Ślimaki z ciasta francuskiego z salami

Opublikowano: 03.11.2021 r., 8:38 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ślimaki z ciasta francuskiego z salami podane na białym talerzu z dodatkiem sosu.
Ślimaki z ciasta francuskiego z salami
Ślimaki z ciasta francuskiego z salami to doskonała propozycja na wspaniałą przekąskę podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na szybką przekąskę.
Przygotowanie 12 min
Pieczenie 20 min
468 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie (500 g)
  • Salami popularne (250 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Ketchup (100 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Natka pietruszki 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, papryka ostra, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z salami krok po kroku

Ciasto rozwiń i na jego wierzchu rozsmaruj ketchup

Ułóż plastry salami oraz zetrzyj ser żółty, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.

Zwiń w rulon i pokrój w kawałki grubości 3 centymetrów.

Każdy kawałek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.

W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą papryka i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą.

Podawaj ślimaki z sosem.

Jak oceniasz przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z salami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat ślimaków z ciasta francuskiego z salami

Ślimaki z ciasta francuskiego z salami to świetna i szybka przekąska, dobra na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Ślimaki z ciasta francuskiego możesz także podać jako dodatek do zupy lub jako drugie śniadanie z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, salami, ser żółty, ketchup, sól, pieprz, oregano, śmietana kwaśna 12%, czosnek, papryka ostra oraz natka pietruszki.

Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z salami? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu będzie bardziej plastyczne. Ciasto rozwiń i na jego wierzch rozsmaruj ketchup, na ketchupie ułóż plastry salami oraz zetrzyj ser żółty., dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Zwiń w rulon i pokrój w kawałki grubości 3 centymetrów. Każdy kawałek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą papryka i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą. Podawaj ślimaki z sosem.

Salami należy do tradycyjnych wyrobów Włoskich. Produkowana z mięsa wieprzowe wędlina zawiera sporą ilość tłuszczu, tradycyjnie pokryta jest białym nalotem. Należy do najbardziej trwałych wyrobów wędliniarskich. Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu.

Podsumowując szybkie, pieczone w piekarniku ślimaki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezę. Przekąski z ciasta francuskiego są źródłem sporej ilości kalorii, dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej szczególnie zwracaj uwagę na spożywaną ilość przekąsek lub zamień je na coś mniej kalorycznego. Może to być ciasto drożdżowe lub warzywa pokrojone w słupki z dipem śmietanowym.

Alergeny w ślimakach z ciasta francuskiego z salami

Lista alergenów dla ślimaków z ciasta francuskiego z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze ślimaków z ciasta francuskiego z salami

na 100g gotowej potrawy

Ślimaki z ciasta francuskiego to przystawka zawierająca łatwo przyswajalne węglowodany proste. Jest też źródłem dużej ilości kalorii ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tego typu połączenia unikać powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
374.67
468.34
Białko (g)
11.56
14.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
21.50
26.88
Węglowodany przyswajalne (g)
20.82
26.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.69
0.86

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
27.03
33.79
Tłuszcze nasycone (g)
10.97
13.72
Tłuszcze nienasycone (g)
16.06
20.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
13.02
16.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.04
3.80
Cholesterol (mg)
44.57
55.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
53.89
67.36
Witamina B6 (mg)
0.12
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.53
0.66
Witamina C (mg)
3.58
4.47
Witamina E (mg)
0.42
0.53
Retinol (µg (mcg))
41.52
51.90
Tiamina (mg)
0.25
0.31
Ryboflawina (mg)
0.23
0.29
Niacyna (mg)
2.98
3.73
Foliany (µg (mcg))
39.73
49.67
Beta karoten (µg (mcg))
147.89
184.86

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
653.34
816.68
Potas (mg)
181.70
227.12
Wapń (mg)
144.41
180.51
Fosfor (mg)
160.73
200.92
Magnez (mg)
19.84
24.80
Żelazo (mg)
1.49
1.86
Cynk (mg)
1.45
1.82
Miedź (mg)
0.08
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny ślimaków z ciasta francuskiego z salami 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego z salami

Koszt składników
50.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
500 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 3
10.87
Za 500 g
Salami popularne
250 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 250 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
50.60