Pikantne przepisy

Przepisy na ostre jedzenie - zobacz pikantne przepisy

Pikantny smak jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Ostre potrawy są przyrządzane w Tajlandii, Indiach, Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych. W Europie ostrością wyróżnia się węgierski jadłospis. Warto wiedzieć, że smak pikantny nie należy do grupy podstawowych. Na tej liście figuruje wersja słodka, słona, gorzka, kwaśna i umami. Pikantność nie znajduje się na niej, dlatego, że nie jest odczuwana przez kubki smakowe. Stanowi, bowiem podrażnienie zakończeń nerwowych języka.

Wyróżnione przepisy na ostro

Pozostałe przepisy na pikantne potrawy

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na ostre jedzenie - zobacz pikantne przepisy

Do ostrych potraw trzeba się przyzwyczaić by moc odkryć ich świetny smak. Osoby niewprawione po ich zjedzeniu będą czuły mocne pieczenie języka. Jak również fale gorąca bijące z brzucha. Dopiero z czasem zaczną pojawiać się inne, ciekawe akcenty. To właśnie, dlatego pikantne potrawy mają wielu oddanych miłośników rozsianych po całym świecie. Warto, zatem poznać popularne przepisy na ostre jedzenie. I kraje, w których są najczęściej przyrządzane.

Charakterystyka pikantności

Pikantny smak jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchniach świata. W wielu przypadkach stanowi najważniejszy element potrawy. Nieraz jest też istotnym dodatkiem nadającym charakter. Ostre potrawy są od wieków przygotowywane w Azji. Najbardziej kojarzą się z Tajlandią i Chinami, ale nie tylko tam są podstawą diety. Występują w Japonii, Indiach i Bhutanie. Mistrzami w przyrządzaniu pikantnych dań są również Meksykanie i mieszkańcy USA. Tymczasem w Europie z ostrości słynie węgierski jadłospis. Oczywiście najciekawsze światowe smakołyki dotarły na praktycznie wszystkie kontynenty. Co sprawia, że powodują dobrze znane wielu osobom pieczenie języka?

Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że smak pikantny nie należy do grupy podstawowych. Na tej krótkiej liście figuruje wersja słodka, słona, gorzka, kwaśna i umami. Ta ostatnia została dodana stosunkowo niedawno. Każda z nich jest rozpoznawana przez kubki smakowe znajdujące się na języku. Substancje znajdujące się w słodkich czy słonych potrawach aktywują receptory smakowe. Pikantność nie należy do głównych smaków, dlatego, że nie jest odczuwana przez kubki. Trzeba wiedzieć, że składniki ostrych dań podrażniają zakończenia nerwowe na języku. To, dlatego po ich zjedzeniu odczuwane jest intensywne pieczenie.

Cukry proste pobudzają kubki smakowe i wtedy dana osoba odczuwa słodki smak. W przypadku słonego, język musi zetknąć się z solami sodu i potasu. Natomiast za pojawienie się uczucia ostrości i pieczenia odpowiada przede wszystkim kapsaicyna i piperyna. Pierwsza jest substancją chemiczną występującą w papryczkach chili i innych pikantnych odmianach. Stopień jej natężenia jest mierzony w jednostkach Scoville’a. W czystej, wyizolowanej postaci kapsaicyna jest toksyczna. Spożycie zbyt dużej ilości może być niebezpieczne. Drugi ze wspomnianych związków chemicznych, piperyna, znajduje się w czarnym pieprzu. W czystej postaci nie jest szkodliwa.

Pikantne potrawy kuchni tajskiej

Smak pikantny zyskał popularność mimo tego, że nie należy do podstawowych i jest w zasadzie podrażnieniem języka. Ogromną wagę do wyrazistości potraw przykłada się w Tajlandii, której kuchnia należy do najostrzejszych na świecie. Jednym z umiarkowanie pikantnych dań, pozwalających przystosować się do smaku, jest zupa Tom yam. Jej bazę stanowi bulion lub woda a mięsnym wkładem są zazwyczaj krewetki lub kurczak. O charakterze zupy decydują liczne dodatki. Grzyby tam yan, mleko kokosowe, liście papedy. Przygotowując danie nie można zapominać o chili i trawie cytrynowej. Bez nich nie będzie miało niepowtarzalnego wyrazu.

W Tajlandii oraz dobrych restauracjach zajmujących się opisywaną kuchnią serwowane są ostrzejsze potrawy. Takie jak chociażby bardzo proste w przygotowaniu Gaeng Kua Kling. W jego skład wchodzi:

  • mięso, ryby lub drób, smażone na patelni a następnie gotowane w paście curry,
  • ryż stanowiący przeciwwagę dla ostrości dania, mający łagodzić jej skutki,
  • wspomniana już pasta curry z chili, kurkumy, pieprzu, trawy cytrynowej, czosnku, galangalu,
  • bardzo ważnym składnikiem jest także pasta z krewetek dodawana podczas smażenia.

Wszystkie wymienione elementy składają się na bardzo ostre, ale smaczne danie.

Równie, a może nawet nieco bardziej, ostra potrawa pochodzi z południowej części Tajlandii. Nosi nazwę Gaeng Tai Pla i jest uważana za najlepszą w tajskiej kuchni. Podstawą dania jest pikantna pasta curry z wyraźnie wyczuwalnymi, słonymi akcentami. Absolutnie niezbędne przyprawy to suszone chili, liście kaffiru, kurkuma, galangal. Do ważnych dodatków zaliczane są pędy bambusa, kawałki dyni i ryby oraz bakłażan. Ten ostatni składnik przywędrował do Tajlandii stosunkowo niedawno. Za ciekawy smak całości odpowiada także sfermentowany sos rybny. Po rozwinięcie podanych receptur i inne polecane przepisy tajskie zapraszamy na naszą stronę.

Pikantne i smaczne potrawy indyjskie

Pikantne potrawy są w Azji powszechne. Nie dziwi, zatem fakt, że z ostrości znana jest kuchnia indyjska. W naszym zestawieniu interesujących dań znalazło się Murgh makhani znane też, jako Buttery chicken. Jest to curry z kurczaka marynowanego w przyprawach i jogurcie. Poza mięsem, niezwykle ważny jest sos z pomidorów, masła i śmietany. Warto wiedzieć, że to curry różni się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywane. Zatem można natrafić na wersje łagodne, umiarkowanie pikantne lub bardzo ostre. To rzecz jasna jeszcze nie koniec listy, bowiem Indie w kwestii kulinarnej mają znacznie więcej do zaoferowania.

Kolejna potrawa, czyli Dhansak jest pikantna i jednocześnie słodka. Do przyrządzenia potrzebne jest:

  • mięso, zazwyczaj wykorzystywana jest baranina, ale może być także kurczak lub jagnięcina,
  • soczewica i strączki. Soczewica jest najważniejsza, inne składniki można zmieniać,
  • warzywa takie jak ziemniaki zwykłe lub słodkie, pomidory, bakłażany, dynie oraz kozieradki,
  • przyprawy chili, imbir, kminek, tu dokładny skład zależy od regionalnych upodobań.

Dhansak jest potrawą typową dla parasów. Jest to grupa etniczna spokrewniona z persami zamieszkująca Indie. Przedstawiciele tej grupy są wyznawcami zaratusztrianizmu.

Smakołykiem kończącym temat kuchni indyjskiej jest pochodzące z Kalkuty Jalfrezi. Jego powstanie wiążę się z panowaniem Brytyjczyków na subkontynencie. Resztki mięs pozostał po przyjęciach angielskiej arystokracji podsmażano i podawano, jako posiłki. Obecnie Jalfrezi najczęściej przygotowuje się z zamarynowanych kawałków kurczaka oraz ryb. Usmażone mięso serwuje się z papryką, cebulą, kolendrą, pomidorami. Natomiast niezbędne przyprawy to chili, kurkuma, pasta z czosnku i imbiru. Dokładne receptury pozwalające przygotować dania indyjskie znajdują się na naszym portalu. Zdecydowanie warto się z nimi zapoznać.

Pikantna kuchnia meksykańska

Po dotychczasowy przykładach można odnieść wrażenie, że pikantność potraw to azjatycka domena. Rzeczywistość jest inna, jak wspomnieliśmy na początku artykułu, mistrzami w tej dziedzinie są również meksykanie. Do ich najpopularniejszych przysmaków należy Chili con carne. Pierwszym z istotnych składników jest drobno posiekane lub mielone mięso. Przeważnie wołowe, ale można też zużyć innego. Do niego dodawane są papryczki chili, pomidory, czosnek i cebula. Często w tej potrawie występuje kukurydza i fasola. Tymczasem obowiązkowe przyprawy to kmin rzymski oraz pieprze czarny. Wszystkie składniki gotują się w jednym garnku.

Z Meksyku wywodzi się Mole poblano, pikantny sos podawany z indykiem, kurczakiem, smażonymi krewetkami lub warzywami. Do przygotowania tego dressingu potrzebną są następujące składniki:

  • ugotowany wcześniej bulion drobiowy, ewentualnie warzywny oraz przecier pomidorowy,
  • suszone i pozbawione pestek papryczki chili nasiona kolendry i orzeszki zimne,
  • w wielu przepisach można znaleźć migdały obrane ze skórek oraz ziarna sezamu,
  • czosnek, cebula, anyż, cynamon, cukier, można również dodać odrobinę soli morskiej.

Opisywany sos ma wyrazisty kolor, ponieważ dodawana jest do niego gorzka czekolada i kakao.

Kuchnia meksykańska dała światu potrawę zwaną Birra. To gulasz, którego głównym elementem jest mięso. Przeważnie kozina, baranina albo wołowina, wybór konkretnego rodzaju zależy od upodobań. W gulaszu nie może zabraknąć papryczek chili i przypraw, najlepiej świeżych. Na koniec warto wspomnieć o smacznej i pikantnej meksykańskiej przekąsce. Nosi nazwę Chiles rellenos, to nic innego jak faszerowane papryczki jalapeno. Przygotowanie jest proste, z jalapeno usuwa się gniazda nasienne i w środku umieszcza serek śmietankowy. Następnie papryczki panieruje się w cieście i smaży w głębokim tłuszczu. Efekt zadowoli wielbicieli pikantnych potraw.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto