Śledzie po cygańsku z rodzynkami
- Śledź w oleju - 6 filetów (600 g)
- Ogórek kiszony - 3 szt (180 g)
- Pieczarki marynowane konserwowe (50 g)
- Papryka czerwona - 1 szt (230 g)
- Ketchup - 2 łyżki (50 g)
- Przecier pomidorowy bez soli - 6 łyżek (150 g)
- Cebula - 2 szt (200 g)
- Musztarda - 1 łyżka (25 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Rodzynki (60 g)
Przepis na śledzie po cygańsku z rodzynkami krok po kroku
Śledzie opłucz z oleju i pokrój je na mniejsze kawałki. Przełóż je do dużej miski.
Cebulę, paprykę i ogórki pokrój w paski i dodaj do śledzi.
W garnku podgrzej przecier i połącz go z ketchupem i musztardą. Dodaj cukier, paprykę ostrą i wymieszaj. Całość odstaw do ostudzenia.
Rodzynki przełóż do szklanki i zalej je wodą. Odstaw na 20 minut. Po tym czasie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki. Rodzynki dodaj do zalewy.
Zalewę przelej do miski ze śledziami i dokładnie wymieszaj.
Całość przełóż do słoiczka.
-
Śledzie pod pierzynką
-
Śledzie w occie
-
Śledzie po japońsku
-
Śledzie salsa na ostro
-
Śledzie z żurawiną i czerwoną cebulą
-
Śledzie salsa
-
Śledzie po wiejsku
-
Śledzie po kaszubsku
-
Śledzie po giżycku
-
Śledzie po cygańsku
-
Tatar ze śledzia z majonezem
-
Śledzie po meksykańsku
-
Śledzie w śmietanie z jabłkiem
-
Sałatka śledziowa z ziemniakami
-
Matiasy
-
Śledź w oleju
-
Kiszone śledzie
-
Rolmopsy
-
Śledzie na wigilię
Więcej informacji na temat śledzi po cygańsku z rodzynkami
Śledzie po cygańsku z rodzynkami to opcja idealna na imprezy. Tak podane śledzie nie tylko wspaniale smakują, ale również wyglądają. To danie, choć proste, jest bardzo efektowne. Na pewno sprawdzi się również w trakcie świąt, gdyż jest daniem typowo postnym. Ta sałatka śledziowa to świetny sposób na zwiększenie w swojej diecie ilości ryb.
Przepis na śledzie po cygańsku jest nie tylko bardzo łatwy, ale również szybki. Pozwala na stworzenie pysznej potrawy w ekspresowym tempie. To danie smaczne i pełne zdrowych warzyw.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić śledzie po cygańsku, które skradną serca wszystkich domowników. Ten przepis pozwala przygotować najsmaczniejsze śledzie, które są idealną alternatywą dla klasycznych rybnych dań. W tej opcji zyskują lepszego smaku i charakteru ze względu na sporą ilość przypraw i naprawdę wspaniałą zalewę.
Matiasy po cygańsku świetnie sprawdzą się na wszelkich imprezach. Będą idealną opcją na smaczną i sycącą przystawkę. To super opcja dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż całe danie można zrobić w naprawdę nieskomplikowany i mało pracochłonny sposób.
W tej wersji rybę łączy się z pieczarkami marynowanymi, ogórkami kiszonymi i z papryką. Smak przełamują słodkie rodzynki, które idealnie komponują się z pomidorowym sosem. To danie dla miłośników kuchennych eksperymentów. W tym daniu łączy się tradycja z nowoczesnością.
Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się filety śledziowe w oleju, gdyż nie są one aż tak słone, przez co wspaniale łączą się ze słodko - ostrą zalewą. Tak przygotowana przekąska to świetna sałatka śledziowa, która w porównaniu do tradycyjnej wersji, jest mniej kaloryczna, a przy tym bardziej zdrowa. Śledzie to najpopularniejsza w Polsce ryba, jednak wciąż gości na talerzach za rzadko. Ta potrawa to świetny sposób na zwiększenie jego obecności w codziennym menu. Śledzie dostarczają wielu cennych witamin i składników mineralnych. To wspaniałe źródło kwasów Omega 3, selenu, witamin A, E i D. Dostarczają również sporo pełnowartościowego białka. A w wersji z przepysznym sosem są po prostu obłędne.
Alergeny w śledziach po cygańsku z rodzynkami
Lista alergenów dla śledzi po cygańsku z rodzynkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Śledź w oleju
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Pieczarki marynowane konserwowe
- Musztarda
Wartości odżywcze śledzi po cygańsku z rodzynkami
To zdrowe danie, jednak nie będzie dobre dla osób z cukrzycą i insulinoopornością ze względu na wysoki indeks glikemiczny.
Energia i białka
(258g)
Węglowodany
(258g)
Tłuszcze
(258g)
Witaminy
(258g)
Składniki mineralne
(258g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.