Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
- Filety śledziowe solone - a'la matias (800 g)
- Cebula - 3 sztuki (300 g)
- Ogórki konserwowe - 1 duży słoik (920 g)
- Ocet spirytusowy - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda sarepska (80 g)
- Olej rzepakowy (300 ml)
Przepis na śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem krok po kroku
Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą, następnie włóż do miski.
Zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by dobrze się wymoczyły.
Pod koniec moczenia zacznij przygotowywać resztę składników.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.
Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.
Śledzie odsącz z zalewy. Każdy płat posmaruj musztardą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokrój na małe kawałki.
W słoikach układaj na zmianę cebulę, śledzie i ogórki. Każdą warstwę cebuli dodatkowo oprósz pieprzem.
Wierzch przykrywamy cebulą, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki.
Przed spożyciem wyjmij z lodówki przynajmniej na pół godziny.
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Sałatka śledziowa z jajkami
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Sałatka śledziowa z jajkiem
-
Tradycyjna sałatka śledziowa
-
Hekele
-
Sałatka śledziowa z buraczkami warstwowa
-
Sałatka śledziowa z porem
-
Sałatka śledziowa z jabłkiem
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Sałatka śledziowa świąteczna
-
Śledź pod szubą
-
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Sałatka śledziowa na wigilię
-
Śledzie smażone w zalewie octowej po kaszubsku
-
Sałatki śledziowe
Więcej informacji na temat śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te smaczne śledzie sprawdzą się również jako smaczna i zdrowa kolacja.
Ten prosty przepis na śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem wykonasz w kilka minut. Aby były szczególnie pyszne, wybierz prawdziwe matiasy, czyli młode śledzie.
Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą, następnie włóż do miski. Zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by dobrze się wymoczyły. Pod koniec moczenia zacznij przygotowywać resztę składników. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Śledzie odsącz z zalewy. Każdy płat posmaruj musztardą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokrój na małe kawałki. W słoikach układaj na zmianę cebulę, śledzie i ogórki. Każdą warstwę cebuli dodatkowo oprósz pieprzem. Wierzch przykrywamy cebulą, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. Przed spożyciem wyjmij z lodówki przynajmniej na pół godziny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem. Koniecznie sam musisz się przekonać, że tak przygotowane śledzie są zdecydowanie najlepsze w smaku.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Te dobre ryby są najczęściej poławianymi rybami na świecie. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w śledziach w oleju z cebulą i ogórkiem
Lista alergenów dla śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- Musztarda sarepska
Wartości odżywcze śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.