Śledzie po sułtańsku
- Śledź w oleju - 5 filetów (500 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Rodzynki (100 g)
- Ketchup - 3 łyżki (75 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 1 szklanka (250 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (60 ml)
Przepis na śledzie po sułtańsku krok po kroku
Filety wyciągnij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki.
W dużej misce zmieszaj ze sobą ketchup i przecier Dodaj sól, pieprz i odrobinę słodkiej papryki.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Rozgrzej olej na patelni i podsmaż na nim cebulę. Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone na mniejsze kawałki rodzynki. Całość zalej przecierem wymieszanym z ketchupem.
Filety wymieszaj z powstałą zalewą i włóż je do słoika.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po sułtańsku
Śledzie po sułtańsku to przepis na doskonałą przystawkę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom rybnych dań. W tej potrawie słodkie rodzynki łączą się ze słoną rybą, co jest naprawdę wspaniałą kompozycją smakową. To danie skradnie serca wszystkich osób kochających nieoczywiste rozwiązania kulinarne. To danie świetnie sprawdzi się na wigilię, sylwestra czy wszelkie uroczystości, gdyż nie tylko pięknie wygląda ale również wspaniale smakuje.
Śledzie po sułtańsku z rodzynkami to danie, które zachwyca każdego, kto je spróbuje. Ma wspaniały, nieoczywisty smak i piękny kolor. To potrawa, która powinna gościć na stole jak najczęściej, gdyż pozwala na przemycenie zdrowych ryb w naprawdę wspaniałym wydaniu. Śledzie połączone ze słodkimi suszonymi owocami maja lekko orientalny smak, a sama nazwa odnosi się do rodzynek. Rodzynki, choć niepozorne, kryją w sobie mnóstwo smaku, a także składników odżywczych. Zawierają ogromną ilość potasu, pierwiastka, który wspiera pracę układu krwionośnego, a także mięśni. Zawierają również sporo fosforu, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stanu zębów. Dostarczają również magnezu, który działa uspokajająco na układ nerwowy. Choć rodzynki są uważane za mało wartościowe, nie jest to prawda. To dlatego będą świetnym dodatkiem do ryby która również jest niezwykle zdrowa.
Przepis na śledzie po sułtańsku jest niezwykle łatwy i można go przygotować w bardzo krótkim czasie. Wystarczy tylko pokroić śledzie i przygotować bardzo łatwą zalewę, którą łączy się z rybą. Zalewa ma bardzo słodko kwaśny smak, ze względu na duży udział rodzynek, a także przecieru pomidorowego. Warto wybierać przecier bez soli, dzięki temu jest on słodszy i zdrowszy dla układu krwionośnego.
Sałatka sułtańska świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy ze względu na dużą lekkość i bardzo łatwy i szybki przepis. To danie zachwyci wszystkich gości nieoczekiwanym połączeniem smakowym. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie po sułtańsku, które skradną serca wszystkich, którzy ich spróbują, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę.
Alergeny w śledziach po sułtańsku
Lista alergenów dla śledzi po sułtańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
Wartości odżywcze śledzi po sułtańsku
To dobry pomysł na włączenie do swojej diety większej ilości ryb, które są świetny źródłem cynku, selenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny Omega 3.
Energia i białka
(198g)
Węglowodany
(198g)
Tłuszcze
(198g)
Witaminy
(198g)
Składniki mineralne
(198g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.