Śledzie po meksykańsku w oleju
- Śledź filet (250 g)
- Fasola konserwowa (120 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (130 g)
- Cebula (100 g)
- Olej lniany (30 ml)
Przepis na śledzie po meksykańsku w oleju krok po kroku
Jeżeli śledzie są za słone należy je wymoczyć.
Pokrój cebulę w piórka.
Paprykę pokrój w kostkę.
Namoczone śledzie pokrój w paski.
Wymieszaj śledzie z cebulą, papryką, kukurydzą, fasolą oraz przyprawami. Zalej wszystko olejem i wymieszaj.
Odstaw na kilka godzin.
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi po meksykańsku w oleju
Ekspresowa sałatka śledziowa – śledzie po meksykańsku. Śledzie na ostro w tej wersji trochę różnią się od pozostałych przepisów, ponieważ pomidory są zastąpione olejem. Śledzie po meksykańsku w takiej odsłonie zawierają kukurydzę, fasolę oraz śledzia. Nie ma tutaj bowiem pomidorów, ponieważ zalewa to po prostu olej. Jest to potrawa rozgrzewająca, ponieważ z przypraw warto dodać świeżą papryczkę chilli. Śledzie po meksykańsku robi się bardzo szybko i prosto, bez obróbki termicznej. Można ją jeść już po kilku godzinach.
Przepis jest banalny i szybki. Wystarczy tylko wszystkie składniki pokroić i ze sobą połączyć. Nie ma tez konieczności, by sałatka śledziowa była przygotowywana o wiele wcześniej. Wystarczy przygotować ją na kilka godzin wcześniej, nie tak jak w przypadku pozostałych propozycji (nawet dwa dni przed podaniem).
Poza tym, że właściwe wykonanie przepisu zajmie chwilę, należy doliczyć do tego czas moczenia śledzi – o ile je będziesz moczyć. W przypadku moczenia śledzi pamiętaj, by zarezerwować sobie godzinę lub dwie godziny, aż będą odpowiednio dobre. Mocz w wodzie, ale nie za długo. Jeśli ryba będzie się moczyć za długo może stracić smak. Dlatego najlepszym sposobem jest sprawdzanie na bieżąco czy osiągnęły już dobry smak.
Ta propozycja na sałatkę śledziową jest niezwykle odżywcza. Zdecydowanie zasługuje ona na miano zdrowej potrawy. Cała potrawa ma niski indeks glikemiczny. Ma wysoką zawartość kwasów omega-3, które odpowiadają między innymi za prawidłową prace mózgu. To ryba w postaci filetów śledziowych oraz olej lniany są źródłem tych cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych. Dzięki fasoli potrawa jest sycąca. Ma ona bowiem sporą ilość błonnika. Poza tym fasola jest doskonałym sposobem na uzupełnienie zapotrzebowania na białko pochodzenia roślinnego. Ponadto dodatek chilli fajnie zwiększa termogenezę przyczyniając się do zwiększenia tempa metabolizmu. Sałata jest jednak dosyć wysokokaloryczna. By nieco obniżyć kaloryczność wybierz śledzie z zalewy octowej albo solanki.
Alergeny w śledziach po meksykańsku w oleju
Lista alergenów dla śledzi po meksykańsku w oleju przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi po meksykańsku w oleju
Zdrowy przepis na sałatkę śledziową. Zawiera zdrowe tłuszcze i źródło białka.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.