Przepisy na kwaśne potrawy
-
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal -
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze …
20 + 120 min łatwy 8 411 kcal -
Żeberka pieczone w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
120 + 90 min łatwy 6 325 kcal
Pozostałe przepisy na kwaśne dania
-
Kwaśnica na żeberkach
Kwaśnica na żeberkach jest podobna do kapuśniaku. Obie te zupy różnią się tylko kilkoma składniki. Niektórym bardziej przypada do gustu …
40 + 125 min łatwy 8 639 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal -
Kiszone śledzie
Kiszone śledzie to jeden z nielicznych przysmaków, który raczej ludzi odpycha niż przyciąga. Wszystko za sprawą specyficznego zapachu, który określany …
20 + 10 min łatwy 10 158 kcal -
Szczi
Najlepsza rosyjska zupa szczi – musisz jej spróbować. Z dodatkiem mięsa oraz z grzybami jest sprawdzonym przepisem na sycącą i …
30 + 60 min łatwy 8 193 kcal -
Zupa szczawiowa
Zupa szczawiowa pewnie większości z nas kojarzy się z tą serwowaną w stołówkach szkolnych, czy przedszkolnych. Nie każdy ma z …
25 + 10 min łatwy 7 370 kcal
-
Zupa ogórkowa na żeberkach
Zupa ogórkowa na żeberkach to idealny pomysł na obiad na kilka dni, ponieważ to danie smakuje lepiej na drugi, a …
40 + 145 min łatwy 8 477 kcal -
Ceviche
Ceviche to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Potrawa z surowej ryby przeznaczona jest głównie dla smakoszy surowych mięs. Marynowana …
30 min łatwy 4 326 kcal -
Kaszanka z kapustą kiszoną z grilla
Jeśli nie wyobrażasz sobie wakacji bez grilla, a grilla bez kaszanki to znaczy, że jesteś w dobrym miejscu! Znasz już …
30 min średni 1 1215 kcal -
Zupa szczawiowa z przecieru
Zupa szczawiowa z przecieru to doskonała opcja na naprawdę przepyszną zupę, którą można przygotować w kilka chwil. Całość nie zabierze …
20 + 45 min łatwy 6 178 kcal -
Fuczki
Fuczki to bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej, które niestety są mało popularne w pozostałych regionach Polski. Te wyśmienite placki z …
30 + 20 min łatwy 2 241 kcal
-
Boeuf strogonow
Polędwica wołowa to rodzaj bardzo cennego mięsa, które charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzisiaj przedstawię Ci przepis na boeuf strogonow, który …
20 + 40 min łatwy 4 138 kcal -
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną
Kaszanka z grilla z kapustą kiszoną to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek dla Twojej rodziny. Kaszanka pieczona w folii …
10 + 25 min łatwy 4 544 kcal -
Karkówka w kapuście
Karkówka w kapuście to danie, które idealnie sprawdzi się jako pomysł na rodzinny obiad. Danie z pewnością zrobi wrażenie na …
30 + 60 min łatwy 6 146 kcal -
Szybka zupa szczawiowa
Szybka zupa szczawiowa to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Zupa szczawiowa jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Przepis …
20 + 40 min łatwy 5 158 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal -
Zupa ogórkowa z ziemniakami
Zupa ogórkowa z ziemniakami to wspaniała opcja na pyszny obiad dla całej rodziny. Jej głównym składnikiem są oczywiście ogórki, które …
30 + 40 min łatwy 6 264 kcal
-
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba …
20 + 20 min łatwy 4 742 kcal -
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że …
30 + 60 min łatwy 5 336 kcal -
Gulasz węgierski
Gulasz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej. Było to przysmak pasterzy, który w oryginalnej formie jest zupą składającą się …
20 + 90 min łatwy 10 326 kcal -
Płucka na kwaśno
Płucka na kwaśno to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wieprzowe płucka sprawdzą się na tani obiad …
15 + 110 min łatwy 4 302 kcal -
Schab w kapuście
Schab w kapuście to danie, które możesz przygotować na obiad lub na imprezę. Ten pyszny i soczysty schab przygotujesz w …
20 + 90 min łatwy 5 438 kcal
-
Sos seczuański
Jednym z najpopularniejszych dodatków do dań kuchni chińskiej jest sos seczuański, który składa się m.in z sosu sojowego, czosnku i …
5 + 10 min łatwy 1 182 kcal -
Terrina z łososia
Terrina z łososia to idealny pomysł na elegancką i smaczną przystawkę na zimno. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Przekonaj …
500 min łatwy 8 185 kcal -
Bigos ze śliwkami
Bigos ze śliwkami to świetny pomysł na pyszny bigos z mięsem. Najlepszy bigos to ten łączący w sobie kapustę kiszoną …
20 + 60 min łatwy 5 346 kcal -
Zapiekanka z kapustą kiszoną
Dziś prezentujemy przepis na zapiekankę z kapustą kiszoną. To szybkie danie powstaje z zaledwie kilku składników, ale mimo to, to …
20 + 70 min łatwy 4 346 kcal -
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach
Kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach to pyszna zupa, którą przygotujesz z podstawowych składników. Podawana z ziemniakami, marchewką, pietruszką i …
20 + 80 min łatwy 9 377 kcal -
Tarta z porzeczkami
Dobra, idealnie słodka, z ogromną ilością kremu – taka jest ta tarta z czerwonymi porzeczkami oraz z czarnymi porzeczkami. Po …
30 + 30 min łatwy 6 840 kcal
-
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy …
30 + 60 min średni 10 592 kcal -
Muffiny ze śliwkami
Muffiny ze śliwkami to doskonała propozycja na fit babeczki z czekoladą. Przepis na muffiny ze śliwkami jest prosty do wykonania …
15 + 30 min łatwy 20 203 kcal -
Barszcz biały tradycyjny
Barszcz biały tradycyjny to wspaniała zupa na śniadanie Wielkanocne. Barszcz biały jest tradycyjną potrawą na Wielkanoc. Najlepszy barszcz biały przygotujesz …
10 + 50 min łatwy 20 293 kcal -
Gulasz wołowy na winie
Gulasz wołowy na winie to danie, które idealnie pasuje na obiad dla gości lub na randkę we dwoje. Potrawa może …
65 + 80 min łatwy 5 359 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal -
Zemsta teściowej
Ciasto zemsta teściowej to idealna propozycja na wykorzystanie świeżych lub mrożonych owoców. Pyszne połączenie kruchego ciasta, owoców, śmietany i słodkiej …
30 + 180 min średni 15 676 kcal -
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i …
15 + 30 min łatwy 4 533 kcal -
Szarlotka bezglutenowa
Szarlotka bezglutenowa nie różni się przygotowaniu od szarlotki z mąką pszenną. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby wszystkie składniki nie …
50 + 65 min łatwy 20 232 kcal -
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
Paszteciki wigilijne z pieczarkami w cieście naleśnikowym to pyszny, domowy przepis na świetne paszteciki. Niesamowicie pyszne! Każda osoba je uwielbia. …
70 min średni 12 301 kcal -
Ciasto runo leśne
Ciasto runo leśne to idealny sposób na przemycenie do diety bogatego w składniki odżywcze szpinaku. Idealnie sprawdzi się jako przepyszny …
25 + 45 min średni 10 526 kcal -
Pierogi ruskie ze śmietaną
Pierogi ruskie ze śmietaną bardzo często lądują na naszych stołach (np. w czasie świąt lub rodzinnego spotkania), ponieważ ta potrawa …
85 + 30 min średni 5 675 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Sałatka z tuńczykiem i ananasem
Sałatka z tuńczykiem i ananasem to ciekawe połączenie. Ten, kto nie lubi ananasa na pizzy, może się zniechęcić, ale całkowicie …
35 min łatwy 4 570 kcal -
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem jest prosta do przygotowania. W tej sałatce masz tylko kilka gotowych składników, których …
20 min łatwy 3 272 kcal -
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
Sałatka z granatem i kurczakiem nie jest często spotykaną potrawą. Nie każdy lubi łączyć owoce z mięsem. Jednak w tym …
35 min łatwy 3 525 kcal -
Naleśniki z twarogiem i cynamonem
Naleśniki z twarogiem i cynamonem, śmietaną i cukrem wanilinowym to bardzo łatwy przepis na pyszny podwieczorek lub słodki obiad. Warto …
30 min łatwy 3 486 kcal -
Dżem z jarzębiny
Dżem z jarzębiny to doskonały pomysł na pyszny dodatek do kanapek. Tradycyjny dżem na bazie owoców z jarzębiny możesz dodać …
30 + 120 min łatwy 5 346 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Konfitura wiśniowa bez cukru
Konfitura wiśniowa bez cukru? To super pomysł na dodatek do potraw w zdrowszej, mniej kalorycznej i równie smacznej wersji. Koniecznie …
20 + 90 min łatwy 20 51 kcal -
Dżem z wiśni
Najbardziej klasyczny, bo pasujący do niemalże wszystkiego, dżem z wiśni możesz zrobić w domu. To dobry, sprawdzony przepis na dżem …
30 + 325 min łatwy 20 96 kcal -
Konfitura z rabarbaru
Konfitura z rabarbaru z dodatkiem imbiru jest doskonała do wytrawnych potraw, na przykład do mięsa lub serów. Zobacz, jak zrobić …
10 + 60 min łatwy 15 77 kcal -
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 70 kcal -
Marynowany imbir
Marynowany imbir najczęściej podaje się jako dodatek do sushi, aby oczyścić kubki smakowe między spożywaniem różnych rodzajów sushi. Imbir marynowany …
30 min łatwy 6 25 kcal -
Papryka marynowana
Papryka marynowana to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Paprykę marynowaną warto podać w sezonie zimowym jako dodatek …
40 min łatwy 10 193 kcal -
Papryka marynowana z olejem
Papryka marynowana z olejem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszna papryka idealnie sprawdzi się jako …
15 + 20 min łatwy 8 277 kcal -
Marynowane pieczarki
Marynowane pieczarki to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Pieczarki marynowane są bardziej intensywne w smaku niż świeże. …
15 + 20 min łatwy 10 66 kcal
Przepisy na kwaśne potrawy - co to jest?
