Śledzie po sułtańsku

Opublikowano: 23.06.2021 r., 10:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie na plastrach pomarańczy
Śledzie po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku to przepis na pyszne danie rybne, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. W tej wersji śledzie smakują wspaniale.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 10 min
590 kcal
Kcal w porcji
198 g
Wielkość porcji
37
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju - 5 filetów (500 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Rodzynki (100 g)
  • Ketchup - 3 łyżki (75 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała, duża miska, słoik

Przepis na śledzie po sułtańsku krok po kroku

Filety wyciągnij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki.

W dużej misce zmieszaj ze sobą ketchup i przecier Dodaj sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Całość zalej przecierem wymieszanym z ketchupem.

Filety wymieszaj z powstałą zalewą i włóż je do słoika.

Jak oceniasz przepis na śledzie po sułtańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,5% osób

Więcej informacji na temat śledzi po sułtańsku

Śledzie po sułtańsku to przepis na doskonałą przystawkę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań. W tej potrawie słodkie rodzynki łączą się ze słoną rybą, co jest naprawdę wspaniałą kompozycją smakową. To danie skradnie serca wszystkich osób kochających nieoczywiste rozwiązania kulinarne. To danie świetnie sprawdzi się na wigilię, sylwestra czy wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wygląda ale również wspaniale smakuje.

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami to danie, które zachwyca każdego, kto je spróbuje. Ma wspaniały, nieoczywisty smak i piękny kolor. To potrawa, która powinna gościć na stole jak najczęściej, gdyż pozwala na przemycenie zdrowych ryb w naprawdę wspaniałym wydaniu. Śledzie połączone ze słodkimi suszonymi owocami maja lekko orientalny smak, a sama nazwa odnosi się do rodzynek. Rodzynki, choć niepozorne, kryją w sobie mnóstwo smaku, a także składników odżywczych. Zawierają ogromną ilość potasu, pierwiastka, który wspiera pracę układu krwionośnego, a także mięśni. Zawierają również sporo fosforu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu zębów. Dostarczają również magnezu, który działa uspokajająco na układ nerwowy. Choć rodzynki są uważane za mało wartościowe, nie jest to prawda. To dlatego będą świetnym dodatkiem do ryby która również jest niezwykle zdrowa.

Przepis na śledzie po sułtańsku jest niezwykle łatwy i można go przygotować w bardzo krótkim czasie. Wystarczy tylko pokroić śledzie i przygotować bardzo łatwą zalewę, którą łączy się z rybą. Zalewa ma bardzo słodko kwaśny smak, ze względu na duży udział rodzynek, a także przecieru pomidorowego. Warto wybierać przecier bez soli, dzięki temu jest on słodszy i zdrowszy dla układu krwionośnego.

Sałatka sułtańska świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy ze względu na dużą lekkość i bardzo łatwy i szybki przepis. To danie zachwyci wszystkich gości nieoczekiwanym połączeniem smakowym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie po sułtańsku, które skradną serca wszystkich, którzy ich spróbują, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.

Alergeny w śledziach po sułtańsku

Lista alergenów dla śledzi po sułtańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju

Wartości odżywcze śledzi po sułtańsku

na 100g gotowej potrawy

To dobry pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości ryb, które są świetny źródłem cynku, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(198g)
Energia (kcal)
298.04
590.12
Białko (g)
19.59
38.79

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(198g)
Węglowodany (g)
11.83
23.43
Węglowodany przyswajalne (g)
10.55
20.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.28
2.54

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tłuszcz (g)
19.78
39.16
Tłuszcze nasycone (g)
15.02
29.73
Tłuszcze nienasycone (g)
4.76
9.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(198g)
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.98
1.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(198g)
Fosfor (mg)
309.92
613.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po sułtańsku 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po sułtańsku

Koszt składników
43.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
500 g
5 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
13.64
Za 500 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Rodzynki
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ketchup
75 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Przecier pomidorowy bez soli
250 g
1 szklanka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
60 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
43.00