Słodka kapusta z grochem
- Kapusta biała - pół małej sztuki (600 g)
- Groch (nasiona) (300 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Bulion warzywny (200 ml)
Przepis na słodka kapusta z grochem krok po kroku
Groch wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny.
Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni.
Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut.
W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości.
Połącz ugotowaną kapustę z grochem.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Bigos staropolski
-
Sałatka jarzynowa
-
Bigos
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Kutia
-
Zupa grzybowa
-
Makowiec
-
Sos grzybowy
-
Kapusta z grochem
-
Bigos tradycyjny
-
Krokiety z kapustą i grzybami
-
Ryba po grecku tradycyjna
-
Barszcz wigilijny
-
Kapusta wigilijna
-
Kapusta z grzybami
-
Śledzie w occie
-
Piernik staropolski
-
Makowiec zawijany
-
Tradycyjne potrawy wigilijne
Więcej informacji na temat słodkiej kapusty w grochem
Słodka kapusta z grochem to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na święta. Kapusta w grochem tradycyjnie przygotowywana jest z kiszonej kapusty oraz bez dodatku mięsa. Wersja z kapustą świeżą jest delikatniejsza i nadaje się jako danie obiadowe podana z gotowanymi ziemniakami. Przepis na słodką kapustę z grochem jest prosty w przygotowaniu dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Sprawdzony przepis przygotujesz z następujących produktów spożywczych: kapusta biała, groch łuskany, boczek, sól, pieprz, majeranek, olej rzepakowy.
Jak zrobić słodką kapustę z grochem? Najpierw namocz groch. Dzień wcześniej wsyp go do miski i zalej czystą wodą, odstaw przykryty na 12-24 godziny, dzięki moczeniu groch szybciej się ugotuje. Następnie pokrój boczek w kostkę i podsmaż na patelni. Poszatkuj drobno kapustę białą. Przełóż do garnka razem z boczkiem wlej 200 mililitrów bulionu warzywnego, majeranek, liść laurowy oraz ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu przez 35-40 minut. W między czasie w osobnym garnku ugotuj groch. Zagotuj 3 litry wody, dodaj łyżkę soli, wsyp groch i gotuj do miękkości. Połącz ugotowaną kapustę z grochem. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj do reszty składników. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami.
Kapusta biała jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik daje nam uczucie sytości na dłużej. Kapusta jest cennym źródłem witaminy A i K. Zawiera fitosterole, które wpływają korzystnie na nasz układ krwionośny. Kapusta zawiera małą ilość węglowodanów. Jest więc odpowiednia dla osób chorujących na cukrzycę. Groch łuskany jest warzywem strączkowym zawierającym białko oraz sporo błonnika, który ma dobroczynny wpływ na pracę naszego układu pokarmowego.
Podsumowując słodka kapusta z grochem łuskanym jest dobra na wiele okazji. Możesz ją przechowywać w lodówce do 5 dni. Wigilijna kapusta nie zawiera dodatku mięsa, jeśli więc chcesz ją przygotować na święta pomiń boczek użyty w przepisie.
Alergeny w słodkiej kapuście z grochem
Lista alergenów dla słodkiej kapusty w grochem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze słodkiej kapusty w grochem
Słodka kapusta z grochem to dobre danie jako zamiennik mięsa w naszej diecie. Kapusta z grochem sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Wystarczy, że podasz ją z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami. Jest także niskokaloryczna.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.