Przepis na śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym krok po kroku

Składniki
  • Śledź filet 500 g
  • Ketchup 180 g
  • Koncentrat pomidorowy 36 g
  • Olej rzepakowy 30 ml
  • Miód 30 g
  • papryka konserwowa (marynowana) 150 ml
  • ogórek konserwowy 150 g
  • fasola konserwowa 240 g
  • Kukurydza konserwowa 70 g
  • Cebula czerwona 100 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża

Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.

Na patelnię dodaj olej i rozgrzej go.

Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę.

Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę, fasolę, koncentrat, ketchup, miód oraz przyprawy. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.

Pokrój śledzie oraz ogórki.

Wymieszaj śledzie i ogórki z sosem.

Odstaw na minimum dobę.

Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Koszt przygotowania dania
23.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
43

Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o śledziach po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Smaczne śledzie na ostro i sos meksykański – musisz je zrobić. Bardzo smaczna przystawka, która jest dobrym przykładem potrawy odpowiedniej na święta lub na imprezy. Śledź, kukurydza, fasola, pomidory i sos meksykański a to wszystko razem z lekką ostrością, która znakomicie rozgrzewa. Jest więc fajnym sposobem na posiłek, który sprawdzi się w zimne dni. Sałatka śledziowa w tej formie to potrawa, która z pewnością dobrze nasyci – zawiera ona dobry skład. Zrób ją dzień wcześniej i podawaj do niej świeże, pyszne pieczywo.

Przepis na śledzie po meksykańsku jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować pyszny sos – warzywa, przyprawy oraz ketchup i koncentrat trzeba pogrzać i marynata do śledzi gotowa. Istotne jest, by taką sałatkę śledziową zrobić minimum dzień wcześniej. Wtedy składniki w sałatce są razem ze sobą lepiej połączone i smakują o niebo lepiej.

Śledzie do przepisu należy wymoczyć, chyba że nie są zbyt słone. Gdyby były wyłóż rybę do miski, zalej je woda i poczekaj jakiś czas. Zwykle wystarczy moczyć filety śledziowe przez około jedną do dwóch godzin. Jeśli wolisz bardziej delikatny smak śledzie możesz moczyć w kefirze, maślance albo mleku. Im bardziej słony smak mają śledzie tym dłużej trzeba je moczyć. Jednak im dłużej się moczy filety rybne tym mniej słony smak mają. Można nawet sprawić, że śledzie w ogóle nie będą słone. Powinny jednak mieć lekko słony smak. Nie należy przesadzać z czasem moczenia, a więc sprawdź od czasu do czasu czy już są dobre w smaku. Jeśli chcesz podczas moczenia możesz wymienić płyn na świeży – wtedy filety rybne szybciej osiągną dobry smak.

Sałatka śledziowa w tej formie to potrawa, która z pewnością dobrze nasyci – zawiera ona dobry skład. Przepis jest bogaty w wartości odżywcze i witaminy. Śledzie to genialny sposób na dostarczenie dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Fasola jest bogata w białko pochodzenia roślinnego oraz węglowodany złożone. Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu potrawa z fasolą potrafi zapewnić długą sytość po posiłku. Spora ilość warzyw równa się wysokiej zawartości błonnika, którego dużo znajduje się także właśnie w fasoli.

Wartości odżywcze śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (185g)
Energia (kalorie)
113.63 kcal
210.21 kcal
Białko
7.40 g
13.70 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (185g)
Tłuszcz
5.32 g
9.84 g
Brak danych dla: miód, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.30 g
2.40 g
Brak danych dla: miód, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.02 g
7.44 g
Brak danych dla: miód, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.64 g
4.88 g
Brak danych dla: miód, cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.38 g
2.56 g
Brak danych dla: miód, cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Na 100g
Na porcję (185g)
Witamina B6
0.28 mg
0.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
6.67 mg
12.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
2.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Na 100g
Na porcję (185g)
Sód
443.25 mg
820.02 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Potas
256.79 mg
475.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
38.36 mg
70.97 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
107.57 mg
199.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
22.06 mg
40.81 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.89 mg
1.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
1.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w śledziach po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Lista alergenów dla śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka ostra.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy

Cena przygotowania śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Ketchup
180 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Koncentrat pomidorowy
36 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 36 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
papryka konserwowa (marynowana)
150 ml
5.00
Za 720,0 ml
Liczba opakowań 1
1.04
Za 150 ml
ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
fasola konserwowa
240 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 240 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
62.50
Łączny koszt
23.98
Jak oceniasz przepis na śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób