Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną
- Śledź filet (500 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Suszone pomidory w oleju (70 g)
- Suszona żurawina (50 g)
- Cebula - 2 sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 2 łyżki (24 g)
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną krok po kroku
Namocz śledzie jeśli trzeba.
Pokój cebulę w poł plastry.
W garnku umieść olej, pół szklanki octu, 1/3 szklanki wody, koncentrat pomidorowy, cukier oraz 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu. Podgotuj całość.
Jak marynata będzie gorąca nie gotuj już i dodaj do niej posiekane w paski suszone pomidory, żurawinę oraz cebulę.
Śledzie pokrój w niewielkie paski, a następnie wymieszaj je z marynatą i odstaw na parę godzin.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi z suszonymi pomidorami i żurawiną
Jeśli szukasz odpowiedniego przepisu na pyszne śledzie to koniecznie wypróbuj śledzie z suszonymi pomidorami oraz z suszoną żurawiną. Super przepis na święta i nie tylko. Ten sposób na filety śledziowe w oleju jest przepyszny. Żurawina nadaje lekkiej słodyczy, a zarazem kwaskowatości. Śledź natomiast jest słony – daje to genialne połączenie smaków. Składniki oraz przyprawy są proste, a zarazem wyraziste. Przygotowanie jest bardzo łatwe oraz szybkie. Najlepsze są śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami podane z pieczywem.
Zanim zaczniesz przygotowywać śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami upewnij się, że smak filetów śledziowych jest odpowiedni. Śledzie, które używa się do dalszego przygotowania przepisu z reguły są bardzo słone. Oznacza to, że śledzie takie należy wymoczyć w mleku albo w wodzie. Dobrze do moczenia sprawdzi się też taki produkt jak kefir bądź maślanka naturalna – przez nabiał filety śledziowe nabierają delikatności. Czas moczenia zależy od tego jaki stopień słonego smaku chcesz uzyskać. Z reguły moczy się śledzie przez około 2 godziny. Podczas moczenia wodę bądź inny płyn można wymieniać na świeże. Im dużej się moczy filety śledziowe tym stają się one mniej słone.
Do przepisu wykorzystuje się żurawinę suszoną i suszone pomidory. Sprawdź przed zrobieniem przepisu czy masz żurawinę suszoną słodzoną czy też nie. Jeżeli żurawina jest słodzona pamiętaj, by kontrolować smak potrawy – by nie była zbyt słodka. Jakby danie było za słodkie dodaj mniej cukru. Gdy żurawina jest niesłodzona możesz dodać więcej cukru do marynaty. Żurawina jest bardzo kwaśna, dlatego w większości przypadków producenci dodają sporą ilość cukru (nie tylko dla smaku, ale też jako konserwant).
Przepis należy do tych, które trzeba zrobić minimum kilka godzin przed podaniem. Najlepiej zrobić je nawet całą dobę przed, ponieważ wtedy danie nabiera aromatu i smaku każdego składnika i każdej przyprawy. Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną sprawdzą się jako znakomita przystawka na imprezę, święta lub inną uroczystość.
Alergeny w śledziach z suszonymi pomidorami i żurawiną
Lista alergenów dla śledzi z suszonymi pomidorami i żurawiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi z suszonymi pomidorami i żurawiną
Przepis jest cennym źródłem kwasów omega-3. Zawiera niski indeks glikemiczny.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Witaminy
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.