Przepis na śledzie po węgiersku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Cebulę, papryki i pieczarki pokrój w kostkę.

W garnku, na oliwie podsmaż warzywa i grzyby.

Dodaj przecier pomidorowy, 0,5 łyżeczki papryki słodkie, ostrej, pieprzu i soli.

Gotuj sos około 3 minut i zostaw do wystygnięcia.

Śledzia opłucz i pokrój w paski.

Wymieszaj śledzie z zimnym sosem i najlepiej zostaw na noc w lodówce.

Biały talerz ze śledziami po węgiersku.
Śledzie po węgiersku
Koszt przygotowania dania
17.64 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
551 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
23

Śledzie po węgiersku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach po węgiersku

Śledzie po węgiersku to rzadko spotykany w Polsce sposób podania tej ryby. Przyrządzana jest z papryką, najlepiej w kilku kolorach, aby danie wyglądało apetyczniej, oraz z pieczarek, cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Śledzie po węgiersku z papryką zwykle przyrządzane są na ostro, ale możesz je zrobić także w wersji delikatniejszej. Wystarczy, że zamienisz ostrą paprykę na łagodną.

Przejdźmy do tego, jak zrobić śledzie po węgiersku. Zaczynamy od wypłukania i namoczenia solonych śledzi, aby pozbyć się części soli. Śledzie moczymy około 2-3 godzin. Jeżeli używasz śledzi, które są w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać i są już prawie gotowe. W tym czasie usuwamy części niejadalne z warzyw (łuski z cebuli, ogonek i nasiona z papryk) i dokładnie je myjemy. Cebulę kroimy w piórka, papryki i pieczarki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy warzywa. Ja zawsze zaczynam od podsmażenia cebuli, następnie dodaję pieczarki i podsmażam a na koniec dodaje papryki. Do podsmażonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, ostrą paprykę, pieprz i opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Po tym czasie odstawiamy sos warzywny do wystudzenia. Śledzie po moczeniu lekko odciskamy i kroimy w paski. Dodajemy je do sosu warzywnego i sałatka śledziowa po węgiersku gotowa. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy śledzie przejdą smakiem sosu warzywnego. Jak widzisz, przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty, a samo przygotowywanie także zajmie raptem kilkanaście minut.

Takie śledzie sprawdzą się na różnych przyjęciach, a także jako kolacja lub śniadanie. Świetnie będą smakowały również jako dodatek do alkoholu. Wystarczy podać do nich pieczywo i mamy gotowy posiłek. Śledzie po węgiersku to też zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.

Wartości odżywcze śledzi po węgiersku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(253g)
Energia (kalorie)
217.84 kcal
551.15 kcal
Białko
18.25 g
46.17 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tłuszcz
14.61 g
36.96 g
Tłuszcze nasycone
13.73 g
34.73 g

Witaminy w przepisie na śledzie po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(253g)
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.92 mg
2.33 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po węgiersku

Na 100g
Na porcję
(253g)
Fosfor
289.58 mg
732.63 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po węgiersku 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po węgiersku

Lista alergenów dla śledzi po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Cena przygotowania śledzi po węgiersku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
400 g
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 2
10.91
Za 400 g
Papryka zielona
115 g
0,5 sztuki
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 115 g
Papryka czerwona
115 g
0,5 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.07
Za 115 g
Cebula
105 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Pieczarki
80 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na śledzie po węgiersku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób