Śledzie pod pierzynką
- Śledź filet - wypłukane (300 g)
- Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
- Musztarda (25 g)
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno (25 ml)
- Buraki gotowane - 2 średnie sztuki (300 g)
- Ziemniaki ugotowane - gotowane w mundurkach i obrane, 3 średnie sztuki (400 g)
- Ogórki kiszone (150 g)
- Jajko (4 szt.)
- Ser gouda (150 g)
- Majonez light (150 g)
Przepis na śledzie pod pierzynką krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo, pozostaw je do ostygnięcia i obierz ze skorupki. Następnie posiekaj je drobno na desce. Jajka pozostaw w małej miseczce.
Cebulę drobno posiekaj, wypłukane filety śledziowe pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj śledzie z cebulką, musztardą i olejem. Składniki dopraw i ułóż na dnie salaterki.
Wierzch warstwy śledzi posmaruj 1/3 majonezu.
Ugotowane ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dopraw je solą i pieprzem, następnie ułóż je na warstwę śledziową sałatki.
Ogórki pokrój w kostkę i połóż na warstwie ziemniaków. Całość posmaruj połową pozostałego majonezu.
Ugotowane i obrane buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do sałatki i posmaruj je pozostałym majonezem.
Na wierzch sałatki post pokrojone jajka i starty ser żółty.
Sałatkę udekoruj szczypiorkiem i pozostaw ją na kilka godzin w lodówce.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi pod pierzynką
Sałatka śledzie pod pierzynką to smaczna, warstwowa sałatka. Uznawana jest za jedno danie wigilijne, jednak można przygotowywać ją przez cały rok. Będzie doskonałym rozwiązaniem dla osób, które uwielbiają śledzie a nie maja pomysłu jak je przygotować. Przepis na sałatkę śledziową pod pierzynką jest bardzo prosty, dlatego powinien poradzić sobie z nim każdy. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania to filety śledziowe, cebula, musztarda, olej rzepakowy, ugotowane buraki i ziemniaki, ogórki kiszone, jajka, ser żółty, majonez light, sól, pieprz, sok z cytryny oraz szczypiorek.
Jak się robi śledzie pod pierzynką? Jak już wspomniałam jest to bardzo prosty przepis. Wystarczy, że wszystkie składniki pokroisz w kostkę lub zetrzesz na tarce. Następnie wszystkie składniki ułożysz warstwowo w salaterce, pamiętając aby co kilka warstw posmarować wierzch sałatki majonezem. I gotowe - dlatego warto wypróbować tego przepisu w swojej kuchni, jest szybki w przygotowaniu a zaskoczy swoim smakiem większość osób, które spróbują sałatki.
Śledzie zaliczane są do tłustych ryb morskich, jednak nie są one zbyt kaloryczne jak na taki produkt. Są bogatym źródłem białka oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie tych z rodziny omega-3. Składniki mineralne jakie znajdziemy w śledziach to wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód czy cynk. Wśród witamin obecnych w śledziu znajdzie się witamina A, E, nieskore witaminy z grupy B oraz bardzo ważna dla układu kostnego witamina D. Tą ostatnia witaminę powinniśmy suplementować w okresie jesienno-zimowym (ponieważ w tym okresie zmniejszona jest synteza skórna witaminy D).
Podsumowując sałatka śledziowa warstwowa to doskonała propozycja na sałatkę na stół wigilijny. Świetnie sprawdzi się również jako szybka przekąska na spotkania ze znajomymi czy rodziną. Osoby będące na diecie redukcyjnej powinny uważać z jej ilością w diecie, ponieważ zawiera sporo kalorii. Po pewnych modyfikacjach (np usuwając z przepisu ser i zamieniając majonez na gęsty jogurt) zmniejszy się znacząco kaloryczność potrawy.
Alergeny w śledziach pod pierzynką
Lista alergenów dla śledzi pod pierzynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
- majonez light
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- majonez light
Wartości odżywcze śledzi pod pierzynką
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.