Śledzie pod pierzynką z burakami
- Śledź filet (500 g)
- Cebula (100 g)
- Ogórki konserwowe (200 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Burak (300 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietana 12% (100 g)
- Majonez light (50 g)
Przepis na śledzie pod pierzynką z burakami krok po kroku
Ugotuj ziemniaki w mundurkach oraz buraki bez obierania. Gotuj w osobnych garnkach. Ugotowane buraki zalej zimną wodą i obierz ze skóry. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój je w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo. Ugotowane jajka zalej zimną wodą i obierz. Zetrzyj jajka na tarce na małych oczkach.
Obierz cebulkę. Pokrój ją w drobną kostkę.
Ogórki pokrój w drobną kostkę.
Jeśli trzeba - namocz śledzie. Śledzie pokrój w większą kostkę.
Wymieszaj śmietanę z majonezem, pieprzem i odrobiną soli.
Zacznij układać w dużej szklanej misce składniki warstwami: śledzie, cebula, sos, ogórki konserwowe, ziemniaki, sos, buraki, sos, jajka.
Odstaw sałatkę na całą noc do lodówki. Posyp świeżym koperkiem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką z burakami
Pyszna, pięknie wyglądająca sałatka śledziowa – śledzie pod pierzynką z burakami. Znakomite danie bardzo znane jako szuba na Ukrainie. Jest to sałatka warstwowa z buraczkami. Wiele osób przygotowuje te danie na wigilię albo na imprezę.
Ze względu na piękny wygląd sałatki jest ona robiona raczej z okazji imprez lub świąt. Ma piękne kolory, gdy zrobisz ją z buraczkami. Sałatkę zrobi się bardzo łatwo. Składa się z kilku składników i są one bardzo łatwo dostępne. Najlepsze potrawy wigilijne i nie tylko to bezdyskusyjnie śledzie pod pierzynką z burakiem. Bardzo ważne jest, by sałatkę złożoną z kilku warstw zrobić w misce szklanej, przez którą będzie widać jej piękno. Szklana miska wyeksponuje wszystkie warstwy i zachwyci gości.
Śledzie pod pierzynką z burakami to słynna na Ukrainie sałatka warstwowa. Zrobienie sałatki jest bardzo szybkie. Najwięcej czasu zajmuje ugotowanie ziemniaków, buraków i jajek. Buraki gotują się bardzo długo. Jeżeli nie masz zbyt dużej ilości czasu na przygotowanie sałatki warto jest użyć gotowych, już ugotowanych buraków. Zarówno ziemniaki jak i buraki ugoruj w całości, bez obierania. Filety śledziowe wcześniej namocz jeżeli jest taka konieczność.
Przepis charakteryzuje się średnim indeksem glikemicznym. Indeks glikemiczny jest wyższy, ponieważ w przepisie używa się gotowane ziemniaki oraz buraki. Poza tym przepis jest wysokokaloryczny. Zawiera także dużą ilość węglowodanów. Dzięki śledziom w przepisie znajdziesz kwasy tłuszczowe nienasycone, które bardzo dobrze wpływają na zdrowie.
Sałatka powinna być zrobiona minimum kilka godzin wcześniej przed planowanym podaniem. Najlepiej jest wstawić gotową sałatkę na całą noc do lodówki. Gdy sałatka trochę postoi w lodówce, wtedy będzie smaczniejsza. Przejdzie ona smakami sałatki i będzie o wiele lepsza. Sałatka smakuje świetnie z pieczywem. Koniecznie posyp sałatkę świeżo posiekanym koperkiem. Świeży koperek komponuje się wspaniale z każdym składnikiem tej sałatki. Jest bardzo pyszna i wygląda znakomicie. Jest królową przepisów na święta i inne okoliczności.
Alergeny w śledziach pod pierzynką z burakami
Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką z burakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ogórki konserwowe
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką z burakami
Sałatka należy do potraw wysokokalorycznych poprzez wysokokaloryczny majonez i śmietanę. Potrawa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzące ze śledzi, które są bardzo korzystne dla zdrowia.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.