Przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, ocet spirytusowy

Namocz śledzie jeśli trzeba.

Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w cienkie piórka.

Śliwki posiekaj w paski i zalej je gorącą wodą tak, by wszystkie zostały przykryte. Po 10 minutach odlej wodę.

Pokrój śledzie w paski. Wymieszaj razem ze śliwkami, cebulą i zalej łyżką octu. Posyp wszystko odrobiną soli, pieprzu i zalej olejem.

Zamieszaj wszystko razem i odstaw.

Śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą
Śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą
Koszt przygotowania dania
10.78 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
246 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
26

Śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach ze śliwkami suszonymi i cebulą

Jeśli lubisz śledzie na słodko to ten przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą są idealne. Ta sałatka śledziowa jest bardzo prosta, a wykonasz ją z kilku składników. Potrzebny będzie tylko śledź, śliwka suszona, cebula, olej oraz przyprawy – to wszystko. Sałatka śledziowa najlepsza w smaku jest, gdy się przegryzie. Z tego powodu zrób ją dzień wcześniej, by mogła połączyć swoje smaki i aromaty. Jest to super przystawka, którą podaje się przede wszystkim na święta. Dodatkiem do śledzi ze śliwkami suszonymi jest pieczywo.

Cały przepis jest bardzo dobrą propozycją w diecie. Śledzie bowiem są źródłem kwasów omega-3, które są bardzo ważne dla zdrowia. Ponadto śliwki suszone same w sobie mają niski indeks glikemiczny, który wynosi 29. Są one bogate w błonnik, który jest bardzo pożądany w diecie zdrowej osoby.

Przepis jest bardzo szybki do zrobienia. Wykonanie go zajmie około 15 minut, natomiast doliczyć trzeba czas moczenia śledzi jeżeli są one bardzo słone. Gdy filety rybne mają zbyt słony smak należy je moczyć w wodzie. Gdy lubisz delikatny smak ryby polecam do moczenia użyć produktów mlecznych: mleka, maślanki albo kefiru. Śledzie trzeba zalać wybranym płynem w całości i zostawić je na godzinę lub dwie. Czas moczenia śledzi zależny jest od tego jak słona jest ryba i jak ostatecznie słony smak chcesz otrzymać. Podczas moczenia możesz wymieniać płyn na świeży, ponieważ dzięki temu śledzie szybciej stracą zbyt słony smak.

Śliwki suszone często są zbyt twarde. Zdarzają się śliwki, które są bardzo mięsiste i idealne. Gdyby suszone owoce były twarde warto jest najpierw je zalać na parę minut gorącą wodą. To sprawia, że owoce rozmiękają, są delikatne i łatwiej się je kroi.

Śledzie ze śliwkami suszonymi możesz zrobić w formie sałatki, w której wszystkie składniki są wymieszane razem. Ładnie wyglądają śledzie podane w formie koreczków otulone dodatkami. Ruloniki ze śledzi dobrze jest spiąć wykałaczką. Wtedy ryba się nie rozkręci i będzie się trzymała. Taka forma idealnie sprawdzi się na przykład na imprezie.

Wartości odżywcze śledzi ze śliwkami suszonymi i cebulą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kalorie)
176.07 kcal
246.50 kcal
Białko
10.24 g
14.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz
12.25 g
17.16 g
Tłuszcze nasycone
2.26 g
3.16 g
Tłuszcze nienasycone
9.99 g
13.99 g
Tłuszcze jednonasycone
6.86 g
9.60 g
Tłuszcze wielonasycone
3.14 g
4.39 g

Witaminy w przepisie na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina B6
0.40 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
2.69 mg
3.77 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.09 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.86 mg
2.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód
50.40 mg
70.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
252.22 mg
353.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
39.65 mg
55.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
140.24 mg
196.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.25 mg
31.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.77 mg
1.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi ze śliwkami suszonymi i cebulą 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach ze śliwkami suszonymi i cebulą

Lista alergenów dla śledzi ze śliwkami suszonymi i cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi ze śliwkami suszonymi i cebulą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Śliwki suszone
60 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.65
Za 60 g
Liczba porcji:
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na śledzie ze śliwkami suszonymi i cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób