Śledzie z ogórkiem kiszonym

Opublikowano: 23.08.2021 r., 0:02 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie i ogórek w słoiku
Śledzie z ogórkiem kiszonym
Śledzie z ogórkiem kiszonym są świetnym pomysłem dla wszystkich osób kochających tradycyjne potrawy w nowej ciekawej odsłonie. To sałatka idealna na każdą imprezę.
Przygotowanie 15 min
523 kcal
Kcal w porcji
159 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju - 6 filetów (600 g)
  • Śmietana 18% - 3 łyżki (75 g)
  • Ogórek kiszony - 3 szt (180 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
słoik, miska

Przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym krok po kroku

Śledzie wyciągnij i opłucz z pozostałości oleju. Pokrój na mniejsze kawałki i wsadź do miski.

Ogórki pokrój w drobną kostkę i dodaj do śledzi.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do pozostałych składników.

Do miski ze składnikami dodaj śmietanę i pokrojony drobno koperek.

Przypraw solą i pieprzem.

Całość dokładnie wymieszaj i przełóż do słoika.

Włóż do lodówki na 20 minut.

Jak oceniasz przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,6% osób

Więcej informacji na temat śledzi z ogórkiem kiszonym

Śledzie z ogórkiem kiszonym to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę, o intensywnym aromacie. Całość pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. To danie, które można podawać jako sałatkę lub przystawkę. Świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach. Może również gościć na wigilijnym stole, gdyż jest daniem całkowicie postnym.

Przepis na śledzie z ogórkiem kiszonym jest bardzo prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całość nie wymaga gotowania, więc jest przekąską ekspresową w przygotowaniu. Dodatkowo, składa się tylko z kilku produktów, a wszystkie są łatwo dostępne.

W tym daniu połączone zostały śledzie z cebulą i ogórkiem kiszonym, tworząc potrawę niezwykle smaczną i bardzo polską. Całość zmieszana została ze śmietaną dla polepszenia kompozycji smakowej. To danie na pewno zasmakuje wszystkim miłośnikom tradycji. To wspaniała alternatywa dla klasycznego śledzia, w tym przepisie całość jest bardzo kremowa, lekko ostrawa i naprawdę słona.

Do przygotowania tego dania najlepiej użyć filetów w oleju, gdyż dzięki temu danie powstanie znacznie szybciej. Nie trzeba ich długo namaczać, a całość nie jest aż tak słona. Dobrze jest wybierać śledzie dobrej jakości, gdyż od tego będzie zależał smak całego dania. To wspaniały sposób na zwiększenie udziału ryb w codziennym menu. Sałatka jest niezwykle smaczna i pożywna, dlatego można po nią sięgać naprawdę często. Ryby, choć niezwykle zdrowe, wciąż goszczą w menu zbyt rzadko. Ten przepis pozwala to zmienić. Śledzie dostarczają zdrowych tłuszczów, które pozytywnie wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Dodatkowo są dobrym źródłem witaminy D, cynku, miedzi i jodu. Mają również bardzo mało kalorii, co na pewno ucieszy wszystkie osoby na diecie redukcyjnej. Dla zmniejszenia kaloryczności całego dania można zastąpić śmietanę gęstym jogurtem naturalnym.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić matiasy z ogórkiem kiszonym, które będą niezwykle pyszne, sycące, a w dodatku pięknie się zaprezentują na stole, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle szybka i nieskomplikowana, a danie które powstaje z tej receptury po prostu rozpływa się w ustach. To najlepsza sałatka śledziowa z cebulą i ogórkiem kiszonym.

Alergeny w śledziu z ogórkiem kiszonym

Lista alergenów dla śledzi z ogórkiem kiszonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze śledzi z ogórkiem kiszonym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak warto zamienić w nim śmietanę na jogurt naturalny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(159g)
Energia (kcal)
329.04
523.17
Białko (g)
28.33
45.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(159g)
Węglowodany (g)
1.77
2.81
Węglowodany przyswajalne (g)
1.36
2.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.40
0.64

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tłuszcz (g)
23.31
37.06
Tłuszcze nasycone (g)
22.86
36.35
Tłuszcze nienasycone (g)
0.44
0.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(159g)
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
1.40
2.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(159g)
Fosfor (mg)
441.38
701.80
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z ogórkiem kiszonym 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi z ogórkiem kiszonym

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Śmietana 18%
75 g
3 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
29.20