Przepisy na kwaśne potrawy

Przepisy na kwaśne potrawy - zobacz polecane przepisy o kwaśnym smaku

Kwaśny smak jest bardzo popularny w tradycyjnej polskiej kuchni. Uwzględniają go również przepisy pochodzące z wielu innych krajów. Często jest łączony ze słodyczą, co daje smaczny efekt. Kwaskowatość jest na liście pięciu podstawowych smaków. Tworzy ją razem z wersją słoną, słodką, gorzką i najnowszą umami. Kubki smakowe pokrywające ludzki język wyczuwają kwaśny posmak, gdy zetkną się z kwasami organicznymi i nieorganicznymi. Znajdującymi się w wielu spożywanych pokarmach.

Wyróżnione przepisy na kwaśne potrawy

Pozostałe przepisy na kwaśne dania

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Przepisy na kwaśne potrawy - zobacz polecane przepisy o kwaśnym smaku

Zazwyczaj wybór pomiędzy smakiem słodkim, gorzkim i kwaśnym jest oczywisty. Wiele osób od razu sięgnie po pierwszy z wymienionych. Dlatego, że powszechnie kojarzy się z przyjemnością. Drugi raczej odrzuca a trzeci, choć ciekawy nie zawsze jest lubiany. Warto jednak wprowadzić kwaśne produkty do diety. Są pożyteczne dla zdrowia a przy ich pomocy można przygotować przepyszne dania. O polecanych, kwaskowych potrawach opowiadamy w tym i innych naszych artykułach.

Charakterystyka kwaśnych smaków

Kwaśny smak zajmuje bardzo ważne miejsce w tradycyjnej polskiej kuchni. Można go rozpoznać w wielu klasycznych potrawach. Oczywiście uwzględniają go również przepisy stworzone w wielu innych krajach. Na przykład w Azji często jest łączony ze słodyczą, co daje niesamowity efekt. Kwaskowatość zajęła miejsce na liście pięciu podstawowych smaków. Tworzy to zestawienie razem z wersją słoną, słodką, gorzką i najmłodszą umami. Kubki smakowe rozmieszczone na ludzkim języku wyczuwają kwaśny posmak, gdy zetkną się z kwasami organicznymi i nieorganicznymi. Te z kolei znajdują się w wielu produktach spożywczych.

Kwaśne nuty, choć nie tak popularne jak słodkie, mają swych wielbicieli. Co istotne, opisywanym smakiem odznaczają się różne grupy pokarmów. Do najchętniej wybieranych należą między innymi:

  • owoce – cytrusy, czyli cytryny, limonki, pomarańcze, grejpfruty, a także jagody, jabłka, wiśnie,
  • produkty mleczne – zsiadłe mleko, maślanki, kefiry, jogurty naturalne, klasyczny turecki ajran,
  • kiszonki – kiszone warzywa takie jak kapusta, ogórki, pomidory, rzodkiewki, buraki, papryki,
  • dodatki do różnych potraw – w szczególności dwa rodzaje octu, jabłkowy i spirytusowy.

To tylko kilka przykładów, lista kwaśnych produktów spożywczych jest dłuższa.

Co poza smakiem zachęca do korzystania wymienionych powyżej składników? Odpowiedź jest prosta, ich pozytywny wpływ na ludzkie zdrowie. Owoce zawierają dużo bardzo potrzebnych witamin. Cytrusy są bogatym źródłem witaminy C. Sfermentowane produkty mleczne dostarczają wapń i probiotyki. Poprawiają pracę jelit, neutralizują toksyny i są łatwiejsze do strawienia niż mleko. Tymczasem kiszonki są niskokaloryczne, zawierają błonnik pokarmowy i związki regulujące ciśnienie krwi i funkcjonowanie jelit. Nie można zapominać o pożytecznym kwasie mlekowym. Po rozwinięcie powyższych informacji zapraszamy na naszą stronę.

Kwaśna polska klasyka

Na początku artykułu pisaliśmy, że kwaśny smak zajmuje ważne miejsce w polskiej kuchni. Dlatego też teraz przedstawiamy klasyczne potrawy, w których występuje. Pierwszą z nich jest kwaśnica, tradycyjna zupa góralska. Jej podstawą jest kiszona kapusta gotowana z mięsem. Surowymi i wędzonymi żeberkami oraz wędzonym boczkiem. Do tych składników dodawany jest pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy. Potrzebna jest również szczypta soli. Kwaśnicę podaje się z chlebem lub ziemiankami gotowanymi osobno. Nazwa zupy dobrze oddaje jej charakter. Dlatego, że prawidłowo przyrządzona jest bardzo kwaśna.

Do kwaśnicy podobny jest kapuśniak. Różnica tkwi w detalach, w tej drugiej zupie wędzony boczek zastępuje surowy a ziemniaki są gotowane razem ze wszystkimi składnikami. Trzeba też wiedzieć, że kapuśniak nie powstaje tylko z kiszonej kapusty. Warzywo może być świeże albo młode. Tak czy inaczej to smaczna, sycąca potrawa. Pozostajemy jeszcze przy temacie kwaśnych zupach. Pisząc o nich nie można zapominać o ogórkowej. Jej bazą jest bulion mięsny, na przykład drobiowy, lub mięsno warzywny. Natomiast za kwaśny posmak odpowiadają tarte, kiszone ogórki oraz śmietana. Można też użyć przecieru ogórkowego.

Kolejną pozycję w naszym zestawieniu kwaśnych potraw zajmuje bigos. To tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej. Składniki potrzebne do przygotowania tej potrawy to:

  • drobno posiekana kiszona kapusta. Istnieją przepisy wskazujące świeże warzywo,
  • mięso wieprzowe. Można dodać kiełbasę i wędliny, choć nie każdy jest tego zwolennikiem,
  • suszone grzyby, najlepiej borowiki, i śliwki węgierki. Owoce można zastąpić powidłami,
  • nieduża ilość koncentratu pomidorowego i przyprawy. Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.

Po rozwinięcie przepisów wymienionych do tej pory zapraszamy na nasz portal.

Kwaśne smaki na świecie

W codziennym jadłospisie, poza polskimi regionalnymi przysmakami jest miejsce na dania pochodzące z innych części świata. Pierwszy przykład pochodzi z wciąż słowiańskiej kuchni rosyjskiej. Jest nim tradycyjna zupa o nazwie szczi. Przyrządza się ją z kapusty kiszonej lub słodkiej oraz mięsa. Co ważne danie przybiera kilka różniących się odmian. W których bazą nie jest kapusta a szczaw, szpinak lub pokrzywy. Bulion mięsny bywa także zastępowanym grzybowym bądź rybnym. Wiele zależy od tego, jakie składniki ma się akurat na podorędziu. I oczywiście od indywidualnych preferencji gotującej osoby i reszty domowników.

Kolejna potrawa zasługująca na wspomnienie to szwedzki surströmming. Jej historia sięga XVI wieku. To po prostu sfermentowane śledzie bałtyckie. Danie podaje się z cienkim chlebem zwanym  tunnbröd i gotowanymi ziemniakami. Zjedzenie surströmming dla wielu osób stanowi ogromne wyzwanie. Czasem jest wręcz niewykonalne. Śledzie znajdują się w puszkach, po otwarciu z opakowania wydobywa się intensywny zapach. Pod względem mocy można go porównać z tradycyjnymi francuskim serami pleśniowymi. Osoby nieprzywykłe do takich smaków i zapachów mają problemy ze zjedzeniem śledzi.

Przy okazji ostatniego przykładu kwaśnej potrawy opuszczamy Europę i wędrujemy do Peru. Z tego kraju pochodzi ceviche, danie popularne w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach. To rodzaj sałatki z owocami morza. Podstawowy składnik to marynowana ryba. Moczy się ją w zalewie z soku z limonki, cebuli, papryczkach chili oraz soli. Pozostałe elementy sałatki to słodkie ziemniaki, kolendra, awokado, sałata, kukurydza. Ty samym dotarliśmy do końca zestawienia. Pokazującego, że kwaśny smak przybiera różne oblicza. Przytoczone przepisy szczegółowo rozwijamy na naszej stronie. Podajemy także inne, interesujące receptury.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto