Śledzie pod pierzynką

Opublikowano: 20.05.2021 r., 22:19 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie pod pierzynką na talerzu
Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką to doskonała propozycja w kuchni osób zabieganych. Swietnie sprawdzi się również jako danie na wigilię lub przekąskę dla osób lubiących śledzie.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 20 min
275 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Śledź filet - wypłukane (300 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Musztarda (25 g)
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno (25 ml)
  • Buraki gotowane - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Ziemniaki ugotowane - gotowane w mundurkach i obrane, 3 średnie sztuki (400 g)
  • Ogórki kiszone (150 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser gouda (150 g)
  • Majonez light (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka, miska

Przepis na śledzie pod pierzynką krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do ostygnięcia i obierz ze skorupki. Następnie posiekaj je drobno na desce. Jajka pozostaw w małej miseczce.

Cebulę drobno posiekaj, wypłukane filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj śledzie z cebulką, musztardą i olejem. Składniki dopraw i ułóż na dnie salaterki.

Wierzch warstwy śledzi posmaruj 1/3 majonezu.

Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dopraw je solą i pieprzem, następnie ułóż je na warstwę śledziową sałatki.

Ogórki pokrój w kostkę i połóż na warstwie ziemniaków. Całość posmaruj połową pozostałego majonezu.

Ugotowane i obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je pozostałym majonezem.

Na wierzch sałatki post pokrojone jajka i starty ser żółty.

Sałatkę udekoruj szczypiorkiem i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce.

Jak oceniasz przepis na śledzie pod pierzynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką

Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały rok. Będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają śledzie a nie maja pomysłu jak je przygotować. Przepis na sałatkę śledziową pod pierzynką jest bardzo prosty, dlatego powinien poradzić sobie z nim każdy. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania to filety śledziowe, cebula, musztarda, olej rzepakowy, ugotowane buraki i ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, ser żółty, majonez light, sól, pieprz, sok z cytryny oraz szczypiorek.

Jak się robi śledzie pod pierzynką? Jak już wspomniałam jest to bardzo prosty przepis. Wystarczy, że wszystkie składniki pokroisz w kostkę lub zetrzesz na tarce. Następnie wszystkie składniki ułożysz warstwowo w salaterce, pamiętając aby co kilka warstw posmarować wierzch sałatki majonezem. I gotowe - dlatego warto wypróbować tego przepisu w swojej kuchni, jest szybki w przygotowaniu a zaskoczy swoim smakiem większość osób, które spróbują sałatki.

Śledzie zaliczane są do tłustych ryb morskich, jednak nie są one zbyt kaloryczne jak na taki produkt. Są bogatym źródłem białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3. Składniki mineralne jakie znajdziemy w śledziach to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Wśród witamin obecnych w śledziu znajdzie się witamina A, E, nieskore witaminy z grupy B oraz bardzo ważna dla układu kostnego witamina D. Tą ostatnia witaminę powinniśmy suplementować w okresie jesienno-zimowym (ponieważ w tym okresie zmniejszona jest synteza skórna witaminy D).

Podsumowując sałatka śledziowa warstwowa to doskonała propozycja na sałatkę na stół wigilijny. Świetnie sprawdzi się również jako szybka przekąska na spotkania ze znajomymi czy rodziną. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny uważać z jej ilością w diecie, ponieważ zawiera sporo kalorii. Po pewnych modyfikacjach (np usuwając z przepisu ser i zamieniając majonez na gęsty jogurt) zmniejszy się znacząco kaloryczność potrawy.

Alergeny w śledziach pod pierzynką

Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
    • Jajko
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
    • majonez light
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • majonez light

Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
137.65
275.29
Białko (g)
7.58
15.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.82
15.64
Węglowodany przyswajalne (g)
6.82
13.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.00
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
8.45
16.90
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
6.36
Tłuszcze nienasycone (g)
5.27
10.55
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.11
6.22
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.16
4.33
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.42
134.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
40.54
81.07
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.22
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
2.56
5.13
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.97
7.93
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.00
2.01
Witamina E (mg)
0.35
0.70
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.95
77.91
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
1.91
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
26.19
52.39
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.73
29.46
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
357.88
715.75
Potas (mg)
230.99
461.99
Wapń (mg)
81.83
163.67
Fosfor (mg)
132.07
264.14
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.71
39.42
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.70
1.40
Cynk (mg)
0.81
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy tłoczony na zimno.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi pod pierzynką 74
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi pod pierzynką

Koszt składników
52.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
300 g
wypłukane
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.40
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Musztarda
25 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
25 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.17
Za 25 ml
Buraki gotowane
300 g
2 średnie sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Ziemniaki ugotowane
400 g
gotowane w mundurkach i obrane, 3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Ogórki kiszone
150 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Majonez light
150 g
5.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.78
Za 150 g
Koszt składników
52.70