Śledzie po japońsku
- Śledź filet - 2 filety (200 g)
- Jajko (2 szt.)
- Majonez - 6 łyżek (150 g)
- Szczypiorek - 1 pęczek (45 g)
- Ogórek kiszony - 2 szt (120 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na śledzie po japońsku krok po kroku
Filety dokładnie wypłucz, włóż do miski napełnionej wodą i mocz przez 2 godziny. Po tym czasie dokładnie wypłucz i sprawdź, czy ich smak ci odpowiada. Następnie każdy filet przekrój na pół, tnąc wzdłuż.
Jajka ugotuj w małym rondelku na twardo. Ostudź je i obierz. Przekrój je na pół.
Ogórki i cebulę pokrój w drobną kostkę i połącz z 2 łyżkami majonezu, pieprzem i solą. Całość przełóż na półmisek.
Połówki jajek owiń paskami fileta. I udekoruj obficie majonezem.
Całość posyp papryką i posiekanym szczypiorkiem.
-
Śledzie w occie
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Śledź po żydowsku
-
Śledzie ze śliwkami
-
Śledzie z grzybami marynowanymi
-
Śledzie pod pierzynką z serem
-
Śledzie z cebulką w oleju i occie
-
Śledź w oleju lnianym
-
Rolmopsy po kaszubsku
-
Śledzie z czosnkiem
-
Śledzie marynowane w oleju
-
Śledzie w oleju z musztardą
-
Śledzie w oleju z żurawiną
-
Delikatne śledzie w oleju
-
Śledzie marynowane w oleju na wigilię
-
Śledzie solone w oleju
-
Śledzie w oleju z cebulą i ogórkiem
-
Śledzie w oleju
Więcej informacji na temat śledzi po japońsku
Śledzie po japońsku to przepiękna i równie smaczna przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. To danie, choć proste i składające się tylko z kilku produktów, bardzo dekoracyjnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się jako propozycja na wigilijne przyjęcie, ze względu na swój postny charakter i pyszny smak.
Przepis na śledzie po japońsku jest niesamowicie łatwy, choć może się wydawać zupełnie inaczej, gdyż wygląda na danie bardzo pracochłonne. To jednak tylko pozory, w rzeczywistości całość można zrobić w kilka chwil i cieszyć się smakiem tej pysznej potrawy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić śledzie po japońsku, w sposób naprawdę bardzo łatwy, to ten przepis na pewno przypadnie do gustu. Śledzie w tej wersji są znane i popularne od bardzo dawna. Jednak przepis na nie ciągle ewoluuje. W tym wypadku jest to zdecydowanie bardziej urozmaicona wersja, która oprócz samej ryby i jajek, wprowadza również odrobinę cebuli i ogórka, dzięki czemu całość jest bardziej smaczna i lepiej się komponuje. To coś dla wszystkich miłośników tradycyjnych potraw w wersji bardziej nowoczesnej.
Do przygotowania tego dania świetnie sprawdzi się biała cebula, która odznacza się dużą ostrością i wspaniale równoważy słony smak śledzia. Można również użyć cebuli czerwonej, która nie tylko dobrze połączy się z pozostałymi produktami, ale także nada całości piękny kolor. W tej wersji dodaje się również ogórki kiszone, które przełamują smak jajka i ryby. Świetnie komponują się one z cebulą i majonezem.
Śledzie tak przyrządzone są naprawdę pyszne, dlatego ciężko jest przejść obok nich obojętnie. To wszystko dzięki wspaniałej kompozycji smakowej, którą tworzą wszystkie użyte produkty. To sprawdzony przepis, który zawsze się udaje.
Choć są tak pyszne, to ich wykonanie jest niezwykle proste, dlatego poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. To danie idealne na imprezę, gdyż prezentuje się niezwykle i bardzo elegancko. Do przygotowania tej potrawy można użyć śledzi w zalewie lub solonych filetów. Obie wersje sprawdzą się fantastycznie.
Alergeny w śledziach po japońsku
Lista alergenów dla śledzi po japońsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
Wartości odżywcze śledzi po japońsku
To danie, które ze względu na duży udział majonezu nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(179g)
Węglowodany
(179g)
Tłuszcze
(179g)
Witaminy
(179g)
Składniki mineralne
(179g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.