Przepisy na gorzko

Ilustracja: Gorzkie przepisy - zobacz pomysły na gorzkie potrawy

Gorzki smak należy do grupy pięciu podstawowych. Razem ze słodkim, słonym, kwaśnym i umami jest wyczuwany przez ludzkie receptory smakowe. Za gorycz wyłapywaną przez kubki smakowe odpowiadają alkaloidy i sole nieorganiczne. Te substancje chemiczne znajdują się, w mniejszej lub większej ilości, w wielu produktach spożywczych. Między innymi w kawie, czarnej herbacie czy niektórych warzywach. Pokarmy zawierające gorycze wykazują pewne właściwości zdrowotne, na przykład wspomagają trawienie.

Gorzkie przepisy - zobacz pomysły na gorzkie potrawy

Spośród wszystkich odczuwanych przez człowieka, smak gorzki jest najmniej lubiany. Producenci żywności mocno starają się wyeliminować go ze swoich produktów. Konsumenci w większości za nim nie przepadają. Unikają go na tyle, na ile jest to możliwe. Trzeba jednak wiedzieć, że gorycz może być świetnym pomysłem na potrawę. Pod warunkiem, że zostanie właściwie użyta. Warto wiec dowiedzieć się więcej na jej temat i sprawdzić jak wykorzystać ją w kuchni.

Zaskakujące właściwości goryczy

Gorzki smak jest zaliczany do grupy pięciu podstawowych. Razem ze słodkim, słonym, kwaśnym i umami wyczuwają go ludzkie receptory smakowe. Za uczucie gorycz wyłapywanej przez kubki smakowe odpowiadają alkaloidy i sole nieorganiczne. Te substancje chemiczne znajdują się, w mniejszej lub większej ilości, w wielu produktach spożywczych. Takich jak chociażby kawa, czarna herbata czy gazowany tonic. Wrażliwość na gorzki smak jest warunkowana genetycznie. W związku z tym u każdego człowieka jest nico inna. Jej pierwotna funkcja rozwinęła się na drodze ewolucji. To ostrzeganie przed jedzenie niebezpiecznym dla zdrowia i życia.

Pokarmy zawierające gorycze wykazują pewne właściwości zdrowotne. Niektóre gorzkie zioła regulują przemianę materii. Stymulują produkcję kwasu żołądkowego, co przekłada się na zwiększenie przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Goryczkowe warzywa i ponownie zioła mają działanie przeczyszczające. Do tego wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Warto też wiedzieć, że często zjadane, gorzkie produkty zmniejszają potrzebę spożywania słodyczy. Tym samym wspomagają utrzymanie optymalnej wagi lub jej zredukowanie. Dlatego też nie należy całkowicie wykluczać goryczy z codziennej diety.

Po ogólnej charakterystyce należy wskazać gdzie występuje gorzki smak. Zawierają go między innymi:

  • Zioła – dziurawiec, pokrzywa, szałwia, bylica, lebioda, mniszek lekarski, ostropest plamisty,
  • Warzywa i przyprawy– cykoria, rukola i większość sałat, karczochy, brukselka, kurkuma, gorczyca, gałka muszkatołowa, centuria pospolita, majeranek, estragon, lubczyk, oregano,
  • Owoce – bakłażan(to konkretnie jagoda), pigwa, bergamota, dynia, grejpfrut, gorzki melon,
  • Mięsa – gorzka jest przede wszystkim jagnięcina, baranina oraz koźlęcina.

Więcej informacji o gorzki produktach znajduje się na naszej stronie.

Umiejętne stosowanie goryczy

Gorzki smak nie cieszy się popularnością w kuchni. Kojarzy się z nieudanymi, niesmacznymi potrawami. Owszem, zbyt duża ilość goryczy potrafi zepsuć danie. Jednakże umiejętne stosowanie pozwala osiągnąć ciekawe efekty. Gorzkie akcenty są urozmaiceniem i powiewem świeżości. Należy, więc przedstawić kilka interesujących przepisów wykorzystujących ten smak. Zaczniemy od polskiej kuchni, w której coraz częściej stosowane są nietypowe składniki. Takie jak chociażby mniszek lekarski i pokrzywy. Z pierwszej rośliny przygotowywana jest smaczna, wiosenna sałatka. Z drugiej aromatyczna zupa.

