Śledzie salsa

Opublikowano: 09.09.2021 r., 10:44 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie w pikantnej salsie
Śledzie salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj koniecznie tego pysznego smaku ryby.
Przygotowanie 20 min
239 kcal
Kcal w porcji
165 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Papryka czerwona (70 g)
  • Papryka żółta (70 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ketchup (150 g)
  • Koncentrat pomidorowy (50 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, ocet spirytusowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na śledzie salsa krok po kroku

Namocz śledzie.

W międzyczasie można zabrać się za robienie sosu. Cebulę obierz i umyj. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i umyj.

Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone w większą kostkę warzywa. Dopraw solą i pieprzem oraz papryką. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Podczas smażenia można dodawać wodę.

Jak już warzywa będą miękkie dodaj ketchup, koncentrat, 2 łyżki octu, łyżkę cukru i zagotuj całość. Sos ostudź. Jeśli trzeba dopraw.

Namoczone śledzie pokrój w paski albo w dużą kostkę.

Sos wymieszaj ze śledziami i całość odstaw.

Jak oceniasz przepis na śledzie salsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat śledzi salsa

Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj koniecznie tego pysznego smaku ryby. Sos pomidorowy jest bardzo wyrazisty, a smak sałatki jest idealny. Śledź matias fajny byłby ten w oleju. Jeśli jest marynowany razem z cebulą dodaj ją do przepisu. Ta sałatka śledziowa powinna być zrobiona minimum dzień wcześniej, ponieważ smak i aromat przystawki musi się przegryźć. Jako dodatek do sałatki śledziowej w sosie salsa podawaj świeże pieczywo.

Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu upewnij się co do ryby – czy filety śledziowe nie są za słone. Jeśli ryba jest zbyt słona musisz ją moczyć. By to zrobić wystarczy, że godzinę-dwie godziny wcześniej śledzie umieścisz w misce i zalejesz zimną wodą. Tak przygotowane śledzie odstaw na bok. Podczas moczenia nadmiar soli się zniweluje, a smak stanie się bardziej przyjemny. Co do czasu, który należy poświęcić na moczenie, jest on nieokreślony dokładnie. Wszystko zależy od tego jak słone są śledzie. Poza tym ostatecznie kończy się moczenie po sprawdzeniu, czy smak już odpowiada. Najlepiej po prostu sprawdzać poprzez odkrojenie małego kawałka ryby i wtedy oceniać czy smak pasuje. Niektóre śledzie wcale nie potrzebują moczenia, a więc tak naprawdę jest to ogólnie kwestia indywidualna.

Sos pomidorowy z papryką polega na podsmażeniu warzyw: cebulki, papryki oraz przypraw. Następnie dodaje się naszą bazę pomidorową czyli ketchup i koncentrat pomidorowy. Możesz je zamienić także na przecier pomidorowy. Ważne są przyprawy, czyli ocet, cukier, sól i pieprz. Teraz wystarczy wszystko zagotować i sos jest gotowy. Najlepiej jest wymieszać rybę z sosem gdy będzie już ostudzony. Dopraw całą potrawę gdy już będzie gotowa, gdy sos pomidorowo-paprykowy będzie połączony z papryką i dobrze wymieszany.

Konieczne jest zrobienie tej sałatki śledziowej minimum jedną noc przed planowanym podaniem. Sałatki śledziowe mają to do siebie, że im wcześniej się je przygotuje tym są one smaczniejsze i bardziej wyraziste.

Alergeny w śledziach salsa

Lista alergenów dla śledzi salsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet

Wartości odżywcze śledzi salsa

na 100g gotowej potrawy

W tym przepisie znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone. Poza tym występują warzywa będące dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(165g)
Energia (kcal)
144.86
239.01
Białko (g)
9.82
16.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(165g)
Węglowodany (g)
6.99
11.54
Węglowodany przyswajalne (g)
6.35
10.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.64
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(165g)
Tłuszcz (g)
8.78
14.49
Tłuszcze nasycone (g)
1.95
3.22
Tłuszcze nienasycone (g)
6.83
11.26
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.61
7.61
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.22
3.66
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
30.61
50.51

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(165g)
Witamina A (µg (mcg))
34.07
56.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.41
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.99
11.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
25.09
41.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
2.14
3.54
Witamina E (mg)
0.66
1.09
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.29
23.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.16
3.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.17
23.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
219.01
361.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(165g)
Sód (mg)
188.59
311.18
Potas (mg)
306.49
505.71
Wapń (mg)
36.85
60.80
Fosfor (mg)
135.15
223.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.19
38.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
1.41
Cynk (mg)
0.61
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi salsa 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi salsa

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Papryka czerwona
70 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 70 g
Papryka żółta
70 g
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 70 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ketchup
150 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Koncentrat pomidorowy
50 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.94
Za 50 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
36.50