Śledzie po cygańsku z rodzynkami

Opublikowano: 26.07.2021 r., 18:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Śledzie cygańskie z rodzynkami
Śledzie po cygańsku z rodzynkami
Śledzie po cygańsku to wspaniały pomysł na oryginalne podanie tej smacznej i popularnej ryby. Skąpane w pomidorowym sosie z dodatkiem warzyw smakują obłędnie.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 15 min
571 kcal
Kcal w porcji
258 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Śledź w oleju - 6 filetów (600 g)
  • Ogórek kiszony - 3 szt (180 g)
  • Pieczarki marynowane konserwowe (50 g)
  • Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
  • Ketchup - 2 łyżki (50 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 6 łyżek (150 g)
  • Cebula - 2 szt (200 g)
  • Musztarda - 1 łyżka (25 g)
  • Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
  • Rodzynki (60 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, słoik

Przepis na śledzie po cygańsku z rodzynkami krok po kroku

Śledzie opłucz z oleju i pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski.

Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w paski i dodaj do śledzi.

W garnku podgrzej przecier i połącz go z ketchupem i musztardą. Dodaj cukier, paprykę ostrą i wymieszaj. Całość odstaw do ostudzenia.

Rodzynki przełóż do szklanki i zalej je wodą. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki dodaj do zalewy.

Zalewę przelej do miski ze śledziami i dokładnie wymieszaj.

Całość przełóż do słoiczka.

Jak oceniasz przepis na śledzie po cygańsku z rodzynkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,7% osób

Więcej informacji na temat śledzi po cygańsku z rodzynkami

Śledzie po cygańsku z rodzynkami to opcja idealna na imprezy. Tak podane śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również wyglądają. To danie, choć proste, jest bardzo efektowne. Na pewno sprawdzi się również w trakcie świąt, gdyż jest daniem typowo postnym. Ta sałatka śledziowa to świetny sposób na zwiększenie w swojej diecie ilości ryb.

Przepis na śledzie po cygańsku jest nie tylko bardzo łatwy, ale również szybki. Pozwala na stworzenie pysznej potrawy w ekspresowym tempie. To danie smaczne i pełne zdrowych warzyw.

Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić śledzie po cygańsku, które skradną serca wszystkich domowników. Ten przepis pozwala przygotować najsmaczniejsze śledzie, które są idealną alternatywą dla klasycznych rybnych dań. W tej opcji zyskują lepszego smaku i charakteru ze względu na sporą ilość przypraw i naprawdę wspaniałą zalewę.

Matiasy po cygańsku świetnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób.

W tej wersji rybę łączy się z pieczarkami marynowanymi, ogórkami kiszonymi i z papryką. Smak przełamują słodkie rodzynki, które idealnie komponują się z pomidorowym sosem. To danie dla miłośników kuchennych eksperymentów. W tym daniu łączy się tradycja z nowoczesnością.

Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się filety śledziowe w oleju, gdyż nie są one aż tak słone, przez co wspaniale łączą się ze słodko - ostrą zalewą. Tak przygotowana przekąska to świetna sałatka śledziowa, która w porównaniu do tradycyjnej wersji, jest mniej kaloryczna, a przy tym bardziej zdrowa. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. A w wersji z przepysznym sosem są po prostu obłędne.

Alergeny w śledziach po cygańsku z rodzynkami

Lista alergenów dla śledzi po cygańsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Śledź w oleju
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe
    • Musztarda

Wartości odżywcze śledzi po cygańsku z rodzynkami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, jednak nie będzie dobre dla osób z cukrzycą i insulinoopornością ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(258g)
Energia (kcal)
221.43
571.30
Białko (g)
17.99
46.43

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(258g)
Węglowodany (g)
7.81
20.14
Węglowodany przyswajalne (g)
6.58
16.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
3.15

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tłuszcz (g)
13.58
35.05
Tłuszcze nasycone (g)
13.52
34.88
Tłuszcze nienasycone (g)
0.06
0.16
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(258g)
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Ryboflawina (mg)
0.90
2.33

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(258g)
Fosfor (mg)
285.68
737.05
Szacunkowy indeks glikemiczny śledzi po cygańsku z rodzynkami 68
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania śledzi po cygańsku z rodzynkami

Koszt składników
55.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śledź w oleju
600 g
6 filetów
6.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 3
16.36
Za 600 g
Ogórek kiszony
180 g
3 szt
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 180 g
Pieczarki marynowane konserwowe
50 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
0.69
Za 50 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Ketchup
50 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Przecier pomidorowy bez soli
150 g
6 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Cebula
200 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Musztarda
25 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Rodzynki
60 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 60 g
Koszt składników
55.00