Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Opublikowano: 24.07.2022 r.
Ciasto francuskie, szpinak, cebula, czosnek i mascarpone – to główni bohaterowie naszego przepisu na ślimaczki ze szpinakiem. To połączenie smaków sprawia, że danie jest pyszne, a przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil! Idealna przekąska na każdą okazję.
Składniki dla 16 porcji:
- Ciasto francuskie - 280 g (1 rulon XXL)
- Masło - 20 g (2 łyżki)
- Szpinak - 200 g (4 garści)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 zabki)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Masło rozpuść na patelni.
- Zeszklij drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Dodaj szpinak i dopraw do smaku, duś pod przykryciem.
- Do szpinaku dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
- Ciasto francuskie rozłóż na stole.
- Na całości wyłóż szpinakowy farsz i zawiń w rulon.
- Pokrój ciasto w paski o grubości 4-5 cm i przełóż na blachę do pieczenia.
- Upiecz ciasto w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Komentarz dietetyka
Ślimaczki możesz przygotować z dodatkiem mięsa, wtedy postaw na łososia lub drób.
~ Oliwia Gawron, dietetyk