Śledzie w sosie musztardowym

Opublikowano: 22.07.2021 r., 12:57 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w sosie musztardowym podane z koperkiem.
Śledzie w sosie musztardowym
Śledzie w sosie musztardowym to przepis na wspaniałą imprezową przystawkę. Śledzie z dodatkiem musztardy świetnie się komponują i przepysznie smakują.
Przygotowanie 20 min
530 kcal
Kcal w porcji
171 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju 5 filetów (500 g)
  • Majonez 3 łyżki (75 g)
  • Musztarda 4 łyżki (100 g)
  • Cebula 2 szt (200 g)
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska, prostokątne naczynie

Przepis na śledzie w sosie musztardowym krok po kroku

Śledzie wyciągnij z zalewy i odcedź. Pokrój w mniejsze kawałki.

Jogurt połącz z musztardą, majonezem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj i dodaj do śledzi.

Cebulę pokrój w piórka i wymieszaj razem ze śledziami.

Całość wstaw do lodówki na 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat śledzi w sosie musztardowym

Śledzie w sosie musztardowym to niezwykle prosta i szybka przystawka bazująca na najpopularniejszej w Polsce rybie. Musztardowy sos wspaniale otula kawałki fileta i tworzy z nim idealne połączenie smakowe. Całość dopełnia ostra cebula. To danie, które świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezy i przyjęcia. Może również zdobić świąteczny stół. Te śledzie są tak dobre, że nie potrzebują żadnych dodatków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos musztardowy do śledzi, który będzie niezwykle gęsty i kremowy, a przy tym naprawdę smaczny, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego sos idealny, o pięknym żółtym kolorze, który świetnie kontrastuje z barwą śledzi. Tak przygotowany sos nie potrzebuje zbyt wielu przypraw. Musztarda, która jest jego bazą świetnie łączy się z majonezem. W tej wersji całość została połączona z gęstym jogurtem, tak by sosu było duża, a całość nie była zbyt kaloryczna. To dobry wybór nawet dla osób na diecie, gdyż sos nie jest zbyt kaloryczny, a zawiera sporo białka.

Przepis na śledzie w sosie musztardowym jest niezwykle łatwy i niezbyt pracochłonny. Wszystko można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się wspaniałą, nieco wykwintną przekąską. Śledź podany w taki sposób prezentuje się bardzo elegancko i dostarcza mnóstwo smaku kubkom smakowym.

Najlepiej wybrać do tego przepisu filety śledziowe w oleju. Te w soli są nieco zbyt słone, a całość musi się długo namaczać, by można je było użyć. Te w oleju mają bardziej delikatny smak i wspaniały aromat. Odrobinę oleju z zalewy można również dodać do sosu musztardowego, by podkręcić jego smak.

Matiasy w sosie musztardowym świetnie sprawdzą się również jako postne danie wigilijne. Mają wspaniały smak i dekoracyjnie się prezentują. To dobry wybór dla wszystkich miłośników tradycji w nowoczesnym wydaniu. Musztardowy sos nadaje całości lekkości i świeżości, dzięki czemu to danie nigdy się nie nudzi. Choć to osobne danie, filety można używać również jako dodatku do domowych sałatek śledziowych ze względu na wspaniały, głęboki smak.

Alergeny w śledziach w sosie musztardowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Wartości odżywcze śledzi w sosie musztardowym

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na zdrową i pełną witamin i zdrowych tłuszczów rybę.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(171g)
Energia (kcal)
309.95
530.02
Białko (g)
23.80
40.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(171g)
Węglowodany (g)
2.88
4.93
Węglowodany przyswajalne (g)
2.10
3.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.78
1.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tłuszcz (g)
22.74
38.88
Tłuszcze nasycone (g)
18.22
31.16
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
7.72
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(171g)
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
1.09
1.86
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(171g)
Fosfor (mg)
351.39
600.88
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie musztardowym 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w sosie musztardowym

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
500 g
5 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
13.64
Za 500 g
Majonez
75 g
3 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Musztarda
100 g
4 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
150 ml
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.83
Za 150 ml
Koszt składników
29.20