Śledzie w sosie koperkowym

Opublikowano: 23.08.2021 r., 15:02 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w sosie koperkowym podane na niebieskim talerzu. Udekorowane są gałązkami świeżego koperku.
Śledzie w sosie koperkowym
Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na pyszną przystawkę na spotkania z rodziną lub ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na śledzie w sosie koperkowym.
Przygotowanie 15 min
362 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Śmietana 18% (300 g)
  • Majonez (30 g)
  • Koperek ogrodowy świeży (15 g)
  • Cebula (40 g)
  • Czosnek (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na śledzie w sosie koperkowym krok po kroku

Śledzie pokrój w kostkę wielkości 2 cm.

Przygotuj sos koperkowy: w misce umieść śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koper. Dopraw solą i pieprzem.

Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj dokładnie.

Śledzie odstaw do lodówki na 2 godziny, aż smaki się połączą.

Jak oceniasz przepis na śledzie w sosie koperkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi w sosie koperkowym

Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie lub soli, śmietana kwaśna 18%, koper ogrodowy świeży, sól, pieprz, opcjonalnie majonez, ząbek czosnku. Śledzie możesz dodatkowo udekorować szczypiorkiem.

A więc jak zrobić śledzie w sosie koperkowym? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Przygotuj sos koperkowy: śmietanę 18% umieść w misce, dodaj łyżkę majonezu, pokrojony koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Do miski włóż śledzie. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną wiejskiego masła.

Sos koperkowy do śledzi możesz przygotować też na bazie jogurtu greckiego. Będzie on zawierał mniej tłuszczu a co za tym idzie mniejszą ilość kalorii. Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym idealnie pasują na imprezę a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym możesz podawać jako farsz do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Ziemniaki po ugotowaniu przekrój na pół, wydrąż częściowo miąższ i faszeruj śledziem.

Śledzie są wspaniałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D oraz witaminy K. Dzięki sporej zawartości żelaza idealnie sprawdzają się u osób z jego niedoborem czy anemią. Koper ogrodowy ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.

Podsumowując śledzie w sosie koperkowym są idealną przystawką na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych co sprawia, że powinny częściej gościć na naszym stole. Sos koperkowy idealnie komponuje się ze śledziem podkreślając jego smak. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na śledzia w sosie koperkowym.

Alergeny w śledziach w sosie koperkowym

Lista alergenów dla śledzi w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze śledzi w sosie koperkowym

na 100g gotowej potrawy

Śledzie w sosie koperkowym to bogate źródło witamin i minerałów. Wspaniale sprawdzi się jako przekąska do pracy. Domowe śledzie są świetną alternatywą dla gotowych śledzi ze sklepu, które zwierają w swoim składzie duże ilości cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
181.24
362.49
Białko (g)
11.03
22.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.81
5.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.66
5.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
13.92
27.85
Tłuszcze nasycone (g)
6.83
13.67
Tłuszcze nienasycone (g)
7.09
14.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.16
8.32
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.93
5.86
Cholesterol (mg)
54.10
108.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
63.50
127.01
Witamina B6 (mg)
0.40
0.81
Witamina B12 (µg (mcg))
7.64
15.29
Witamina C (mg)
3.11
6.22
Witamina D (µg (mcg))
2.33
4.65
Witamina E (mg)
0.83
1.66
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.08
112.15
Tiamina (mg)
0.06
0.13
Ryboflawina (mg)
0.19
0.39
Niacyna (mg)
1.86
3.71
Foliany (µg (mcg))
11.07
22.14
Beta karoten (µg (mcg))
8.64
17.28
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
82.61
165.23
Potas (mg)
250.31
500.62
Wapń (mg)
73.70
147.40
Fosfor (mg)
162.03
324.07
Magnez (mg)
22.93
45.87
Żelazo (mg)
0.79
1.59
Cynk (mg)
0.71
1.42
Miedź (mg)
0.07
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w sosie koperkowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w sosie koperkowym

Koszt składników
30.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koperek ogrodowy świeży
15 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 15 g
Cebula
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Koszt składników
30.90