Śledzie w śmietanie z cebulą
- Śledź w oleju (400 g)
- Cebula (200 g)
- Śmietana 12% (100 g)
- Majonez light (50 g)
Przepis na śledzie w śmietanie z cebulą krok po kroku
Śledzie mocz w zimnej wodzie przez tak długi czas, jaki jest potrzebny.
Śledzie pokrój w paski o szerokości około 4 centymetry.
Cebulę pokrój w plastry niezbyt grube. Umieść cebulę na sicie i przelej je gorącą wodą przez około 30 sekund.
Cebulę dodaj do śledzi. Dodaj też śmietanę, majonez oraz przyprawy. W razie potrzeby dodaj cukier (w zależności od upodobań smakowych).
Wymieszaj wszystkie składniki.
Gotową sałatkę posyp koperkiem. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest śledź z cebulką w śmietanie to najlepszy przepis. Klasyczny przepis na śledzie z cebulką w śmietanie to prostota i pełnia smaku. Najbardziej znana wersja śledzi w śmietanie. Ten przepis łatwo przyrządzić.
Przepis składa się z kilku prostych składników. Śledzie w śmietanie z cebulką nie wymagają wielu przypraw. Sól, pieprz i ewentualnie trochę cukru do smaku to jedyne przyprawy. Sałatkę śledziową z cebulką podawaj z koperkiem oraz świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami. Tak smakuje najlepiej.
Gdy myślisz o zrobieniu sałatki przygotuj się do zrobienia jej wcześniej. Sałatka śledziowa smakuje najlepiej, gdy jest zrobiona kilka dni wcześniej. To jest ważne, ponieważ dzięki wcześniejszemu przygotowaniu śledzi w śmietanie sałatka cała przenika smakiem wszystkich składników. W ten sposób staje się ona aromatyczna i wyrazista w smaku. Pamiętaj, że jeśli chcesz zrobić śledzie w śmietanie zrób ją wcześniej. Wtedy z pewnością będzie smaczniejsza.
Sałatka śledziowa jest wysokokaloryczna. Zarówno śledzie jak i śmietana czy majonez to są produkty, których wartość energetyczna jest wysoka. Można zastosować zamienniki, by obniżyć wartość energetyczną i sprawić, by całe danie miało mniej kilokalorii. W tym celu zamiast majonezu i/lub śmietany użyj jogurtu naturalnego. Śledzie możesz wybrać takie, które zawierają mniejszą ilość zalewy olejowej. W ten sposób również kaloryczność się obniży. Jeżeli dosładzasz potrawę, ponieważ jest zbyt słona lub kwaśna nie używaj cukru. W zamian za cukier użyj erytrytolu, który nie zawiera kilokalorii. Ponadto erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi w odróżnieniu do cukru. Pomimo tego, że przepis jest wyokokaloryczny to ma on też niski indeks glikemiczny. Przepis jest odpowiedni dla osób, które ograniczają podaż węglowodanów. W celu zwiększenia ilości węglowodanów wystarczy podać śledzie w śmietanie na przykład z ugotowanymi ziemniakami albo z pieczywem.
Alergeny w śledziach w śmietanie z cebulą
Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z cebulą
Przepis jest wysokokaloryczny, ale ma niski indeks glikemiczny. Posiłek dobry w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.