Śledzie po węgiersku

Opublikowano: 27.06.2021 r., 10:56 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biały talerz ze śledziami po węgiersku.
Śledzie po węgiersku
Śledzie po węgiersku to odmiana sałatki śledziowej, która zawiera paprykę, cebulę, pieczarki i przecier pomidorowy. Świetnie sprawdzi się jako danie na wigilijny stół.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 3 min
551 kcal
Kcal w porcji
253 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Śledź w oleju (400 g)
  • Papryka zielona 0,5 sztuki (115 g)
  • Papryka czerwona 0,5 sztuki (115 g)
  • Cebula 1 cebula (105 g)
  • Pieczarki (80 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (200 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na śledzie po węgiersku krok po kroku

Cebulę, papryki i pieczarki pokrój w kostkę.

W garnku, na oliwie podsmaż warzywa i grzyby.

Dodaj przecier pomidorowy, 0,5 łyżeczki papryki słodkie, ostrej, pieprzu i soli.

Gotuj sos około 3 minut i zostaw do wystygnięcia.

Śledzia opłucz i pokrój w paski.

Wymieszaj śledzie z zimnym sosem i najlepiej zostaw na noc w lodówce.

Jak oceniasz przepis na śledzie po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat śledzi po węgiersku

Śledzie po węgiersku to rzadko spotykany w Polsce sposób podania tej ryby. Przyrządzana jest z papryką, najlepiej w kilku kolorach, aby danie wyglądało apetyczniej, oraz z pieczarek, cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Śledzie po węgiersku z papryką zwykle przyrządzane są na ostro, ale możesz je zrobić także w wersji delikatniejszej. Wystarczy, że zamienisz ostrą paprykę na łagodną.

Przejdźmy do tego, jak zrobić śledzie po węgiersku. Zaczynamy od wypłukania i namoczenia solonych śledzi, aby pozbyć się części soli. Śledzie moczymy około 2-3 godzin. Jeżeli używasz śledzi, które są w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać i są już prawie gotowe. W tym czasie usuwamy części niejadalne z warzyw (łuski z cebuli, ogonek i nasiona z papryk) i dokładnie je myjemy. Cebulę kroimy w piórka, papryki i pieczarki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy warzywa. Ja zawsze zaczynam od podsmażenia cebuli, następnie dodaję pieczarki i podsmażam a na koniec dodaje papryki. Do podsmażonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, ostrą paprykę, pieprz i opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Po tym czasie odstawiamy sos warzywny do wystudzenia. Śledzie po moczeniu lekko odciskamy i kroimy w paski. Dodajemy je do sosu warzywnego i sałatka śledziowa po węgiersku gotowa. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy śledzie przejdą smakiem sosu warzywnego. Jak widzisz, przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty, a samo przygotowywanie także zajmie raptem kilkanaście minut.

Takie śledzie sprawdzą się na różnych przyjęciach, a także jako kolacja lub śniadanie. Świetnie będą smakowały również jako dodatek do alkoholu. Wystarczy podać do nich pieczywo i mamy gotowy posiłek. Śledzie po węgiersku to też zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Alergeny w śledziach po węgiersku

Lista alergenów dla śledzi po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Wartości odżywcze śledzi po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Śledzie po węgiersku to zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kcal)
217.84
551.15
Białko (g)
18.25
46.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(253g)
Węglowodany (g)
4.16
10.54
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
7.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.05
2.65

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz (g)
14.61
36.96
Tłuszcze nasycone (g)
13.73
34.73
Tłuszcze nienasycone (g)
0.88
2.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.92
2.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(253g)
Fosfor (mg)
289.58
732.63
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po węgiersku 23
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po węgiersku

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
400 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.91
Za 400 g
Papryka zielona
115 g
0,5 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Papryka czerwona
115 g
0,5 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Cebula
105 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
51.50