Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Opublikowano: 20.11.2021 r., 11:05 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna sałatka śledziowa z jajkiem
Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem, to kierując się naszymi wskazówkami na pewno uzyskasz smak, na jakim Ci zależy. To dobre danie na pewno Ci zasmakuje.
Przygotowanie 15 min
383 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Filety śledziowe solone - 6 filetów (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Ogórki kiszone - 4 sztuki (180 g)
  • Jajko - ugotowane na twardo (3 szt.)
  • Majonez light - 2 łyżki (30 g)
  • Ziemniaki ugotowane - 3 sztuki (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, tarka, szklana miska

Przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem krok po kroku

Śledzie namocz w wodzie przez około godzinę, następnie odsącz na ręczniku papierowym.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Ogórki również pokrój w drobną kostkę.

Śledzie pokrój w kostkę o bokach około 1,5cm i wyłóż na dno miseczki. Oprósz pieprzem.

Cebulę wyłóż na śledzie.

Na warstwie z cebulą rozsmaruj cienko majonez.

Ziemniaki zetrzyj na tarce i posyp nimi warstwę z majonezem.

Na ziemniaki wyłóż ogórki.

Jajka obierz, oddziel białko od żółtek. Następnie zetrzyj białko na warstwę z ogórków.

Wierzch przykryj cienką warstwą majonezu i oprósz pieprzem i startym na tarce żółtkiem.

Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,4% osób

Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem, to kierując się naszymi wskazówkami na pewno uzyskasz smak, na jakim Ci zależy. To dobre danie na pewno Ci zasmakuje.

Na samym początku ugotuj ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Następnie namocz śledzie w wodzie przez około godzinę by wypłukać z nich nadmiar soli. Kolejnym krokiem jest pokrojenie warzyw tj. cebuli i ogórka w kostkę. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo. Kiedy składniki będą gotowe, pora na warstwowe ułożenie sałatki. Na dno miseczki (najlepiej szklanej) ułóż pokrojonego śledzia. Dopraw go pieprzem. Na śledziu rozłóż równomiernie cebulę. Tę warstwę posmaruj cienko majonezem. Ostudzone ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wyłóż na majonez. Te zaś przykryj warstwą z ogórków kiszonych. Wierzch sałatki będzie stanowić jajko, z którego oddzielnie zetrzyj na tarce białko. Całość posmaruj majonezem oprósz pieprzem i przystrój startym żółtkiem.

Tak przygotowana sałatka sprawdzi się na święta i na imprezę. Warto by spędziła kilka godzin w lodówce. To sprawi, że pyszne smaki się przegryzą. Ten sprawdzony przepis na śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem możesz wzbogacić o dodatkową warstwę z ugotowanego buraka lub marchewki. To nada sałatce dodatkowego koloru i smaku.

Powyższa sałatka śledziowa wywodzi się z kuchni rosyjskiej. Podawana jest nadal podczas spotkań sylwestrowych w Rosji i na Ukrainie. Według legend każda z warstw symbolizowała ważne dla historii Rosji elementy np. proletariat, chłopów, burżuazję czy rewolucję październikową. Według innych podań pierzynka miała ukryć fakt, że ryba może nie być pierwszej świeżości.

W Polsce śledzie pod pierzynką wzbogacane są często warstwami z żółtego sera. Ser żółty uznawany jest za jeden z głównych źródeł wapnia w diecie. Wynika to z tego, że już jeden plasterek (15 g) dostarcza 105 mg tego makroelementu, a więc 10% całodziennego zapotrzebowania.

Śledzie pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem będą pięknie prezentować się na stole w przezroczystej misce.

Alergeny w śledziach pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • filety śledziowe solone
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

na 100g gotowej potrawy

Śledzie to ryby bogate w kwasy omega 3, które mają pozytywny wpływ na układ sercowy obniżając m.in. stężenie cholesterolu we krwi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
202.03
383.87
Białko (g)
19.14
36.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.57
12.48
Węglowodany przyswajalne (g)
5.71
10.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.86
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.56
20.06
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
7.05
Tłuszcze nienasycone (g)
6.85
13.01
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
7.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.68
5.09
Cholesterol (mg)
115.92
220.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
49.89
94.79
Witamina B6 (mg)
0.36
0.69
Witamina B12 (µg (mcg))
9.54
18.13
Witamina C (mg)
4.54
8.62
Witamina D (µg (mcg))
4.17
7.92
Witamina E (mg)
1.17
2.22
Retinol (µg (mcg))
48.03
91.26
Tiamina (mg)
0.11
0.21
Ryboflawina (mg)
0.30
0.56
Niacyna (mg)
3.33
6.32
Foliany (µg (mcg))
20.36
38.68
Beta karoten (µg (mcg))
15.83
30.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
670.05
1273.09
Potas (mg)
433.43
823.51
Wapń (mg)
65.16
123.81
Fosfor (mg)
264.88
503.27
Magnez (mg)
38.29
72.74
Żelazo (mg)
1.46
2.78
Cynk (mg)
1.21
2.30
Miedź (mg)
0.16
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi pod pierzynką z jajkiem i ogórkiem

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Filety śledziowe solone
300 g
6 filetów
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 300 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Ogórki kiszone
180 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Jajko
3 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Majonez light
30 g
2 łyżki
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Ziemniaki ugotowane
250 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Koszt składników
31.00