Przepis na śledzie po węgiersku krok po kroku
- Śledź w oleju 400 g
- Papryka zielona 115 g 0,5 sztuki
- Papryka czerwona 115 g 0,5 sztuki
- Cebula 105 g 1 cebula
- Pieczarki 80 g
- Przecier pomidorowy bez soli 200 g
- Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
Cebulę, papryki i pieczarki pokrój w kostkę.
W garnku, na oliwie podsmaż warzywa i grzyby.
Dodaj przecier pomidorowy, 0,5 łyżeczki papryki słodkie, ostrej, pieprzu i soli.
Gotuj sos około 3 minut i zostaw do wystygnięcia.
Śledzia opłucz i pokrój w paski.
Wymieszaj śledzie z zimnym sosem i najlepiej zostaw na noc w lodówce.
Często zadawane pytania
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię

(liczba kalorii)
Śledzie po węgiersku - cechy przepisu
Więcej o śledziach po węgiersku
Śledzie po węgiersku to rzadko spotykany w Polsce sposób podania tej ryby. Przyrządzana jest z papryką, najlepiej w kilku kolorach, aby danie wyglądało apetyczniej, oraz z pieczarek, cebuli, przecieru pomidorowego i przypraw. Śledzie po węgiersku z papryką zwykle przyrządzane są na ostro, ale możesz je zrobić także w wersji delikatniejszej. Wystarczy, że zamienisz ostrą paprykę na łagodną.
Przejdźmy do tego, jak zrobić śledzie po węgiersku. Zaczynamy od wypłukania i namoczenia solonych śledzi, aby pozbyć się części soli. Śledzie moczymy około 2-3 godzin. Jeżeli używasz śledzi, które są w oleju lub occie, to wystarczy je opłukać i są już prawie gotowe. W tym czasie usuwamy części niejadalne z warzyw (łuski z cebuli, ogonek i nasiona z papryk) i dokładnie je myjemy. Cebulę kroimy w piórka, papryki i pieczarki w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy warzywa. Ja zawsze zaczynam od podsmażenia cebuli, następnie dodaję pieczarki i podsmażam a na koniec dodaje papryki. Do podsmażonych warzyw dodajemy przecier pomidorowy, ostrą paprykę, pieprz i opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy około 3 minut. Po tym czasie odstawiamy sos warzywny do wystudzenia. Śledzie po moczeniu lekko odciskamy i kroimy w paski. Dodajemy je do sosu warzywnego i sałatka śledziowa po węgiersku gotowa. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy śledzie przejdą smakiem sosu warzywnego. Jak widzisz, przepis na śledzie po węgiersku jest bardzo prosty, a samo przygotowywanie także zajmie raptem kilkanaście minut.
Takie śledzie sprawdzą się na różnych przyjęciach, a także jako kolacja lub śniadanie. Świetnie będą smakowały również jako dodatek do alkoholu. Wystarczy podać do nich pieczywo i mamy gotowy posiłek. Śledzie po węgiersku to też zdrowe danie, które ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i chorobami, w których występuje stan zapalny. Dodatkowo są bezglutenowe, więc mogą je jeść także osoby z celiakią lub nieceliakalną nadwrażliwością na gluten.
Wartości odżywcze śledzi po węgiersku
Energia i białka
(253g)
Węglowodany w śledziach po węgiersku
(253g)
Tłuszcze
(253g)
Witaminy w przepisie na śledzie po węgiersku
(253g)
Składniki mineralne w przepisie na śledzie po węgiersku
(253g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w śledziach po węgiersku
Lista alergenów dla śledzi po węgiersku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju