dobrze do siebie pasują. Dlatego też jest stosowany w zupach, daniach mięsnych i rybach. Często da się go wyczuć w deserach. W opartych na nim potrawach atrakcyjna, przywodząca miłe skojarzenia słodycz jest równoważona przez odświeżającą kwasowość. Słodko kwaśne zestawienia smakowe są charakterystyczne dla wielu krajów azjatyckich. Jednakże nie są zarezerwowane wyłącznie dla tej części świata. Stosuje się je niemal na całym globie. Co może zaskoczyć wiele osób, opisywany smak od wieków jest obecny w tradycyjnej polskiej kuchni.

Smaki słodki i kwaśny należą do grupy pięciu podstawowych. Poza nimi zalicza się do niej wersja gorzka, słona i umami. Podczas jedzenia każdy z akcentów jest wyczuwany przez kubki smakowe znajdujące się na ludzkim języku. Warto wiedzieć, że owe receptory działają dopiero, gdy zostaną pobudzone przez konkretne substancje obecne w pokarmie. Za odczuwanie słodyczy odpowiadają węglowodany. W głównej mierze cukry proste oraz dwucukry. Spożywanie słodkich potraw i przekąsek zachęca mózg do produkcji dopaminy i endorfin. To, dlatego słodycze kojarzą się z przyjemnością oraz szczęściem. Nic, więc dziwnego, że są tak popularne.

Umiejętnie stosowany, kwaśny smak można porównać z powiewem świeżości. Wywołują go kwasy organiczne i nieorganiczne znajdujące się w jedzeniu. Naturalnie zawierają je owoce, cytryny, limonki czy jabłka. Kwaśne są również mleczne wyroby spożywcze takie jak kefiry, maślanki, jogurty. Opisywane akcenty są obecne w kiszonych warzywach, kapuście, ogórkach itp. Trzeba wiedzieć, że wymienione produkty mają pozytywny wpływ na zdrowie. Pod warunkiem, że spożywa się je w rozsądnych ilościach. W nadmiarze nawet one mogą zaszkodzić. Po rozwinięcie charakterystyki słodyczy i kwasowości, występujących razem i osobno, odsyłamy na naszą stronę.

Przysmaki słodko-kwaśne cieszące się uznaniem

Potrawy łączące dwa różne smaki są jednym ze znaków rozpoznawczych kuchni azjatyckiej. Szczególne zasługi dla jej rozpoznawalności na świecie ma sos słodko-kwaśny. Za kraj, w którym go stworzono uważa się Chiny, choć nie jest to pewna informacja. Obecnie sos jest dodatkiem do wielu różnych potraw. Do przygotowania najbardziej znanej wersji potrzebna jest woda, sok z ananasa, cukier lub miód, przecier pomidorowy. Ważna jest mąka i ocet ryżowy, ewentualnie jabłkowy. Sos słodko-kwaśny nie byłby kompletny bez zestawu dodatków. Należy do nich cebula, papryka, ananas, na liście znajdują się również pędy bambusa.

Wiadomo już, z czego powstaje sos łączący słodycz z kwaskowatością. Czas, więc przedstawić potrawy, które wzbogaca. Pierwsza to wieprzowina w stylu chińskim. Do jej przygotowania potrzeba

  • mięsa wieprzowego – najlepiej sprawdzają się polędwiczki, ale inne sztuki też się nadadzą,
  • często dodawana jest czerwona papryka oraz pieczołowicie posiekana kapusta pekińska,
  • niedużej ilości soli, świeżo zmielonego pieprzu i szczypty mąki ziemniaczanej lub innej,
  • imbiru, czosnku, cebuli. Ważna jest łyżka stołowa dobrego oleju roślinnego,

Całość jest podawana z sosem słodko-kwaśnym, ryżem i zazwyczaj orzeszkami ziemnymi.

Potrawą, którą warto przygotować na obiad są żeberka w sosie słodko-kwaśnym. Podobnie jak powyższa propozycja, mają bardzo zachęcający zapach oraz smak. Przed usmażeniem, żeberka należy zamarynować w sosie sojowym lekko przyprawionym pieprzem. Wraz z nimi podaje się uduszone warzywa, cebulę, paprykę, marchewkę. Oczywiście potrawa to nie tylko sos, mięso i warzywa, dodatkiem jest ryż. To jeszcze nie koniec opcji do wyboru. W podobny sposób można przygotować inne mięsa, na przykład kurczaka. Dokładne przepisy na azjatyckie dania i przydatne wskazówki zostały opublikowane na naszej stronie.

Inne smakołyki słodkie i kwaśne jednocześnie

Tradycyjna polska kuchnia słynie z nietypowych na pierwszy rzut oka połączeń smakowych. Zatem i w niej wykorzystywane są akcenty słodkie i kwaśne. Za przykład weźmiemy żeberka opisywane już w poprzednim akapicie. Tym razem jednak chodzi o danie przygotowane w europejskim stylu. Również okraszone słodko-kwaśnym sosem, ale powstającym z zupełnie innych składników. Często jest to przecier pomidorowy, sok z cytrynu i miód. Wszystko to przyprawione majerankiem, bazylią i solą. Cytrynę można zastąpić dżemem z żurawiny albo powidłami. Świetnie sprawdza się także sok z limonki.

W polskiej sztuce kulinarnej słodko-kwaśne zestawienie jest znane od wieków. Bazuje na wykorzystywaniu miodu. Jest on przełamywany sokiem z cytryn i limonek. Te egzotyczne owoce już dawno temu docierały do naszego kraju. Można jednak zastępować je rodzimymi składnikami. Jak chociażby wspomnianą już żurawiną pod różnymi postaciami. Ciekawe walory smakowe oferują jagody, porzeczki czarne i czerwone, agrest, wiśnie. Dzięki tym produktom da się przyrządzać przepyszne potrawy. Naturalnie nie zapominamy o słodko-kwaśnych deserach, bez których obiad w niejednym domu nie jest kompletny.

Sama słodycz w deserze potrafi znudzić a nawet zniechęcić do jedzenia. Dlatego, też warto ją wzbogacić wyrazistymi akcentami. Kwaśny smak pasje tu idealnie. Warto wiec łączyć ze sobą.

  • słodkie ciasta i ciasteczka z kwaskowymi galaretkami, musami, przecierami i kremami,
  • słodkawe, waniliowe lody z kwaśnymi owocami. Takimi jak jagody, borówki, wiśnie, jabłka,
  • wymienione już słodkie ciasta, bitą śmietanę i kwaskowate galaretki o owocowym smaku,
  • ciekawym zestawieniem są lody waniliowe lub śmietankowe i kwaśne, owocowe musy.

Dokładne przepisy na desery i słodko-kwaśne dania obiadowe znajdują się na naszej stronie.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto