Śledzie po giżycku
- Śledź filet (500 g)
- Cebula (200 g)
- Papryka konserwowa (marynowana) (150 g)
- Olej rzepakowy - 1 szklanka (215 ml)
- Ketchup - 1/2 szklanki (120 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (6 g)
Przepis na śledzie po giżycku krok po kroku
Jeżeli filety wymagają moczenia - mocz je w zimnej wodzie tak długo jak będzie potrzeba (zazwyczaj od 1 do 3 godzin).
Obierz i umyj cebulę. Pokrój ją w kostkę lub w plastry. Dodaj do cebuli cukier oraz zalej olejem, wymieszaj i zostaw na 20 minut.
Ocet (1/2 szklanki - nie trzeba od razu dodawać całego, możesz stopniowo sprawdzaj smak na bieżąco) wymieszaj z ketchupem.
Pokrój paprykę w małą kosteczkę i dodaj do octu i ketchupu. Wymieszaj
Paprykę, ocet i ketchup dodaj do cebuli po upłynięciu tych 20 minut. Przypraw: łyżeczka ziół, sól i pieprz do smaku. Zamieszaj.
Śledzie pokrój w skośne paski o szerokości 2 centymetrów. Dodaj śledzie do sosu i wymieszaj.
Odstaw sałatkę na minimum całą noc do lodówki.
Podawaj sałatkę ze świeżym pieczywem.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po giżycku
Śledzie po giżycku są pyszną, nieco odmienną wersją od śledzi po kaszubsku wykonywanych tradycyjnie. Sos na bazie ketchupu ze śledziami i warzywami jest przepyszny. Przepis na śledzie po giżycku zawiera dodatek papryki marynowanej, która jest znakomita w tym połączeniu. Pyszna potrawa wigilijna, bez której nie ma świąt. Śledzie po giżycku są bardzo dobre na wigilię.
Śledzie po giżycku są otulone więc sosem zrobionym z ketchupu, który ma smak lekko paprykowy. Ten przepis robi się bez użycia liści laurowych, ziela angielskiego czy gorczycy. Zamiast tego super smakują zioła prowansalskie. Dobry dodatek to świeże, chrupiące pieczywo.
Śledzie po giżycku różnią się od śledzi kaszubskich składnikami. W śledziach po kaszubsku występują śliwki suszone, natomiast w śledziach po giżycku dodaje się paprykę konserwowaną. Dodatkowo śledzie kaszubskie poddaje się obróbce termicznej.
Przepis na śledzie po giżycku wymaga tylko kilku prostych składników. Jest bardzo szybki do zrobienia. Śledzie po giżycku bardzo łatwo się robi. Dodatkowo nie wymaga obróbki termicznej. Ten przepis jest rodzajem śledzi marynowanych w zalewie na bazie oleju. Z tego względu przepis na śledzie po giżycku jest wysokokaloryczny, przez dużą ilość dodanego oleju. Przepis należy do potraw o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera też stosunkowo niską zawartość węglowodanów.
Do zalewy w przepisie wykorzystuje się ketchup. Można użyć zamiast ketchupu przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy. Przecier pomidorowy należałoby jednak zagotować razem z przyprawami, ponieważ sam w sobie jest rzadki. Wystarczy gotować tak długo, aż sos trochę zgęstnieje i nabierze dobrego smaku.
Gdy ograniczasz podaż cukru w diecie możesz go zastąpić lepszą alternatywą. Świetnie w tej roli sprawdzi się erytrytol lub ksylitol. Dodatkowo obniży się kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Zamienniki cukru są identyczne w smaku, więc nie wyczuje się różnicy.
Danie, jakim są śledzie po giżycku jest idealną przystawką. Sprawdzi się na śniadanie, kolację czy codzienną przekąskę. Niektórzy nie wyobrażają sobie świąt i imprez bez śledzi po giżycku.
Alergeny w śledziach po giżycku
Lista alergenów dla śledzi po giżycku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź filet
Wartości odżywcze śledzi po giżycku
Potrawa o niskiej zawartości węglowodanów. Jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. Wartość energetyczna jest stosunkowo wysoka głównie ze względu na dużą ilość oleju.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.