Przepis na śledzie salsa z ananasem i kukurydzą krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z limonki
To będzie niezbędne
patelnia duża

Jeżeli trzeba namocz śledzie.

W tym czasie przygotuj sos.

Rozgrzej olej na patelni.

Obierz i umyj cebulę, pokrój ją w pół plastry.

Oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę.

Ananasa pokrój w niewielkie kawałki.

Na rozgrzany olej wyłóż warzywa, kukurydzę oraz ananasa i podsmaż je do miękkości razem z odrobiną soli.

Dodaj przecier pomidorowy, sól, pieprz i sok z jednej limonki. Zagotuj sos do zgęstnienia.

Jak śledzie będą już dobre w smaku wymieszaj je z sosem.

Śledzie salsa z ananasem i kukurydzą
Śledzie salsa z ananasem i kukurydzą
Koszt przygotowania dania
15.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
148 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
39

Śledzie salsa z ananasem i kukurydzą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach salsa z ananasem i kukurydzą

Ta przystawka to prawdziwa bomba. Odpowiedni dla smakoszy gustujących w smakach słodko-słonych. Ryba w takim wydaniu na pewno zaskoczy kubki smakowe. Ten przepis na sałatkę śledziową dzięki ananasowi może wydawać się bardzo zaskakującym połączeniem. Śledź z ananasem, kukurydza i sos pomidorowy z papryką faktycznie może wywrzeć różne wrażenia. Koniecznie pamiętaj o przyprawach. Sok z limonki zrównoważy smak słodkiego ananasa i kukurydzy. Kukurydza z ananasem z kolei zadba o to, by przepis na rybę zaskoczył idealnym, słodkim smakiem przełamanym słonymi śledziami.

Najważniejsze to zrobić przepis co najmniej parę godzin wcześniej. Jest to istotne, ponieważ wtedy sałatka będzie o wiele pyszniejsza. Dzięki temu, że wszystkie składniki razem ze sobą leżakują mają okazję by ich aromat i smak został połączony. Najlepsze śledzie salsa z ananasem i kukurydzą są z pieczywem.

Cały przepis jest bardzo prosty. Jego zrobienie jest bardzo szybko, jeśli tylko nie musisz moczyć śledzi, lub jeśli śledzie są już namoczone. Sos pomidorowy z warzywami i owocami można zrobić w tym samym czasie, w którym filety śledziowe się moczą. To już duża oszczędność czasu, bo sos zdążyłby ostygnąć. Wtedy wystarczy już tylko połączyć gotowy sos pomidorowy z namoczonymi filetami śledziowymi.

Do przepisu najkorzystniej i najlepiej dla zdrowia byłoby użyć ananasa świeżego. Jest to trochę bardziej pracochłonna czynność, ponieważ ananasa należy najpierw dobrze obrać, ale jest to lepszy wybór. Ananas z puszki nada się równie dobrze, aczkolwiek jeśli chcesz zadbać o lepsze wybory żywieniowe to świeży ananas jest korzystniejszy. Ananas konserwowy, który jest dostępny w sklepach, zanurzony jest w syropie, który dodatkowo jest słodzony cukrem. Sam ananas z reguły jest bardzo słodki, o ile wybierzesz dobrą sztukę. Nie ma więc potrzeby dodawania do niego większej ilości cukru. Do sosu salsa w przepisie wykorzystano przecier pomidorowy. W sklepie można kupić go także pod nazwą „passaty pomidorowej”. Jego można zastąpić ketchupem lub koncentratem pomidorowym.

Wartości odżywcze śledzi salsa z ananasem i kukurydzą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kalorie)
80.04 kcal
148.08 kcal
Białko
5.65 g
10.45 g

Węglowodany w śledziach salsa z ananasem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany
7.40 g
13.68 g
Węglowodany przyswajalne
6.18 g
11.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.22 g
2.25 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz
3.40 g
6.29 g
Tłuszcze nasycone
0.96 g
1.78 g
Tłuszcze nienasycone
2.44 g
4.51 g
Tłuszcze jednonasycone
1.59 g
2.94 g
Tłuszcze wielonasycone
0.85 g
1.57 g
Cholesterol
15.86 mg
29.34 mg

Witaminy w przepisie na śledzie salsa z ananasem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A
16.26 µg (mcg)
30.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
3.62 µg (mcg)
6.70 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
18.00 mg
33.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
1.11 µg (mcg)
2.05 µg (mcg)
Witamina E
0.81 mg
1.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.40 µg (mcg)
13.69 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
2.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
15.13 µg (mcg)
27.99 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
104.07 µg (mcg)
192.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie salsa z ananasem i kukurydzą

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód
49.54 mg
91.64 mg
Potas
265.88 mg
491.88 mg
Wapń
26.74 mg
49.47 mg
Fosfor
83.52 mg
154.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.68 mg
25.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
1.64 mg
Cynk
0.45 mg
0.83 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi salsa z ananasem i kukurydzą 39
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach salsa z ananasem i kukurydzą

Lista alergenów dla śledzi salsa z ananasem i kukurydzą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Cena przygotowania śledzi salsa z ananasem i kukurydzą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Ananas
150 g
10.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
75 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Papryka zielona
100 g
2.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
44.50
Jak oceniasz przepis na śledzie salsa z ananasem i kukurydzą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób