Śledzie salsa
- Śledź filet (500 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Papryka żółta (70 g)
- Cebula (100 g)
- Ketchup (150 g)
- Koncentrat pomidorowy (50 g)
- Olej rzepakowy (40 ml)
Przepis na śledzie salsa krok po kroku
Namocz śledzie.
W międzyczasie można zabrać się za robienie sosu. Cebulę obierz i umyj. Paprykę pozbaw gniazd nasiennych i umyj.
Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż pokrojone w większą kostkę warzywa. Dopraw solą i pieprzem oraz papryką. Smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Podczas smażenia można dodawać wodę.
Jak już warzywa będą miękkie dodaj ketchup, koncentrat, 2 łyżki octu, łyżkę cukru i zagotuj całość. Sos ostudź. Jeśli trzeba dopraw.
Namoczone śledzie pokrój w paski albo w dużą kostkę.
Sos wymieszaj ze śledziami i całość odstaw.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi salsa
Śledzie salsa to genialna przystawka na każdą okazję. Pyszny śledź w sosie pomidorowym z papryką łatwo i szybko przygotować. Spróbuj koniecznie tego pysznego smaku ryby. Sos pomidorowy jest bardzo wyrazisty, a smak sałatki jest idealny. Śledź matias fajny byłby ten w oleju. Jeśli jest marynowany razem z cebulą dodaj ją do przepisu. Ta sałatka śledziowa powinna być zrobiona minimum dzień wcześniej, ponieważ smak i aromat przystawki musi się przegryźć. Jako dodatek do sałatki śledziowej w sosie salsa podawaj świeże pieczywo.
Przed przystąpieniem do przygotowania przepisu upewnij się co do ryby – czy filety śledziowe nie są za słone. Jeśli ryba jest zbyt słona musisz ją moczyć. By to zrobić wystarczy, że godzinę-dwie godziny wcześniej śledzie umieścisz w misce i zalejesz zimną wodą. Tak przygotowane śledzie odstaw na bok. Podczas moczenia nadmiar soli się zniweluje, a smak stanie się bardziej przyjemny. Co do czasu, który należy poświęcić na moczenie, jest on nieokreślony dokładnie. Wszystko zależy od tego jak słone są śledzie. Poza tym ostatecznie kończy się moczenie po sprawdzeniu, czy smak już odpowiada. Najlepiej po prostu sprawdzać poprzez odkrojenie małego kawałka ryby i wtedy oceniać czy smak pasuje. Niektóre śledzie wcale nie potrzebują moczenia, a więc tak naprawdę jest to ogólnie kwestia indywidualna.
Sos pomidorowy z papryką polega na podsmażeniu warzyw: cebulki, papryki oraz przypraw. Następnie dodaje się naszą bazę pomidorową czyli ketchup i koncentrat pomidorowy. Możesz je zamienić także na przecier pomidorowy. Ważne są przyprawy, czyli ocet, cukier, sól i pieprz. Teraz wystarczy wszystko zagotować i sos jest gotowy. Najlepiej jest wymieszać rybę z sosem gdy będzie już ostudzony. Dopraw całą potrawę gdy już będzie gotowa, gdy sos pomidorowo-paprykowy będzie połączony z papryką i dobrze wymieszany.
Konieczne jest zrobienie tej sałatki śledziowej minimum jedną noc przed planowanym podaniem. Sałatki śledziowe mają to do siebie, że im wcześniej się je przygotuje tym są one smaczniejsze i bardziej wyraziste.
Alergeny w śledziach salsa
Lista alergenów dla śledzi salsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi salsa
W tym przepisie znajdują się korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe nienasycone. Poza tym występują warzywa będące dobrym źródłem błonnika, witamin i minerałów.
Energia i białka
(165g)
Węglowodany
(165g)
Tłuszcze
(165g)
Witaminy
(165g)
Składniki mineralne
(165g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.