Przepis na śledzie w sosie koperkowym krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 500 g
  • Śmietana 18% 300 g
  • Majonez 30 g
  • Koperek ogrodowy świeży 15 g
  • Cebula 40 g
  • Czosnek 20 g
Przyprawy
sól, pieprz, koper
To będzie niezbędne
duża miska

Śledzie pokrój w kostkę wielkości 2 cm.

Przygotuj sos koperkowy: w misce umieść śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koper. Dopraw solą i pieprzem.

Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj dokładnie.

Śledzie odstaw do lodówki na 2 godziny, aż smaki się połączą.

Śledzie w sosie koperkowym podane na niebieskim talerzu. Udekorowane są gałązkami świeżego koperku.
Śledzie w sosie koperkowym
Koszt przygotowania dania
20.56 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
30

Śledzie w sosie koperkowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie lub soli, śmietana kwaśna 18%, koper ogrodowy świeży, sól, pieprz, opcjonalnie majonez, ząbek czosnku. Śledzie możesz dodatkowo udekorować szczypiorkiem.

A więc jak zrobić śledzie w sosie koperkowym? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Przygotuj sos koperkowy: śmietanę 18% umieść w misce, dodaj łyżkę majonezu, pokrojony koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Do miski włóż śledzie. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną wiejskiego masła.

Sos koperkowy do śledzi możesz przygotować też na bazie jogurtu greckiego. Będzie on zawierał mniej tłuszczu a co za tym idzie mniejszą ilość kalorii. Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym idealnie pasują na imprezę a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym możesz podawać jako farsz do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Ziemniaki po ugotowaniu przekrój na pół, wydrąż częściowo miąższ i faszeruj śledziem.

Śledzie są wspaniałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D oraz witaminy K. Dzięki sporej zawartości żelaza idealnie sprawdzają się u osób z jego niedoborem czy anemią. Koper ogrodowy ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Podsumowując śledzie w sosie koperkowym są idealną przystawką na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych co sprawia, że powinny częściej gościć na naszym stole. Sos koperkowy idealnie komponuje się ze śledziem podkreślając jego smak. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na śledzia w sosie koperkowym.

Wartości odżywcze śledzi w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (200g)
Energia (kalorie)
181.24 kcal
362.49 kcal
Białko
11.03 g
22.06 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (200g)
Tłuszcz
13.92 g
27.85 g
Tłuszcze nasycone
6.83 g
13.67 g
Tłuszcze nienasycone
7.09 g
14.18 g
Tłuszcze jednonasycone
4.16 g
8.32 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
5.86 g

Witaminy w przepisie na śledzie w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (200g)
Witamina B6
0.40 mg
0.81 mg
Witamina C
3.11 mg
6.22 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Witamina E
0.83 mg
1.66 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.13 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.39 mg
Niacyna
1.86 mg
3.71 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
11.07 µg (mcg)
22.14 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na śledzie w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (200g)
Sód
82.61 mg
165.23 mg
Potas
250.31 mg
500.62 mg
Wapń
73.70 mg
147.40 mg
Fosfor
162.03 mg
324.07 mg
Magnez
22.93 mg
45.87 mg
Żelazo
0.79 mg
1.59 mg
Cynk
0.71 mg
1.42 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie koperkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach w sosie koperkowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, koper.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania śledzi w sosie koperkowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
15 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 15 g
Cebula
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
30.90
Łączny koszt
20.56
Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób