Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:31 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie z cebulą i ogórkiem
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te pyszne śledzie sprawdzą się również jako smaczna i zdrowa kolacja.
Przygotowanie 40 min
426 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 14 porcji
  • Filety śledziowe solone - a'la matias (800 g)
  • Cebula - 3 sztuki (300 g)
  • Ogórki konserwowe - 1 duży słoik (920 g)
  • Ocet spirytusowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda sarepska (80 g)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
słoiki, duża miska

Przepis na śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem krok po kroku

Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą, następnie włóż do miski.

Zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by dobrze się wymoczyły.

Pod koniec moczenia zacznij przygotowywać resztę składników.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut.

Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.

Śledzie odsącz z zalewy. Każdy płat posmaruj musztardą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokrój na małe kawałki.

W słoikach układaj na zmianę cebulę, śledzie i ogórki. Każdą warstwę cebuli dodatkowo oprósz pieprzem.

Wierzch przykrywamy cebulą, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki.

Przed spożyciem wyjmij z lodówki przynajmniej na pół godziny.

Jak oceniasz przepis na śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem

Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem to obowiązkowy element stołu wigilijnego. Te smaczne śledzie sprawdzą się również jako smaczna i zdrowa kolacja.

Ten prosty przepis na śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem wykonasz w kilka minut. Aby były szczególnie pyszne, wybierz prawdziwe matiasy, czyli młode śledzie.

Filety śledziowe przepłucz pod zimną wodą, następnie włóż do miski. Zalej wodą i odstaw na kilka godzin, by dobrze się wymoczyły. Pod koniec moczenia zacznij przygotowywać resztę składników. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Włóż do miski, dodaj szczyptę soli, zalej octem i wymieszaj. Odstaw na 20 minut. Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki. Śledzie odsącz z zalewy. Każdy płat posmaruj musztardą i oprósz świeżo mielonym pieprzem. Następnie pokrój na małe kawałki. W słoikach układaj na zmianę cebulę, śledzie i ogórki. Każdą warstwę cebuli dodatkowo oprósz pieprzem. Wierzch przykrywamy cebulą, zakręcamy i odstawiamy na kilka dni do lodówki. Przed spożyciem wyjmij z lodówki przynajmniej na pół godziny. W tych kilku krokach wiesz już jak zrobić śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem. Koniecznie sam musisz się przekonać, że tak przygotowane śledzie są zdecydowanie najlepsze w smaku.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Te dobre ryby są najczęściej poławianymi rybami na świecie. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w śledziach w oleju z cebulą i ogórkiem

Lista alergenów dla śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda sarepska

Wartości odżywcze śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
284.14
426.21
Białko (g)
18.80
28.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
2.08
3.12
Węglowodany przyswajalne (g)
1.35
2.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.73
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
21.86
32.80
Tłuszcze nasycone (g)
4.33
6.50
Tłuszcze nienasycone (g)
17.53
26.29
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.23
91.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
26.01
39.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.31
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
10.47
15.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.28
3.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
4.28
6.42
Witamina E (mg)
1.15
1.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.36
36.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.36
5.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.82
22.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
18.18
27.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
730.79
1096.19
Potas (mg)
399.22
598.83
Wapń (mg)
84.03
126.05
Fosfor (mg)
250.44
375.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
38.07
57.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.29
1.93
Cynk (mg)
1.09
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w oleju z cebulą i ogórkiem

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
800 g
a'la matias
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
3 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Ogórki konserwowe
920 g
1 duży słoik
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 2
6.42
Za 920 g
Ocet spirytusowy
30 ml
3 łyżki
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 30 ml
Musztarda sarepska
80 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 80 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Koszt składników
47.00