Smak pierny
-
Sos z zielonego pieprzu
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
20 + 20 min łatwy 4 152 kcal -
Czarna kawa z cynamonem
Najlepsza czarna kawa z cynamonem – to łatwy, sprawdzony przepis na aromatyczną kawę, dobrą nie tylko pod względem smaku, ale …
2 min łatwy 1 4 kcal -
Chai latte
Pyszna, aromatyczna kawa z mlekiem w indyjskim stylu? Najlepsza chai latte poleca się nie tylko na zimowe dni. Sprawdź jak …
10 + 10 min łatwy 1 270 kcal
Pozostałe przepisy na dania o smaku piernym
-
Kawa z cynamonem
Kawa z cynamonem to świetny pomysł dla osób, które lubią być kawę i czerpać z tego korzyści nie tylko smakowe, …
5 min - 2 39 kcal -
Chai
Masala chai to pyszna aromatyczna herbata przygotowana z przyprawami, miodem i mlekiem. Ta smaczna herbata to idealne rozwiązanie na rozgrzewający …
1 + 10 min łatwy 5 121 kcal -
Piernik staropolski
Piernik staropolski tradycyjny bożonarodzeniowy wypiek. Dobry piernik staropolski długodojrzewający to taki który dojrzewał minimum 2 tygodnie, a najlepiej 2 miesiące. …
40 + 20 min średni 20 485 kcal -
Piernik alpejski
Piernik alpejski jest ciastem wyjątkowo smacznym i aromatycznym. Wszystko to zasługa pysznych przypraw korzennych. Ciasto jest idealnie wilgotne i miękkie. …
20 + 40 min łatwy 10 600 kcal -
Pierniki
Pierniki to ciastka które kojarzą się zwykle z okresem świątecznym. Cudownie pachną i smakują korzennymi przyprawami. Stanowią niezbędny element każdego …
25 + 15 min łatwy 10 185 kcal -
Pierniczki korzenne
Pierniczki korzenne są łatwe i szybkie do przygotowania. Te świąteczne ciasteczka można dowolnie udekorować, ale smaczne będą także te bez …
25 + 15 min łatwy 4 728 kcal
-
Ciasto piernikowe
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
20 + 50 min łatwy 12 299 kcal -
Piernik z orzechami
Piernik z orzechami to doskonała propozycja na aromatyczny piernik. Dodatek orzechów i rodzynek podkreśla smak korzennego ciasta. Przepis na piernik …
20 + 45 min łatwy 12 723 kcal -
Pierniczki świąteczne
Pierniczki świąteczne to pyszne, miodowo-korzenne ciastka, które możesz udekorować i zawiesić na choince. Najbardziej kojarzą się one z Toruniem, który …
45 + 20 min średni 28 130 kcal -
Piernik wegański
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegański piernik. Jest bardzo szybki i łatwy …
20 + 55 min łatwy 10 455 kcal -
Pierniki nadziewane
Okres świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić pierniki nadziewane. Są bardzo dobre w smaku …
120 + 20 min średni 20 243 kcal
-
Muffinki piernikowe
Jak zrobić świąteczne babeczki? Muffinki z przyprawą do piernika są równie proste do przygotowania, co zwykłe babeczki. Wystarczy suche składniki …
10 + 25 min łatwy 12 249 kcal -
Szybkie pierniczki
Łatwe i szybkie pierniczki to wersja korzennych ciastek dla niecierpliwych. Jeśli nie pieczesz pierniczków ze względu na czas oczekiwania na …
40 + 10 min łatwy 30 117 kcal -
Ciastka anyżowe
Ciastka anyżowe to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kruche, aromatyczne ciasteczka lekko ostre i słodkie są wyśmienitą, świąteczną przekąską. Anyż, …
70 + 15 min łatwy 20 234 kcal -
Piernik z jabłkami
Piernik z jabłkami to doskonała propozycja na smaczny domowy piernik wzbogacony dodatkiem owoców. Świąteczny wypiek możesz też przygotować na co …
20 + 50 min łatwy 10 455 kcal -
Pierniczki w czekoladzie
Korzenne, słodko-czekoladowe pierniczki to ciasteczka, bez których ciężko wyobrazić sobie okres świąt Bożego Narodzenia. Pieczone w przeróżnych kształtach, na przykład …
30 + 20 min średni 20 -
Pierniki na choinkę
Pyszne pierniki na choinkę to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się …
45 + 10 min łatwy 60 59 kcal
-
Piernik z marmoladą
Piernik z marmoladą to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Pierniczki z dodatkiem konfitury lub marmolady są …
30 + 20 min łatwy 10 484 kcal -
Piernik długo dojrzewający
Prezentujemy przepis na piernik długo dojrzewający. To tradycyjny, wigilijny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 …
20 + 60 min średni 30 473 kcal -
Herbata z cynamonem
Herbata z cynamonem to jeden z tych napojów, które wspaniale sprawdzają się zwłaszcza jesienią i zimą. To ze względu na …
10 + 5 min łatwy 1 35 kcal -
Miękkie pierniczki
Miękkie pierniczki to bardzo dobry pomysł na domowy deser, który doskonale sprawdza się jako dodatek do kawy i herbaty. Pierniczki …
30 + 20 min łatwy 20 204 kcal -
Ekspresowy piernik z powidłami
Ekspresowy piernik z powidłami to rzecz konieczna w świąteczny dzień. To jest pyszny, wilgotny i puszysty placek przełożony powidłami śliwkowymi. …
20 + 50 min łatwy 12 435 kcal
-
Pierniki bez cukru
Okres świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić pierniki bez cukru. Są bardzo dobre w …
200 + 15 min łatwy 10 256 kcal -
Piernik dojrzewający
Prezentujemy przepis na piernik dojrzewający. To tradycyjny, świąteczny przepis, który wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na 4-6 tygodni …
60 + 20 min średni 30 473 kcal -
Piernik z powidłami
Prezentujemy przepis na piernik z powidłami. To idealny świąteczny przepis, który nie wymaga długiego leżakowania i najlepiej wykonać go na …
20 + 60 min łatwy 10 600 kcal -
Wegańskie pierniczki
Okres Świąt Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami, dlatego dziś pokazujemy jak zrobić wegańskie pierniczki świąteczne. Są bardzo szybkie i …
20 + 10 min łatwy 10 382 kcal -
Sos koktajlowy
Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej …
3 min łatwy 0 -
Sos beszamelowy do zapiekania
Sos beszamelowy do zapiekania to rodzaj sosu, który powstaje na bazie zasmażki z masła i mąki rozprowadzonej w mleku. Dodatkowego …
2 + 15 min średni 1 828 kcal
Smak pierny - co to jest?
