Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
- Śledź filet (500 g)
- Suszona żurawina (80 g)
- Cebula czerwona (200 g)
- Olej rzepakowy (250 ml)
Przepis na śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą krok po kroku
Jeżeli trzeba śledzie namocz.
Śledzie pokrój w paseczki.
Pokrop je lekko octem, przypraw odrobiną pieprzu.
Pokrój cebulę w pół plastry.
Do słoika wykładaj warstwami śledzie, żurawinę, cebulę aż do wykorzystania wszystkich składników.
Całość zalej olejem, zakręć zakrętką i odstaw na minimum noc.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą
Znakomite połączenie: śledź, suszona żurawina oraz cebula czerwona. Gwarantuje udaną przystawkę między innymi na wigilię czy na inne święta. Polecam gorąco te połączenie. Śledzie z suszoną żurawiną oraz czerwoną cebulą są smaczne, a dodatkowo proste do przygotowania. Przepis nie wymaga obróbki termicznej, a wszystkie składniki i przyprawy umieszcza się w słoiku i zalewa olejem. Jest to fajny sposób na ciekawe przygotowanie filetów śledziowych. Śledzie z suszoną żurawiną i cebulą najlepsze są z pieczywem.
Przed przygotowaniem przepisu zobacz, czy śledzie są wystarczająco słone. Jeżeli śledź jest bardzo słony należy je zalać wodą. Można także użyć maślanki, mleka albo kefiru. Te rozwiązania z nabiałem sprawiają, że filety są o wiele bardziej delikatne. Mocz śledzie przez około 2 godziny, w międzyczasie wymieniając wodę lub płyn, którego używasz. Czas moczenia jest różny, zależy on od tego jak słone są śledzie i jak słone mają pozostać. Jeżeli śledzie będą moczyły się zbyt długo mogą stracić smak, więc należy o tym pamiętać.
Ilość oleju podana w przepisie zależy od tego jaką pojemność słoika masz. Wszystkie składniki muszą być przykryte w całości. Gdyby okazało się, że żurawina jest niesłodzona to całość mogłaby być zbyt kwaśna. Zobacz przed przygotowaniem czy żurawina ma w składzie dodany cukier czy też nie. Jeżeli nie pamiętaj, by sprawdzić czy smak potrawy będzie odpowiedni. W razie, gdyby danie było bardzo kwaśne możesz razem z pieprzem dodać trochę cukru. Jeśli natomiast wydłużysz za bardzo czas moczenia i śledzie nie będą słone możesz także je posolić (tak jak w przypadku cukru).
Takie danie koniecznie trzeba zrobić minimum cały dzień przed podaniem, by wszystko miało szansę się przegryźć. Tylko takie śledzie z suszoną żurawiną i cebulką będą pyszne. Potrawa jedzona od razu po zrobieniu nie będzie miała smaku takiego jaki uzyska po kilkudziesięciu minutach od przygotowania. Na święta, na imprezę czy też na co dzień – idealna przystawka czy przekąska. Spróbuj już teraz.
Alergeny w śledziach z żurawiną i czerwoną cebulą
Lista alergenów dla śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi z żurawiną i czerwoną cebulą
Przepis z niskim indeksem glikemicznym. Ma dużą ilość kwasów dobrych dla zdrowia (omega-3).
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.