Przepisy na słodko

Przepisy na słodko - zobacz najlepsze pomysły na słodkie dania

Słodki smak jest jednym z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Poza nim ludzkie zmysły rozróżniają wersje słone, kwaśne, gorzkie oraz umami. Słodycz jest powszechnie uważana za bardzo przyjemną. Nic więc dziwnego, że jest wyczuwalna w niezliczonej ilości potraw na całym świecie. Takich ja desery, przystawki i dania główne. Za jej wyróżnianie, tak jak i innych smaków, odpowiadają kubki smakowe. Receptory rozmieszczone na językach ludzi i pozostałych ssaków.

Wyróżnione przepisy na słodko

Pozostałe przepisy do przygotowania słodko

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na słodko - zobacz najlepsze pomysły na słodkie dania

Słysząc lub czytając hasło „słodkie potrawy” wiele osób wyobraża sobie przede wszystkim desery. Pyszne cista i ciastka, lody i inne łakocie. Oczywiście jest to słuszny trop, wiele słodyczy kryje się w tych smakołykach. Trzeba jednak wiedzieć, że nie tylko w nich. Masa dań z różnych części świata zawiera słodkie akcenty. Czasem są tylko dodatkiem, innym razem wyraźnie stanowią temat przewodni. Warto poznać najciekawsze potrawy będące świetną inspiracją do kulinarnych eksperymentów.

Najprzyjemniejszy z pięciu smaków

Słodki smak to jeden z pięciu podstawowych smaków wyczuwanych przez człowieka. Poza nim ludzki zmysły smaku rozróżnia wersje słone, kwaśne, gorzkie oraz umami. Ciekawostką jest fakt, że w mediach coraz częściej wspomina się o szóstym wariancie tłuszczowym. Wracając do głównego tematu, słodycz jest powszechnie uważana za niezwykle przyjemną. Nic, więc dziwnego, że jest wyczuwalna w niezliczonej ilości potraw na całym świecie. Przeważnie są to wspomniane we wstępie desery. Jednakże słodkie bywają także przystawki, zupy i dania główne. Do tej kwestii powrócimy w dalszej części artykułu.

Słodycz, tak jak i pozostałe smaki, jest wyczuwana poprzez kubki smakowe. To receptory rozmieszczone na językach ludzi i innych ssaków. Mocno wspomaga je zmysł węchu, zatkany nos osłabia rozróżnianie smaków. Kubki rozwijają się w nabłonku języka, gardła, górnej części przełyku i głośni. U przeciętnego, dorosłego człowieka jest ich około 10 000. Ważne jest też to, że kubki smakowe po około 10 dniach zanikaj. Na szczęście w ich miejsce powstają nowe. U kobiet w ciąży wzrasta wrażliwość tych receptorów. Trzeba jeszcze wiedzieć, że u każdego człowieka pracują z różną intensywnością.

By kubki smakowe mogły rozróżnić smak, w spożywanym pokarmie muszą znajdować konkretne substancje. To związki chemiczne pobudzają receptory. Za słodki smak odpowiedzialne są przede wszystkim węglowodany. Głównie cukry proste i dwucukry. Interesujące nas akcenty znajdują się również w alkoholach. Wiele produktów dostępnych w sklepach zawiera sztuczne substancje o słodkim smaku. Są obecne w napojach gazowanych, lizakach, słodyczach innego typu. Niestety te niezdrowe związki dodaje się też do innych wyrobów spożywczych. To tyle, jeśli chodzi o charakterystykę słodkiego smaku. Czas na potrawy, w których jest wyczuwalny.

Przegląd pysznych deserów

Listę ciekawych przepisów na słodko otwieramy deserami. Potrawami podawanymi na koniec posiłku. Są zjadane po obiedzie, kolacji, przygotowuje się je na podwieczorki i przyjęcia. Na początek opisujemy dwa słynne na cały świat desery stworzone we Włoszech. Pierwszy to Tiramisu pochodzące z Wenecji, choć Florentczycy i Toskańczycy również uważają się na pomysłodawców tego dania. Jego podstawowym składnikiem są biszkopty nasączone kawą espresso oraz likierem Amaretto. Do tego dochodzi krem z serka mascarpone, śmietany, cukru oraz żółtek. Kolejnym włoskim przysmakiem jest Panna Cotta.

W klasycznej wersji Panna Cotta jest przygotowywana z mleka, śmietany kremowej, cukru, żelatyny i ekstraktu z wanilii. Połączone składniki są podgrzewane, mieszane na jednolitą masę i przekładane do foremek. Po schłodzeniu deser podaje się z musem owocowym. Równie samczą potrawą pochodzącą z sąsiedniej Francji jest Crème brûlèe. Powstaje z cukru, żółtek, mleka, wanilii, cynamonu i skórki z cytryny. Ten krem należy jeść na ciepło, gdy ma chrupiącą skorupkę ze skarmelizowanego cukru. Z Francji pochodzą również Gruszki Pięknej Heleny. To kawałki owoców gotowane w słodkim syropie i serwowane z lodami waniliowymi.

Słynne desery pochodzą także z innych krajów świata. Powodzeniem cieszy się między innymi:

  • Banana Split – deser z USA. Zawiera banany, lody czekoladowe, truskawkowe i waniliowe,
  • Mochi – japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej nadziewane fasolą anko lub truskawkami,
  • Angielski pudding –budyń z mleka, ryżu, mąki, jajek podawany z czekoladą i bakaliami,
  • Tort Pavlovej – ceiony w Australii i Nowej Zelandii torcik bezowy z kremem śmietankowym,
  • Tort Szwarcwaldzki – niemieckie czekoladowe ciasto przekładane bitą śmietaną i wiśniami.

Przepisy na wspomniane i inne pyszne desery można znaleźć na naszej stronie.

Słodkie dania główne

Jak już wspominaliśmy na słodko przygotowywane są także zupy i dania główne. Nic, zatem nie stoi na przeszkodzie by ugotować je samodzielnie w domu. Sięgnąć po receptury znane i lubiane na całym świecie. Sporym powodzeniem cieszą się północnoamerykańskie pancakes. Pierwotnie gościły na stołach w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie. Dziś są jedzone ze smakiem w wielu innych krajach. Pancakes to grube naleśniki z ciasta biszkoptowego. Sekretem ich puszystości jest dodatek sody lub proszku do pieczenia i jogurtu. Klasycznie serwowane są z syropem klonowym. Częste dodatki to bita śmietana, masło orzechowe, owoce.

Ciekawą potrawą, którą można przygotować w każdej polskiej kuchni są naleśniki dorayaki. Podobnie jak pancakes powstają z ciasta biszkoptowego, lecz pochodzą z Japonii. Są cieńsze i mniej pulchne od amerykańskich. W najprostszej wersji podaje się je z pastą z czerwonej fasoli i cukrem. To ciekawe przykłady, ale na nich słodkie dania obiadowe się nie kończą. Od czasu do czasu warto przygotować knedle. Przysmaki od dawna obecne w kuchni Niemieckiej, Węgierskiej, Polskiej, Serbskiej czy Rumuńskiej. To kulki z ziemniaczanego ciasta nadziewane morelami lub śliwkami. Oczywiście mogą zawierać inny owocowy farsz.

Polska kuchnia również może pochwalić się klasycznymi daniami na słodko. Smaczne przykłady to:

  • Pierogi z owocami – najczęściej jagodami, ale stosowane są także truskawki i śliwki,
  • Ryż na mleku – nazwa sugeruje, jakie składniki są używane. Danie podawane z cynamonem,
  • Kluski z makiem – to potrawa wigilijna znana w kilku regionach polski, sprawdza się na obiad,
  • Zupa jagodowa – przygotować można dwa warianty, na gorąco lub pod postacią chłodnika,
  • Racuchy – to nieduże placuszki z mąki, drożdży i mleka serwowane z cukrem lub owocami.

Podaliśmy tylko kilka przykładów dań na słodko. Po więcej zapraszamy na naszą stronę.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto