Ślimaczki cynamonowe
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Drożdże suche - 1 łyżeczka (5 g)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Masło - 1/2 kostki (125 g)
- Cynamon - 2 łyżki (20 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny (50 ml)
Przepis na ślimaczki cynamonowe krok po kroku
Ciepłe mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj odrobinę cukru i mąki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, dodaj cukier i wlej rozczyn.
Wszystko dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
Dodaj kawałki masła (70 g), jajko i żółtka. Odstaw ciasto na godzinę do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto na stolnicy i podziel na pół.
Masło rozpuść w garnku i zostaw do rozpuszczenia.
Posmaruj masłem rozwałkowane ciasto, posyp odrobiną cynamonu i zawiń w rulon.
Pokrój rulony w 3-4 cm paski i połóż na blaszce do pieczenia.
Upiecz bułeczki cynamonowe w piekarniku przez 35 minut w 180 st. C.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, w ten sposób powstanie domowy lukier.
Na upieczone bułeczki dodaj domowy lukier.
-
Drożdżówki z jabłkami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z makiem
-
Cynamonki
-
Drożdżówki ze śliwkami
-
Bułeczki z makiem
-
Drożdżówka dla leniwych
-
Jagodzianki z kruszonką
-
Drożdżówki z borówkami
-
Kanelbulle
-
Pełnoziarniste drożdżówki z serem i jagodami bez cukru
-
Drożdżówki
Więcej informacji na temat ślimaczków cynamonowych
Ciasto drożdżowe z cynamonem w moim wykonaniu to ślimaczki cynamonowe. Słodkie i pyszne domowe bułeczki to szybkie i łatwe w przygotowaniu łakocie.
Są to mini bułeczki na bazie ciasta drożdżowego z cynamonem w środku, a na wierzchu polane lukrem. Będzie to świetny pomysł na słodką przekąskę w ciągu dnia lub deser idealnie pasujący do aromatycznej, świeżo palonej kawy. Cynamonowe rollsy sprawdzą się także jako przekąska poza domem, ponieważ przetransportujesz je w prosty sposób. Nie martw się, na drugi dzień będą tak samo dobre, jak w dniu, w którym zostały przygotowane.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na ślimaczki cynamonowe, do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: mleko, mąka, cukier, drożdże, jajko, masło, cynamon.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia, alergia na pszenicę lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Do przygotowania ciasta użyłam drożdże świeże, śmiało możesz zdecydować się na drożdże suche typu instant.
Nie ma znaczenia, na jakie drożdże się zdecydujesz, ważne, aby nasze ciasto pięknie urosło. Wtedy bułeczki cynamonowe będą duże i puszyste.
Dodatkowo możesz przygotować lukier.
Koniecznie postaw na domową wersję, która jest niezwykle szybka i prosta w przygotowaniu.
Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody lub sokiem z cytryny.
Na końcu, gdy słodka przekąska będzie już gotowa. Polej ją domowym lukrem.
Dokładnie jak zrobić ślimaczki cynamonowe krok po kroku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są dobre nie tylko dla dzieci, ale też dla dorosłych.
Alergeny w ślimaczkach cynamonowych
Lista alergenów dla ślimaczków cynamonowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ślimaczków cynamonowych
Do nadzienia możesz jeszcze dodać startą skórkę z cytryny.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.