Śliwki pod kruszonką
- Śliwki (700 g)
- Cukier wanilinowy - 2 opakowania (32 g)
- Olej kokosowy - 1 łyżeczka (5 ml)
- Masło - 1/2 kostki (100 g)
- Cukier puder - 2/3 szklanki i 1 łyżka (95 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
Przepis na śliwki pod kruszonką krok po kroku
Śliwki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się pestek, a potem śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
Schłodzone masło pokrój w kostkę.
W misce umieść mąkę, cukier puder (2/3 szklanki), 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz masło. Palcami wyrób kruszonkę.
Naczynie do tarty wysmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego, a potem wyłóż tam śliwki. Następnie posyp je 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszaj całość i dobrze uklep. Na śliwki wysp kruszonkę.
Śliwki pod kruszonką piecz ok. 30 min (do momentu, aż kruszonka będzie przyrumieniona) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.
Ostudzone śliwki pod kruszonką oprósz 1 łyżką cukru pudru.
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka z bezą
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Szarlotka z budyniem
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Jabłka pod kruszonką
-
Kruche ciasto ze śliwkami
-
Szybka szarlotka
-
Kruszonka do ciasta
-
Ciasto z agrestem
-
Kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
-
Chałka z kruszonką
-
Placek ze śliwkami i kruszonką
-
Szybkie ciasto drożdżowe
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Strucla z serem
-
Ciasta z kruszonką
Więcej informacji na temat śliwek pod kruszonką
Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Śliwki pod kruszonką (crumble) podaje się na ciepło, najczęściej z lodami waniliowymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z innymi lodami, np. bakaliowymi, czekoladowymi, truskawkowymi.
Ten przepis na zapiekane śliwki z kruszonką możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować deser do swoich preferencji smakowych. Do śliwek możesz dodać sok pomarańczowy lub sok jabłkowy. Śliwki możesz zamienić na dowolny inny owoc. Mogą to być m.in. jagody, truskawki, brzoskwinie czy rabarbar.
Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki lub tylko przekroić je na pół. Cukier wanilinowy, którym posypujesz śliwki, możesz wymienić na cukier trzcinowy lub płynny miód. Odpowiednim dodatkiem będą też płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Możesz zrezygnować z cynamonu, jeśli za nim nie przepadasz. W tym przepisie możesz wykorzystać mrożone śliwki, ale pamiętaj o tym, aby wcześniej je rozmrozić.
Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami? Taka kruszonka jest uniwersalna i pasuje nie tylko do ciasta, ale właśnie też do tego deseru. Wystarczy umieścić w misce mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy (opcjonalnie), a potem wszystko wyrobić palcami. Można zrobić większe lub mniejsze grudki, w zależności do potrzeby. Jeżeli kruszonkę zrobi się wcześniej, to należy schować ją do lodówki. Do kruszonki możesz dodać także wiórki kokosowe.
Ten deser ze śliwkami możesz przygotować w naczyniu do tarty, ale bardzo często robi się go w małych naczyniach żaroodpornych. Wtedy jedna miseczka odpowiada jednej porcji. Są to tzw. śliwki pod kruszonką w kokilkach.
Każdy piekarnik piecze inaczej. Często temperatura podawana na wyświetlaczu jest niższa niż faktyczna temperatura w piekarniku. Dla pewności sprawdzaj swój deser, aby nie przypalić kruszonki. Śliwki możesz wcześniej przesmażyć na patelni. Wystarczy ok. 4-5 minut. Wtedy czas pieczenia tego deseru skróci się do ok. 20 min.
Alergeny w śliwkach pod kruszonką
Lista alergenów dla śliwek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
Wartości odżywcze śliwek pod kruszonką
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.