Ślimaczki z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (250 g)
- Szynka z piersi kurczaka - w plasterkach (150 g)
- Ser gouda - w plasterkach (100 g)
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego krok po kroku
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, a blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto francuskie rozłóż na blat i delikatnie rozwałkuj.
Na całej powierzchni ciasta rozłóż plastry sera i szynki.
Ciasto francuskie zwiń z rulon i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm.
Ślimaczki ułóż na wcześniej przygotowanej blaszce i piecz w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
Gdy ślimaczki już się upieką wyciągnij je do wystudzenia.
-
Lawasz
-
Rolada szpinakowa
-
Churros
-
Ciasto dyniowe
-
Rogaliki drożdżowe
-
Bajaderki
-
Mochi
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Corn dog
-
Pieguski
-
Chlebek ziołowy
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pączki serowe
-
Babeczki waniliowe
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Cannoli
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Tamale
-
Przekąski na Halloween
Więcej informacji na temat ślimaczków z ciasta francuskiego
Poznaj nasz przepis na pyszne ślimaki z ciasta francuskiego. Jeżeli potrzebujesz prostej i szybkiej przekąski na imprezę to ślimaczki z ciasta francuskiego są strzałem w dziesiątkę. Są one bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni. Potrzebować będziesz do wykonania tego przepisu tylko trzech składników. Składniki są przystępnie cenowo w każdym spożywczym sklepie. Potrzebne składniki to ciasto francuskie, ser i szynka.
Jak zrobić ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem? Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj gotowe ciasto francuskie. Na całą powierzchnie ciasta rozłóż plastry sera żółtego i szynki. Ciasto zawiń w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm. Piecz w piekarniku przez 25 minut. Przekąska gotowa! Bardzo szybki i prosty przepis poradzi sobie z nim każdy.
Wykorzystanie 3 składników do przygotowania potrawy sprawia, że jest ona uboga w niektóre składniki pokarmowe. Należy pamiętać, że używanie sera żółtego może wiązać się ze zwiększonym spożyciem soli w diecie. Jest to szczególnie istotne dla osób, które chorują na nadciśnienie, ponieważ nadmiar soli w diecie dodatkowo podnosi ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo ser żółty jest produktem wysoko przetworzonym, dlatego nie powinien zbyt często gościć na naszym stole.
Podsumowując ślimaczki z ciasta francuskiego sprawdzą się idealnie kiedy nie mamy czasu na przygotowanie przekąski. Zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego wyglądem przypominają pizzerinki i są królem imprez, ponieważ znikają w mgnieniu oka. Jest to przekąska bardzo smaczna i efektowna, a jej największym atutem jest pyszny smak i szybki czas przygotowania. Taką przekąskę możemy zrobić w różnych formach z dodatkami wedle uznania lub z tym co mamy w lodówce pod ręką. Mogą to być np. ślimaczki francuskie z serem, szynka i pieczarkami. Szynkę możemy zastąpić każdym rodzajem mięsa. Doskonale sprawdzi się salami, kurczak, wołowina. Możemy kombinować do woli. Ślimaczki polecam podawać z dodatkiem dipów.
Alergeny w ślimaczkach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla ślimaczków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
Wartości odżywcze ślimaczków z ciasta francuskiego
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to danie dość kaloryczne i wykonane z przetworzonych produktów. Zwróć uwagę na ilość tego przysmaku w swojej diecie.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.