Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
- Filety śledziowe solone - 6 filetów (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (90 g)
- Ogórki kiszone - 4 sztuki (180 g)
- Jajko - ugotowane na twardo (3 szt.)
- Majonez light - 2 łyżki (30 g)
- Ziemniaki ugotowane - 3 sztuki (250 g)
Przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem krok po kroku
Śledzie namocz w wodzie przez około godzinę, następnie odsącz na ręczniku papierowym.
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Ogórki również pokrój w drobną kostkę.
Śledzie pokrój w kostkę o bokach około 1,5cm i wyłóż na dno miseczki. Oprósz pieprzem.
Cebulę wyłóż na śledzie.
Na warstwie z cebulą rozsmaruj cienko majonez.
Ziemniaki zetrzyj na tarce i posyp nimi warstwę z majonezem.
Na ziemniaki wyłóż ogórki.
Jajka obierz, oddziel białko od żółtek. Następnie zetrzyj białko na warstwę z ogórków.
Wierzch przykryj cienką warstwą majonezu i oprósz pieprzem i startym na tarce żółtkiem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem, to kierując się naszymi wskazówkami na pewno uzyskasz smak, na jakim Ci zależy. To dobre danie na pewno Ci zasmakuje.
Na samym początku ugotuj ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Następnie namocz śledzie w wodzie przez około godzinę by wypłukać z nich nadmiar soli. Kolejnym krokiem jest pokrojenie warzyw tj. cebuli i ogórka w kostkę. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Kiedy składniki będą gotowe, pora na warstwowe ułożenie sałatki. Na dno miseczki (najlepiej szklanej) ułóż pokrojonego śledzia. Dopraw go pieprzem. Na śledziu rozłóż równomiernie cebulę. Tę warstwę posmaruj cienko majonezem. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na majonez. Te zaś przykryj warstwą z ogórków kiszonych. Wierzch sałatki będzie stanowić jajko, z którego oddzielnie zetrzyj na tarce białko. Całość posmaruj majonezem oprósz pieprzem i przystrój startym żółtkiem.
Tak przygotowana sałatka sprawdzi się na święta i na imprezę. Warto by spędziła kilka godzin w lodówce. To sprawi, że pyszne smaki się przegryzą. Ten sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem możesz wzbogacić o dodatkową warstwę z ugotowanego buraka lub marchewki. To nada sałatce dodatkowego koloru i smaku.
Powyższa sałatka śledziowa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podawana jest nadal podczas spotkań sylwestrowych w Rosji i na Ukrainie. Według legend każda z warstw symbolizowała ważne dla historii Rosji elementy np. proletariat, chłopów, burżuazję czy rewolucję październikową. Według innych podań pierzynka miała ukryć fakt, że ryba może nie być pierwszej świeżości.
W Polsce śledzie pod pierzynką wzbogacane są często warstwami z żółtego sera. Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem będą pięknie prezentować się na stole w przezroczystej misce.
Alergeny w śledziach pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- filety śledziowe solone
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Śledzie to ryby bogate w kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy obniżając m.in. stężenie cholesterolu we krwi.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.