Potrawy o neutralnym smaku

Smak neutralny - charakterystyka, sposoby uzyskania takiego smaku, porady

Smak neutralny nie wchodzi w zakres 5 podstawowych smaków, jak smak słodki, słony, kwaśny, gorzki i umami. Pojęcie to oznacza raczej brak smaku lub smak delikatny i ledwo wyczuwalny. Brak smaku jest czymś niepożądanym, gdyż kojarzy się z produktami niejadalnymi. Dlatego też już od zarania dziejów człowiek nauczył się stosować sól i przyprawy. Neutralnym smakiem wyróżniają się węglowodany, lecz ugotowane na wodzie, nie posolone i nieprzyprawione. Produkty o neutralnym smaku, jak makarony, kasze i ziemniaki służą do tworzenia kompozycji smakowych, dlatego dodajemy do nich sól, mięso, warzywa i przyprawy.

Wyróżnione przepisy na dania o neutralnym smaku

Pozostałe przepisy na neutralne dania

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Smak neutralny - charakterystyka, sposoby uzyskania takiego smaku, porady

Smak neutralny - charakterystyka, sposoby uzyskania takiego smaku, porady

Smak neutralny kojarzy się z potrawami bez smaku, czymś niesmacznym, źle przyprawionym lub nieumiejętnie przygotowanym. Bardzo trudno jest zjeść potrawy o neutralnym, delikatnym lub ledwo wyczuwalnym smaku. Dowiedz się jakie potrawy mają smak neutralny i kiedy i w jakich okolicznościach smak neutralny jest przydatny, a nawet konieczny.

Co to jest smak neutralny i jak go uzyskać

Jak smakuje smak neutralny?

Czym jest i jak smakuje smak neutralny? Czy potrawy o smaku neutralnym można określić jako “bez smaku”? Wyróżniamy 4 podstawowe smaki, czyli słodki, słony, kwaśny i gorzki, zaś niedawno dodano do niego mięsny smak umami. Co ciekawe, smak ostry nie jest odczuciem smaku lecz bólu, dlatego nie zalicza się go do smaków. Również smak neutralny nie jest zaliczany do podstawowych smaków, gdyż jest to raczej brak smaku. Smak neutralny wykazują potrawy, które nie wyróżniają się zdecydowanym smakiem, mają smak delikatny lub można je określić jako “bez smaku” lub nieprzyprawione.

Smak stanowi jeden z podstawowych zmysłów. Podobnie jak zapach, służy on do odróżniania pożywienia przydatnego dla organizmu, od tego, które jest niezdatne do spożycia, niejadalne lub szkodliwe czy też trujące. Nie wiemy jak rozwijał się zmysł smaku, szczególnie że ludzie dość wcześnie zaczęli stosować sól i przyprawy, aby uzyskać polepszenie smaku. Obecnie nawet nie wiemy jak smakuje produkt neutralny w smaku, gdyż jadamy tylko potrawy przyprawione.

Smak słodki, słony, kwaśny, umami i ich kombinacje sprzyjają trawieniu, zachęcają do jedzenia, a co ważne zachęcają do dostarczania organizmowi różnorodnych produktów. Dlatego też smak neutralny nie jest lubiany i kojarzy się z żywnością niejadalną. Potrawy o smaku neutralnym bardzo trudno jest zjeść i trzeba się zmuszać, na przykład z przyczyn zdrowotnych. Przykładem jest nieprzyprawiony i nieposolony makaron.

Kiedy należy spożywać potrawy o neutralnym smaku

Potrawy o neutralnym smaku zaleca się osobom, które cierpią na choroby układu pokarmowego. Jest to szczególnie ważne po zatruciu pokarmowym, kiedy to warto zachować post lub jeść pokarmy bez soli, cukru i przypraw, które nie będą podrażniały żołądka. Zatrucie pokarmowe wymaga diety neutralnej i lekkostrawnej, dlatego należy jeść wtedy potrawy takie jak:

  • kleik ryżowy na wodzie,
  • kaszka kukurydziana,
  • kasza manna na wodzie.

Dla osób z problemami żołądkowymi zaleca się potrawy gotowane na wodzie, bez soli, cukru i przypraw, jak warzywa o delikatnym smaku, kasze lub ryż.

Jakie potrawy mają smak neutralny i delikatny i do czego je wykorzystujemy w sztuce kulinarnej

Smak neutralny można uzyskać jeśli potrawy ugotujemy na wodzie bez soli i przypraw. Takie potrawy uchodzą za niesmaczne i trudno je zjeść bez zmuszania się. Dlatego też powszechnie stosuje się przyprawy, które nadają smak nawet neutralnym produktom.

Neutralny smak mają takie produkty nieprzyprawione, jak:

  • ryż,
  • kasze, z wyjątkiem gryczanej,
  • kluski i makarony,
  • gotowane ziemniaki,
  • jajka,
  • pieczywo,
  • produkty mączne.

Produkty te mają delikatny, ledwo wyczuwalny smak, dlatego też gotujemy je w osolonej wodzie i przyprawiamy. Przepisy na dania z tymi produktami muszą zawierać przyprawy i dodatki, w przeciwnym razie byłyby trudne do zjedzenia.

Czy jednak potrawy o neutralnym smaku mają same wady i są niezjadliwe? Otóż nie, mają one wiele zalet. Przede wszystkim pozwalają na uzyskiwanie różnych kombinacji smakowych poprzez przyprawy i dodatki. Nie bez powodu takie dania jak spaghetti, risotto, czy kaszotto zyskały powodzenia na całym świecie. Potrawy o bardzo intensywnym smaku również są trudne do zjedzenia, gdyż są pyszne na początku, lecz nie można ich zjeść w większej ilości. Dlatego też łączymy je z potrawami o neutralnym smaku, jak makarony, kaszem, ziemniaki czy też pieczywo. Najlepsze dania i posiłki komponujemy przez połączenie produktów o smaku neutralnym i zdecydowanym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto