Śledzie pod pierzynką z serem żółtym
- Śledź filet (300 g)
- Ser gouda (160 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (160 g)
- Ziemniaki późne (200 g)
- Marchewka (70 g)
- Majonez light (50 g)
- Musztarda (50 g)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
Przepis na śledzie pod pierzynką z serem żółtym krok po kroku
Namocz śledzie o ile jest taka potrzeba. Pokrój je w dużą kostkę.
Marchewkę i ziemniaki ugotuj w mundurkach - nie obieraj. Ostudź warzywa i obierz je. Chłodne warzywa pokrój w kostkę.
Na tarce zetrzyj ser żółty. Użyj małych oczek.
Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę.
Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt oraz majonez. Dodaj sol i pieprz.
Do miski wyłóż warstwy: śledzie, cebula, marchewka, sos, ziemniaki, papryka, sos, ser żółty.
Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Posyp przed podaniem świeżo pokrojonym szczypiorkiem.
- Śledzie pod pierzynką
- Śledzie w occie
- Śledzie po japońsku
- Śledzie salsa na ostro
- Śledzie w śmietanie z jabłkiem
- Śledzie po kaszubsku
- Śledzie po giżycku
- Śledzie po wiejsku
- Śledź z jabłkiem i cebulą
- Śledzie salsa
- Tatar ze śledzia z majonezem
- Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
- Śledzie po cygańsku
- Śledzie po meksykańsku
- Sałatka śledziowa z ziemniakami
- Matiasy
- Śledź w oleju
- Kiszone śledzie
- Potrawy ze śledzi
Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z serem żółtym
Pyszna sałatka ze śledziami idealna jako potrawa wigilijna – śledzie pod pierzynką z serem. Warstwowa sałatka z serem żółtym to znakomity przepis na efektowne danie. Śledzie pod pierzynką z serem to świetnie wyglądająca sałatka. Warstwy sałatki mają różne kolory i prezentują się bardzo ładnie.
Sałatka jest bardzo smaczna. Ma wyrazisty sos oparty o musztardę. Wszystkie składniki sałatki doskonale do siebie pasują. Nadaje się idealnie na święta, na imprezy i na różne okoliczności. Polecam ten przepis, który robi się prosto i jest naprawdę smaczny. Sałatka jest szybka w przygotowaniu. Jedynie marchewka i ziemniaki wymagają wcześniejszego ugotowania.
Najpierw najlepiej jest sobie ugotować ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa ugotuj w mundurkach bez obierania warzyw. Gdy warzywa się ugotują należy je wystudzić i obrać. Warto także zorientować się, czy filety śledziowe wymagają moczenia. Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Można wymoczyć filety śledziowe również w mleku lub maślance. Dzięki moczeniu w mleku śledzie są bardziej delikatne.
Przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera średni indeks glikemiczny. Przepis zawiera także wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w serze żółtym oraz w majonezie. W wersji odchudzonej zamiast majonezu dodaj jogurt naturalny. Jest dostępny także ser żółty o niższej zawartości kilokalorii, więc to także jest dobry wybór jeśli chodzi o obniżenie wartości energetycznej.
Sałatkę warto podać z pieczywem, ale również smakuje bardzo dobrze sama, bez żadnych dodatków. Sałatkę trzeba zrobić dzień wcześniej. Sałatka powinna być wcześniej przygotowana, po to by aromat składników przeniknął przez całość. Smaki są wtedy bardziej wyraziste, a sałatka jest smaczniejsza. Jeżeli chcesz zachwycić gości prostotą, ale także pięknym wyglądem to polecam tę pyszną warstwową sałatkę. Idealna na różne imprezy okolicznościowe, spotkania rodzinne lub święta. Sałatkę posyp świeżym szczypiorkiem – wspaniale ożywia danie smakiem, jak również świeżym, zielonym kolorem.
Alergeny w śledziach pod pierzynką z serem żółtym
Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
- Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
- Musztarda
Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z serem żółtym
Przepis jest wysokokaloryczny i ma średni indeks glikemiczny. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jednakże ser i majonez należałoby ograniczyć w przypadku problemów z cholesterolem.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.