Słomka ptysiowa

Opublikowano: 08.09.2022 r., 15:17 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
słomka ptysiowa
Słomka ptysiowa
Poznaj przepis na słomkę ptysiową idealną do kawy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
197 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Masło (100 g)
  • Mąka pszenna typ 500 1 i 1/2 szklanki (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, szpryca

Przepis na słomkę ptysiową krok po kroku

Do rondelka wlej mleko, dodaj pół szklanki wody i masło. Zagotuj.

Wsyp mąkę (całość za jednym razem) i energicznie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Gotuj, cały czas energicznie mieszając, aż ciasto będzie bez problemu odchodzić od garnka.

Przełóż ciasto do miski i stopniowo dodawaj po jednym jajku, ubijając mikserem.

Odstaw ciasto na 30-40 minut.

Ciasto przełóż do szprycy do ciasta z okrągłą końcówką i wyciskaj paluszki na blachę wyłożoną papierem.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na słomkę ptysiową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat słomki ptysiowej

Słomka ptysiowa, zwana też paluszkami ptysiowymi, to pomysł na pyszne i proste dodatki do kawy, czy herbaty. Najlepsza słomka ptysiowa podawana jest po obfitym posypaniu cukrem lub sosem czekoladowym, równie dobra jest jednak również wersja bez dodatków. Słomka ptysiowa to pyszna przekąska, która z pewnością posmakuje każdemu. Co więcej, przepis na słomkę ptysiową jest bardzo prosty, a składniki niezbędne do jej przygotowania tanie i łatwo dostępne. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić słomkę ptysiową, aby była pyszna, koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do jej przygotowania potrzebujesz mleka, wody, jajek, masła oraz mąki. Z tych kilku składników, które zapewne masz już w swojej kuchni, szybko i prosto powstanie bardzo smaczna przekąska, idealna na każdą okazję. Przepis możesz urozmaicić, dodając do ciasta na przykład cynamon, kakao naturalne bez cukru lub ziarenka wanilii. Tradycyjnie, przed pieczeniem słomki ptysiowe należy obficie posypać cukrem, warto jednak pominąć ten krok lub chociaż zmniejszyć ilość cukru, aby nie zwiększać nadmiernie kaloryczności i indeksu glikemicznego przekąski. Cukier możesz też zastąpić ksylitolem, dzięki czemu będzie miała zdecydowanie mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Słomka ptysiowa to bardzo uniwersalna przekąska, która sprawdzi się jako coś słodkiego do popołudniowej kawy lub herbaty, czy słodka przekąska na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Na pewno bez problemu poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Koniecznie czytaj dalej, aby poznać nasz prosty przepis na słomkę ptysiową.

Alergeny w słomce ptysiowej

Lista alergenów dla słomki ptysiowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze słomki ptysiowej

na 100g gotowej potrawy

Aby ograniczyć kaloryczność i zmniejszyć indeks glikemiczny deseru najlepiej zrezygnować z tradycyjnego dodatku cukru lub zastąpić go ksylitolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
282.19
197.53
Białko (g)
9.50
6.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
23.78
16.65
Węglowodany przyswajalne (g)
23.78
16.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
16.70
11.69
Tłuszcze nasycone (g)
10.61
7.43
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
4.26

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.07
Tiamina (mg)
0.32
0.22
Ryboflawina (mg)
0.33
0.23
Niacyna (mg)
2.09
1.46
Foliany (µg (mcg))
61.84
43.29

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
58.63
41.04
Potas (mg)
120.98
84.69
Wapń (mg)
53.13
37.19
Fosfor (mg)
129.67
90.77
Magnez (mg)
17.86
12.50
Żelazo (mg)
2.32
1.62
Cynk (mg)
0.87
0.61
Miedź (mg)
0.09
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny słomki ptysiowej 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania słomki ptysiowej

Koszt składników
16.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
200 g
1 i 1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
16.50