Śledzie w śmietanie z cebulą

Opublikowano: 09.06.2021 r., 10:12 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna polska przekąska śledziowa
Śledzie w śmietanie z cebulą
Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest śledź z cebulką w śmietanie to najlepszy przepis.
Przygotowanie 15 min
381 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
18
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju (400 g)
  • Cebula (200 g)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Majonez light (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, koper
Sprzęt kuchenny
duża miska, sitko

Przepis na śledzie w śmietanie z cebulą krok po kroku

Śledzie mocz w zimnej wodzie przez tak długi czas, jaki jest potrzebny.

Śledzie pokrój w paski o szerokości około 4 centymetry.

Cebulę pokrój w plastry niezbyt grube. Umieść cebulę na sicie i przelej je gorącą wodą przez około 30 sekund.

Cebulę dodaj do śledzi. Dodaj też śmietanę, majonez oraz przyprawy. W razie potrzeby dodaj cukier (w zależności od upodobań smakowych).

Wymieszaj wszystkie składniki.

Gotową sałatkę posyp koperkiem. Podawaj z pieczywem lub ziemniakami.

Jak oceniasz przepis na śledzie w śmietanie z cebulą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat śledzi w śmietanie z cebulą

Śledzie z cebulką ze śmietaną to przepis, który króluje w święta. Bardzo łatwe do zrobienia i smaczne danie, jakim jest śledź z cebulką w śmietanie to najlepszy przepis. Klasyczny przepis na śledzie z cebulką w śmietanie to prostota i pełnia smaku. Najbardziej znana wersja śledzi w śmietanie. Ten przepis łatwo przyrządzić.

Przepis składa się z kilku prostych składników. Śledzie w śmietanie z cebulką nie wymagają wielu przypraw. Sól, pieprz i ewentualnie trochę cukru do smaku to jedyne przyprawy. Sałatkę śledziową z cebulką podawaj z koperkiem oraz świeżym pieczywem lub z gotowanymi ziemniakami. Tak smakuje najlepiej.

Gdy myślisz o zrobieniu sałatki przygotuj się do zrobienia jej wcześniej. Sałatka śledziowa smakuje najlepiej, gdy jest zrobiona kilka dni wcześniej. To jest ważne, ponieważ dzięki wcześniejszemu przygotowaniu śledzi w śmietanie sałatka cała przenika smakiem wszystkich składników. W ten sposób staje się ona aromatyczna i wyrazista w smaku. Pamiętaj, że jeśli chcesz zrobić śledzie w śmietanie zrób ją wcześniej. Wtedy z pewnością będzie smaczniejsza.

Sałatka śledziowa jest wysokokaloryczna. Zarówno śledzie jak i śmietana czy majonez to są produkty, których wartość energetyczna jest wysoka. Można zastosować zamienniki, by obniżyć wartość energetyczną i sprawić, by całe danie miało mniej kilokalorii. W tym celu zamiast majonezu i/lub śmietany użyj jogurtu naturalnego. Śledzie możesz wybrać takie, które zawierają mniejszą ilość zalewy olejowej. W ten sposób również kaloryczność się obniży. Jeżeli dosładzasz potrawę, ponieważ jest zbyt słona lub kwaśna nie używaj cukru. W zamian za cukier użyj erytrytolu, który nie zawiera kilokalorii. Ponadto erytrytol nie podnosi poziomu cukru we krwi w odróżnieniu do cukru. Pomimo tego, że przepis jest wyokokaloryczny to ma on też niski indeks glikemiczny. Przepis jest odpowiedni dla osób, które ograniczają podaż węglowodanów. W celu zwiększenia ilości węglowodanów wystarczy podać śledzie w śmietanie na przykład z ugotowanymi ziemniakami albo z pieczywem.

Alergeny w śledziach w śmietanie z cebulą

Lista alergenów dla śledzi w śmietanie z cebulą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze śledzi w śmietanie z cebulą

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny, ale ma niski indeks glikemiczny. Posiłek dobry w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
305.47
381.83
Białko (g)
24.52
30.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
4.05
5.07
Węglowodany przyswajalne (g)
3.60
4.50
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
21.37
26.72
Tłuszcze nasycone (g)
19.70
24.62
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
2.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tiamina (mg)
0.02
0.03
Ryboflawina (mg)
1.20
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Fosfor (mg)
383.00
478.75
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w śmietanie z cebulą 18
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w śmietanie z cebulą

Koszt składników
22.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
400 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.91
Za 400 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Koszt składników
22.20