Śledzie w occie
- Śledź filet - 5 filetów (500 g)
- Ocet winny (100 ml)
- Cebula - 3 szt (300 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
Przepis na śledzie w occie krok po kroku
Filety dokładnie przepłucz w wodzie. Do miski nalej 3 szklanki wody i umieść w niej śledzie, po 20 minutach śledzie ponownie przepłucz. Filety pokrój na mniejsze kawałki
Do małego garnka wlej 3 szklanki wody i ocet. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także cukier. Całość zagotuj. Do zalewy dodaj pokrojone w piórka cebule. Zalewę ostudź.
Do słoika przełóż połowę porcji śledzi, dodaj cebulę z zalewy, następnie dodaj resztę śledzi.
Całość zalej zalewą i zamknij. Przechowuj w lodówce.
Śledzie będą gotowe po 2 - 3 dniach.
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi w occie
Śledzie w occie to przepis na przepyszną przekąskę z najpopularniejszej w Polsce ryby. Śledzie są nieodłącznym towarzyszem każdej imprezy, bez których ciężko sobie wyobrazić świętowanie, dlatego warto jest przygotować je w najbardziej klasycznej wersji i cieszyć się ich wspaniałym smakiem. Śledzie w occie stanowią całe danie, ale mogą być również dodatkiem. Świetnie sprawdzą się w sałatkach czy na kanapkach.
Zalewa do śledzi z octem jest niezwykle prosta w przygotowaniu i składa się tylko z kilku składników. W tej wersji nie dodaje się do niej soli, gdyż filety są naprawdę słone, jednak prawdziwi miłośnicy słonego smaku mogą jej użyć. Choć śledzie w occie można dostać również w sklepie, jednak te wykonane własnoręcznie są smaczniejsze i bardziej zdrowe. Robiąc je samodzielnie można ograniczyć ilość soli, a także zrezygnować z konserwantów, dzięki czemu to danie jest dużo zdrowszą wersją.
Przepis na śledzie w occie jest niezwykle łatwy, a jego wykonanie zajmuje niewiele czasu. Jednak śledzie nie są gotowe od razu po przygotowaniu, warto o tym pamiętać przed imprezami i wykonać całość wcześniej. Optymalny czas oczekiwania to od 3 do 5 dni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie w zalewie octowej, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Powstają z niego przepyszne, odpowiednio słone i dobrze przyprawione śledzie, które stanowią świetny pomysł na idealną przystawkę. Będą dobrym wyborem na wszelkiego rodzaju imprezy. Wspaniale sprawdzą się również na święta, zwłaszcza na Boże Narodzenie. To danie jak najbardziej postne, więc będą świetną dekoracją wigilijnego stołu, która nie tylko dobrze się prezentuje, ale także fantastycznie smakuje.
Płaty śledziowe, których używa się do przygotowywania tego dania powinny być jak najświeższe, by całość miała wspaniałą jakość i dobry smak. Najlepiej nie kupować tych, które mają lekko żółtawe końcówki. Dobrze śledzie porządnie przepłukać, gdyż trzymane w soli, stają się niezwykle słone i ciężko jest pozbawić ich tego smaku. W tej opcji z cebulką, smakują jednak naprawdę wspaniale. To dobry przepis w którym śledzie solone wspaniale się odnajdują.
Alergeny w śledziach w occie
Lista alergenów dla śledzi w occie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze śledzi w occie
Śledzie są niezwykle zdrowe, a także pozwalają dostarczyć mnóstwa kwasów Omega 3.
Energia i białka
(152g)
Węglowodany
(152g)
Tłuszcze
(152g)
Witaminy
(152g)
Składniki mineralne
(152g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.