Kwaśny smak jest bardzo popularny w tradycyjnej polskiej kuchni. Uwzględniają go również przepisy pochodzące z wielu innych krajów. Często jest łączony ze słodyczą, co daje smaczny efekt. Kwaskowatość jest na liście pięciu podstawowych smaków. Tworzy ją razem z wersją słoną, słodką, gorzką i najnowszą umami. Kubki smakowe pokrywające ludzki język wyczuwają kwaśny posmak, gdy zetkną się z kwasami organicznymi i nieorganicznymi. Znajdującymi się w wielu spożywanych pokarmach.
Przepisy na kwaśne potrawy - zobacz polecane przepisy o kwaśnym smaku
Zazwyczaj wybór pomiędzy smakiem słodkim, gorzkim i kwaśnym jest oczywisty. Wiele osób od razu sięgnie po pierwszy z wymienionych. Dlatego, że powszechnie kojarzy się z przyjemnością. Drugi raczej odrzuca a trzeci, choć ciekawy nie zawsze jest lubiany. Warto jednak wprowadzić kwaśne produkty do diety. Są pożyteczne dla zdrowia a przy ich pomocy można przygotować przepyszne dania. O polecanych, kwaskowych potrawach opowiadamy w tym i innych naszych artykułach.
Charakterystyka kwaśnych smaków
Kwaśny smak zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Można go rozpoznać w wielu klasycznych potrawach. Oczywiście uwzględniają go również przepisy stworzone w wielu innych krajach. Na przykład w Azji często jest łączony ze słodyczą, co daje niesamowity efekt. Kwaskowatość zajęła miejsce na liście pięciu podstawowych smaków. Tworzy to zestawienie razem z wersją słoną, słodką, gorzką i najmłodszą umami. Kubki smakowe rozmieszczone na ludzkim języku wyczuwają kwaśny posmak, gdy zetkną się z kwasami organicznymi i nieorganicznymi. Te z kolei znajdują się w wielu produktach spożywczych.
Kwaśne nuty, choć nie tak popularne jak słodkie, mają swych wielbicieli. Co istotne, opisywanym smakiem odznaczają się różne grupy pokarmów. Do najchętniej wybieranych należą między innymi:
- owoce – cytrusy, czyli cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, a także jagody, jabłka, wiśnie,
- produkty mleczne – zsiadłe mleko, maślanki, kefiry, jogurty naturalne, klasyczny turecki ajran,
- kiszonki – kiszone warzywa takie jak kapusta, ogórki, pomidory, rzodkiewki, buraki, papryki,
- dodatki do różnych potraw – w szczególności dwa rodzaje octu, jabłkowy i spirytusowy.
To tylko kilka przykładów, lista kwaśnych produktów spożywczych jest dłuższa.
Co poza smakiem zachęca do korzystania wymienionych powyżej składników? Odpowiedź jest prosta, ich pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Owoce zawierają dużo bardzo potrzebnych witamin. Cytrusy są bogatym źródłem witaminy C. Sfermentowane produkty mleczne dostarczają wapń i probiotyki. Poprawiają pracę jelit, neutralizują toksyny i są łatwiejsze do strawienia niż mleko. Tymczasem kiszonki są niskokaloryczne, zawierają błonnik pokarmowy i związki regulujące ciśnienie krwi i funkcjonowanie jelit. Nie można zapominać o pożytecznym kwasie mlekowym. Po rozwinięcie powyższych informacji zapraszamy na naszą stronę.
Kwaśna polska klasyka
Na początku artykułu pisaliśmy, że kwaśny smak zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Dlatego też teraz przedstawiamy klasyczne potrawy, w których występuje. Pierwszą z nich jest kwaśnica, tradycyjna zupa góralska. Jej podstawą jest kiszona kapusta gotowana z mięsem. Surowymi i wędzonymi żeberkami oraz wędzonym boczkiem. Do tych składników dodawany jest pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Potrzebna jest również szczypta soli. Kwaśnicę podaje się z chlebem lub ziemiankami gotowanymi osobno. Nazwa zupy dobrze oddaje jej charakter. Dlatego, że prawidłowo przyrządzona jest bardzo kwaśna.
Do kwaśnicy podobny jest kapuśniak. Różnica tkwi w detalach, w tej drugiej zupie wędzony boczek zastępuje surowy a ziemniaki są gotowane razem ze wszystkimi składnikami. Trzeba też wiedzieć, że kapuśniak nie powstaje tylko z kiszonej kapusty. Warzywo może być świeże albo młode. Tak czy inaczej to smaczna, sycąca potrawa. Pozostajemy jeszcze przy temacie kwaśnych zupach. Pisząc o nich nie można zapominać o ogórkowej. Jej bazą jest bulion mięsny, na przykład drobiowy, lub mięsno warzywny. Natomiast za kwaśny posmak odpowiadają tarte, kiszone ogórki oraz śmietana. Można też użyć przecieru ogórkowego.
Kolejną pozycję w naszym zestawieniu kwaśnych potraw zajmuje bigos. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to:
- drobno posiekana kiszona kapusta. Istnieją przepisy wskazujące świeże warzywo,
- mięso wieprzowe. Można dodać kiełbasę i wędliny, choć nie każdy jest tego zwolennikiem,
- suszone grzyby, najlepiej borowiki, i śliwki węgierki. Owoce można zastąpić powidłami,
- nieduża ilość koncentratu pomidorowego i przyprawy. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Po rozwinięcie przepisów wymienionych do tej pory zapraszamy na nasz portal.
Kwaśne smaki na świecie
W codziennym jadłospisie, poza polskimi regionalnymi przysmakami jest miejsce na dania pochodzące z innych części świata. Pierwszy przykład pochodzi z wciąż słowiańskiej kuchni rosyjskiej. Jest nim tradycyjna zupa o nazwie szczi. Przyrządza się ją z kapusty kiszonej lub słodkiej oraz mięsa. Co ważne danie przybiera kilka różniących się odmian. W których bazą nie jest kapusta a szczaw, szpinak lub pokrzywy. Bulion mięsny bywa także zastępowanym grzybowym bądź rybnym. Wiele zależy od tego, jakie składniki ma się akurat na podorędziu. I oczywiście od indywidualnych preferencji gotującej osoby i reszty domowników.
Kolejna potrawa zasługująca na wspomnienie to szwedzki surströmming. Jej historia sięga XVI wieku. To po prostu sfermentowane śledzie bałtyckie. Danie podaje się z cienkim chlebem zwanym tunnbröd i gotowanymi ziemniakami. Zjedzenie surströmming dla wielu osób stanowi ogromne wyzwanie. Czasem jest wręcz niewykonalne. Śledzie znajdują się w puszkach, po otwarciu z opakowania wydobywa się intensywny zapach. Pod względem mocy można go porównać z tradycyjnymi francuskim serami pleśniowymi. Osoby nieprzywykłe do takich smaków i zapachów mają problemy ze zjedzeniem śledzi.
Przy okazji ostatniego przykładu kwaśnej potrawy opuszczamy Europę i wędrujemy do Peru. Z tego kraju pochodzi ceviche, danie popularne w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. To rodzaj sałatki z owocami morza. Podstawowy składnik to marynowana ryba. Moczy się ją w zalewie z soku z limonki, cebuli, papryczkach chili oraz soli. Pozostałe elementy sałatki to słodkie ziemniaki, kolendra, awokado, sałata, kukurydza. Ty samym dotarliśmy do końca zestawienia. Pokazującego, że kwaśny smak przybiera różne oblicza. Przytoczone przepisy szczegółowo rozwijamy na naszej stronie. Podajemy także inne, interesujące receptury.