Śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym

Opublikowano: 15.09.2021 r., 12:13 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym
Śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym
Pyszne śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym do słoika to przepis na śledzie na słodko. Spróbuj ich i poznaj nowy przepis na dobre śledzie do słoika.
Przygotowanie 20 min
266 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
27
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Ogórek konserwowy (200 g)
  • Cebula (200 g)
  • Olej rzepakowy (125 ml)
  • Śliwki suszone (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
słoik

Przepis na śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym krok po kroku

Śledzie namocz.

Pokrój śliwki suszone w paski.

Ogórki pokrój w ćwierć plastry.

Obraną i umytą cebulę posiekaj w kostkę.

Pokrój śledzie w większe kawałki.

Wymieszaj śledzie ze śliwkami, cebulą, ogórkiem i śliwkami, dodaj sól, pieprz, majeranek i ocet.

Wszystko włóż do słoika i zalej olejem tak, by wszystko przykryć. Zakręć dokładnie.

Odstaw na minimum 2 dni.

Jak oceniasz przepis na śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat śledzi ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym

Pyszne śledzie ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym do słoika to przepis na śledzie na słodko. Spróbuj ich i poznaj nowy przepis na dobre śledzie do słoika. Śledzie z wędzonymi śliwkami kalifornijskimi i z ogórkiem są idealne. Słono-słodki smak jest odpowiednią propozycją dla osób, które uwielbiają takie połączenia smakowe. Te śledzie ze śliwkami suszonymi wędzonymi oraz z ogórkiem konserwowym przygotuj minimum 2 dni wcześniej by się przegryzły. Podawaj ze świeżym pieczywem – takie są najlepsze.

Śledzie ze śliwkami w formie „do słoika” to super sposób na pyszne przyrządzenie słodko-słonych śledzi. Do przepisu bardzo polecam użyć śliwki wędzone. Są one niesamowicie smaczne i aromatyczne. Poza śledziami oraz śliwkami użyj cebuli oraz ogórka konserwowego. Zamiast ogórka konserwowego można użyć ogórka kiszonego.

Cebulę można pokroić i umieścić na sicie, a następnie sparzyć gorącą wodą – polać przez około minutę wrzątkiem. Dzięki temu cebula troszkę zmięknie i nie będzie taka ostra. Nie trzeba tego robić, wtedy cebula jest bardziej chrupiąca.

Ilość oleju jest orientacyjna. Należy dodać tyle oleju, by wszystkie składniki były zalane w całości. Jeżeli w słoiku wszystkie produkty są dosyć mocno ściśnięte nie trzeba będzie zbyt dużej ilości oleju. Z kolei jeśli składniki w słoiku będą luźno ułożone będzie potrzeba więcej oleju. Olej rzepakowy jest najbardziej klasyczny, ale polecam także olej lniany, słonecznikowy albo oliwę z oliwek.

Jeśli filety śledziowe są bardzo słone namocz je najpierw. Wystarczy rybę zalać wodą w całości i odstawić na godzinę albo dwie. Moczenie w wodzie sprawia, że śledzie nie są takie słone. Mocz śledzie tak długo aż będą miały odpowiednio słony smak. Sprawdzaj podczas moczenia czy śledzie są już dobrze słone. Możesz podczas moczenia wymieniać wodę na świeżą. Dzięki temu moczenie będzie krótsze. Warto wiedzieć, że jeśli za długo będzie moczyło się śledzie mogą one stracić smak. To jest ważne, by nie moczyć za długo filetów śledziowych, ponieważ śledzie bez smaku nie będą smaczne.

Alergeny w śledziach ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym

Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest dobrym źródłem cennych wartości. Ma niski indeks glikemiczny i zawiera nie za dużą ilość węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
190.49
266.68
Białko (g)
8.38
11.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
4.94
6.91
Węglowodany przyswajalne (g)
4.12
5.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
1.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
15.24
21.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.26
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
12.99
18.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.01
12.62
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.98
5.57
Cholesterol (mg)
26.67
37.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
14.40
20.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.33
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.09
8.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.24
3.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.87
2.61
Retinol (µg (mcg))
12.44
17.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.53
2.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.24
12.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
33.51
46.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
184.53
258.35
Potas (mg)
218.93
306.51
Wapń (mg)
40.89
57.24
Fosfor (mg)
114.04
159.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.93
26.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.66
0.92
Cynk (mg)
0.51
0.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym 27
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi ze śliwkami wędzonymi i ogórkiem konserwowym

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Ogórek konserwowy
200 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 200 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
125 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Śliwki suszone
100 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 100 g
Koszt składników
35.50