Śledzie po kaszubsku ze śliwkami

Opublikowano: 30.11.2024 r.
Śledzie po kaszubsku ze śliwkami to danie, które zachwyca mnogością aromatów. Idealnie sprawdzi się na wigilię lub święta, możesz też przygotować je na imprezę.
Składniki dla 6 porcji:
- Śledź filet - 500 g
 - Śliwki suszone - 150 g
 - Rodzynki - 50 g
 - Cebula - 100 g
 - Koncentrat pomidorowy - 60 g
 - Ocet jabłkowy - 20 ml
 - Olej rzepakowy - 20 ml
 - Cukier - 15 g
 - Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
 
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
 
Przepis krok po kroku
- Filety śledziowe opłucz w zimnej wodzie, a następnie namocz w wodzie przez około 1-2 godziny.
 - Po namoczeniu osusz je papierowym ręcznikiem i pokrój na mniejsze kawałki (np. na 3-4 cm paski).
 - Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
 - Suszone śliwki pokrój na mniejsze kawałki, a rodzynki opłucz w ciepłej wodzie i odcedź.
 - W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej. Dodaj cebulę i smaż na małym ogniu, aż stanie się szklista.
 - Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie wlej 1/2 szklanki wody, ocet jabłkowy i wsyp cukier. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
 - Dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Następnie wlej wodę, ocet jabłkowy i wsyp cukier. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz do smaku
 - W naczyniu układaj warstwami: kawałki śledzi i sos śliwkowo-pomidorowy oraz śliwki i rodzynki jako dodatki. Powtarzaj czynność, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc na warstwie sosu.
 - Gotowe śledzie wstaw do lodówki na minimum 12 godzin, aby smaki dobrze się przegryzły.
 
Komentarz dietetyka
To opcja, która jest dobrym źródłem kwasów Omega 3, które wspierają działanie całego organizmu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny