Śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
- Śledź filet (500 g)
- Ketchup (180 g)
- Koncentrat pomidorowy (36 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Miód (30 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (150 g)
- Ogórek konserwowy (150 g)
- Fasola konserwowa (240 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Cebula czerwona (100 g)
Przepis na śledzie po meksykańsku z ogórkiem konserwowym krok po kroku
Jeżeli jest potrzeba - namocz śledzie.
Na patelnię dodaj olej i rozgrzej go.
Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz paprykę.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj kukurydzę, fasolę, koncentrat, ketchup, miód oraz przyprawy. Zagotuj sos do lekkiego zgęstnienia.
Pokrój śledzie oraz ogórki.
Wymieszaj śledzie i ogórki z sosem.
Odstaw na minimum dobę.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Smaczne śledzie na ostro i sos meksykański – musisz je zrobić. Bardzo smaczna przystawka, która jest dobrym przykładem potrawy odpowiedniej na święta lub na imprezy. Śledź, kukurydza, fasola, pomidory i sos meksykański a to wszystko razem z lekką ostrością, która znakomicie rozgrzewa. Jest więc fajnym sposobem na posiłek, który sprawdzi się w zimne dni. Sałatka śledziowa w tej formie to potrawa, która z pewnością dobrze nasyci – zawiera ona dobry skład. Zrób ją dzień wcześniej i podawaj do niej świeże, pyszne pieczywo.
Przepis na śledzie po meksykańsku jest bardzo prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować pyszny sos – warzywa, przyprawy oraz ketchup i koncentrat trzeba pogrzać i marynata do śledzi gotowa. Istotne jest, by taką sałatkę śledziową zrobić minimum dzień wcześniej. Wtedy składniki w sałatce są razem ze sobą lepiej połączone i smakują o niebo lepiej.
Śledzie do przepisu należy wymoczyć, chyba że nie są zbyt słone. Gdyby były wyłóż rybę do miski, zalej je woda i poczekaj jakiś czas. Zwykle wystarczy moczyć filety śledziowe przez około jedną do dwóch godzin. Jeśli wolisz bardziej delikatny smak śledzie możesz moczyć w kefirze, maślance albo mleku. Im bardziej słony smak mają śledzie tym dłużej trzeba je moczyć. Jednak im dłużej się moczy filety rybne tym mniej słony smak mają. Można nawet sprawić, że śledzie w ogóle nie będą słone. Powinny jednak mieć lekko słony smak. Nie należy przesadzać z czasem moczenia, a więc sprawdź od czasu do czasu czy już są dobre w smaku. Jeśli chcesz podczas moczenia możesz wymienić płyn na świeży – wtedy filety rybne szybciej osiągną dobry smak.
Sałatka śledziowa w tej formie to potrawa, która z pewnością dobrze nasyci – zawiera ona dobry skład. Przepis jest bogaty w wartości odżywcze i witaminy. Śledzie to genialny sposób na dostarczenie dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Fasola jest bogata w białko pochodzenia roślinnego oraz węglowodany złożone. Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu potrawa z fasolą potrafi zapewnić długą sytość po posiłku. Spora ilość warzyw równa się wysokiej zawartości błonnika, którego dużo znajduje się także właśnie w fasoli.
Alergeny w śledziach po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Lista alergenów dla śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ogórek konserwowy
Wartości odżywcze śledzi po meksykańsku z ogórkiem konserwowym
Ten posiłek jest dobrym przykładem na sycące danie. Zawiera wszystkie składniki odżywcze i cenne wartości.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.