Śledzie z musztardą francuską
- Śledź filet (500 g)
- Jabłko (150 g)
- Cebula (100 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Majonez light (50 g)
- Musztarda (50 g)
- Śmietana 12% (50 g)
Przepis na śledzie z musztardą francuską krok po kroku
Namocz śledzie jeśli trzeba.
Pokrój obraną cebulę w niewielką kostkę.
Obrane jabłko pokrój w trochę większą kostkę niż cebula.
Gdy śledzie będą okej pokrój je w paski.
Śledzie połącz z cebulą, jabłkiem, musztardą, śmietaną, majonezem, olejem, koperkiem, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny.
Tak wymieszane śledzie odstaw na całą noc do lodówki.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi z musztardą francuską
Śledzie z musztardą francuską – pyszna odmiana śledzi wzbogacona o musztardę. Te śledzie z musztardą francuską je się z przyjemnością. Na święta przystawka w sam raz. Potrawa jest z jabłkami, cebulką oraz pysznym sosem z kwaśną śmietaną, majonezem i musztardą. Przepis na śledzia z musztardą francuską jest bardzo prosty, a przygotowanie ekspresowe. Pamiętaj, że ważne jest to, by sałatkę śledziową zrobić dzień wcześniej. To jest bardzo ważne, by sałatka była maksymalnie smaczna. Najlepszy dodatek do śledzi z musztardą francuską to pieczywo.
Konieczne jest to, by śledzie wymoczyć. Śledzie z reguły bywają bardzo słone, a to za sprawą bardzo słonej zalewy. By śledzie nie były aż tak słone należy zalać je zimną wodą w całości i tak pozostawić. Jeśli lubisz delikatny smak ryby polecam do moczenia wykorzystać mleko albo kefir lub maślankę naturalną. To są dobre produkty, które wpływają na to, że filety śledziowe stają się bardziej delikatne w smaku. Śledzie zostaw tak zalane na około 2 godziny. Moczyć śledzie należy minimum godzinę. To, ile śledzie powinno się moczyć, powinno zależeć od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać. Można podczas moczenia sprawdzać jak słone są śledzie. Podczas moczenia można wymieniać wodę z moczenia.
Śledzie, majonez – są to produkty wysokokaloryczne. Nie warto ich jednak skreślać całkowicie. Śledzie są niesamowicie zdrowe. Są one cennym źródłem kwasów tłuszczowych nienasyconych omega-3. Jeżeli zależy Ci na odchudzeniu przepisu polecam majonez ten o obniżonej wartości kalorycznej. Poza tym zamiast śmietany warto użyć jogurtu naturalnego – jest to kolejne kilkadziesiąt kilokalorii oszczędzone. Ważną kwestią w wartości energetycznej jest wybór samych śledzi. Śledzie w oleju są kilka razy bardziej kaloryczne niż śledzie marynowane w occie bądź w solance. Jeśli potrzebujesz mniej kalorycznej potrawy postaw właśnie na śledzie w solance albo w occie. Całe danie ma niski indeks glikemiczny. Jest więc fajnym posiłkiem dla osób, które muszą uważać na dania o zbyt wysokim indeksie glikemicznym.
Alergeny w śledziach z musztardą francuską
Lista alergenów dla śledzi z musztardą francuską przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze śledzi z musztardą francuską
Potrawa jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3. Jest także wysokokaloryczna. Ma za to niski ineks glikemiczny.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.