Przepis na śledzie w sosie koperkowym krok po kroku
- Śledź filet 500 g
- Śmietana 18% 300 g
- Majonez 30 g
- Koperek ogrodowy świeży 15 g
- Cebula 40 g
- Czosnek 20 g
Śledzie pokrój w kostkę wielkości 2 cm.
Przygotuj sos koperkowy: w misce umieść śmietanę, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, poszatkowany koper. Dopraw solą i pieprzem.
Do sosu dodaj śledzie. Wymieszaj dokładnie.
Śledzie odstaw do lodówki na 2 godziny, aż smaki się połączą.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię

(liczba kalorii)
Śledzie w sosie koperkowym - cechy przepisu
Więcej o śledziach w sosie koperkowym
Śledzie w sosie koperkowym to doskonała propozycja na przystawkę lub danie świąteczne. Przepis na śledzie w sosie koperkowym jest bardzo prosty, nie musisz mieć więc dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do przygotowania tych smacznych śledzi będziesz potrzebować następujących składników: śledzie marynowane w occie lub soli, śmietana kwaśna 18%, koper ogrodowy świeży, sól, pieprz, opcjonalnie majonez, ząbek czosnku. Śledzie możesz dodatkowo udekorować szczypiorkiem.
A więc jak zrobić śledzie w sosie koperkowym? Na początku pokrój filety śledziowe na kawałki wielkości 2 cm. Przygotuj sos koperkowy: śmietanę 18% umieść w misce, dodaj łyżkę majonezu, pokrojony koper, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną drobno cebulę. Dopraw solą i pieprzem. Do miski włóż śledzie. Wymieszaj dokładnie. Odstaw do lodówki w celu przegryzienia smaków. Podawaj z pieczywem i odrobiną wiejskiego masła.
Sos koperkowy do śledzi możesz przygotować też na bazie jogurtu greckiego. Będzie on zawierał mniej tłuszczu a co za tym idzie mniejszą ilość kalorii. Śledzie w sosie śmietanowo - koperkowym idealnie pasują na imprezę a ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Śledzie w sosie śmietanowo-koperkowym możesz podawać jako farsz do ziemniaków ugotowanych w mundurkach. Ziemniaki po ugotowaniu przekrój na pół, wydrąż częściowo miąższ i faszeruj śledziem.
Śledzie są wspaniałym źródłem kwasów omega 3. Zawierają duże ilości witaminy A, witaminy D oraz witaminy K. Dzięki sporej zawartości żelaza idealnie sprawdzają się u osób z jego niedoborem czy anemią. Koper ogrodowy ma silne działanie przeciwutleniające, wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na układ pokarmowy.
Podsumowując śledzie w sosie koperkowym są idealną przystawką na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sprawdzają się również jako dodatek do śniadania lub na szybką przekąskę. Są źródłem wielu cennych substancji odżywczych co sprawia, że powinny częściej gościć na naszym stole. Sos koperkowy idealnie komponuje się ze śledziem podkreślając jego smak. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na śledzia w sosie koperkowym.
Wartości odżywcze śledzi w sosie koperkowym
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w śledziach w sosie koperkowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na śledzie w sosie koperkowym
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie w sosie koperkowym
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach w sosie koperkowym
Lista alergenów dla śledzi w sosie koperkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez