Ślimaki z ciasta francuskiego z salami
- Ciasto francuskie (500 g)
- Salami popularne (250 g)
- Ser żółty (200 g)
- Ketchup (100 g)
- Śmietana 12% (200 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego z salami krok po kroku
Ciasto rozwiń i na jego wierzchu rozsmaruj ketchup
Ułóż plastry salami oraz zetrzyj ser żółty, dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
Zwiń w rulon i pokrój w kawałki grubości 3 centymetrów.
Każdy kawałek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą papryka i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą.
Podawaj ślimaki z sosem.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat ślimaków z ciasta francuskiego z salami
Ślimaki z ciasta francuskiego z salami to świetna i szybka przekąska, dobra na imprezę w gronie znajomych i rodziny. Ślimaki z ciasta francuskiego możesz także podać jako dodatek do zupy lub jako drugie śniadanie z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Przepis na ślimaki z ciasta francuskiego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania ślimaków z ciasta francuskiego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, salami, ser żółty, ketchup, sól, pieprz, oregano, śmietana kwaśna 12%, czosnek, papryka ostra oraz natka pietruszki.
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z salami? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki wcześniej, aby nabrało temperatury pokojowej. Dzięki temu będzie bardziej plastyczne. Ciasto rozwiń i na jego wierzch rozsmaruj ketchup, na ketchupie ułóż plastry salami oraz zetrzyj ser żółty., dopraw solą, pieprzem oraz oregano. Zwiń w rulon i pokrój w kawałki grubości 3 centymetrów. Każdy kawałek ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15-20 minut. W miseczce wymieszaj śmietanę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ostrą papryka i posiekaną natką pietruszki, dopraw solą. Podawaj ślimaki z sosem.
Salami należy do tradycyjnych wyrobów Włoskich. Produkowana z mięsa wieprzowe wędlina zawiera sporą ilość tłuszczu, tradycyjnie pokryta jest białym nalotem. Należy do najbardziej trwałych wyrobów wędliniarskich. Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu.
Podsumowując szybkie, pieczone w piekarniku ślimaki z ciasta francuskiego to świetny pomysł na imprezę. Przekąski z ciasta francuskiego są źródłem sporej ilości kalorii, dlatego jeśli jesteś na diecie redukcyjnej szczególnie zwracaj uwagę na spożywaną ilość przekąsek lub zamień je na coś mniej kalorycznego. Może to być ciasto drożdżowe lub warzywa pokrojone w słupki z dipem śmietanowym.
Alergeny w ślimakach z ciasta francuskiego z salami
Lista alergenów dla ślimaków z ciasta francuskiego z salami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze ślimaków z ciasta francuskiego z salami
Ślimaki z ciasta francuskiego to przystawka zawierająca łatwo przyswajalne węglowodany proste. Jest też źródłem dużej ilości kalorii ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Tego typu połączenia unikać powinny osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.