Śledzie salsa na ostro

Opublikowano: 09.09.2021 r., 14:08 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w pikantnej salsie
Śledzie salsa na ostro
Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka i do tego świeże papryczki chilli to super pomysł.
Przygotowanie 20 min
152 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź filet (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka czerwona (150 g)
  • Cukier (15 g)
  • Koncentrat pomidorowy (75 g)
  • Ogórek kiszony (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, chilli, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na śledzie salsa na ostro krok po kroku

Śledzie namocz, by zyskały dobry smak.

Rozgrzej na patelni olej.

Cebulę obierz, umyj. Pokrój w piórka.

Z papryki usuń gniazda nasienne, umyj. Pokrój w paseczki.

Ogórka pokrój w niedużą kostkę.

Wszystkie warzywa wrzuć na patelnię i smaż do zmięknięcia. Posól.

Jak warzywa zmiękną dodaj koncentrat, 2 łyżki octu, cukier, sól, paprykę słodką oraz świeże papryczki chilli posiekane drobno.

Gotuj sos przez kilka minut - ma lekko zgęstnieć.

Gdy sos ostygnie, a ryba będzie dobrze słona, wymieszaj wszystko razem i ostaw na noc.

Jak oceniasz przepis na śledzie salsa na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi salsa na ostro

Śledzie na ostro w sosie salsa – to przepis idealny dla fanów smaków pikantnych. Filety rybne w sosie pomidorowym, papryka i do tego świeże papryczki chilli to super pomysł. Śledzie na ostro należy odpowiednio doprawić. Przyprawy, które potrzebujesz to przede wszystkim świeże chilli. By sos był bardziej paprykowy dodaj także inne przyprawy: paprykę słodką, ocet, cukier oraz sól i pieprz. Tę sałatkę w formie śledzi na ostro śmiało zrób minimum kilka godzin przed podaniem. Jako dodatek należy podać świeże pieczywo.

Taka sałatka śledziowa sprawdzi się wyśmienicie podczas rożnych spotkań rodzinnych. Grill, impreza czy święta to fajna okazja na przygotowanie takiej przystawki. Jest to potrawa, która robi się bardzo szybko. Poza tym nie jest to danie trudne do zrobienia. Z łatwością więc i przyjemnością je zrobisz.

W tej potrawie niezwykle ważnym czynnikiem jest sam proces przyprawienia. Przyprawy ostre mają to do siebie, że są bardzo aromatyczne i mocne. Łatwo jest dodać za dużo przyprawy i wtedy powstaje problem – zbyt pikantna potrawa. Do przepisu najlepiej jest dodać świeże papryczki, ale dobrze sprawdzi się papryka ostra w proszku. Każdy ma inny próg tolerancji na pikantny smak. Uważaj więc i próbuj potrawy podczas przyprawiania, by nie było za dużej ostrości. Plusem dodania ostrych przypraw do tej sałatki śledziowej jest dobry wpływ na metabolizm człowieka. Poprzez spożycie pikantnych smaków zwiększa się termogeneza, dzięki czemu organizm może spalać większą ilość kilokalorii. Fajna opcja dla osób, które się odchudzają.

Gdyby śledzie były zbyt słone namocz je. Dodaj do miski i w całości zalej wodą. Możesz też zalać je kefirem, mlekiem albo maślanką naturalną. Jak lubisz delikatny smak ryby to opcja z produktami mlecznymi jest dla Ciebie. Mocz filety śledziowe przez około dwie godziny, przy czym pamiętaj, że im dłużej ryba się moczy tym bardziej traci ona smak. Możesz przyspieszyć moczenie i pozbywanie się zbyt słonego smaku. Wystarczy w czasie moczenia wymienić płyn na świeży.

Alergeny w śledziach salsa na ostro

Lista alergenów dla śledzi salsa na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzi salsa na ostro

na 100g gotowej potrawy

W przepisie nie znajdziesz nabiału. Jest to przepis z niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
82.40
152.44
Białko (g)
6.94
12.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
6.88
12.72
Węglowodany przyswajalne (g)
5.56
10.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.31
2.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
3.22
5.96
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
2.15
Tłuszcze nienasycone (g)
2.06
3.81
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
2.36
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.79
1.46
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
20.27
37.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
51.01
94.38
Witamina B6 (mg)
0.32
0.58
Witamina B12 (µg (mcg))
4.63
8.56
Witamina C (mg)
29.54
54.66
Witamina D (µg (mcg))
1.42
2.62
Witamina E (mg)
0.70
1.30
Retinol (µg (mcg))
9.46
17.50
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Ryboflawina (mg)
0.12
0.22
Niacyna (mg)
1.61
2.99
Foliany (µg (mcg))
16.69
30.88
Beta karoten (µg (mcg))
437.06
808.56

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
283.03
523.60
Potas (mg)
280.04
518.08
Wapń (mg)
27.45
50.79
Fosfor (mg)
100.17
185.31
Magnez (mg)
19.66
36.38
Żelazo (mg)
0.87
1.61
Cynk (mg)
0.48
0.88
Miedź (mg)
0.10
0.18
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi salsa na ostro 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi salsa na ostro

Koszt składników
31.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
250 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
150 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 150 g
Cukier
15 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Ogórek kiszony
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Koszt składników
31.50