Przepis na słodka kapusta z grochem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
garnek

Groch wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny.

Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni.

Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.

W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości.

Połącz ugotowaną kapustę z grochem.

Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Słodka kapusta z grochem podana jest w drewnianej miseczce. Udekorowana jest ziarnami pieprzu oraz listkami laurowymi.
Słodka kapusta z grochem
Koszt przygotowania dania
14.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
271 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
25

Słodka kapusta z grochem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o słodkiej kapuście z grochem

Słodka kapusta z grochem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na święta. Kapusta w grochem tradycyjnie przygotowywana jest z kiszonej kapusty oraz bez dodatku mięsa. Wersja z kapustą świeżą jest delikatniejsza i nadaje się jako danie obiadowe podana z gotowanymi ziemniakami. Przepis na słodką kapustę z grochem jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Sprawdzony przepis przygotujesz z następujących produktów spożywczych: kapusta biała, groch łuskany, boczek, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.

Jak zrobić słodką kapustę z grochem? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.

Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę. Groch łuskany jest warzywem strączkowym zawierającym białko oraz sporo błonnika, który ma dobroczynny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.

Podsumowując słodka kapusta z grochem łuskanym jest dobra na wiele okazji. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Wigilijna kapusta nie zawiera dodatku mięsa, jeśli więc chcesz ją przygotować na święta pomiń boczek użyty w przepisie.

Wartości odżywcze słodkiej kapusty w grochem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
108.56 kcal
271.40 kcal
Białko
6.45 g
16.12 g

Węglowodany w słodkiej kapuście z grochem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.77 g
19.42 g
Węglowodany przyswajalne
5.13 g
12.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.95 g
14.87 g
Tłuszcze nasycone
1.97 g
4.93 g
Tłuszcze nienasycone
3.98 g
9.94 g
Tłuszcze jednonasycone
2.54 g
6.35 g
Tłuszcze wielonasycone
1.44 g
3.59 g
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na słodka kapusta z grochem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
5.88 µg (mcg)
14.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.34 mg
0.85 mg
Witamina C
17.73 mg
44.32 mg
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej
Witamina E
0.37 mg
0.92 mg
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.36 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Niacyna
1.49 mg
3.72 mg
Beta karoten
39.84 µg (mcg)
99.60 µg (mcg)
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na słodka kapusta z grochem

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
310.88 mg
777.20 mg
Potas
206.44 mg
516.10 mg
Wapń
26.52 mg
66.30 mg
Fosfor
94.32 mg
235.80 mg
Magnez
21.40 mg
53.50 mg
Żelazo
0.91 mg
2.28 mg
Cynk
0.75 mg
1.87 mg
Miedź
0.08 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny słodkiej kapusty w grochem 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w słodkiej kapuście z grochem

Lista alergenów dla słodkiej kapusty w grochem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania słodkiej kapusty w grochem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
600 g
pół małej sztuki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 g
Groch (nasiona)
300 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Bulion warzywny
200 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
4.29
Za 200 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
32.00
Jak oceniasz przepis na słodka kapusta z grochem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób