Śledzie w occie

Opublikowano: 21.07.2021 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane śledzie w słoiku
Śledzie w occie
Śledzie w occie to klasyczny i bardzo prosty przepis z wykorzystaniem najpopularniejszej w Polsce ryby. Smakują niesamowicie i na pewno skradną serce miłośników tradycji.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 15 min
161 kcal
Kcal w porcji
152 g
Wielkość porcji
8
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet - 5 filetów (500 g)
  • Ocet winny (100 ml)
  • Cebula - 3 szt (300 g)
  • Cukier - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, słoiki, duża miska

Przepis na śledzie w occie krok po kroku

Filety dokładnie przepłucz w wodzie. Do miski nalej 3 szklanki wody i umieść w niej śledzie, po 20 minutach śledzie ponownie przepłucz. Filety pokrój na mniejsze kawałki

Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.

Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.

Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.

Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.

Jak oceniasz przepis na śledzie w occie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi w occie

Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez których ciężko sobie wyobrazić świętowanie, dlatego warto jest przygotować je w najbardziej klasycznej wersji i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Śledzie w occie stanowią całe danie, ale mogą być również dodatkiem. Świetnie sprawdzą się w sałatkach czy na kanapkach.

Zalewa do śledzi z octem jest niezwykle prosta w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tej wersji nie dodaje się do niej soli, gdyż filety są naprawdę słone, jednak prawdziwi miłośnicy słonego smaku mogą jej użyć. Choć śledzie w occie można dostać również w sklepie, jednak te wykonane własnoręcznie są smaczniejsze i bardziej zdrowe. Robiąc je samodzielnie można ograniczyć ilość soli, a także zrezygnować z konserwantów, dzięki czemu to danie jest dużo zdrowszą wersją.

Przepis na śledzie w occie jest niezwykle łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Jednak śledzie nie są gotowe od razu po przygotowaniu, warto o tym pamiętać przed imprezami i wykonać całość wcześniej. Optymalny czas oczekiwania to od 3 do 5 dni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie w zalewie octowej, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstają z niego przepyszne, odpowiednio słone i dobrze przyprawione śledzie, które stanowią świetny pomysł na idealną przystawkę. Będą dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Wspaniale sprawdzą się również na święta, zwłaszcza na Boże Narodzenie. To danie jak najbardziej postne, więc będą świetną dekoracją wigilijnego stołu, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje.

Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku. W tej opcji z cebulką, smakują jednak naprawdę wspaniale. To dobry przepis w którym śledzie solone wspaniale się odnajdują.

Alergeny w śledziach w occie

Lista alergenów dla śledzi w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Wartości odżywcze śledzi w occie

na 100g gotowej potrawy

Śledzie są niezwykle zdrowe, a także pozwalają dostarczyć mnóstwa kwasów Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(152g)
Energia (kcal)
106.54
161.94
Białko (g)
10.25
15.58

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(152g)
Węglowodany (g)
4.28
6.50
Węglowodany przyswajalne (g)
3.72
5.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.56
0.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(152g)
Tłuszcz (g)
5.00
7.61
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
2.69
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
4.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.06
3.13
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.18
1.79
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.97
50.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(152g)
Witamina A (µg (mcg))
15.38
23.38
Witamina B6 (mg)
0.39
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
7.53
11.44
Witamina C (mg)
2.82
4.29
Witamina D (µg (mcg))
2.31
3.51
Witamina E (mg)
0.59
0.90
Retinol (µg (mcg))
15.38
23.38
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.14
0.21
Niacyna (mg)
1.81
2.75
Foliany (µg (mcg))
11.76
17.87
Beta karoten (µg (mcg))
0.33
0.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(152g)
Sód (mg)
51.33
78.02
Potas (mg)
235.85
358.49
Wapń (mg)
39.68
60.32
Fosfor (mg)
140.11
212.97
Magnez (mg)
21.43
32.57
Żelazo (mg)
0.70
1.06
Cynk (mg)
0.60
0.92
Miedź (mg)
0.06
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi w occie 8
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi w occie

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
5 filetów
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Ocet winny
100 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 ml
Cebula
300 g
3 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier
10 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koszt składników
25.50