Przepisy na gorzko
-
Ratatouille
Ratatouille można podać na obiad. Jest to nie tylko wegetariańskie, ale też wegańskie danie. Ma niski indeks glikemiczny i nie …
40 + 15 min łatwy 4 134 kcal -
Cykoria zapiekana
Cykoria zapiekana to danie kuchni Włoskiej, które zyskało popularność również w Polsce. Zapiekana z szynką cykoria świetnie sprawdza się jako …
5 + 20 min łatwy 6 273 kcal -
Ratatuj
Ratatuj, a oryginalnie ratatouille to nic innego jak pyszne, warzywne danie, które idealnie sprawdzi się dla osób na diecie roślinnej, …
30 + 10 min łatwy 5 29 kcal
Pozostałe przepisy na gorzko
-
Koktajl z grejpfruta
Jak zrobić koktajl z grejpfruta, by był jednocześnie pyszny i zdrowy? Ten fit przepis na koktajl z grejpfruta to doskonała …
5 min łatwy 3 208 kcal -
Sałatka z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą to idealny dodatek do śniadania lub kolacji. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Będzie …
15 min łatwy 1 353 kcal -
Smoothie z grejpfrutem
Smoothie z grejpfrutem to świetna propozycja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę smaczne, a przy okazji proste napoje. Jego przygotowanie zajmuje …
10 min łatwy 1 199 kcal -
Parmigiana
Parmigiana to włoska zapiekanka. Oryginalny przepis na parmigianę zawiera: bakłażana, ser oraz sos pomidorowy. To tradycyjne włoskie danie jest zapiekane …
55 + 40 min łatwy 6 350 kcal -
Koktajl z grejpfrutem
Koktajl z grejpfrutem to fantastyczny wybór dla wszystkich miłośników prostych, ale bardzo zdrowych napojów. Ma również niezwykle ciekawą kompozycję smakową. …
10 min łatwy 1 197 kcal -
Bakłażan z grilla
Bakłażan z grilla to obowiązkowe danie jeśli planujemy rodzinne grillowanie, świętowanie lub spotkanie z przyjaciółmi w sezonie letnim. Jest idealnym …
30 min łatwy 1 131 kcal
-
Briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób …
15 + 60 min łatwy 6 259 kcal -
Bakłażan z patelni
Bakłażan z patelni to pyszne duszony dodatek z serem feta, na przykład do śniadania. Za chwilę Ci opowiem jak przyrządzić …
30 min łatwy 2 111 kcal -
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana z serem można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Są pyszne, delikatne i zdrowe. Przepis …
35 + 10 min średni 2 291 kcal -
Baba ghanoush
Baba ghanoush to trudna nazwa dla najpyszniejszej pasty z pieczonego bakłażana. Choć wydaje się skomplikowana, jej przygotowanie zajmuje tylko kilka …
10 + 20 min łatwy 4 315 kcal -
Bakłażany po kaszubsku
Bakłażany po kaszubsku to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek niezawierający mięsa ani produktów pochodzenia zwierzęcego. Wegańskie danie zachwyci smakiem …
20 + 30 min łatwy 5 331 kcal
-
Pasta z bakłażana
Pasta z bakłażana to doskonała propozycja na pyszne smarowidło na kanapki. Pasta to tradycyjna potrawa kuchni arabskiej zwie się ona …
10 + 30 min łatwy 5 162 kcal -
Bakłażan pieczony
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 20 min łatwy 3 134 kcal -
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to …
10 min łatwy 4 301 kcal -
Bakłażan nadziewany
Bakłażan nadziewany jest doskonałą opcją na pyszne danie dla całej rodziny, które nie tylko wspaniale smakuje, ale również jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 6 282 kcal -
Pizza z rukolą
Pizza to wszystkim dobrze znane danie wywodzące się z kuchni włoskiej, na punkcie którego oszalał cały świat. Cieszy się ogromną …
35 + 15 min średni 1 840 kcal -
Makaron z bakłażanem
Bakłażan to warzywo, które w ostatnich czasach zyskało na popularności w naszych regionach. Śmiało możesz wykorzystać go w prosty sposób …
10 + 30 min łatwy 5 182 kcal
-
Sałatka z rukolą i gruszką
Sałatka z rukolą i gruszką to klasyczne i ponadczasowe połączenie rukoli, gruszki, orzechów włoskich oraz sosu na bazie oliwy z …
10 min łatwy 2 421 kcal -
Smażony bakłażan
Smażony bakłażan to danie, które jest niezwykle ciekawe, a przy okazji naprawdę smaczne. Do jego przygotowania wystarczy naprawdę niewiele. Sprawdzi …
5 + 10 min łatwy 4 100 kcal -
Sałatka z burakami i rukolą
Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie …
15 + 67 min łatwy 2 435 kcal -
Bakłażan zapiekany20 + 30 min łatwy 5 409 kcal
-
Sałatka z łososia i rukoli
Sałatka z łososia i rukoli zaliczana jest do dań kuchni śródziemnomorskiej, w której królują świeże warzywa oraz tłuste ryby morskie. …
15 min łatwy 4 194 kcal
-
Tiramisu włoskie
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 10 334 kcal -
Zimne nóżki w galarecie
Zimne nóżki to mięso w galarecie na zimno, które jest niezwykle pyszne. Zazwyczaj przygotowuje się tę potrawę na święta, ale …
65 + 300 min łatwy 9 43 kcal -
Gulasz z boczniaków
Gulasz z boczniaków to wegetariańska wersja tradycyjnego węgierskiego gulaszu. Danie nie jest trudne do przygotowania, ale jego zrobienie zajmuje nieco …
55 + 50 min łatwy 4 190 kcal -
Omlet z pomidorami
Puszysty omlet z pomidorami nadaje się na śniadanie oraz lunch. Ten posiłek jest prosty do przygotowania, więc na fit omlet …
40 min łatwy 2 421 kcal -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal -
Pierogi ruskie ze śmietaną
Pierogi ruskie ze śmietaną bardzo często lądują na naszych stołach (np. w czasie świąt lub rodzinnego spotkania), ponieważ ta potrawa …
85 + 30 min średni 5 675 kcal
-
Pierogi ruskie z boczkiem
Pierogi ruskie z boczkiem to nieco zmodyfikowane tradycyjne danie, które bardzo często króluje u nas na stołach. Pierogi podawane są …
100 + 25 min średni 5 741 kcal -
Leczo z cukinią kiełbasą papryką i pieczarkami
Leczo z cukinią, kiełbasą, papryką i pieczarkami jest to danie letnie. To właśnie wtedy jest sezon na cukinię (od sierpnia). …
40 + 30 min łatwy 6 274 kcal -
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem
Sałatka z wędzonym kurczakiem i żółtym serem jest prosta do przygotowania. W tej sałatce masz tylko kilka gotowych składników, których …
20 min łatwy 3 272 kcal -
Sałatka z granatem i kurczakiem i serem gouda
Sałatka z granatem i kurczakiem nie jest często spotykaną potrawą. Nie każdy lubi łączyć owoce z mięsem. Jednak w tym …
35 min łatwy 3 525 kcal -
Papryka w zalewie octowej
Papryka w zalewie octowej to świetny pomysł na domowe przetwory na zimę do słoików. Jest naprawdę smaczna i dobra na …
40 min łatwy 10 99 kcal -
Sałatka z cukinii do słoików
Sałatka z cukinii do słoików to pomysł na przepyszne, domowe przetwory, idealne na zimę i jesień. Cukinia marynowana w zalewie …
30 min łatwy 10 33 kcal -
Macchiato
Macchiato to rodzaj kawy przygotowywany na bazie espresso oraz mleka. Domowa kawa stanowi doskonały pomysł na gorący napój, który świetnie …
10 min łatwy 1 78 kcal -
Polewa czekoladowa z czekolady i śmietany
Polewa to zastygająca masa, która służy przede wszystkim pokrywaniu i ulepszaniu wszelkich wyrobów cukierniczych tj. ciasta, babeczki, lody, ciasteczka. Taka …
5 + 5 min łatwy 1 1306 kcal -
Tahina
Najlepsze, co można zrobić z ziaren sezamu to tahina. Jeżeli nie wiesz, jak zrobić tahinę, poznaj ten prosty przepis. Potrzebny …
20 min łatwy 1 1592 kcal -
Sałatka szwedzka z ogórków
Sałatka szwedzka z ogórków to pomysł na pyszne, warzywne, domowe przetwory na zimę. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, …
30 min łatwy 10 -
Ciasteczka brownie
Ciasteczka brownie to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pyszne ciasteczka to szybkie domowe łakocie dla dzieci. …
15 + 25 min łatwy 10 536 kcal -
Tort węgierski
Tort węgierski z wiśniami to doskonała propozycja na pyszny deser tylko dla dorosłych. Krem do tortu węgierskiego przygotowywany jest z …
40 + 50 min łatwy 10 1037 kcal -
Ciasto czekoladowe z kremem
Ciasto czekoladowe z kremem to sprawdzony przepis na słodki deser, świetnie sprawdzający się podczas rodzinnych spotkań. Krem do ciasta na …
15 + 50 min łatwy 10 811 kcal -
Paella z chorizo
Paella z chorizo to hiszpańska potrawa, która jest pyszna i idealnie nadaje się na obiad dla gości. Znajomi będą zaciekawieni …
50 + 15 min średni 5 396 kcal -
Paella z krewetkami
Paella z krewetkami to hiszpańskie danie, które jest bardzo dobre i idealnie sprawdzi się jako danie główne dla gości. W …
60 + 15 min średni 3 392 kcal -
Gulasz z papryką
Tradycyjny węgierski gulasz z papryką to danie proste, choć czasochłonne. Jest to jednak dobry pomysł na obiad dla całej rodziny …
70 + 115 min łatwy 5 403 kcal -
Gulasz z indyka z warzywami
Gulasz z indyka z warzywami można przygotować w wersji z ostrymi przyprawami, ale dobry będzie także mniej pikantny. Takie danie …
50 + 60 min łatwy 4 275 kcal -
Gulasz do placków po węgiersku
Gulasz do placków po węgiersku nie jest trudny do przygotowania, ale warto pamiętać, że zrobienie takiej potrawy zajmuje nieco czasu. …
65 + 90 min łatwy 4 316 kcal -
Pulpety dla niemowląt
Pulpety dla niemowląt są proste do przygotowania. Aby je zrobić, potrzeba niewiele produktów. Ważne jest to, aby nie były mocno …
20 + 50 min łatwy 1 237 kcal -
Pasta jajeczna z twarogiem
Pasta jajeczna z twarogiem to prosty pomysł na smaczne śniadanie lub kolację. Taka pasta idealnie nadaje się do kanapek, ale …
15 + 10 min łatwy 5 185 kcal -
Pasta jajeczna z makrelą
Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść …
25 + 10 min łatwy 6 202 kcal -
Pasta jajeczna z serem
Pasta jajeczna z serem to ciekawy pomysł na smarowidło na kanapki lub krakersy. Przygotowanie takiej przekąski nie zajmuje dużo czasu, …
20 + 10 min łatwy 3 673 kcal -
Schab gotowany w mleku
Schab gotowany w mleku wychodzi soczysty, a kanapki z nim znikają w ekspresowym tempie. Mięso wychodzi bardzo dobre i przede …
15 + 60 min łatwy 20 66 kcal -
Makaron z boczkiem
Makaron z boczkiem jest prosty do przygotowania i idealnie nadaje się na obiad dla całej rodziny. To danie nie jest …
25 + 15 min łatwy 2 1186 kcal -
Makaron z bobem
Makaron z bobem to dobry pomysł na szybki obiad. Do jego przygotowania nie potrzebujesz wiele składników. Danie jest bardzo smaczne, …
15 + 35 min łatwy 2 842 kcal -
Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki to idealny pomysł na danie w azjatyckim stylu. Ryba w takiej marynacie wychodzi niezwykle aromatyczna, a do tego …
10 + 15 min łatwy 2 427 kcal -
Curry z dyni
Curry z dyni to danie łatwe do przygotowania. Można je zrobić z przysmażoną piersią kurczaka, ale jeśli zdecydujesz się na …
50 + 25 min łatwy 4 349 kcal -
Sałatka waldorf
Przepis oryginalny na sałatkę Waldorf zawierał przede wszystkim seler naciowy. Klasyczna sałatka składała się jeszcze z jabłka i majonezu, jednak …
15 min łatwy 4 240 kcal -
Roladki wołowe
Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te …
55 + 90 min łatwy 4 221 kcal
Przepisy na gorzko - co to jest?
Gorzki smak należy do grupy pięciu podstawowych. Razem ze słodkim, słonym, kwaśnym i umami jest wyczuwany przez ludzkie receptory smakowe. Za gorycz wyłapywaną przez kubki smakowe odpowiadają alkaloidy i sole nieorganiczne. Te substancje chemiczne znajdują się, w mniejszej lub większej ilości, w wielu produktach spożywczych. Między innymi w kawie, czarnej herbacie czy niektórych warzywach. Pokarmy zawierające gorycze wykazują pewne właściwości zdrowotne, na przykład wspomagają trawienie.
Gorzkie przepisy - zobacz pomysły na gorzkie potrawy
Spośród wszystkich odczuwanych przez człowieka, smak gorzki jest najmniej lubiany. Producenci żywności mocno starają się wyeliminować go ze swoich produktów. Konsumenci w większości za nim nie przepadają. Unikają go na tyle, na ile jest to możliwe. Trzeba jednak wiedzieć, że gorycz może być świetnym pomysłem na potrawę. Pod warunkiem, że zostanie właściwie użyta. Warto wiec dowiedzieć się więcej na jej temat i sprawdzić jak wykorzystać ją w kuchni.
Zaskakujące właściwości goryczy
Gorzki smak jest zaliczany do grupy pięciu podstawowych. Razem ze słodkim, słonym, kwaśnym i umami wyczuwają go ludzkie receptory smakowe. Za uczucie gorycz wyłapywanej przez kubki smakowe odpowiadają alkaloidy i sole nieorganiczne. Te substancje chemiczne znajdują się, w mniejszej lub większej ilości, w wielu produktach spożywczych. Takich jak chociażby kawa, czarna herbata czy gazowany tonic. Wrażliwość na gorzki smak jest warunkowana genetycznie. W związku z tym u każdego człowieka jest nico inna. Jej pierwotna funkcja rozwinęła się na drodze ewolucji. To ostrzeganie przed jedzenie niebezpiecznym dla zdrowia i życia.
Pokarmy zawierające gorycze wykazują pewne właściwości zdrowotne. Niektóre gorzkie zioła regulują przemianę materii. Stymulują produkcję kwasu żołądkowego, co przekłada się na zwiększenie przyswajania składników odżywczych z pożywienia. Goryczkowe warzywa i ponownie zioła mają działanie przeczyszczające. Do tego wzmacniają układ odpornościowy organizmu. Warto też wiedzieć, że często zjadane, gorzkie produkty zmniejszają potrzebę spożywania słodyczy. Tym samym wspomagają utrzymanie optymalnej wagi lub jej zredukowanie. Dlatego też nie należy całkowicie wykluczać goryczy z codziennej diety.
Po ogólnej charakterystyce należy wskazać gdzie występuje gorzki smak. Zawierają go między innymi:
- Zioła – dziurawiec, pokrzywa, szałwia, bylica, lebioda, mniszek lekarski, ostropest plamisty,
- Warzywa i przyprawy– cykoria, rukola i większość sałat, karczochy, brukselka, kurkuma, gorczyca, gałka muszkatołowa, centuria pospolita, majeranek, estragon, lubczyk, oregano,
- Owoce – bakłażan(to konkretnie jagoda), pigwa, bergamota, dynia, grejpfrut, gorzki melon,
- Mięsa – gorzka jest przede wszystkim jagnięcina, baranina oraz koźlęcina.
Więcej informacji o gorzki produktach znajduje się na naszej stronie.
Umiejętne stosowanie goryczy
Gorzki smak nie cieszy się popularnością w kuchni. Kojarzy się z nieudanymi, niesmacznymi potrawami. Owszem, zbyt duża ilość goryczy potrafi zepsuć danie. Jednakże umiejętne stosowanie pozwala osiągnąć ciekawe efekty. Gorzkie akcenty są urozmaiceniem i powiewem świeżości. Należy, więc przedstawić kilka interesujących przepisów wykorzystujących ten smak. Zaczniemy od polskiej kuchni, w której coraz częściej stosowane są nietypowe składniki. Takie jak chociażby mniszek lekarski i pokrzywy. Z pierwszej rośliny przygotowywana jest smaczna, wiosenna sałatka. Z drugiej aromatyczna zupa.
Mniszek lekarski jest rośliną powszechnie występującą na terenie naszego kraju. Rośnie w ogrodach, na trawnikach czy łąkach. Do sałatek używane są liście a do pozostałych składników można zaliczyć:
- Roszponkę, rukolę, smaczne sałaty jak chociażby siewna lub lodowa, szpinak, jarmuż,
- Mniszek lekarski dobrze komponuje się z pokrzywą, do tego to połącznie jest bardzo zdrowe,
- W zależności od upodobań do sałatki można dodać pomidory, rzodkiewkę, szczypiorek, pory,
- Całość dobrze współgra z sosem winegret ale warto szukać swoich ulubionych smaków.
Przed użyciem, liście mniszka można namoczyć w wodzie z solą, co zmniejszy ich gorycz.
Wspomniana już zupa z pokrzyw to smaczna propozycja na obiad. Trzeba tylko pamiętać by gotować ją z roślin rosnących z dala od ruchliwych dróg i autostrad. Poza pokrzywami, do stworzenia dania potrzeba kilku składników. Często są to klasyczne dodatki do zup jak natka pietruszki, korzeń selera, cebula, por, marchewka. Ważną rolę odgrywają przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól. Wiele przepisów na zupę z pokrzyw zachęca do użycia śmietany lub jogurtu naturalnego. Na końcu dodawane jest jajko ugotowane na twardo. Rozwinięcie wspomnianych gorzkich przepisów i wielu innych znajduje się na naszej stronie.
Gorycz w kuchniach świata
Gorzki smak dobrze zbalansowany z innymi akcentami daje wspaniałe potrawy. Jest to wykorzystywane w wielu światowych kuchniach. Do polecanych przysmaków należy francuskie ratatouille. To tradycyjne, jarskie danie pochodzi z Nicei. Przybiera formę kolorowego gulaszu warzywnego. Podstawowym składnikiem jest bakłażan, owoc znany z przyjemnej goryczki. Pozostałe elementy gulaszu to papryka, cebula, pomidor, cukinia. Listę zamykają przyprawy, tymianek, sól, pieprz, liść laurowy. Potrawa nie jest trudna do przygotowania, składniki należy dusić na wolnym ogniu. Całość jest smaczna a do tego zdrowa.
Bakłażan ma dużo kulinarnych zastosowań. Jest obowiązkowym elementem wegetariańskiego leczo. Poza nim, w potrawie powinna znaleźć się papryka(różne kolory), cukinia, cebula. Chętnie dodawany jest czosnek i pieczarki. Nie może oczywiście zabraknąć pomidorów. By leczo było pożywne i sycące warto zastosować soczewicę. Co ciekawe, bakłażanów nie trzeba wcale łączyć różnymi produktami. Ten goryczkowy owoc może być z powodzeniem grillowany i stanowić samodzielną przekąskę. Na koniec pozostawiliśmy pewne wciąż niezbyt popularne warzywo. Chodzi tu o cykorię mającą wiele zdrowotnych właściwości.
Cykoria wzmacnia odporność, usuwa toksyny z organizmu, ma działanie przeciwzapalne. W kuchni stosowana jest odmiana sałatowa i korzeniowa. Warto wykorzystać gorzki smak cykorii, który dodaje potrawom szlachetności. Opisywane warzywo można dusić z wieloma przyprawami. To wspaniały składnik sałatek z dodatkiem mięsa lub bez niego. Sprawdza się w różnego typu zapiekankach. Zachęca do łączenia ze słodkimi lub kwaśnymi owocami. W zasadzie daje niezliczone możliwości kulinarne. Gorzki smak cykorii i innych produktów wspomnianych w tym artykule warto wykorzystać. Jak to robić opisujemy na naszej stronie.