Śledzie pod pierzynką z serem żółtym

Opublikowano: 15.06.2021 r., 13:50 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna sałatka ze śledziem
Śledzie pod pierzynką z serem żółtym
Pyszna sałatka ze śledziami idealna jako potrawa wigilijna – śledzie pod pierzynką z serem. Warstwowa sałatka z serem żółtym to znakomity przepis na efektowne danie.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 50 min
246 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
63
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (300 g)
  • Ser gouda (160 g)
  • Cebula (100 g)
  • Papryka konserwowa (marynowana) (160 g)
  • Ziemniaki późne (200 g)
  • Marchewka (70 g)
  • Majonez light (50 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, szklana miska

Przepis na śledzie pod pierzynką z serem żółtym krok po kroku

Namocz śledzie o ile jest taka potrzeba. Pokrój je w dużą kostkę.

Marchewkę i ziemniaki ugotuj w mundurkach - nie obieraj. Ostudź warzywa i obierz je. Chłodne warzywa pokrój w kostkę.

Na tarce zetrzyj ser żółty. Użyj małych oczek.

Pokrój paprykę i cebulę w drobną kostkę.

Wymieszaj ze sobą musztardę, jogurt oraz majonez. Dodaj sol i pieprz.

Do miski wyłóż warstwy: śledzie, cebula, marchewka, sos, ziemniaki, papryka, sos, ser żółty.

Sałatkę odstaw na kilka godzin do lodówki. Posyp przed podaniem świeżo pokrojonym szczypiorkiem.

Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką z serem żółtym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,6% osób

Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z serem żółtym

Pyszna sałatka ze śledziami idealna jako potrawa wigilijna – śledzie pod pierzynką z serem. Warstwowa sałatka z serem żółtym to znakomity przepis na efektowne danie. Śledzie pod pierzynką z serem to świetnie wyglądająca sałatka. Warstwy sałatki mają różne kolory i prezentują się bardzo ładnie.

Sałatka jest bardzo smaczna. Ma wyrazisty sos oparty o musztardę. Wszystkie składniki sałatki doskonale do siebie pasują. Nadaje się idealnie na święta, na imprezy i na różne okoliczności. Polecam ten przepis, który robi się prosto i jest naprawdę smaczny. Sałatka jest szybka w przygotowaniu. Jedynie marchewka i ziemniaki wymagają wcześniejszego ugotowania.

Najpierw najlepiej jest sobie ugotować ziemniaki oraz marchewkę. Warzywa ugotuj w mundurkach bez obierania warzyw. Gdy warzywa się ugotują należy je wystudzić i obrać. Warto także zorientować się, czy filety śledziowe wymagają moczenia. Jeżeli filety śledziowe są bardzo słone należy je wymoczyć w zimnej wodzie. Można wymoczyć filety śledziowe również w mleku lub maślance. Dzięki moczeniu w mleku śledzie są bardziej delikatne.

Przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera średni indeks glikemiczny. Przepis zawiera także wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, które znajdują się w serze żółtym oraz w majonezie. W wersji odchudzonej zamiast majonezu dodaj jogurt naturalny. Jest dostępny także ser żółty o niższej zawartości kilokalorii, więc to także jest dobry wybór jeśli chodzi o obniżenie wartości energetycznej.

Sałatkę warto podać z pieczywem, ale również smakuje bardzo dobrze sama, bez żadnych dodatków. Sałatkę trzeba zrobić dzień wcześniej. Sałatka powinna być wcześniej przygotowana, po to by aromat składników przeniknął przez całość. Smaki są wtedy bardziej wyraziste, a sałatka jest smaczniejsza. Jeżeli chcesz zachwycić gości prostotą, ale także pięknym wyglądem to polecam tę pyszną warstwową sałatkę. Idealna na różne imprezy okolicznościowe, spotkania rodzinne lub święta. Sałatkę posyp świeżym szczypiorkiem – wspaniale ożywia danie smakiem, jak również świeżym, zielonym kolorem.

Alergeny w śledziach pod pierzynką z serem żółtym

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z serem żółtym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
    • Musztarda

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z serem żółtym

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest wysokokaloryczny i ma średni indeks glikemiczny. Śledzie zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, jednakże ser i majonez należałoby ograniczyć w przypadku problemów z cholesterolem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
129.48
246.02
Białko (g)
9.29
17.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.28
11.94
Węglowodany przyswajalne (g)
5.24
9.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
1.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
7.50
14.24
Tłuszcze nasycone (g)
3.92
7.45
Tłuszcze nienasycone (g)
3.58
6.80
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.31
4.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
2.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
32.75
62.23
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
86.59
164.52
Witamina B6 (mg)
0.28
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
3.82
7.26
Witamina C (mg)
11.23
21.34
Witamina D (µg (mcg))
1.18
2.23
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.38
0.71
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.22
59.32
Tiamina (mg)
0.07
0.12
Ryboflawina (mg)
0.13
0.26
Niacyna (mg)
1.22
2.32
Foliany (µg (mcg))
14.25
27.08
Beta karoten (µg (mcg))
513.16
975.00
Brak danych dla: papryka konserwowa (marynowana).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
424.14
805.87
Potas (mg)
248.75
472.62
Wapń (mg)
136.20
258.78
Fosfor (mg)
167.95
319.10
Magnez (mg)
22.62
42.98
Żelazo (mg)
0.69
1.32
Cynk (mg)
0.99
1.87
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką z serem żółtym 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi pod pierzynką z serem żółtym

Koszt składników
42.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Ser gouda
160 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.48
Za 160 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka konserwowa (marynowana)
160 g
5.00
Za 720,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 160 g
Ziemniaki późne
200 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
70 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 70 g
Majonez light
50 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 50 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu
50 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 50 g
Koszt składników
42.20