Przepis na śledzie w sosie musztardowym krok po kroku
- Śledź w oleju 500 g 5 filetów
- Majonez 75 g 3 łyżki
- Musztarda 100 g 4 łyżki
- Cebula 200 g 2 szt
- Jogurt grecki 0% tłuszczu 150 ml
Śledzie wyciągnij z zalewy i odcedź. Pokrój w mniejsze kawałki.
Jogurt połącz z musztardą, majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i dodaj do śledzi.
Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj razem ze śledziami.
Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię

(liczba kalorii)
Śledzie w sosie musztardowym - cechy przepisu
Więcej o śledziach w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to niezwykle prosta i szybka przystawka bazująca na najpopularniejszej w Polsce rybie. Musztardowy sos wspaniale otula kawałki fileta i tworzy z nim idealne połączenie smakowe. Całość dopełnia ostra cebula. To danie, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Może również zdobić świąteczny stół. Te śledzie są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos musztardowy do śledzi, który będzie niezwykle gęsty i kremowy, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sos idealny, o pięknym żółtym kolorze, który świetnie kontrastuje z barwą śledzi. Tak przygotowany sos nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Musztarda, która jest jego bazą świetnie łączy się z majonezem. W tej wersji całość została połączona z gęstym jogurtem, tak by sosu było duża, a całość nie była zbyt kaloryczna. To dobry wybór nawet dla osób na diecie, gdyż sos nie jest zbyt kaloryczny, a zawiera sporo białka.
Przepis na śledzie w sosie musztardowym jest niezwykle łatwy i niezbyt pracochłonny. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym.
Najlepiej wybrać do tego przepisu filety śledziowe w oleju. Te w soli są nieco zbyt słone, a całość musi się długo namaczać, by można je było użyć. Te w oleju mają bardziej delikatny smak i wspaniały aromat. Odrobinę oleju z zalewy można również dodać do sosu musztardowego, by podkręcić jego smak.
Matiasy w sosie musztardowym świetnie sprawdzą się również jako postne danie wigilijne. Mają wspaniały smak i dekoracyjnie się prezentują. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu. Musztardowy sos nadaje całości lekkości i świeżości, dzięki czemu to danie nigdy się nie nudzi. Choć to osobne danie, filety można używać również jako dodatku do domowych sałatek śledziowych ze względu na wspaniały, głęboki smak.
Wartości odżywcze śledzi w sosie musztardowym
Energia i białka
(171g)
Węglowodany w śledziach w sosie musztardowym
(171g)
Tłuszcze
(171g)
Witaminy w przepisie na śledzie w sosie musztardowym
(171g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie w sosie musztardowym
(171g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach w sosie musztardowym
Lista alergenów dla śledzi w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
- Musztarda
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt grecki 0% tłuszczu