Śledzie salsa na ostro
- Śledź filet (250 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Cukier (15 g)
- Koncentrat pomidorowy (75 g)
- Ogórek kiszony (150 g)
Przepis na śledzie salsa na ostro krok po kroku
Śledzie namocz, by zyskały dobry smak.
Rozgrzej na patelni olej.
Cebulę obierz, umyj. Pokrój w piórka.
Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj. Pokrój w paseczki.
Ogórka pokrój w niedużą kostkę.
Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię i smaż do zmięknięcia. Posól.
Jak warzywa zmiękną dodaj koncentrat, 2 łyżki octu, cukier, sól, paprykę słodką oraz świeże papryczki chilli posiekane drobno.
Gotuj sos przez kilka minut - ma lekko zgęstnieć.
Gdy sos ostygnie, a ryba będzie dobrze słona, wymieszaj wszystko razem i ostaw na noc.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi salsa na ostro
Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka i do tego świeże papryczki chilli to super pomysł. Śledzie na ostro należy odpowiednio doprawić. Przyprawy, które potrzebujesz to przede wszystkim świeże chilli. By sos był bardziej paprykowy dodaj także inne przyprawy: paprykę słodką, ocet, cukier oraz sól i pieprz. Tę sałatkę w formie śledzi na ostro śmiało zrób minimum kilka godzin przed podaniem. Jako dodatek należy podać świeże pieczywo.
Taka sałatka śledziowa sprawdzi się wyśmienicie podczas rożnych spotkań rodzinnych. Grill, impreza czy święta to fajna okazja na przygotowanie takiej przystawki. Jest to potrawa, która robi się bardzo szybko. Poza tym nie jest to danie trudne do zrobienia. Z łatwością więc i przyjemnością je zrobisz.
W tej potrawie niezwykle ważnym czynnikiem jest sam proces przyprawienia. Przyprawy ostre mają to do siebie, że są bardzo aromatyczne i mocne. Łatwo jest dodać za dużo przyprawy i wtedy powstaje problem – zbyt pikantna potrawa. Do przepisu najlepiej jest dodać świeże papryczki, ale dobrze sprawdzi się papryka ostra w proszku. Każdy ma inny próg tolerancji na pikantny smak. Uważaj więc i próbuj potrawy podczas przyprawiania, by nie było za dużej ostrości. Plusem dodania ostrych przypraw do tej sałatki śledziowej jest dobry wpływ na metabolizm człowieka. Poprzez spożycie pikantnych smaków zwiększa się termogeneza, dzięki czemu organizm może spalać większą ilość kilokalorii. Fajna opcja dla osób, które się odchudzają.
Gdyby śledzie były zbyt słone namocz je. Dodaj do miski i w całości zalej wodą. Możesz też zalać je kefirem, mlekiem albo maślanką naturalną. Jak lubisz delikatny smak ryby to opcja z produktami mlecznymi jest dla Ciebie. Mocz filety śledziowe przez około dwie godziny, przy czym pamiętaj, że im dłużej ryba się moczy tym bardziej traci ona smak. Możesz przyspieszyć moczenie i pozbywanie się zbyt słonego smaku. Wystarczy w czasie moczenia wymienić płyn na świeży.
Alergeny w śledziach salsa na ostro
Lista alergenów dla śledzi salsa na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi salsa na ostro
W przepisie nie znajdziesz nabiału. Jest to przepis z niskim indeksem glikemicznym.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.