Śledzie z musztardą francuską

Opublikowano: 08.09.2021 r., 13:38 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie z musztardą francuską
Śledzie z musztardą francuską
Śledzie z musztardą francuską – pyszna odmiana śledzi wzbogacona o musztardę. Te śledzie z musztardą francuską je się z przyjemnością. Na święta przystawka w sam raz.
Przygotowanie 15 min
221 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Jabłko (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Majonez light (50 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Śmietana 12% (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, koper

Przepis na śledzie z musztardą francuską krok po kroku

Namocz śledzie jeśli trzeba.

Pokrój obraną cebulę w niewielką kostkę.

Obrane jabłko pokrój w trochę większą kostkę niż cebula.

Gdy śledzie będą okej pokrój je w paski.

Śledzie połącz z cebulą, jabłkiem, musztardą, śmietaną, majonezem, olejem, koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.

Tak wymieszane śledzie odstaw na całą noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na śledzie z musztardą francuską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,9% osób

Więcej informacji na temat śledzi z musztardą francuską

Śledzie z musztardą francuską – pyszna odmiana śledzi wzbogacona o musztardę. Te śledzie z musztardą francuską je się z przyjemnością. Na święta przystawka w sam raz. Potrawa jest z jabłkami, cebulką oraz pysznym sosem z kwaśną śmietaną, majonezem i musztardą. Przepis na śledzia z musztardą francuską jest bardzo prosty, a przygotowanie ekspresowe. Pamiętaj, że ważne jest to, by sałatkę śledziową zrobić dzień wcześniej. To jest bardzo ważne, by sałatka była maksymalnie smaczna. Najlepszy dodatek do śledzi z musztardą francuską to pieczywo.

Konieczne jest to, by śledzie wymoczyć. Śledzie z reguły bywają bardzo słone, a to za sprawą bardzo słonej zalewy. By śledzie nie były aż tak słone należy zalać je zimną wodą w całości i tak pozostawić. Jeśli lubisz delikatny smak ryby polecam do moczenia wykorzystać mleko albo kefir lub maślankę naturalną. To są dobre produkty, które wpływają na to, że filety śledziowe stają się bardziej delikatne w smaku. Śledzie zostaw tak zalane na około 2 godziny. Moczyć śledzie należy minimum godzinę. To, ile śledzie powinno się moczyć, powinno zależeć od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać. Można podczas moczenia sprawdzać jak słone są śledzie. Podczas moczenia można wymieniać wodę z moczenia.

Śledzie, majonez – są to produkty wysokokaloryczne. Nie warto ich jednak skreślać całkowicie. Śledzie są niesamowicie zdrowe. Są one cennym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3. Jeżeli zależy Ci na odchudzeniu przepisu polecam majonez ten o obniżonej wartości kalorycznej. Poza tym zamiast śmietany warto użyć jogurtu naturalnego – jest to kolejne kilkadziesiąt kilokalorii oszczędzone. Ważną kwestią w wartości energetycznej jest wybór samych śledzi. Śledzie w oleju są kilka razy bardziej kaloryczne niż śledzie marynowane w occie bądź w solance. Jeśli potrzebujesz mniej kalorycznej potrawy postaw właśnie na śledzie w solance albo w occie. Całe danie ma niski indeks glikemiczny. Jest więc fajnym posiłkiem dla osób, które muszą uważać na dania o zbyt wysokim indeksie glikemicznym.

Alergeny w śledziach z musztardą francuską

Lista alergenów dla śledzi z musztardą francuską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze śledzi z musztardą francuską

na 100g gotowej potrawy

Potrawa jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także wysokokaloryczna. Ma za to niski ineks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
142.72
221.21
Białko (g)
10.39
16.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
4.41
6.83
Węglowodany przyswajalne (g)
3.60
5.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.81
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
9.09
14.09
Tłuszcze nasycone (g)
2.71
4.19
Tłuszcze nienasycone (g)
6.38
9.89
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.91
6.06
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.47
3.84
Brak danych dla: jabłko, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
35.38
54.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
21.25
32.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
7.47
11.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.26
1.95
Brak danych dla: jabłko, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.29
3.55
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.27
31.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.81
2.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.18
14.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
8.64
13.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
158.91
246.32
Potas (mg)
231.25
358.44
Wapń (mg)
45.87
71.10
Fosfor (mg)
143.59
222.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.04
35.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
1.15
Cynk (mg)
0.63
0.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi z musztardą francuską 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi z musztardą francuską

Koszt składników
33.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Śmietana 12%
50 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 50 g
Koszt składników
33.70