Śledzie solone w oleju

Opublikowano: 03.10.2022 r., 21:30 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w oleju w miseczce
Śledzie solone w oleju
Śledzie solone w oleju to idealna sałatka na święta. Jest to bardzo prosta w wykonaniu przekąska, która na pewno wszystkim zasmakuje. Tak podane płaty śledziowe są naprawdę pyszne.
Przygotowanie 30 min
938 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone (400 g)
  • Cebula (300 g)
  • Olej rzepakowy (300 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
słoiki, czajnik, sitko, ręcznik papierowy

Przepis na śledzie solone w oleju krok po kroku

Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą, zimną wodą.

Następnie umieść śledzie w misce i zalej wodą, by wymoczyć je z soli. Po 20 minutach odlej wodę i spróbuj, czy śledzie są już mniej słone. W razie potrzeby powtórz czynność nawet 2-3 razy. Pamiętaj, że śledzie powinny mieć lekko słony smak.

Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki.

Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i umieść w sitku. Zagotuj w czajniku wrzątek i przelej nim powoli cebulę.

Do czystych, suchych słoików wkładaj na zmianę cebulkę i śledzie tworząc warstwy. Mniej więcej w środku umieść liść laurowy. Na wierzch zapełnionego słoika wlej łyżeczkę soku z cytryny.

Wlej olej do każdego słoika, tak by go zapełnić. Dokładnie zakręć słoiki.

Umieść w lodówce na minimum 48 godzin przed spożyciem.

Jak oceniasz przepis na śledzie solone w oleju
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat śledzi solonych w oleju

Śledzie solone w oleju to idealna sałatka na święta. Jest to bardzo prosta w wykonaniu przekąska, która na pewno wszystkim zasmakuje. Tak podane płaty śledziowe są naprawdę pyszne.

Przepis na śledzie solone w oleju będzie najlepszy, gdy użyjesz młodych matiasów.

Filety śledziowe przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Następnie umieść śledzie w misce i zalej wodą, by wymoczyć je z soli. Po 20 minutach odlej wodę i spróbuj, czy śledzie są już mniej słone. W razie potrzeby powtórz czynność nawet 2-3 razy. Pamiętaj, że śledzie powinny mieć lekko słony smak. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz, umyj, pokrój w drobną kostkę i umieść w sitku. Zagotuj w czajniku wrzątek i przelej nim powoli cebulę. Do czystych, suchych słoików wkładaj na zmianę cebulkę i śledzie tworząc warstwy. Mniej więcej w środku umieść liść laurowy. Na wierzch zapełnionego słoika wlej łyżeczkę soku z cytryny. Wlej olej do każdego słoika , tak by go zapełnić. Dokładnie zakręć słoiki. Umieść w lodówce na minimum 48 godzin przed spożyciem.

Tak przygotowane rybki, to nie tylko pomysł na wigilijną przekąskę, ale również dobre rozwiązania na wprowadzenie ryb do diety na co dzień. Jeśli wiesz już, jak zrobić śledzie solone w oleju to przekonaj się sam, że są nie tylko smaczne, ale i wartościowe dla Twojego zdrowia.

Śledzie, które stanowią podstawowy składnik powyższego przepisu, zaliczane są do ryb głównie morskich. W zależności od regionu połowu spotkać można śledzie oceaniczne, bałtyckie czy pacyficzne. Śledź należy do rodziny ryb śledziowatych, gdzie zaliczamy również szproty i sardynki. Ryby te są najczęściej poławianymi rybami. Głównie dlatego, że można wykorzystać je w kuchni w różny sposób. Najczęściej spożywane są po uwędzeniu, zamrożeniu, zasoleniu lub w postaci dań marynowanych czy konserwowanych. Ta wielorakość ich wykorzystywania ma również duże znaczenie dla naszego zdrowia, ponieważ zwiększa możliwość ich spożycia.

Wraz z porcją 100 g śledzia dostarczymy tylko 160 kcal. Mimo że śledzie zaliczane są do ryb tłustych, czyli zawierających dużą ilość kwasów tłuszczowych to świetne źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Zawierają kwasy Omega-3, które wspomagają pracę układu nerwowego oraz mózgu. Mają znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i serca, np. poprzez pośredni wpływ na krążenie krwi. Dodatkowo wpływają na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby. W tym miejscu określa się, że powinno to być około 150 g produktu lub taka ilość mięsa z ryby, wraz z którym dostarczy się około 250 mg kwasów EPA+DHA. Spożycie dwóch takich porcji tygodniowo zapewni zapotrzebowanie właśnie na te kwasy omega-3. Aby w pełni wykorzystać potencjał ryby należy odpowiednio ją przyrządzić. Przygotowanie ryby na głębokim tłuszczu lub po prostu usmażenie powoduje, że cała wartość odżywcza niestety zostaje utracona. Dlatego właśnie takie dania jak to powyżej to nie tylko pyszny wybór, ale również niezwykle zdrowy sposób na wprowadzenie ryb do diety.

Alergeny w śledziach solonych w oleju

Lista alergenów dla śledzi solonych w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone

Wartości odżywcze śledzi solonych w oleju

na 100g gotowej potrawy

Według zaleceń Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej przynajmniej 2 razy w tygodniu powinna pojawić się porcja ryby.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
469.06
938.12
Białko (g)
22.18
44.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.88
5.76
Węglowodany przyswajalne (g)
2.38
4.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.51
1.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
40.44
80.88
Tłuszcze nasycone (g)
5.94
11.88
Tłuszcze nienasycone (g)
34.50
69.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
23.96
47.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
10.54
21.09
Cholesterol (mg)
72.94
145.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
29.02
58.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
12.47
24.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.60
7.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
5.10
10.20
Witamina E (mg)
1.31
2.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.02
58.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.29
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.95
7.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
16.96
33.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.31
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
463.55
927.10
Potas (mg)
442.61
885.22
Wapń (mg)
76.69
153.37
Fosfor (mg)
295.75
591.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
41.88
83.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
2.80
Cynk (mg)
1.25
2.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi solonych w oleju 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi solonych w oleju

Koszt składników
21.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
300 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.10
Za 300 ml
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
21.00