Słodycze bez cukru
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Masło - 1 kostka (200 g)
- Erytrytol - pół szklanki (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Czekolada gorzka - (bez dodatku cukru) (100 g)
Przepis na słodycze bez cukru krok po kroku
W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę i sodę do pieczenia.
Następnie w dużej misce ubij razem masło i słodzik. Dodawaj jajka, cały czas ubijając.
Zmieszaj ze sobą składniki suche i mokre. Dodaj ekstrakt waniliowy i jeszcze raz wymieszaj.
Czekoladę posiekaj na drobne kawałki i dodaj do miski z pozostałymi składnikami. Przemieszaj łyżką.
Piecz ciasteczka przez 10-12 minut lub do momentu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
-
Sernik złota rosa
-
Smoothie
-
Chlebek bananowy fit
-
Legumina
-
Nutella ze śliwek
-
Ciastka czekoladowe
-
Pieczone jabłka
-
Deser z galaretki
-
Lody bananowe
-
Galaretka bez cukru
-
Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
-
Ciasto bananowe fit
-
Affogato
-
Ciastka z kleiku ryżowego
-
Fit tiramisu
-
Brownie z buraka
-
Trufle czekoladowe
-
Fit sernik na zimno
-
Dietetyczne desery
Więcej informacji na temat słodyczy bez cukru
Słodycze bez cukru to produkty, na których zależy nie tylko osobom na diecie, ale również rodzicom małych dzieci. Dlatego warto spróbować tych pysznych ciasteczek, które nie tylko nie mają cukru, ale również są przepyszne.
Ze względu na rosnącą wiadomość wiele osób celowo rezygnuje z dodatku cukru do dań. To wybór, który pozytywnie wpływa na zdrowie. Jednak słodkości to jedna z tych grup, którą ciężko odtworzyć bez dodatku tego składnika, gdyż stają się niesmaczne. Dlatego przepis na słodycze bez cukru, który sprawi, że powstanie coś smacznego i naprawdę słodkiego, jest niezwykle pożądany zarówno przez osoby z cukrzycą, jak i te na diecie. Dlatego warto odtworzyć tę recepturę na ciasteczka z czekoladą, które wspaniale sprawdzają się na co dzień, ale również od święta, a przy okazji pozbawione są cukru.
Choć bez problemu można dostać w sklepie różnorakie słodkości, to jednak mają one dość spory dodatek cukru. I gdy używa się ich, raz na jakiś czas nie stanowi to dużego problemu, jednak nie należy zapominać, że jego dodatek jest obecny w większości składników, które pojawiają się w codziennym menu. Ma to szczególne znacznie zwłaszcza w diecie dzieci. Maluchy nie powinny spożywać jego zbyt dużych ilości ze względu na duże prawdopodobieństwo wystąpienia próchnicy, a także zwiększone ryzyko otyłości. Dlatego warto zadbać o słodkości, które nie dostarczają zbyt dużej ilości tego składnika. Najlepiej zrobić to przygotowując je samodzielnie w domu, a ten prosty przepis jest w tym niezwykle pomocny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić słodycze bez cukru, które będą tak smaczne, że pokochają je nawet dzieci, to ten przepis na pyszne ciastka sprawdzi się idealnie. Wychodzą z niego słodkości tak dobre, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Te domowe ciastka sprawdzą się świetnie na deser dla dzieci, gdyż, pomimo że nie mają cukru, to są
smaczne. Ta receptura pokaże ci jak zrobić słodycze bez cukru, które są najlepsze, a do ich przygotowania używa się tylko kilku składników, które można znaleźć w każdym sklepie.
Alergeny w słodyczach bez cukru
Lista alergenów dla słodyczy bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze słodyczy bez cukru
To deser o niskiej zawartości cukru, dlatego może spokojnie gościć w menu często.
Energia i białka
(151g)
Węglowodany
(151g)
Tłuszcze
(151g)
Witaminy
(151g)
Składniki mineralne
(151g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.