- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Masło 100 g
- Mąka pszenna typ 500 200 g 1 i 1/2 szklanki
- Jajko 4 szt.
Przepis na słomkę ptysiową krok po kroku
Do rondelka wlej mleko, dodaj pół szklanki wody i masło. Zagotuj.
Wsyp mąkę (całość za jednym razem) i energicznie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Gotuj, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto będzie bez problemu odchodzić od garnka.
Przełóż ciasto do miski i stopniowo dodawaj po jednym jajku, ubijając mikserem.
Odstaw ciasto na 30-40 minut.
Ciasto przełóż do szprycy do ciasta z okrągłą końcówką i wyciskaj paluszki na blachę wyłożoną papierem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.

-
Ciasto drożdżowe
-
Ciasto z jabłkami
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto krówkowe
-
Sernik gotowany
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Placek z truskawkami
-
Ciasto z mleka w proszku
-
Ciasto oreo
-
Ciasto salceson
-
Babka na oleju
-
Ciasto kinder bueno
-
Ciasto biszkoptowe
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Tanie ciasto na niedzielę
Informacje dietetyczne - słomka ptysiowa
Wartości odżywcze słomki ptysiowej
Aby ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć indeks glikemiczny deseru najlepiej zrezygnować z tradycyjnego dodatku cukru lub zastąpić go ksylitolem.
Energia i białka
(70g)
Węglowodany
(70g)
Tłuszcze
(70g)
Witaminy
(70g)
Składniki mineralne
(70g)
-
mleko,
masło,
mąka pszenna,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w słomce ptysiowej
Lista alergenów dla słomki ptysiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Więcej informacji na temat słomki ptysiowej
Słomka ptysiowa, zwana też paluszkami ptysiowymi, to pomysł na pyszne i proste dodatki do kawy, czy herbaty. Najlepsza słomka ptysiowa podawana jest po obfitym posypaniu cukrem lub sosem czekoladowym, równie dobra jest jednak również wersja bez dodatków. Słomka ptysiowa to pyszna przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu. Co więcej, przepis na słomkę ptysiową jest bardzo prosty, a składniki niezbędne do jej przygotowania tanie i łatwo dostępne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić słomkę ptysiową, aby była pyszna, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz mleka, wody, jajek, masła oraz mąki. Z tych kilku składników, które zapewne masz już w swojej kuchni, szybko i prosto powstanie bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Przepis możesz urozmaicić, dodając do ciasta na przykład cynamon, kakao naturalne bez cukru lub ziarenka wanilii. Tradycyjnie, przed pieczeniem słomki ptysiowe należy obficie posypać cukrem, warto jednak pominąć ten krok lub chociaż zmniejszyć ilość cukru, aby nie zwiększać nadmiernie kaloryczności i indeksu glikemicznego przekąski. Cukier możesz też zastąpić ksylitolem, dzięki czemu będzie miała zdecydowanie mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Słomka ptysiowa to bardzo uniwersalna przekąska, która sprawdzi się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, czy słodka przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Na pewno bez problemu poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na słomkę ptysiową.
Szacunkowy koszt przygotowania słomki ptysiowej
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023