Śliwki pod kruszonką

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:57 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śliwki pod kruszonką w formie
Śliwki pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to idealny pomysł na deser, ponieważ jest łatwy i szybki. Najczęściej podawany jest na ciepło z lodami. Sprawdź, jak zrobić deser ze śliwkami!
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 30 min
533 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Śliwki (700 g)
  • Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
  • Olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Masło - 1/2 kostki (100 g)
  • Cukier puder - 2/3 szklanki i 1 łyżka (95 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, sitko, miska, forma do tarty 25 cm

Przepis na śliwki pod kruszonką krok po kroku

Śliwki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się pestek, a potem śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Schłodzone masło pokrój w kostkę.

W misce umieść mąkę, cukier puder (2/3 szklanki), 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz masło. Palcami wyrób kruszonkę.

Naczynie do tarty wysmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego, a potem wyłóż tam śliwki. Następnie posyp je 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszaj całość i dobrze uklep. Na śliwki wysp kruszonkę.

Śliwki pod kruszonką piecz ok. 30 min (do momentu, aż kruszonka będzie przyrumieniona) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Ostudzone śliwki pod kruszonką oprósz 1 łyżką cukru pudru.

Jak oceniasz przepis na śliwki pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat śliwek pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Śliwki pod kruszonką (crumble) podaje się na ciepło, najczęściej z lodami waniliowymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z innymi lodami, np. bakaliowymi, czekoladowymi, truskawkowymi.

Ten przepis na zapiekane śliwki z kruszonką możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować deser do swoich preferencji smakowych. Do śliwek możesz dodać sok pomarańczowy lub sok jabłkowy. Śliwki możesz zamienić na dowolny inny owoc. Mogą to być m.in. jagody, truskawki, brzoskwinie czy rabarbar.

Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki lub tylko przekroić je na pół. Cukier wanilinowy, którym posypujesz śliwki, możesz wymienić na cukier trzcinowy lub płynny miód. Odpowiednim dodatkiem będą też płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Możesz zrezygnować z cynamonu, jeśli za nim nie przepadasz. W tym przepisie możesz wykorzystać mrożone śliwki, ale pamiętaj o tym, aby wcześniej je rozmrozić.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami? Taka kruszonka jest uniwersalna i pasuje nie tylko do ciasta, ale właśnie też do tego deseru. Wystarczy umieścić w misce mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy (opcjonalnie), a potem wszystko wyrobić palcami. Można zrobić większe lub mniejsze grudki, w zależności do potrzeby. Jeżeli kruszonkę zrobi się wcześniej, to należy schować ją do lodówki. Do kruszonki możesz dodać także wiórki kokosowe.

Ten deser ze śliwkami możesz przygotować w naczyniu do tarty, ale bardzo często robi się go w małych naczyniach żaroodpornych. Wtedy jedna miseczka odpowiada jednej porcji. Są to tzw. śliwki pod kruszonką w kokilkach.

Każdy piekarnik piecze inaczej. Często temperatura podawana na wyświetlaczu jest niższa niż faktyczna temperatura w piekarniku. Dla pewności sprawdzaj swój deser, aby nie przypalić kruszonki. Śliwki możesz wcześniej przesmażyć na patelni. Wystarczy ok. 4-5 minut. Wtedy czas pieczenia tego deseru skróci się do ok. 20 min.

Alergeny w śliwkach pod kruszonką

Lista alergenów dla śliwek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze śliwek pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
197.78
533.99
Białko (g)
1.73
4.67
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
30.36
81.96
Węglowodany przyswajalne (g)
29.21
78.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.15
3.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
8.19
22.10
Tłuszcze nasycone (g)
5.56
15.00
Tłuszcze nienasycone (g)
2.63
7.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.27
6.12
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.98
Cholesterol (mg)
19.69
53.16

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
73.53
198.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.09
16.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.22
0.58
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
61.45
165.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.41
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.27
3.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.73
82.98
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
136.26
367.91
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
1.47
3.98
Potas (mg)
118.40
319.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
8.19
22.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
24.91
67.25
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.01
18.94
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.19
3.21
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.16
0.44
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śliwek pod kruszonką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śliwek pod kruszonką

Koszt składników
29.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Olej kokosowy
5 ml
1 łyżeczka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 ml
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
95 g
2/3 szklanki i 1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 95 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Koszt składników
29.50