Słodka kapusta z grochem

Opublikowano: 09.09.2021 r., 7:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka kapusta z grochem podana jest w drewnianej miseczce. Udekorowana jest ziarnami pieprzu oraz listkami laurowymi.
Słodka kapusta z grochem
Słodka kapusta z grochem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę lub danie główne. Doskonale sprawdzi się na wigilijnym stole. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 60 min
271 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Kapusta biała pół małej sztuki (600 g)
  • Groch (nasiona) (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Bulion warzywny (200 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na słodka kapusta z grochem krok po kroku

Groch wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny.

Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni.

Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.

W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości.

Połącz ugotowaną kapustę z grochem.

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na słodka kapusta z grochem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat słodkiej kapusty w grochem

Słodka kapusta z grochem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na święta. Kapusta w grochem tradycyjnie przygotowywana jest z kiszonej kapusty oraz bez dodatku mięsa. Wersja z kapustą świeżą jest delikatniejsza i nadaje się jako danie obiadowe podana z gotowanymi ziemniakami. Przepis na słodką kapustę z grochem jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Sprawdzony przepis przygotujesz z następujących produktów spożywczych: kapusta biała, groch łuskany, boczek, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić słodką kapustę z grochem? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę. Groch łuskany jest warzywem strączkowym zawierającym białko oraz sporo błonnika, który ma dobroczynny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.

Podsumowując słodka kapusta z grochem łuskanym jest dobra na wiele okazji. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Wigilijna kapusta nie zawiera dodatku mięsa, jeśli więc chcesz ją przygotować na święta pomiń boczek użyty w przepisie.

Alergeny w słodkiej kapuście z grochem

Lista alergenów dla słodkiej kapusty w grochem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze słodkiej kapusty w grochem

na 100g gotowej potrawy

Słodka kapusta z grochem to dobre danie jako zamiennik mięsa w naszej diecie. Kapusta z grochem sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Wystarczy, że podasz ją z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Jest także niskokaloryczna.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
108.56
271.40
Białko (g)
6.45
16.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
7.77
19.42
Węglowodany przyswajalne (g)
5.13
12.82
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.64
6.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.95
14.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.97
4.93
Tłuszcze nienasycone (g)
3.98
9.94
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.54
6.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
3.59
Cholesterol (mg)
11.88
29.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
5.88
14.70
Witamina B6 (mg)
0.34
0.85
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.33
Witamina C (mg)
17.73
44.32
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.12
Witamina E (mg)
0.37
0.92
Retinol (µg (mcg))
1.32
3.30
Tiamina (mg)
0.14
0.36
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Niacyna (mg)
1.49
3.72
Foliany (µg (mcg))
64.80
162.00
Beta karoten (µg (mcg))
39.84
99.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
310.88
777.20
Potas (mg)
206.44
516.10
Wapń (mg)
26.52
66.30
Fosfor (mg)
94.32
235.80
Magnez (mg)
21.40
53.50
Żelazo (mg)
0.91
2.28
Cynk (mg)
0.75
1.87
Miedź (mg)
0.08
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny słodkiej kapusty w grochem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania słodkiej kapusty w grochem

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół małej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Groch (nasiona)
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Koszt składników
32.00