Mniszek lekarski jest rośliną powszechnie występującą na terenie naszego kraju. Rośnie w ogrodach, na trawnikach czy łąkach. Do sałatek używane są liście a do pozostałych składników można zaliczyć:

  • Roszponkę, rukolę, smaczne sałaty jak chociażby siewna lub lodowa, szpinak, jarmuż,
  • Mniszek lekarski dobrze komponuje się z pokrzywą, do tego to połącznie jest bardzo zdrowe,
  • W zależności od upodobań do sałatki można dodać pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek, pory,
  • Całość dobrze współgra z sosem winegret ale warto szukać swoich ulubionych smaków.

Przed użyciem, liście mniszka można namoczyć w wodzie z solą, co zmniejszy ich gorycz.

Wspomniana już zupa z pokrzyw to smaczna propozycja na obiad. Trzeba tylko pamiętać by gotować ją z roślin rosnących z dala od ruchliwych dróg i autostrad. Poza pokrzywami, do stworzenia dania potrzeba kilku składników. Często są to klasyczne dodatki do zup jak natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por, marchewka. Ważną rolę odgrywają przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól. Wiele przepisów na zupę z pokrzyw zachęca do użycia śmietany lub jogurtu naturalnego. Na końcu dodawane jest jajko ugotowane na twardo. Rozwinięcie wspomnianych gorzkich przepisów i wielu innych znajduje się na naszej stronie.

Gorycz w kuchniach świata

Gorzki smak dobrze zbalansowany z innymi akcentami daje wspaniałe potrawy. Jest to wykorzystywane w wielu światowych kuchniach. Do polecanych przysmaków należy francuskie ratatouille. To tradycyjne, jarskie danie pochodzi z Nicei. Przybiera formę kolorowego gulaszu warzywnego. Podstawowym składnikiem jest bakłażan, owoc znany z przyjemnej goryczki. Pozostałe elementy gulaszu to papryka, cebula, pomidor, cukinia. Listę zamykają przyprawy, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy. Potrawa nie jest trudna do przygotowania, składniki należy dusić na wolnym ogniu. Całość jest smaczna a do tego zdrowa.

Bakłażan ma dużo kulinarnych zastosowań. Jest obowiązkowym elementem wegetariańskiego leczo. Poza nim, w potrawie powinna znaleźć się papryka(różne kolory), cukinia, cebula. Chętnie dodawany jest czosnek i pieczarki. Nie może oczywiście zabraknąć pomidorów. By leczo było pożywne i sycące warto zastosować soczewicę. Co ciekawe, bakłażanów nie trzeba wcale łączyć różnymi produktami. Ten goryczkowy owoc może być z powodzeniem grillowany i stanowić samodzielną przekąskę. Na koniec pozostawiliśmy pewne wciąż niezbyt popularne warzywo. Chodzi tu o cykorię mającą wiele zdrowotnych właściwości.

Cykoria wzmacnia odporność, usuwa toksyny z organizmu, ma działanie przeciwzapalne. W kuchni stosowana jest odmiana sałatowa i korzeniowa. Warto wykorzystać gorzki smak cykorii, który dodaje potrawom szlachetności. Opisywane warzywo można dusić z wieloma przyprawami. To wspaniały składnik sałatek z dodatkiem mięsa lub bez niego. Sprawdza się w różnego typu zapiekankach. Zachęca do łączenia ze słodkimi lub kwaśnymi owocami. W zasadzie daje niezliczone możliwości kulinarne. Gorzki smak cykorii i innych produktów wspomnianych w tym artykule warto wykorzystać. Jak to robić opisujemy na naszej stronie.

Pozostałe przepisy na gorzko

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto