Pikantne przepisy
-
Panang curry
Przepis na panang curry jest bardzo szybki w wykonaniu. To pyszne, aromatyczne danie z kurczakiem i ryżem na pewno Ci …
10 + 10 min łatwy 4 456 kcal -
Tom kha
Tom kha to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa kuchni tajskiej to aromatyczne danie. Przyprawy do …
10 + 20 min łatwy 5 782 kcal -
Czerwone curry
Czerwone curry inaczej zwane tikka masala to tradycyjna potrawa kuchni indyjskiej. Curry jest bardzo aromatyczne, połączenie korzennych przypraw, pomidorów i …
15 + 30 min łatwy 4 298 kcal
Pozostałe przepisy na pikantne potrawy
-
Burrito meksykańskie
Burrito meksykańskie to świetny pomysł na szybką i smaczną przekąskę, która wspaniale sprawdzi się na co dzień. Burrito można też …
20 + 25 min łatwy 2 861 kcal -
Indyjskie curry
Przepis na indyjskie curry to świetny pomysł na kulinarną podróż do Azji Południowej. To pyszne danie jest szybkie w przygotowaniu …
20 + 40 min łatwy 4 422 kcal -
Tex mex
Tex mex jest daniem kuchni meksykańskiej. A w zasadzie jest to kulinarne skrzyżowanie Meksyku z Teksasem. Kuchnia meksykańska uważana jest …
20 + 60 min łatwy 4 462 kcal -
Placek po meksykańsku
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 40 min łatwy 10 273 kcal -
Ryba po tajsku
Ryba po tajsku z warzywami to smaczna potrawa na obiad. Przygotujesz ją z mleczkiem kokosowym, zieloną pastą curry, cukinią, papryką …
10 + 20 min łatwy 2 155 kcal -
Tom yam
Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Od tych bogatych bazujących na mleku kokosowym, po wietnamską wersję rosołu …
25 + 45 min łatwy 4 371 kcal
-
Kaczka po tajsku
Kaczka po tajsku jest naprawdę niezwykłym pomysłem na pyszne i ciekawe danie. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckich …
20 + 30 min łatwy 4 384 kcal -
Zupa tajska z mlekiem kokosowym i kurczakiem
Pyszna zupa tajska z mlekiem kokosowym i z kurczakiem na ostro, która jest bardzo prosta i szybka do zrobienia. Super …
15 + 15 min łatwy 8 133 kcal -
Burrito z wołowiną
Meksykańskie burrito z wołowiną i warzywami to pomysł na pyszne, zdrowe, sycące danie na obiad dla całej rodziny. Świetnie smakuje …
30 min łatwy 2 616 kcal -
Zupa krewetkowa
Tajska zupa krewetkowa to niezwykle smaczna, a jednocześnie łatwa i szybka w przygotowaniu zupa w orientalnym, azjatyckim stylu. Dzięki charakterystycznym …
45 min łatwy 4 400 kcal -
Czimiczanga
Czimiczanga to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smażone burrito przygotować można z kurczakiem i fasolą. Meksykańską …
20 + 30 min łatwy 5 843 kcal
-
Qurrito
Qurrito to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny. Tortille z serem i dodatkami są szybkie do zrobienia i można …
15 + 20 min łatwy 10 473 kcal -
Zupa azjatycka
Zupa azjatycka to świetny pomysł na wspaniały posiłek pełen warzyw i gotowanego kurczaka. To świetny wybór dla wszystkich miłośników kuchni …
20 + 30 min łatwy 8 139 kcal -
Schab po meksykańsku
Schab po meksykańsku to danie, które możesz przygotować nie tylko na obiad. Ten pyszny schab przygotujesz w zaledwie kilka chwil, …
10 + 40 min łatwy 4 430 kcal -
Naleśniki po meksykańsku z sosem czosnkowym
Kuchnia meksykańska słynie z tego, że opiera się głównie na kukurydzy i nasionach roślin strączkowych. W sosie meksykańskim obowiązkowym składnikiem …
40 + 30 min łatwy 10 309 kcal -
Pad thai z krewetkami
Pad thai z krewetkami doskonały pomysł na szybkie i pożywne danie. Azjatyckie danie podawane jest także z tofu, kurczakiem lub …
30 min łatwy 2 502 kcal -
Karkówka po meksykańsku
Karkówka po meksykańsku to pyszny sposób na przygotowanie wieprzowiny. Mięso pieczone pod kołderką z warzyw i pikantnego pomidorowego sosu to …
30 + 50 min łatwy 4 711 kcal
-
Zupa tajska z owocami morza
Zupa tajska z owocami morza pozwala przenieść do swojej kuchni odrobinę azjatyckiego klimatu. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna, dzięki sporej …
10 + 20 min łatwy 6 197 kcal -
Tortilla z guacamole
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 + 5 min łatwy 2 409 kcal -
Chilli sin carne
Chilli sin carne to doskonały pomysł na wegetariańskie danie obiadowe dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na chilli sin carne bez …
30 + 45 min łatwy 4 375 kcal -
Kurczak z trawą cytrynową
Kurczak z trawą cytrynową to świetny pomysł na pyszny posiłek. Sprawdzony przepis poleca się na obiad a także na kolację …
15 + 40 min łatwy 5 578 kcal -
Curry z batatami
Curry z batatami to dobry pomysł na obiad bez mięsa dla całej Twojej rodziny. To wegetariańskie danie jest szybkie i …
20 + 40 min łatwy 4 384 kcal
-
Dhal
Ten sprawdzony przepis na dhal to świetny pomysł na obiad dla dużych i małych. Ta gęsta, indyjska zupa z soczewicy …
20 + 60 min łatwy 6 353 kcal -
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal -
Caponata siciliana
Caponata siciliana jest to bardzo popularne smaczne danie kuchni sycylijskiej. Nazywane jest potrawą ubogich, dlatego, że składa się z samych …
20 + 45 min łatwy 4 272 kcal -
Zrazy wołowe zawijane
Zrazy wołowe zawijane to wspomnienie z dzieciństwa. Na każdej rodzinnej uroczystości czy podczas Świąt, babcia serwowała zrazy w sosie nadziewane …
30 + 90 min średni 4 250 kcal -
Zupa dahl
Przepis na zupę dahl jest bardzo prosty. Taka domowa, indyjska zupa z soczewicy robi się szybko, jest bardzo zdrowa i …
20 + 25 min łatwy 6 504 kcal -
Tofu z warzywami
Tofu z warzywami to pomysł pyszny, ale również szybki i łatwy w przygotowaniu posiłek, który rewelacyjnie sprawdzi się na obiad …
30 min łatwy 3 188 kcal
-
Strogonow wołowy
Strogonow wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszne danie obiadowe. Smaczny tradycyjny strogonow to danie jednogarnkowe. Bardzo często podaje się …
15 + 60 min łatwy 5 596 kcal -
Kociołek Lau
Pełen smaku i aromatu, z przeróżnymi dodatkami… Zobacz przepis na rosół do kociołka Lau. Jest to baza, do której dodajesz …
30 + 180 min średni 12 542 kcal -
Bánh xèo z kurczakiem i boczkiem
Bánh xèo jest to wietnamski naleśnik nadziany farszem z boczku, grzybów shitake oraz kurczaka. Do tego serwuj sos nước mắm, …
45 min trudny 4 353 kcal -
Kaeng hang lay (curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną)
Kaeng Hang Lay, czyli curry z orzechami ziemnymi i wieprzowiną to pyszna propozycja na potrawę z kuchni tajskiej. Jeżeli przepadasz …
15 + 30 min łatwy 6 486 kcal -
Pasztet z soczewicy zielonej
Pasztet z soczewicy zielonej to prosty i smaczny pomysł na dodatek do kanapek. Pasztet można przechowywać w lodówce przez około …
15 + 50 min łatwy 8 232 kcal -
Odżahuri
Odżahuri to danie kuchni gruzińskiej, które nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Jest bardzo aromatyczne, a przy …
20 + 50 min łatwy 4 329 kcal -
Skrzydełka buffalo
Pyszna propozycja na pikantne skrzydełka buffalo pieczone w piekarniku to coś dla fanów kuchni amerykańskiej i pikantnych potraw. Spróbuj koniecznie. …
15 + 40 min łatwy 6 455 kcal -
Placki z ciecierzycy
Placki z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Placki możesz podać też jako przystawkę podczas spotkania …
15 + 15 min łatwy 6 513 kcal -
Karkówka w sosie musztardowym
Przepis na karkówkę w sosie musztardowym to dobra propozycja na obiad. Jest to naprawdę prosty przepis, który nie wymaga wiele …
30 + 30 min średni 5 348 kcal -
Czachochbili
Czachochbili to potrawa pochodząca z kuchni gruzińskiej. Kuchnia gruzińska jest bardzo aromatyczna i kolorowa. Składniki są zawsze świeże, a dania …
15 + 80 min łatwy 5 760 kcal -
Kalafior po indyjsku z ziemniakami (aloo gobi)
Kuchnia indyjska jest Twoją ulubioną? Dobrze trafiłeś. Zobacz jak zrobić kalafiora po indyjsku z ziemniakami – zdrowy i wegański dodatek …
30 min łatwy 8 115 kcal -
Ryż po tajsku z kurczakiem i warzywami
Kochasz kuchnię tajską? Spójrz na ten prosty przepis i dowiedz się jak zrobić ryż po tajsku z warzywami i kurczakiem. …
30 min łatwy 2 524 kcal -
Wieprzowina po wietnamsku
To prawdziwy przysmak dla fanów smaków orientalnych. Wieprzowina po wietnamsku w karmelu to pyszny pomysł na świetne danie słodko-kwaśne z …
25 + 60 min łatwy 6 356 kcal -
Kurczak z woka po chińsku
Kurczak z woka po chińsku to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle smaczny i aromatyczny. Będzie …
20 + 25 min łatwy 4 162 kcal -
Strogonow z boczniaka
Szybki pomysł na wegański obiad? Dzisiaj przychodzę z pomysłem na strogonow z boczniaka bez mięsa. Ja swoją wersję przygotowałam z …
10 + 15 min łatwy 4 93 kcal -
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to dobry pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Przepis na zapiekankę z cukinii …
20 + 40 min łatwy 6 509 kcal -
Zupa marokańska
Zupa marokańska to pyszna rozgrzewająca zupa zwana Harira. Zupa na bazie ciecierzycy i pomidorów jest sycąca i świetnie sprawdzi się …
20 + 40 min łatwy 5 613 kcal -
Gulasz z polędwicy wieprzowej
Gulasz z polędwicy wieprzowej to świetna alternatywa dla tego na bazie wołowiny. Użycie polędwiczki wieprzowej sprawia, że całość można przygotować …
20 + 40 min łatwy 4 296 kcal -
Śledzie po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ …
15 min łatwy 4 218 kcal -
Pierogi meksykańskie
Pierogi meksykańskie to świetna opcja dla wszystkich miłośników ciekawych i kreatywnych przepisów. To świetna alternatywa dla tradycyjnych i dobrze znanych …
20 + 20 min łatwy 6 474 kcal -
Pierogi z soczewicą i pieczarkami
Pyszne pierogi z soczewicą i pieczarkami to wspaniała alternatywa dla dań z mięsem. Soczewica jest smaczna i zawiera wiele składników …
20 + 10 min średni 10 923 kcal -
Peperonata
Peperonata to doskonała propozycja na jarskie danie obiadowe lub przystawkę. Pomysł na peperonatę idealnie sprawdzi się na lunch do pracy. …
10 + 15 min łatwy 3 183 kcal -
Quesadilla z mięsem mielonym
Jadłaś kiedykolwiek quesadillę? Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis …
25 min średni 2 1026 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Gulasz z dzika
Gulasz z dzika to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom dziczyzny. Mięso z dzika w sosie z …
45 + 75 min łatwy 4 283 kcal -
Paella z kurczakiem
Paella z kurczakiem to pomysł na pyszny i naprawdę zdrowy posiłek. Można ją przygotować w kilka chwil, a jej smak …
20 + 25 min łatwy 4 381 kcal -
Zapiekanka farmerska
Zapiekanka farmerska to świetny pomysł na pyszny obiad, który zaskakuje mnogością składników i smaków. Jest tak dobra, że skradnie serca …
20 + 25 min łatwy 6 468 kcal -
Gulasz z cielęciny
Gulasz z cielęciny to idealny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso przyrządzone w taki sposób jest niezwykle kruche …
20 + 40 min łatwy 4 360 kcal -
Strogonow drobiowy
Strogonow drobiowy to idealne danie, które sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Przepis na strogonowa drobiowego z warzywami jest …
30 + 45 min łatwy 4 262 kcal
Pikantne przepisy - co to jest?
Pikantny smak jest wykorzystywany w wielu kuchniach świata. Ostre potrawy są przyrządzane w Tajlandii, Indiach, Chinach, Meksyku, Stanach Zjednoczonych. W Europie ostrością wyróżnia się węgierski jadłospis. Warto wiedzieć, że smak pikantny nie należy do grupy podstawowych. Na tej liście figuruje wersja słodka, słona, gorzka, kwaśna i umami. Pikantność nie znajduje się na niej, dlatego, że nie jest odczuwana przez kubki smakowe. Stanowi, bowiem podrażnienie zakończeń nerwowych języka.
Przepisy na ostre jedzenie - zobacz pikantne przepisy
Do ostrych potraw trzeba się przyzwyczaić by moc odkryć ich świetny smak. Osoby niewprawione po ich zjedzeniu będą czuły mocne pieczenie języka. Jak również fale gorąca bijące z brzucha. Dopiero z czasem zaczną pojawiać się inne, ciekawe akcenty. To właśnie, dlatego pikantne potrawy mają wielu oddanych miłośników rozsianych po całym świecie. Warto, zatem poznać popularne przepisy na ostre jedzenie. I kraje, w których są najczęściej przyrządzane.
Charakterystyka pikantności
Pikantny smak jest bardzo chętnie wykorzystywany w kuchniach świata. W wielu przypadkach stanowi najważniejszy element potrawy. Nieraz jest też istotnym dodatkiem nadającym charakter. Ostre potrawy są od wieków przygotowywane w Azji. Najbardziej kojarzą się z Tajlandią i Chinami, ale nie tylko tam są podstawą diety. Występują w Japonii, Indiach i Bhutanie. Mistrzami w przyrządzaniu pikantnych dań są również Meksykanie i mieszkańcy USA. Tymczasem w Europie z ostrości słynie węgierski jadłospis. Oczywiście najciekawsze światowe smakołyki dotarły na praktycznie wszystkie kontynenty. Co sprawia, że powodują dobrze znane wielu osobom pieczenie języka?
Przede wszystkim trzeba wiedzieć, że smak pikantny nie należy do grupy podstawowych. Na tej krótkiej liście figuruje wersja słodka, słona, gorzka, kwaśna i umami. Ta ostatnia została dodana stosunkowo niedawno. Każda z nich jest rozpoznawana przez kubki smakowe znajdujące się na języku. Substancje znajdujące się w słodkich czy słonych potrawach aktywują receptory smakowe. Pikantność nie należy do głównych smaków, dlatego, że nie jest odczuwana przez kubki. Trzeba wiedzieć, że składniki ostrych dań podrażniają zakończenia nerwowe na języku. To, dlatego po ich zjedzeniu odczuwane jest intensywne pieczenie.
Cukry proste pobudzają kubki smakowe i wtedy dana osoba odczuwa słodki smak. W przypadku słonego, język musi zetknąć się z solami sodu i potasu. Natomiast za pojawienie się uczucia ostrości i pieczenia odpowiada przede wszystkim kapsaicyna i piperyna. Pierwsza jest substancją chemiczną występującą w papryczkach chili i innych pikantnych odmianach. Stopień jej natężenia jest mierzony w jednostkach Scoville’a. W czystej, wyizolowanej postaci kapsaicyna jest toksyczna. Spożycie zbyt dużej ilości może być niebezpieczne. Drugi ze wspomnianych związków chemicznych, piperyna, znajduje się w czarnym pieprzu. W czystej postaci nie jest szkodliwa.
Pikantne potrawy kuchni tajskiej
Smak pikantny zyskał popularność mimo tego, że nie należy do podstawowych i jest w zasadzie podrażnieniem języka. Ogromną wagę do wyrazistości potraw przykłada się w Tajlandii, której kuchnia należy do najostrzejszych na świecie. Jednym z umiarkowanie pikantnych dań, pozwalających przystosować się do smaku, jest zupa Tom yam. Jej bazę stanowi bulion lub woda a mięsnym wkładem są zazwyczaj krewetki lub kurczak. O charakterze zupy decydują liczne dodatki. Grzyby tam yan, mleko kokosowe, liście papedy. Przygotowując danie nie można zapominać o chili i trawie cytrynowej. Bez nich nie będzie miało niepowtarzalnego wyrazu.
W Tajlandii oraz dobrych restauracjach zajmujących się opisywaną kuchnią serwowane są ostrzejsze potrawy. Takie jak chociażby bardzo proste w przygotowaniu Gaeng Kua Kling. W jego skład wchodzi:
- mięso, ryby lub drób, smażone na patelni a następnie gotowane w paście curry,
- ryż stanowiący przeciwwagę dla ostrości dania, mający łagodzić jej skutki,
- wspomniana już pasta curry z chili, kurkumy, pieprzu, trawy cytrynowej, czosnku, galangalu,
- bardzo ważnym składnikiem jest także pasta z krewetek dodawana podczas smażenia.
Wszystkie wymienione elementy składają się na bardzo ostre, ale smaczne danie.
Równie, a może nawet nieco bardziej, ostra potrawa pochodzi z południowej części Tajlandii. Nosi nazwę Gaeng Tai Pla i jest uważana za najlepszą w tajskiej kuchni. Podstawą dania jest pikantna pasta curry z wyraźnie wyczuwalnymi, słonymi akcentami. Absolutnie niezbędne przyprawy to suszone chili, liście kaffiru, kurkuma, galangal. Do ważnych dodatków zaliczane są pędy bambusa, kawałki dyni i ryby oraz bakłażan. Ten ostatni składnik przywędrował do Tajlandii stosunkowo niedawno. Za ciekawy smak całości odpowiada także sfermentowany sos rybny. Po rozwinięcie podanych receptur i inne polecane przepisy tajskie zapraszamy na naszą stronę.
Pikantne i smaczne potrawy indyjskie
Pikantne potrawy są w Azji powszechne. Nie dziwi, zatem fakt, że z ostrości znana jest kuchnia indyjska. W naszym zestawieniu interesujących dań znalazło się Murgh makhani znane też, jako Buttery chicken. Jest to curry z kurczaka marynowanego w przyprawach i jogurcie. Poza mięsem, niezwykle ważny jest sos z pomidorów, masła i śmietany. Warto wiedzieć, że to curry różni się w zależności od regionu, w którym jest przygotowywane. Zatem można natrafić na wersje łagodne, umiarkowanie pikantne lub bardzo ostre. To rzecz jasna jeszcze nie koniec listy, bowiem Indie w kwestii kulinarnej mają znacznie więcej do zaoferowania.
Kolejna potrawa, czyli Dhansak jest pikantna i jednocześnie słodka. Do przyrządzenia potrzebne jest:
- mięso, zazwyczaj wykorzystywana jest baranina, ale może być także kurczak lub jagnięcina,
- soczewica i strączki. Soczewica jest najważniejsza, inne składniki można zmieniać,
- warzywa takie jak ziemniaki zwykłe lub słodkie, pomidory, bakłażany, dynie oraz kozieradki,
- przyprawy chili, imbir, kminek, tu dokładny skład zależy od regionalnych upodobań.
Dhansak jest potrawą typową dla parasów. Jest to grupa etniczna spokrewniona z persami zamieszkująca Indie. Przedstawiciele tej grupy są wyznawcami zaratusztrianizmu.
Smakołykiem kończącym temat kuchni indyjskiej jest pochodzące z Kalkuty Jalfrezi. Jego powstanie wiążę się z panowaniem Brytyjczyków na subkontynencie. Resztki mięs pozostał po przyjęciach angielskiej arystokracji podsmażano i podawano, jako posiłki. Obecnie Jalfrezi najczęściej przygotowuje się z zamarynowanych kawałków kurczaka oraz ryb. Usmażone mięso serwuje się z papryką, cebulą, kolendrą, pomidorami. Natomiast niezbędne przyprawy to chili, kurkuma, pasta z czosnku i imbiru. Dokładne receptury pozwalające przygotować dania indyjskie znajdują się na naszym portalu. Zdecydowanie warto się z nimi zapoznać.
Pikantna kuchnia meksykańska
Po dotychczasowy przykładach można odnieść wrażenie, że pikantność potraw to azjatycka domena. Rzeczywistość jest inna, jak wspomnieliśmy na początku artykułu, mistrzami w tej dziedzinie są również meksykanie. Do ich najpopularniejszych przysmaków należy Chili con carne. Pierwszym z istotnych składników jest drobno posiekane lub mielone mięso. Przeważnie wołowe, ale można też zużyć innego. Do niego dodawane są papryczki chili, pomidory, czosnek i cebula. Często w tej potrawie występuje kukurydza i fasola. Tymczasem obowiązkowe przyprawy to kmin rzymski oraz pieprze czarny. Wszystkie składniki gotują się w jednym garnku.
Z Meksyku wywodzi się Mole poblano, pikantny sos podawany z indykiem, kurczakiem, smażonymi krewetkami lub warzywami. Do przygotowania tego dressingu potrzebną są następujące składniki:
- ugotowany wcześniej bulion drobiowy, ewentualnie warzywny oraz przecier pomidorowy,
- suszone i pozbawione pestek papryczki chili nasiona kolendry i orzeszki zimne,
- w wielu przepisach można znaleźć migdały obrane ze skórek oraz ziarna sezamu,
- czosnek, cebula, anyż, cynamon, cukier, można również dodać odrobinę soli morskiej.
Opisywany sos ma wyrazisty kolor, ponieważ dodawana jest do niego gorzka czekolada i kakao.
Kuchnia meksykańska dała światu potrawę zwaną Birra. To gulasz, którego głównym elementem jest mięso. Przeważnie kozina, baranina albo wołowina, wybór konkretnego rodzaju zależy od upodobań. W gulaszu nie może zabraknąć papryczek chili i przypraw, najlepiej świeżych. Na koniec warto wspomnieć o smacznej i pikantnej meksykańskiej przekąsce. Nosi nazwę Chiles rellenos, to nic innego jak faszerowane papryczki jalapeno. Przygotowanie jest proste, z jalapeno usuwa się gniazda nasienne i w środku umieszcza serek śmietankowy. Następnie papryczki panieruje się w cieście i smaży w głębokim tłuszczu. Efekt zadowoli wielbicieli pikantnych potraw.