Śledzie solone w oleju
- Filety śledziowe solone (400 g)
- Cebula (300 g)
- Olej rzepakowy (300 ml)
- Sok z cytryny (20 ml)
Przepis na śledzie solone w oleju krok po kroku
Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.
Następnie umieść śledzie w misce i zalej wodą, by wymoczyć je z soli. Po 20 minutach odlej wodę i spróbuj, czy śledzie są już mniej słone. W razie potrzeby powtórz czynność nawet 2-3 razy. Pamiętaj, że śledzie powinny mieć lekko słony smak.
Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki.
Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i umieść w sitku. Zagotuj w czajniku wrzątek i przelej nim powoli cebulę.
Do czystych, suchych słoików wkładaj na zmianę cebulkę i śledzie tworząc warstwy. Mniej więcej w środku umieść liść laurowy. Na wierzch zapełnionego słoika wlej łyżeczkę soku z cytryny.
Wlej olej do każdego słoika, tak by go zapełnić. Dokładnie zakręć słoiki.
Umieść w lodówce na minimum 48 godzin przed spożyciem.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi solonych w oleju
Śledzie solone w oleju to idealna sałatka na święta. Jest to bardzo prosta w wykonaniu przekąska, która na pewno wszystkim zasmakuje. Tak podane płaty śledziowe są naprawdę pyszne.
Przepis na śledzie solone w oleju będzie najlepszy, gdy użyjesz młodych matiasów.
Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie umieść śledzie w misce i zalej wodą, by wymoczyć je z soli. Po 20 minutach odlej wodę i spróbuj, czy śledzie są już mniej słone. W razie potrzeby powtórz czynność nawet 2-3 razy. Pamiętaj, że śledzie powinny mieć lekko słony smak. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i umieść w sitku. Zagotuj w czajniku wrzątek i przelej nim powoli cebulę. Do czystych, suchych słoików wkładaj na zmianę cebulkę i śledzie tworząc warstwy. Mniej więcej w środku umieść liść laurowy. Na wierzch zapełnionego słoika wlej łyżeczkę soku z cytryny. Wlej olej do każdego słoika , tak by go zapełnić. Dokładnie zakręć słoiki. Umieść w lodówce na minimum 48 godzin przed spożyciem.
Tak przygotowane rybki, to nie tylko pomysł na wigilijną przekąskę, ale również dobre rozwiązania na wprowadzenie ryb do diety na co dzień. Jeśli wiesz już, jak zrobić śledzie solone w oleju to przekonaj się sam, że są nie tylko smaczne, ale i wartościowe dla Twojego zdrowia.
Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.
Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.
Alergeny w śledziach solonych w oleju
Lista alergenów dla śledzi solonych w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
Wartości odżywcze śledzi solonych w oleju
Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.