Śledzie po meksykańsku
- Śledź filet (350 g)
- Cebula (100 g)
- Papryka czerwona (70 g)
- Kukurydza konserwowa (70 g)
- Koncentrat pomidorowy (100 g)
- Cukier (3 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Fasola czerwona (120 g)
Przepis na śledzie po meksykańsku krok po kroku
Najpierw namocz śledzie.
Pokrój obraną cebulę i paprykę w kostkę.
Połącz paprykę i cebulę z kukurydzą i fasolą. Posól, popieprz i dodaj łyżkę octu oraz cukier.
Jak śledzie będą namoczone pokrój je w dużą kostkę i wymieszaj z warzywami oraz koncentratem oraz olejem.
Wszystko wstaw do lodówki na 2 dni.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po meksykańsku
Przepis na sałatkę śledziową w stylu meksykańskim to fajny pomysł na dobra przystawkę. Śledź w sosie pomidorowym z warzywami jest prosty i ekspresowy do zrobienia. Ten przepis polega na jak najszybszym wykonaniu – nie trzeba tutaj nic gotować i smażyć. Z tego względu zrobić go możesz nawet w kwadrans, a więc bardzo szybko. Istotne jest to, by przygotowaną sałatkę śledziową przechowywać w lodówce minimum dwa dni przed podaniem, ponieważ dopiero takie śledzie po meksykańsku są pełne smaku i zapachu.
Inna wersja przepisu polega na wcześniejszym podsmażeniu marynaty. Należałoby wtedy najpierw warzywa podsmażyć na oleju, a następnie dodać koncentrat oraz przyprawy. Ta alternatywa jest także poprawna, wymaga jednak nieco więcej nakładu pracy. Przygotowując przepis w ten sposób warzywa są bardziej miękkie. Jeśli pomijasz smażenie warzywa pozostają chrupiące.
Koncentrat pomidorowy możesz zastąpić przecierem pomidorowym. Jeśli sos jest dla Ciebie zbyt intensywnie pomidorowy w smaku warto jest dodać nieco śmietanki albo jogurtu naturalnego. Te produkty łagodzą intensywność koncentratu.
Przed zrobieniem przepisu przygotuj śledzie, które zazwyczaj są zbyt słone. W takim przypadku zalej je zimną wodą i zostaw na jakiś czas, aż smak słonego się zniweluje. Mocz je około godzinę, czas jednak można wydłużać albo skracać. Gdy moczysz filety śledziowe odkrój kawałek ryby i sprawdź czy są już dobre w smaku. Jeśli nie – mocz dalej. By przyspieszyć moczenie wymieniaj wodę na świeżą. Wtedy filety śledziowe staną się mniej słone trochę szybciej. Nie mocz ryby za długo, bo mogłaby stracić smak. Poza wodą fajnie sprawdza się moczenie w mleku. Mleko sprawia, że śledzie są bardziej delikatne.
Przystawka ta jest idealnym przykładem potrawy na różne okoliczności: święta, urodziny czy wesele. Jako dodatek najlepiej sprawdza się pieczywo. Pamiętaj jednak, że konieczne jest to, by przygotować je z wyprzedzeniem, najlepiej minimum dwóch dni. Po dwóch dniach całe danie nabiera lepszego aromatu, jest bardziej wyraziste.
Alergeny w śledziach po meksykańsku
Lista alergenów dla śledzi po meksykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi po meksykańsku
Pełnowartościowa potrawa. Jest godna polecenia dla każdego zdrowego człowieka.
Energia i białka
(160g)
Węglowodany
(160g)
Tłuszcze
(160g)
Witaminy
(160g)
Składniki mineralne
(160g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.