Przepis na śliwki pod kruszonką krok po kroku

Składniki
  • Śliwki 700 g
  • Cukier wanilinowy 32 g 2 opakowania
  • Olej kokosowy 5 ml 1 łyżeczka
  • Masło 100 g 1/2 kostki
  • Cukier puder 95 g 2/3 szklanki i 1 łyżka
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 160 g 1 szklanka
Przyprawy
cynamon
To będzie niezbędne
piekarnik, sitko, miska, forma do tarty 25 cm

Śliwki opłucz, osusz, przetnij na pół i pozbądź się pestek, a potem śliwki pokrój na mniejsze kawałki.

Schłodzone masło pokrój w kostkę.

W misce umieść mąkę, cukier puder (2/3 szklanki), 1 opakowanie cukru wanilinowego oraz masło. Palcami wyrób kruszonkę.

Naczynie do tarty wysmaruj 1 łyżeczką oleju kokosowego, a potem wyłóż tam śliwki. Następnie posyp je 1 opakowaniem cukru wanilinowego i 1 łyżeczką cynamonu. Wymieszaj całość i dobrze uklep. Na śliwki wysp kruszonkę.

Śliwki pod kruszonką piecz ok. 30 min (do momentu, aż kruszonka będzie przyrumieniona) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Ostudzone śliwki pod kruszonką oprósz 1 łyżką cukru pudru.

Śliwki pod kruszonką znajdują się w formie do tarty. W tle widać kilka śliwek.
Śliwki pod kruszonką
Koszt przygotowania dania
11.63 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
533 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Śliwki pod kruszonką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śliwkach pod kruszonką

Śliwki pod kruszonką to angielski deser, który jest bardzo prosty do przygotowania. Ten deser idealnie nadaje się na podwieczorek i jako poczęstunek dla gości. Śliwki pod kruszonką (crumble) podaje się na ciepło, najczęściej z lodami waniliowymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je z innymi lodami, np. bakaliowymi, czekoladowymi, truskawkowymi.

Ten przepis na zapiekane śliwki z kruszonką możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować deser do swoich preferencji smakowych. Do śliwek możesz dodać sok pomarańczowy lub sok jabłkowy. Śliwki możesz zamienić na dowolny inny owoc. Mogą to być m.in. jagody, truskawki, brzoskwinie czy rabarbar.

Śliwki możesz pokroić na mniejsze kawałki lub tylko przekroić je na pół. Cukier wanilinowy, którym posypujesz śliwki, możesz wymienić na cukier trzcinowy lub płynny miód. Odpowiednim dodatkiem będą też płatki migdałowe lub wiórki kokosowe. Możesz zrezygnować z cynamonu, jeśli za nim nie przepadasz. W tym przepisie możesz wykorzystać mrożone śliwki, ale pamiętaj o tym, aby wcześniej je rozmrozić.

Jak zrobić kruszonkę do ciasta ze śliwkami? Taka kruszonka jest uniwersalna i pasuje nie tylko do ciasta, ale właśnie też do tego deseru. Wystarczy umieścić w misce mąkę, cukier puder, masło i cukier wanilinowy (opcjonalnie), a potem wszystko wyrobić palcami. Można zrobić większe lub mniejsze grudki, w zależności do potrzeby. Jeżeli kruszonkę zrobi się wcześniej, to należy schować ją do lodówki. Do kruszonki możesz dodać także wiórki kokosowe.

Ten deser ze śliwkami możesz przygotować w naczyniu do tarty, ale bardzo często robi się go w małych naczyniach żaroodpornych. Wtedy jedna miseczka odpowiada jednej porcji. Są to tzw. śliwki pod kruszonką w kokilkach.

Każdy piekarnik piecze inaczej. Często temperatura podawana na wyświetlaczu jest niższa niż faktyczna temperatura w piekarniku. Dla pewności sprawdzaj swój deser, aby nie przypalić kruszonki. Śliwki możesz wcześniej przesmażyć na patelni. Wystarczy ok. 4-5 minut. Wtedy czas pieczenia tego deseru skróci się do ok. 20 min.

Wartości odżywcze śliwek pod kruszonką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (270g)
Energia (kalorie)
197.78 kcal
533.99 kcal

Węglowodany w śliwkach pod kruszonką

Na 100g
Na porcję (270g)
Węglowodany
30.36 g
81.96 g
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
29.21 g
78.87 g
Brak danych dla: olej kokosowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śliwki pod kruszonką

Na 100g
Na porcję (270g)
Wapń
8.19 mg
22.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.19 mg
3.21 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.16 mg
0.44 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śliwek pod kruszonką 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śliwkach pod kruszonką

Lista alergenów dla śliwek pod kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. cynamon.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Cena przygotowania śliwek pod kruszonką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śliwki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Cukier wanilinowy
32 g
2 opakowania
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 32 g
Olej kokosowy
5 ml
1 łyżeczka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.09
Za 5 ml
Masło
100 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier puder
95 g
2/3 szklanki i 1 łyżka
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 95 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
160 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.37
Za 160 g
Liczba porcji:
Razem
29.50
Łączny koszt
11.63
Jak oceniasz przepis na śliwki pod kruszonką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób