Śledzie po kaszubsku
- Śledź filet (500 g)
- Cebula (300 g)
- Śliwki suszone (50 g)
- Koncentrat pomidorowy (200 g)
- Cukier (12 g)
- Olej rzepakowy (80 ml)
Przepis na śledzie po kaszubsku krok po kroku
Śledzie namocz, by zniwelować zbyt słony smak. Trwa to od 1 do 2 godzin, w zależności od tego jak słone śledzie chcesz uzyskać.
Odlej wodę, śledzie pokrój w niewielkie kawałki.
Podczas moczenia śledzi można zająć się przygotowaniem sosu.
Cebule obierz i pokrój w piórka.
Rozgrzej na patelni olej. Dodaj cebulę i przesmaż ją przez około 5 minut. Dodaj do podsmażonej lekko cebuli koncentrat, 1 łyżeczkę gorczycy, 2 liście laurowe i 3 ziela angielskie, 5 łyżek octu, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Śliwki pokrój w niewielkie kawałki i również dodaj do cebuli. Duś wszystko przez około 10 minut. Ostudź.
Do ostudzonego sosu dodaj pokrojone śledzie i całość dokładnie wymieszaj.
Podawaj sałatkę najlepiej na drugi dzień razem z pieczywem. Posyp posiekaną natką pietruszki.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po kaszubsku
Prosty przepis kulinarny na śledzie kaszubskie opiera się na pomidorowym smaku i wyrazistym aromacie. Klasyczny przepis na najlepsze śledzie po kaszubsku ze śliwkami. Idealne śledzie kaszubskie nie tylko wigilijne. Śledzie po kaszubsku to są filety śledziowe zanurzone w pysznym, pomidorowym sosie z dodatkiem suszonych śliwek. Śliwki nadają lekko słodkawy smak, który fajnie kontrastuje z wytrawnym smakiem składników.
Do zrobienia przepisu wymagane są takie przyprawy jak: gorczyca, ziele angielskie oraz liść laurowy. Dzięki temu robi się pyszny smak sosu opartego o sporą ilość cebuli. Podawaj śledzie po kaszubsku ze świeżym chlebem.
Przepis na śledzie po kaszubsku wywodzi się z Kaszub. Są to filety śledziowe w sosie pomidorowym. Mają one formę sałatki – wszystkie składniki są ze sobą połączone. Można podawać śledzie po kaszubsku także zawinięte w koreczki lub przykryte sosem, ale nie wymieszane.
Do zrobienia śledzi kaszubskich potrzebne są proste produkty, które bez problemu można nabyć w sklepie. Baza to dobre filety śledziowe. Jeżeli filety są bardzo mocno słone należy je przed przygotowaniem wymoczyć w zimnej wodzie. Czas moczenia śledzi jest uzależniony w głównej mierze od tego, jak słone mają być. Poza śledziami dodaje się sos pomidorowy. Sos pomidorowy opiera się na sporej ilości oleju. Cebula i śliwki suszone są podsmażane na oleju. Dodaje się koncentrat pomidorowy. Zamiast koncentratu można również skorzystać z ketchupu. Ważną rolę odgrywają przyprawy. Liść laurowy, gorczyca, ziele angielskie, cukier, ocet, sól i pieprz to podstawowe przyprawy, które nadają znakomity smak.
Potrawa jest bardzo aromatyczna. Komponuje się znakomicie na przykład ze świeżą bagietką. Koniecznie posyp danie świeżą natką pietruszki.
Pamiętaj, że śledzie po kaszubsku wymagają, by danie przygotować minimum jedną dobę wcześniej przed podaniem. Śledzie kaszubskie najlepiej smakują serowane właśnie minimum dzień później. Jest to pyszne danie, które je się na zimno – idealna przystawka na każdą okazję.
Alergeny w śledziach po kaszubsku
Lista alergenów dla śledzi po kaszubsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- gorczyca
Wartości odżywcze śledzi po kaszubsku
Przepis zawiera niewielką ilość węglowodanów, więc będzie dobrym przepisem dla osób, które ograniczają ich ilość.
Energia i białka
(190g)
Węglowodany
(190g)
Tłuszcze
(190g)
Witaminy
(190g)
Składniki mineralne
(190g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.