Smak pierny oznacza smak ostry, czyli mocno przyprawiony pieprzem. Słowo pierny wywodzi się od pieprzu, który był kiedyś popularną ostrą przyprawą. Co ciekawe, smak ostry nie jest wyróżniony jako odrębny smak pośród 5 podstawowych smaków, ponieważ nie reagują na niego kubki smakowe, lecz receptory bólu i temperatury. Słowo “pierny” jest rzadko używane. Zastępuje go raczej słowo ostry lub pikantny. Aby uzyskać smak mocno przyprawiony na ostro, używa się głównie papryki, która jest najbardziej ostrą przyprawą na świecie.
Smak pierny - charakterystyka smaku, pochodzenie, praktyczne porady
Smak pierny, pieprzny, pikantny czy ostry powoduje pieczenie na języku, czasem lekkie, czasem bardzo mocne. Niektórzy uwielbiają to pieczenie, któremu towarzyszy uczucie gorąca. Inni go nie lubią i unikają pieprznych i mocno przyprawionych potraw. Dowiedz się czym jest smak pierny i jak go uzyskujemy.
Jakie są główne smaki odczuwane przez ludzi
Wyróżniamy 4 główne rodzaje smaków. Są to:
- smak słodki,
- smak kwaśny,
- smak słony,
- smak gorzki.
Niedawno do tego zestawu został dodany smak umami, czyli smak mięsny. Stanowi on odmianę smaku słonego. Potrawy najczęściej wyróżniają się całym zestawem smaków. Jednak zwykle jeden smak jest wyróżniający, dlatego też określamy daną potrawę jako słodką, kwaśną lub słoną. Tworzy się także połączenia smakowe, w których głównie celuje kuchnia dalekowschodnia tworząc smaki słodko-kwaśne lub słodko-gorzkie. Odmian i rodzajów smaków lub połączeń smakowych jest bardzo wiele. Jednak tych 5 smaków, to smaki podstawowe. Wśród 5 podstawowych smaków nie występuje smak pierny, czy też pieprzny, gdyż nie jest on odczuwany przez kubki smakowe.
Jak powstaje smak pierny, pieprzny, czy też mocno przyprawiony na ostro
Staropolskie słowo “pierny” jest obecnie rzadko używane. Wywodzi się ono od pieprzu. Słowo “pieprzny” również wychodzi z użycia na oznaczenie smaku, gdyż nabrało ono zupełnie innego znaczenia. Obecnie zastępujemy je słowem “ostry” lub “pikantny”. Co ciekawe, od słowa “pierny” wywodzi się piernik. Dzisiejszy piernik jest mocno przyprawiony przyprawami korzennymi i orientalnymi. Natomiast niegdyś doprawiano go pieprzem.
Potocznie uważamy uczucie pieczenia na języku za smak. Jednak smak pieprzny nie jest zaliczany do smaków, gdyż nie wywołuje on uczucia smaku, lecz bólu i temperatury. Na potrawy przyprawione na ostro nie reagują receptory smaku, lecz receptory bólu i temperatury. Dlatego też smak pierny nie został zaliczony do smaków.
Pierne kuchnie i potrawy
Smak pierny uzyskujemy przez przyprawianie potraw pieprzem lub różnymi odmianami papryki. Pierwszą potrawą zapewniającą ostry smak był pieprz pochodzący z Azji. Do Europy trafił po podbojach Aleksandra Wielkiego, zaś potem był sprowadzany z Indii. Jednak najbardziej ostry smak wywołują różne odmiany papryki, zawierające kapsaicynę. Powstała nawet lista odmian papryki według ostrości, czyli skala Scoville'a (SHU). Najbardziej ostre są odmiany chilli, papryczka habanero czy pieprz cayenne. Do ostrych przypraw należy także imbir.
Kuchnia polska nie lubi ostrych potraw, dlatego też entuzjaści ostrego smaku korzystają z przepisów kuchni węgierskiej, która uchodzi za ostrą. Z pikantnych smaków słynie kuchnia syczuańska, kuchnia karaibska oraz większość kuchni afrykańskich.