Śledzie po kaszubsku

Opublikowano: 09.06.2021 r., 14:09 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Marynowane śledzie z przyprawami
Śledzie po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami.
Przygotowanie 30 min
316 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź filet (500 g)
  • Cebula (300 g)
  • Śliwki suszone (50 g)
  • Koncentrat pomidorowy (200 g)
  • Cukier (12 g)
  • Olej rzepakowy (80 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na śledzie po kaszubsku krok po kroku

Śledzie namocz, by zniwelować zbyt słony smak. Trwa to od 1 do 2 godzin, w zależności od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać.

Odlej wodę, śledzie pokrój w niewielkie kawałki.

Podczas moczenia śledzi można zająć się przygotowaniem sosu.

Cebule obierz i pokrój w piórka.

Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i przesmaż ją przez około 5 minut. Dodaj do podsmażonej lekko cebuli koncentrat, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie, 5 łyżek octu, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Śliwki pokrój w niewielkie kawałki i również dodaj do cebuli. Duś wszystko przez około 10 minut. Ostudź.

Do ostudzonego sosu dodaj pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszaj.

Podawaj sałatkę najlepiej na drugi dzień razem z pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na śledzie po kaszubsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi po kaszubsku

Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami. Idealne śledzie kaszubskie nie tylko wigilijne. Śledzie po kaszubsku to są filety śledziowe zanurzone w pysznym, pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych śliwek. Śliwki nadają lekko słodkawy smak, który fajnie kontrastuje z wytrawnym smakiem składników.

Do zrobienia przepisu wymagane są takie przyprawy jak: gorczyca, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dzięki temu robi się pyszny smak sosu opartego o sporą ilość cebuli. Podawaj śledzie po kaszubsku ze świeżym chlebem.

Przepis na śledzie po kaszubsku wywodzi się z Kaszub. Są to filety śledziowe w sosie pomidorowym. Mają one formę sałatki – wszystkie składniki są ze sobą połączone. Można podawać śledzie po kaszubsku także zawinięte w koreczki lub przykryte sosem, ale nie wymieszane.

Do zrobienia śledzi kaszubskich potrzebne są proste produkty, które bez problemu można nabyć w sklepie. Baza to dobre filety śledziowe. Jeżeli filety są bardzo mocno słone należy je przed przygotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia śledzi jest uzależniony w głównej mierze od tego, jak słone mają być. Poza śledziami dodaje się sos pomidorowy. Sos pomidorowy opiera się na sporej ilości oleju. Cebula i śliwki suszone są podsmażane na oleju. Dodaje się koncentrat pomidorowy. Zamiast koncentratu można również skorzystać z ketchupu. Ważną rolę odgrywają przyprawy. Liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, cukier, ocet, sól i pieprz to podstawowe przyprawy, które nadają znakomity smak.

Potrawa jest bardzo aromatyczna. Komponuje się znakomicie na przykład ze świeżą bagietką. Koniecznie posyp danie świeżą natką pietruszki.

Pamiętaj, że śledzie po kaszubsku wymagają, by danie przygotować minimum jedną dobę wcześniej przed podaniem. Śledzie kaszubskie najlepiej smakują serowane właśnie minimum dzień później. Jest to pyszne danie, które je się na zimno – idealna przystawka na każdą okazję.

Alergeny w śledziach po kaszubsku

Lista alergenów dla śledzi po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź filet
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • gorczyca

Wartości odżywcze śledzi po kaszubsku

na 100g gotowej potrawy

Przepis zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc będzie dobrym przepisem dla osób, które ograniczają ich ilość.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
166.57
316.48
Białko (g)
8.97
17.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
8.25
15.68
Węglowodany przyswajalne (g)
6.92
13.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
2.53

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
11.08
21.06
Tłuszcze nasycone (g)
1.94
3.69
Tłuszcze nienasycone (g)
9.14
17.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.28
11.94
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.86
5.43
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.27
49.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
26.18
49.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
0.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
6.00
11.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.20
11.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.84
3.49
Retinol (µg (mcg))
12.26
23.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.01
3.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.47
21.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
170.53
324.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
50.89
96.68
Potas (mg)
372.09
706.97
Wapń (mg)
38.23
72.64
Fosfor (mg)
126.93
241.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.82
47.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
2.10
Cynk (mg)
0.60
1.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po kaszubsku 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po kaszubsku

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź filet
500 g
14.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Śliwki suszone
50 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 50 g
Koncentrat pomidorowy
200 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
3.75
Za 200 g
Cukier
12 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Olej rzepakowy
80 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 80 ml
Koszt składników
36.50