Bardzo pikantne przepisy

Ilustracja: Przepisy na bardzo pikantne potrawy - zobacz polecane potrawy

Bardzo pikantny smak jest stosowany w kilku narodowych kuchniach. Stanowi niezwykle istotną część sztuki kulinarnej w Tajlandii, Bhutanie, Chinach, Indiach. Mocne akcenty smakowe wykorzystuje się także w Stanach Zjednoczonych i na Jamajce. Ponadto najbardziej pikantne potrawy mają wielu miłośników na całym świecie. Dla osób nieprzywykłych do ostrych smaków, ich zjedzenie może okazać się niemożliwe. Natomiast doświadczeni smakosze odkryją w nich znacznie więcej niż tylko ostrość.

Przepisy na bardzo pikantne potrawy - zobacz polecane potrawy

Jedzenie tylko dobrze sobie znanych potraw może okazać się monotonne. Dlatego od czasu do czasu warto poszukać nowych opcji. W kuchniach świata każdy znajdzie coś dla siebie. Przepyszne desery, wykwintne owoce morza albo słodko-kwaśne aromaty. Niejedna osoba zakocha się w bardzo pikantnych daniach. Gdy tylko przyzwyczai się do pieczenia języka i nagłego pragnienia wypicia dużej ilości wody. Dlatego już teraz przedstawiamy polecane dania tego rodzaju.

Piekielnie mocne smaki

Bardzo pikantny smak jest od bardzo dawna stosowany w kilku narodowych kuchniach. Stanowi niezwykle ważny element sztuki kulinarnej w Tajlandii, Bhutanie, Chinach, Indiach. Mocne, czasem wręcz nieporównywalne z innymi, akcenty smakowe wykorzystuje się także w Stanach Zjednoczonych i na Jamajce. Ponadto potrawy, które zasłużyły na miano najbardziej pikantnych mają wielu miłośników na całym świecie. Dla osób nieprzywykłych do najostrzejszych smaków, ich zjedzenie może okazać się niemożliwe. Tymczasem doświadczeni smakosze odkryją w nich znacznie więcej niż tylko ostrość. Dlatego te dania są tak lubiane.

Bardzo ostrego smaku próżno szukać na liście pięciu podstawowych. W tej niezbyt licznej grupie znajduje się tylko wersja słodka, słona, gorzka, kwaśna i umami. Dlatego, że każdy z tych smaków jest rozpoznawany przez kubki smakowe. Za pierwszy odpowiadają węglowodany obecne w słodkich produktach. Za drugi kationy soli sodu i potasu, za trzeci alkaloidy a za czwarty i piąty odpowiednio kwasy organiczne, nieorganiczne i kwas glutaminowy. Natomiast smak bardzo pikantny nie jest wychwytywany przez receptory smakowe. Uczucie ostrości to w rzeczywistości podrażnienie zakończeń nerwowych znajdujących się na języku.

Jakie substancje powodują pieczenie języka i wzmagają pragnienie? Za takie objawy odpowiada przede wszystkim kapsaicyna. Związek obecny w papryczkach chili i wielu innych ostrych odmianach. Jej stężenie we wspomnianych warzywach jest wyrażane w jednostkach Scoville’a. Kapsaicyna w czystej postaci jest niebezpieczna dla ludzkiego zdrowia. Nieco mniej pikantną substancją jest piperyna. W wyizolowanej postaci nie wpływa negatywnie na organizm. W Europie jest bardzo dobrze znana, bowiem występuje w czarnym pieprzu. Po rozwinięcie tematów poruszonych w tej części artykułu zapraszamy na naszą stronę.

Pikantne dania z Bhutanu, Chin i Indonezji

Najbardziej pikantne potrawy są kojarzone z kuchnią azjatycką i jest to trafny trop. W wielu krajach z tej części świata są codziennością. Nie każda osoba pochodząca z Europy poradzi sobie z tym. Przegląd niezwykle ostrych dań otwieramy propozycją przygotowywaną w Bhutanie. Narodowym przysmakiem jest tam ema datshi, czasem pisane datsi. To bardzo prosta potrawa, w której wyróżniają się dwa składniki. Pierwszym i zarazem nadającym jej charakterystyczny smak są papryczki chili. Drugi element to ser z mleka krowiego lub pozyskanego, od jaka. Z sera przygotowywany jest gęsty sos. Całość zazwyczaj podaje się z ryżem.

Kolejną potrawą przyprawiającą o pieczenie języka jest chiński hot pot. Jest to zupa pochodząca z prowincji Syczuan znajdującej się w południowo-zachodnich Chinach. Danie powstaje z:

  • bulionu gotowanego na kościach wołowych, wieprzowych i ewentualnie drobiowych,
  • warzyw – w klasycznej wersji dodawane są dowolne warzywa znajdujące się w domu,
  • grzybów mun, ale też innych odmian. Tu jest duża dowolność, podobnie jak z warzywami,
  • przeróżnego mięsa, ryb, owoców morza. Na koniec wszystko jest mocno przyprawiane chili.

Zupa hot pot ma w składzie bardzo pikantny tłuszcz. Przed podaniem powinna niemal wrzeć.

W zestawieniu ostrych potraw musi znaleźć się otak-otak. Jest to danie przyrządzane w Indonezji, Malezji oraz w Singapurze. Przybiera formę rybnych klopsików z tapioką, jajkami i mąką sago. W zależności od kraju, w którym powstaje, otak-otak zawiera też inne składniki. Takie jak chociażby kurkuma, kolendra, cebula, trawa cytrynowa. Klopsiki zawsze, bez względu na region, są doprawiane papryczkami chili i mlekiem kokosowym. Ważnym elementem uzupełniającym smak jest biały pieprz. Ta potrawa stanowi ogromne wyzwanie dla osób nieprzywykłych do pikantności. Nie jest jednak ostatnią propozycją opisaną w tym artykule.

Niezwykle ostre potrawy z Tajlandii i USA

Pozostając jeszcze w Azji, z ostrości słynie kuchnia tajska. Wiele potraw przygotowywanych w tym stylu zawiera pikantne akcenty. Do najbardziej palących należy bez wątpienia zupa na świecie znana, jako Spicy Thai Noodle Soup. Jej podstawa to bulion drobiowy, makaron ryżowy oraz mleko kokosowe. Dodawana jest ostra pasta curry i sos rybny. Nie brakuje oczywiście papryczek chili, imbiru, limonki, cebuli. Opcjonalnie stosowana jest kolendra razem z trawą cytrynową. W zupach gotowanych dla obcokrajowców pływają kawałki bakłażana. Potrawa jest bardzo pikantna, ale przy tym niezwykle smaczna.

Pozostawiamy Azję i w poszukiwaniu najostrzejszym przysmaków przenosimy się do Stanów Zjednoczonych. Tam przyrządzana jest potrwa znana, jako suicide chicken wings. Powstaje z:

  • skrzydełek kurczaka i kilku szklanek keczupu, ewentualnie przecieru pomidorowego,
  • wody zmieszanej z brązowym cukrem i sosem Worcestershire oraz Tabasco,
  • płatków suszonej papryczki chili jak również warzywa świeżego i drobno pokrojonego.

Przygotowane skrzydełka trafiają do piekarnika i po około godzinie są gotowe. Nie jest przypadkiem, że potrawa nazywa się suicide chicken wings, jest, bowiem bardzo ostra.

Na końcu naszego zestawienia opisujemy potrawę pochodzącą z Wielkiej Brytanii. Jest nią piekielnie pikantny kurczak curry z Grantham. W restauracji, w której jest serwowany do przygotowania potrawy stosuje się 20 papryczek chili. I to tylko konkretnej odmiany charakteryzującej się niezrównaną ostrością. I to tyle, jeśli chodzi o przegląd najostrzejszych potraw. Niezależnie od tego skąd pochodzą, cieszą się sporym powodzeniem niemal na całym świecie. Jednakże osoby chcące ich spróbować muszą najpierw przywyknąć do łagodniejszych smaków. Przepisy na mniej lub bardziej pikantne dania znajdują się na naszej stronie.

Pozostałe przepisy na bardzo ostre dania

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto